Πρώτη φορά Αριστερά (με ένα καμμένο δεκανίκι)

 Πρώτη φορά Αριστερά (με ένα καμμένο δεκανίκι) Facebook Twitter
Φωτ.: Simela Pantzartzi / POOL / SOOC
24

Όπως έγραψα και μετά τα exit polls, και από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαινε έτσι κι αλλιώς, ευχόμουν να πάρει ισχυρή αυτοδυναμία επειδή "Μη αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει -δυστυχώς- συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Και έτσι κάθε προοδευτικό ή κοινωνικό μέτρο που θα προσπαθούσε να φέρει ο Τσίπρας θα σκόνταφτε στο 'Όχι' του Καμμένου. Στο τέλος θα ένιωθα ότι κυβερνά ο Καμμένος, δεχόμενος κάθε λαϊκίστικη πρόταση και αρνούμενος κάθε προοδευτική."

Κι έτσι, ενώ θα είχαμε "για πρώτη φορά Αριστερά" (για δεύτερη στην πραγματικότητα, το ΠΑΣΟΚ του 1981 ήταν τότε πολύ πιο ριζοσπαστικό και υποσχόταν να μας βγάλει απ' την Ευρώπη και απ' το ΝΑΤΟ) καταλήξαμε σε μια σύμπραξη με την λάιτ πατριωτική ακροδεξιά της συνωμοσιολογίας. 

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν τήρησε καν τα προσχήματα. Πριν καν δει οποιονδήποτε άλλο αρχηγό είχε ήδη συμφωνήσει με τον Καμμένο. Μπορεί οι άλλοι τελικά να συμφωνούσαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, να τον στήριζαν στα τυφλά, αλλά δεν θα είχε καν την ευκαιρία να το μάθει, αφού δεν θέλησε καν να συζητήσει μαζί τους.

Κανείς δεν είναι τέλειος, και η ντροπιαστική ανακοίνωση απ' τον Καμμένο (τον αρχηγό του έκτου κόμματος!) ότι έχουμε κυβέρνηση με αυτόν μέσα νόθευσε σαφώς την αρχική χαρά για την αριστερή κυβέρνηση. 

Ίσως οι Ανεξάρτητοι Aliens να αποδειχτούν οι βοηθητικές ρόδες, που θα του προσφέρουν πρόσκαιρη σταθερότητα, -βοηθητικές ρόδες που ελπίζω ότι σύντομα θα αφαιρέσει.

Ο κύριος Καμμένος σύμφωνα με όσα έχει πει, ως κυβέρνηση θα θέσει κόκκινες γραμμές στον ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά και για άλλα θέματα. Υπάρχει όντως ο κίνδυνος να κάνουν οι Ανεξάρτητοι Aliens νάζια σε κάθε τι που δεν τους αρέσει, να μπλέκονται μεταξύ τους, να κράζουν ο ένας τον άλλον, να ανακαλύπτουν συνωμοσίες. [Πράγματα που έκαναν και μόνοι τους, αλλά και με την Ραχήλ Μακρή με την οποία θα ξανασυναντηθούν στην νέα κυβέρνηση.]

 

Ακούμε ότι ο Τσίπρας και ο Καμμένος έχουν καλή προσωπική χημεία και σχέσεις εμπιστοσύνης. Αναρωτιέμαι πόσο κολακευτικό είναι αυτό για έναν μοντέρνο προοδευτικό ηγέτη της Αριστεράς, να επιλέγει να νοθεύσει την αριστερά με την looney ενθο-δεξιά και να εμπιστεύεται πιο πολύ απ' όποιονδήποτε άλλον έναν πάμπλουτο, φαινομενικά τυχοδιώκτη, Υπουργό της Νέας Δημοκρατίας που ήταν στο σύστημα για δεκαετίες μέχρι που ξαφνικά έγινε "επαναστάτης".

