Δεν είμαι εγώ αυτός που τον έψαξε και τον εκτίμησε, αλλά είναι αλήθεια πως πριν μερικά χρόνια είχα δημοσιεύσει τις προβλέψεις του απ' τα '90ς που "επαληθεύτηκαν" χρόνια μετά. 

 

Έβαλα το "επαληθεύτηκαν" σε εισαγωγικά, γιατί, μεταξύ μας τώρα, οποιοσδήποτε είχε αλλεπάλληλες τετράωρες εκπομπές για πολλά πολλά χρόνια, στις οποίες θα ασκούσε αντιπολίτευση, θα μπορούσε κάποτε να πέσει μέσα σε κάποια καταστροφή που θα γίνει - αφού προέβλεπε σε κάθε εκπομπή ένα σωρό καταστροφές. 

 

Ήταν όμως μεγάλη η έκπληξη των αποτελεσμάτων, γιατί νομίζω ότι ο Λεβέντης τέτοιο ποσοστό δεν είχε ξαναπάρει ποτέ σε εθνικές εκλογές - ούτε καν στις πρόσφατες ευρωεκλογές που ήταν πιο χαλαρές. 

 

Για δεκαετίες φώναζε από τηλεοράσεως, και τελικά το 2015 μπήκε για πρώτη φορά τόσο δυναμικά στο παιχνίδι. 

 

Και δεν ψηφίστηκε μόνο ή τόσο για χαβαλέ, αλλά, για πρώτη φορά ίσως από τότε που κατεβαίνει υποψήφιος, ψηφίστηκε για τις ιδέες και τις προτάσεις του. 

 

Μάλιστα, όπως έγραψε ειρωνικά (για τον Βενιζέλο) ο Πάσχος Μανδραβέλης στο τουίτερ:

 

"Ο ΓΑΠ στέρησε απ' τον Βενιζέλο την 3η θέση πανελλαδικώς και ο Λεβέντης την έβδομη, στην εκλογική του Περιφέρεια Α' Θεσσαλονίκης"

Πώς ο Βασίλης Λεβέντης έπεισε ένα σωρό ανθρώπους να τον ψηφίσουν

 

 

Ο αναγνώστης μας ο Γιώργος μου έστειλε ένα ημέιλ το οποίο εξηγεί πώς πλησίασαν τον Βασίλη Λεβέντη οι σκεπτόμενοι άνθρωποι.

 

Μου έγραψε:

 

Παρατηρώ ότι το κόμμα ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, πρόεδρος του οποίου είναι ο Βασίλης Λεβέντης, είναι μέχρι ώρας ένατο κόμμα με ποσοστά περίπου 1,8 %, πίσω ακριβώς από αυτό του Παπανδρέου. Πιο πριν ήμουν με παρέα φίλων και συζητώντας για το τι ψηφίσαμε πετάγεται ένας και λέει: Εγώ Λεβέντη ψήφισα" - τον κοιτάζουμε όλοι - "Τί με κοιτάτε; είχα πάρει απόφαση ότι δεν θα ψηφίσω κανένα από τα μεγάλα και γνωστά κόμματα που είναι στη Βουλή και έτσι ψήφισα Λεβέντη..."

 

Τολμώ να πω ότι εκείνη την σημασία δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Επιστρέφοντας στο σπίτι και βλέποντας τι ποσοστά σύμφωνα με το Υπ. Εσωτερικών έχουν μαζέψει τα κόμματα είδα και το κόμμα του Λεβέντη στο τοπ 10. Προσωπικά τον κύριο Λεβέντη τον θεωρούσα - ειλικρινά δεν ξέρω και δεν θυμάμαι πως - ότι είναι η "Λουκά" της πολιτικής. Ψάχνοντας από περιέργεια να δω ποιος είναι πραγματικά ο Βασίλης Λεβέντης στο διαδίκτυο, έπεσα πρώτα στην σελίδα του wikipedia:

 

και διάβασα στο τέλος: "Στις αρχές του 1994 ο τότε δημοσιογράφος - και μετέπειτα υπουργός εργασίας - Πάνος Παναγιωτόπουλος κάλεσε τον Βασίλη Λεβέντη σε εκπομπή του στο κανάλι ΑΝΤ1 με εμφανή διάθεση εμπαιγμού. Ο Βασίλης Λεβέντης όμως κατάφερε να κρατηθεί στο ύψος του και μάλιστα ανέφερε και σε εκείνη την εκπομπή την εκτίμησή του ότι η οικονομική πολιτική που ασκείτο στην Ελλάδα από τα δυο μεγάλα κόμματα που κυβερνούσαν μετά το 1981 οδηγεί τη χώρα σε πτώχευση, κάτι που επαληθεύτηκε το 2010.  Τις επόμενες ημέρες ο Πάνος Παναγιωτόπουλος δέχθηκε έντονη κριτική από τα ΜΜΕ, ενώ κλήθηκε και σε απολογία από την ΕΣΗΕΑ."

 

Αυτό με οδήγησε στο εξής σχετικό με το άνω απόσπασμα βίντεο:

 

 

Ζωντανό Προφίλ 1994

 

 

 

Από τα προτεινόμενα του Youtube ένα μου τράβηξε την προσοχή που φέρει τίτλο "Βασίλης Λεβέντης Προφητείες 1992 - 2013" και είναι αυτό εδώ:

 

 

Βασίλης Λεβέντης Οι Προφητείες 1992 - 2013

 

 

Θα ήθελα και την δική σου γνώμη αλλά ειλικρινά ψιλό-σοκαρίστηκα με τα όσα έλεγε ο τύπος. Ειδικά με το γεγονός ότι οι πολιτικοί κάποια στιγμή θα γυρίσουν και θα μας που ότι εσείς ερχόσασταν στα πολιτικά γραφεία μας και μας ζητούσατε διορισμούς (βλέπε περιβόητη δήλωση Πάγκαλου), σε δημοσιογράφους της ΕΡΤ ότι θα πρέπει να ασκούν σωστά το επάγγελμά τους μη επηρεαζόμενοι με το ποιοι είναι στην εξουσία γιατί και οι ίδιοι δεν θα διστάσουν να σας κλείσουν σε μια νύχτα (!!!) και άλλα στιγμιότυπα.

 

Σίγουρα υπήρχαν και άλλες φωνές λογικής και αλήθειας τα προηγούμενα έτη προ κρίσης αναφορικά με την κακοδιαχείριση που γινόταν στα οικονομικά και άλλα θέματα της χώρας, φτάνοντάς μας σε αυτό το σημείο. Αυτές οι φωνές όμως χανόντουσαν και πιστεύω ότι και το ίδιο το σύστημα αλλά και τα δικά μας αυτιά δεν τα άφηναν να τις ακούσουν.

 

Πώς ο Βασίλης Λεβέντης έπεισε ένα σωρό ανθρώπους να τον ψηφίσουν
Φωτ.: Σπύρος Στάβερης

 

Ο Βασίλης Λεβέντης όμως, ένας άνθρωπος που χλευαζόταν από άλλους πολιτικούς και δημοσιογράφους, δημιουργώντας στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι "δεν πάει καλά', αποδεικνύεται ότι τελικά μια χαρά πήγαινε και σωστά τα έλεγε.


Τελικά "από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια".

 

Μετά εκτίμησης
Γιώργος από Αθήνα