Πώς ο Βασίλης Λεβέντης έπεισε ένα σωρό ανθρώπους να τον ψηφίσουν

Πώς ο Βασίλης Λεβέντης έπεισε ένα σωρό ανθρώπους να τον ψηφίσουν Facebook Twitter
Φωτ.: Σπύρος Στάβερης
45

Δεν είμαι εγώ αυτός που τον έψαξε και τον εκτίμησε, αλλά είναι αλήθεια πως πριν μερικά χρόνια είχα δημοσιεύσει τις προβλέψεις του απ' τα '90ς που "επαληθεύτηκαν" χρόνια μετά. 

Έβαλα το "επαληθεύτηκαν" σε εισαγωγικά, γιατί, μεταξύ μας τώρα, οποιοσδήποτε είχε αλλεπάλληλες τετράωρες εκπομπές για πολλά πολλά χρόνια, στις οποίες θα ασκούσε αντιπολίτευση, θα μπορούσε κάποτε να πέσει μέσα σε κάποια καταστροφή που θα γίνει - αφού προέβλεπε σε κάθε εκπομπή ένα σωρό καταστροφές. 

Ήταν όμως μεγάλη η έκπληξη των αποτελεσμάτων, γιατί νομίζω ότι ο Λεβέντης τέτοιο ποσοστό δεν είχε ξαναπάρει ποτέ σε εθνικές εκλογές - ούτε καν στις πρόσφατες ευρωεκλογές που ήταν πιο χαλαρές. 

Για δεκαετίες φώναζε από τηλεοράσεως, και τελικά το 2015 μπήκε για πρώτη φορά τόσο δυναμικά στο παιχνίδι. 

Και δεν ψηφίστηκε μόνο ή τόσο για χαβαλέ, αλλά, για πρώτη φορά ίσως από τότε που κατεβαίνει υποψήφιος, ψηφίστηκε για τις ιδέες και τις προτάσεις του. 

Μάλιστα, όπως έγραψε ειρωνικά (για τον Βενιζέλο) ο Πάσχος Μανδραβέλης στο τουίτερ:

"Ο ΓΑΠ στέρησε απ' τον Βενιζέλο την 3η θέση πανελλαδικώς και ο Λεβέντης την έβδομη, στην εκλογική του Περιφέρεια Α' Θεσσαλονίκης"

Πώς ο Βασίλης Λεβέντης έπεισε ένα σωρό ανθρώπους να τον ψηφίσουν Facebook Twitter

Ο αναγνώστης μας ο Γιώργος μου έστειλε ένα ημέιλ το οποίο εξηγεί πώς πλησίασαν τον Βασίλη Λεβέντη οι σκεπτόμενοι άνθρωποι.

Μου έγραψε:

Παρατηρώ ότι το κόμμα ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, πρόεδρος του οποίου είναι ο Βασίλης Λεβέντης, είναι μέχρι ώρας ένατο κόμμα με ποσοστά περίπου 1,8 %, πίσω ακριβώς από αυτό του Παπανδρέου. Πιο πριν ήμουν με παρέα φίλων και συζητώντας για το τι ψηφίσαμε πετάγεται ένας και λέει: Εγώ Λεβέντη ψήφισα" - τον κοιτάζουμε όλοι - "Τί με κοιτάτε; είχα πάρει απόφαση ότι δεν θα ψηφίσω κανένα από τα μεγάλα και γνωστά κόμματα που είναι στη Βουλή και έτσι ψήφισα Λεβέντη..."