 

Μήπως τον συμφέρει και τον Τσίπρα να έχει τον Καμμένο ως βολική πρόφαση και εξαιρετική δικαιολογία για όλα τα ριζοσπαστικά που δεν σκόπευε έτσι κι αλλιώς να κάνει; Μήπως θα λέει για κάθε δικαιωματική αλλαγή που υποσχέθηκε "εγώ θα ήθελα πολύ, αλλά δυστυχώς δεν με αφήνει ο Καμμένος..." κι έτσι θα βγαίνει απ' την δύσκολη θέση;

 

Παρ' όλα αυτά, ας μην ξεκινάμε με γκρίνια. Μπορεί ο Καμμένος να γίνει Υπουργός και να έχει και μερικούς Υφυπουργούς στην "πρώτη αριστερή κυβέρνηση του τόπου", αλλά είναι πιθανό ότι θα περιοριστεί στη γωνία του, ως ο αρχηγός του έκτου κόμματος που σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου του '12 (η πρώτη του εμφάνιση με 10.66% και τους 33 βουλευτές) πήγε τώρα στο 4.7% με 13 βουλευτές. 

 

Η απόφαση του Τσίπρα να σπάσει την παράδοση αιώνων και να μην ορκιστεί παρουσία του Αρχιεπισκόπου και να κάνει πολιτικό όρκο, δείχνει ότι μπορεί στην προεκλογική περίοδο να στρογγύλεψε κάπως τη θέση του, αλλά τώρα -που έχει σημασία, γιατί πάντα στη βράση κολλάει το σίδερο- έχει το θάρρος να κάνει αυτό που του λέει η συνείδησή του.

 

Ίσως οι Ανεξάρτητοι Aliens να αποδειχτούν οι βοηθητικές ρόδες, που θα του προσφέρουν πρόσκαιρη σταθερότητα, -βοηθητικές ρόδες που ελπίζω ότι σύντομα θα αφαιρέσει. 

 

 

 

 Πρώτη φορά Αριστερά (με ένα καμμένο δεκανίκι) Facebook Twitter

 

 O Παναγιώτης Κωστούλας, δικηγόρος, σημειώνει πως:

''Οι ΑΝΕΛ είναι το κόμμα, το οποίο:

- ¨Εχει καταψηφίσει σταθερα τις άρσεις ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

- Ο πρόεδρός του είχε επί χρόνια διευθυντή στο πολιτικό του γραφείο τον υπ΄αριθμόν 1 προπαγανδιστή της χούντας των συνταγματαρχών Γεωργαλά.

- Ο προεδρός του έχει γράψει σύγγραμα υποστηρίζοντας ότι αρχηγός της 17Ν είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου.

-Ο πρόεδρός του έχει δημόσια παρακινήσει κατοίκους της Χαλκιδικής να λιντσάρουν τον Πάχτα.

- Ανέδειξε στην πολιτική στελέχη όπως η Ραχήλ Μακρή, η Χρυσούλα Γιαταγάνα, ο Παύλος Χαϊκάλης, η Σταυρούλα Ξουλίδου και βέβαια ο Νίκος Νικολόπουλος της "Ευρώπης των πουσταριών".

-Είναι σταθερά προσανατολισμένο σε συνεργασία με την γνωστή για τον φιλελεύθερο προοδευτισμό της Ρωσία του Πούτιν.

- Λατρεύει την "εθνική κυριαρχία" και την εκκλησία.''

Προφανώς όλα αυτά δεν είναι "αγεφύρωτα χάσματα" με την αριστερά...

24

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

10 σχόλια
Δεν ξερω αν το εχετε παρει ειδηση αλλα το μεγαλο και κρισιμο και πιθανα θανατηφορο προβλημα της Ελλαδας δεν ειναι ο γαμος η συμπραξη των ομοφυλοφιλων (λπες οτι ειμαι κατα του γαμου γενικα), δεν ειναι η ... καταργηση του στρατου και της θητειας, γενικα δεν ειναι η κοινη ατζεντα του ΓΑΠ, του Ποταμιου και ενος κομματιου του Συριζα.Το επειγον και τεραστιο προβλημα ειναι το οικονομικο, ενω στο βαθος εχουμε , λογω γειτονιας, οπως παντα και θεματα εξωτερικης πολιτικης.Με βαση αυτα λοιπον, αν το οικονομικο το προχωρησουν οπως ελπιζουν θα εχουν προσφερει ετσι και αλλοιως μια υπηρεσια.Αν οχι οτι και να κανουν στα αλλα πεδια συντομα θα ειναι ερειπια που θα τα εκμεταλλευτει στην καλυτερη καποιος στυλ Μπερλουσκονι στην χειροτερη τα παιδια με τα μαυρα...Αρα η συμπραξη με τους ανελ, εφοσον καποιος θεωρει το οικονομικο προγραμμα του συριζα ΟΚ, ειναι τριτευων θεμα.μην σαν πω σε καποιους δινει εχεγγυα οτι δεν θα εφαρμοστουν πολιτικες που εχουν αποδειχθει αναποτελεσματικες στην ΕΕ σε αλλους τομεις και εδω (je sui charlie etc)
Τα πράγματα είναι απλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 149 βουλευτές. Έχει δυο ουσιαστικές επιλογές για συνεργασία. 1)Το Ποτάμι που αναφέρει πως θα εξετάζει κάθε μέτρο ξεχωριστά και έχει τις ίδιες θέσεις με την συγκυβέρνηση όσο αφορά την διαπραγμάτευση, οπότε α)μπορεί να αποσύρει την στήριξη ανά πάσα στιγμή και β) δεν πετυχαίνεις σε μια σκληρή διαπραγμάτευση όταν η άλλη πλευρά ξέρει πως την κυβέρνηση σου στηρίζει κάποιος που δεν θέλει διαπραγμάτευση και θα αποσύρει την στήριξη του αν σε πιέσει. 2)τους ΑΝΕΛ, που αναφέρουν πως έχουν θέληση να συνεργαστούν, είναι θετικοί και σε στηρίζουν σε σκληρή διαπραγμάτευση και οι κόκκινες γραμμές τους δεν σε βρίσκουν σύμφωνο σε καμμία περίπτωση, αλλά δεν σου επηρρεάζουν την άμεση βασική πολιτική. Δεν σου φαίνεται λογική η επιλογή των ΑΝΕΛ; Στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ ποια θα ήταν η εναλλακτική επιλογή σου, θα επέλεγες να εξαρτάσαι από κάποιον που ήταν επιθετικός μέχρι τώρα απέναντι σου και έχει αντίθετες απόψεις από εσένα, ή μήπως θα έδινες διερευνητική εντολή σε ΧΑ και θα ξαναπήγαινες σε εκλογές;
Από τις καλύτερες τοποθετήσεις που συνάντησα σερφάροντας δυό μέρες τώρα. Δεν γνωρίζω τις ηλικίες των σχολιαζόντων (πέραν των μόνιμα επαναλαμβανόμενων ... που κάτι μου θυμίζουν...), αλλά ένας ρεαλιστής σημερινός 40ρης είτε ήταν manager (πολυεθνικής, εθνικής(!), κλπ εταιρείας), είτε μικρομεσαίος (μη εξαρτώμενος από το "σύστημα"), είτε δημόσιος (επίσης μη εξαρτώμενος από το "σύστημα" - υπάρχουν και αυτοί!), θα περίμενε τις διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων ή θα έπαιρνε την πιο ρεαλιστική και εφαρμόσιμη απόφαση "εδώ και τώρα" (κατά προσφιλή έκφραση του παρελθόντος!);ΥΓ1. Δεν πρόκειται να γίνω μόνιμος (Ή "κορυφαίος") σχολιαστήςΥΓ2. Κάπου χανόμαστε στην ουσία μεταξύ της δια ζώσης επικοινωνίας του "Δήμου" και του "Κράτους" και των κοινωνικών δικτύων... Ίσως ένα καλύτερο ψάξιμο; Τι λέτε;
Στην παρούσα φάση, όσο κι αν δεν με ενθουσιάζει, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ήταν η καλύτερη. Το μεν Ποτάμι θυμίζει ολοένα Δράση του Μάνου, οπότε η διάσταση απόψεων επί του χρέους θα ήταν χαώδης. Το δε ΠΑΣΟΚ έπρεπε, για το καλό του κεντρώου χώρου συνολικά, να μείνει λίγο εκτός.Η νέα κυβέρνηση εκφράζει ένα κομμάτι κόσμου που ήταν ανάγκη να εκφραστεί. Έστω και για να διαψευσθεί. Αν τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να μην χαθεί στη σχεδιομανία της Αριστεράς και στον κρατικισμό της, τότε ήρθε για να μείνει.
τωρα ειδα το σχολια σου. φυσικα και οχι, δεν συμφωνουσα καν με τις πρωτες, αλλα δεν ξερω, αυτοι που υποστηριζαν χρονια ΣΥΡΙΖΑ για τις αριστερες ιδεες του, δεν νιωθουν προδομενοι που ξαφνικα συμμαχησε με ενα καθαρα δεξιο κομμα, το οποιο προερχεται εξ ολοκληρου(σχεδον) απο τη ΝΔ "εχθρο"του ΣΥΡΙΖΑ?και για να το δουμε και με βαση τη λογικη, δεν εχει καμια ταυτιση παρα μονο σε ενα σημειο το οποιο ναι μεν σημαντικο(την οποια ταυτιση ενδεχομενως εβρισκε και αλλου). στα κοινωμικα ζητημας αλλα και εξωτερικης πολιτικης, που προκυψουν αργοτερα, στα αρκετα αιχμηρα στα οποια διαφνουν, τι θα γινει τοτε. Μηπως οπως ειχε ηδη αναφερθει και σε ενα αρθρο ξανα, οποιοδηποτεβ ριζοσπαστικο μετρο του ΣΥΡΙΖΑ, μπλοκαρει στον δεξιο Καμμενο?δεν προδικαζω, μπορει και να πετυχει, ή και ορθολογικα να ηταν το καλυτερο, απλως εκεινη την ωρα αυτο ενιωσα.
Μιλούσα με διάφορους φίλους και φίλες αριστερούς/ες που θα ψήφιζαν αλλά αριστερά κόμματα πχ ΔΗΜΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κτλπ και τους ελεγα ότι αν δεν βγει αυτοδυναμεια ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να κάνει συμμαχεια,ρεαλιστικά μιλώντας, είναι δυστυχώς οι ΑΝΕΛ. Τωρα τα ίδια άτομα βρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό. Βγάλε άκρη...
Πρεπει να γνωριζουμε κατι πολυ βασικο: Οι ψηφοφοροι του ΣΥΡΙΖΑχωριζονται σε δυο βασικες κατηγοριες. Σε εκεινους που τον ψηφισαν γιατι ειναι σιγουροι πως θα καψει τα μνημονια, θα χτυπησει το χερι στο τραπεζι της Μερκελ και αν χρειαστει(και εφοσον δεν παρει το χρημα απο την Ευρωπη)θα απειλησει με Grexit κι'οποιον παρει ο χαρος. Η δευτερη κατηγορια, ειναι οι πολιτες που τον ψηφισαν οντας βεβαιοι οτι τελικα θα συμβιμαστει. Θα παει στην Ευρωπη, θα πιεσει, θα διαπραγματευτει οσο καλυτερα μπορει και στη συνεχεια θα επιστρεψει στην Ελλαδα για να εφαρμοσει ενα μνημονιακο προγραμα παρομοιο με του Σαμαρα αλλα βελτιωμενο(εστω) κατα τι.Η πρωτη κατηγορια δε νοιαζεται αυτη την ωρα για το ποιος θα στηριξει τον Τσιπρα. Τη νοιαζει μονο να ειναι φουλ αντιμνημονιακος. Και ο μονος ευκαιρος ηταν ο Καμμενος. Η δευτερη κατηγορια, που ειναι η καπως πιο ψυχραιμοι και "νυκοκοιραιοι" ανθρωποι, σαφως θα προτιμουσαν το Ποταμι η εστω το ΠΑΣΟΚ. Ειμαι βεβαιος πως ολα αυτα τα γνωριζει πολυ καλα ο Αλεξης και μαλιστα πολυ καλυτερα απο μενα. Εκεινο που με προβληματιζει, ειναι οτι τελικα Δεν επελεξε εκεινον που θα προτιμουσαν οι περισσοτερο ψυχραιμοι ψηφοροροι. Επελεξε τον Αλλον, τον αντιμνημονιακο. Ελπιζω αυτο να Μην σημαινει οτι θα επιλεξει και την συμπεριφορα που θα επιθυμουσε η πρωτη κατηγορια πολιτων, εκεινοι της επαναστασης δηλαδη. Ελπιζω εστω την τελευταια στιγμη να δειξει συνεση. Αλλιως...Χαθηκαμε!
Δε θα σας πω αν ειμαι ο Αντωνης η οχι(αλλωστε, οπως μπορειτε να δειτε, μιλαω με ονοματεπωνυμο και φωτογραφεια-εσεις?). Εκεινο ομως που καταλαβαινω σχεδον με βεβαιοτητα για σας, ειναι οτι ανηκετε στην πρωτη κατηγορια. Δε θα προσπαθησω να σας πεισω να αλλαξετε αποψη, θα ηταν οπωσδηποτε ματαιο. Θα πω μονο οτι απλως διαφωνουμε. Δεν ειναι κακο αυτο. Ετσι?
Όλο σου το σκεπτικό είναι δομημένο σε λάθος βάση, όπως εξάλλου ήταν και η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, η οποία δε μπορούσε να δείξει πιο καθαρά το πόσο μακριά νυχτωμένη είναι για το πώς περνάει ο κόσμος.Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ χωρίζονται κατά πάσα πιθανότητα σε τρεις κατηγορίες:1. Σε αυτούς που δεν άντεχαν πια όλα τα άλλα και είπαν να δοκιμάσουν και αυτό.2. Σε αυτούς που ήθελαν να ξεσπάσουν την οργή τους και να τιμωρήσουν την προηγούμενη κυβέρνηση.3. Σε αυτούς που από πεποίθηση υποστήριζαν τις θέσεις του συγκεκριμένου κόμματος. Το κοινό σημείο και των 3 κατηγοριών είναι πως θέλουν να δουν την καθημερινότητά τους να αλλάζει προς το καλύτερο. Οι 9 στους 10 δεν θα αναλάμβαναν την ευθύνη της επιλογής μέσω ποιας οδού θα γίνει η καθημερινότητα καλύτερη. Οι 7 στους 10 (μακάρι να πέφτω έξω) δε βάζουν στο μυαλό τους το απώτερο μέλλον της χώρας και το αύριο των παιδιών τους.
Άρη, θα συμφωνήσω με το άρθρο σου... Αλλά, χωρίς την αυτοδυναμία, οι μόνες επιλογές για συνεργασία ήταν με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, κόμματα μνημονιακά. Να πήγαινε σε δεύτερο γύρο;Ελπίζω ο Καμμένος να παίξει στην ιδεολογία της κυβέρνησης όσο ρόλο είχε παίξει πολύ κακώς στην κυβέρνηση του 2012 η ΔΗΜΑΡ, δηλαδή ουσιαστικά κανέναν...
Τώρα που είπες Χ.Α., ελπίζω η επόμενη Κυβέρνηση να χειριστεί πιο σωστά το θέμα, να σταματήσουν να το παίζουν μάρτυρες και ήρωες οι στρατηγοί των μεραρχιών... επειδή ο αντίστοιχος κ. Δένδιας κοιτούσε τις δικογραφίες και ξαφνικά αποφάσισε να τους πιάσει με "περίεργο" νομικά τρόπο. Βλέπεις, μόνο και μόνο να πείσει πως δεν έχει κάποιον "Παναθηναϊκάκια" ο Τσίπρας, έχει γίνει το 1ο βήμα.
Να δώ για πόσο καιρό θα κρατήσει το παραμυθάκι πού μιλάει "περί αριστερής κυβέρνησης".Και τέλως πάντων, αυτό είναι τόσο αλήθεια όσο αλήθεια ήταν ότι ηταν και το ΠΑΣΟΚ "αριστερά".