 

Τολμώ να πω ότι εκείνη την σημασία δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Επιστρέφοντας στο σπίτι και βλέποντας τι ποσοστά σύμφωνα με το Υπ. Εσωτερικών έχουν μαζέψει τα κόμματα είδα και το κόμμα του Λεβέντη στο τοπ 10. Προσωπικά τον κύριο Λεβέντη τον θεωρούσα - ειλικρινά δεν ξέρω και δεν θυμάμαι πως - ότι είναι η "Λουκά" της πολιτικής. Ψάχνοντας από περιέργεια να δω ποιος είναι πραγματικά ο Βασίλης Λεβέντης στο διαδίκτυο, έπεσα πρώτα στην σελίδα του wikipedia:

και διάβασα στο τέλος: "Στις αρχές του 1994 ο τότε δημοσιογράφος - και μετέπειτα υπουργός εργασίας - Πάνος Παναγιωτόπουλος κάλεσε τον Βασίλη Λεβέντη σε εκπομπή του στο κανάλι ΑΝΤ1 με εμφανή διάθεση εμπαιγμού. Ο Βασίλης Λεβέντης όμως κατάφερε να κρατηθεί στο ύψος του και μάλιστα ανέφερε και σε εκείνη την εκπομπή την εκτίμησή του ότι η οικονομική πολιτική που ασκείτο στην Ελλάδα από τα δυο μεγάλα κόμματα που κυβερνούσαν μετά το 1981 οδηγεί τη χώρα σε πτώχευση, κάτι που επαληθεύτηκε το 2010.  Τις επόμενες ημέρες ο Πάνος Παναγιωτόπουλος δέχθηκε έντονη κριτική από τα ΜΜΕ, ενώ κλήθηκε και σε απολογία από την ΕΣΗΕΑ."

Αυτό με οδήγησε στο εξής σχετικό με το άνω απόσπασμα βίντεο:

Ζωντανό Προφίλ 1994

Από τα προτεινόμενα του Youtube ένα μου τράβηξε την προσοχή που φέρει τίτλο "Βασίλης Λεβέντης Προφητείες 1992 - 2013" και είναι αυτό εδώ:

Βασίλης Λεβέντης Οι Προφητείες 1992 - 2013

Θα ήθελα και την δική σου γνώμη αλλά ειλικρινά ψιλό-σοκαρίστηκα με τα όσα έλεγε ο τύπος. Ειδικά με το γεγονός ότι οι πολιτικοί κάποια στιγμή θα γυρίσουν και θα μας που ότι εσείς ερχόσασταν στα πολιτικά γραφεία μας και μας ζητούσατε διορισμούς (βλέπε περιβόητη δήλωση Πάγκαλου), σε δημοσιογράφους της ΕΡΤ ότι θα πρέπει να ασκούν σωστά το επάγγελμά τους μη επηρεαζόμενοι με το ποιοι είναι στην εξουσία γιατί και οι ίδιοι δεν θα διστάσουν να σας κλείσουν σε μια νύχτα (!!!) και άλλα στιγμιότυπα.

Σίγουρα υπήρχαν και άλλες φωνές λογικής και αλήθειας τα προηγούμενα έτη προ κρίσης αναφορικά με την κακοδιαχείριση που γινόταν στα οικονομικά και άλλα θέματα της χώρας, φτάνοντάς μας σε αυτό το σημείο. Αυτές οι φωνές όμως χανόντουσαν και πιστεύω ότι και το ίδιο το σύστημα αλλά και τα δικά μας αυτιά δεν τα άφηναν να τις ακούσουν.

Πώς ο Βασίλης Λεβέντης έπεισε ένα σωρό ανθρώπους να τον ψηφίσουν Facebook Twitter
Φωτ.: Σπύρος Στάβερης

Ο Βασίλης Λεβέντης όμως, ένας άνθρωπος που χλευαζόταν από άλλους πολιτικούς και δημοσιογράφους, δημιουργώντας στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι "δεν πάει καλά', αποδεικνύεται ότι τελικά μια χαρά πήγαινε και σωστά τα έλεγε.


Τελικά "από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια".

Μετά εκτίμησης
Γιώργος από Αθήνα

45

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

4 σχόλια
Η αλήθεια είναι ότι ο Β. Λεβέντης κατέστη γραφικός, όχι τόσο για τα όσα έλεγε, κι εξακολουθεί να λέει, αλλά κυρίως για τον τρόπο που τα έλεγε, έβγαινε καθημερινά στην εκπομπή του στο θρυλικό "Κανάλι 67" πίνοντας φραπέ. Αδυνατούσε, επίσης, ορισμένες φορές να καταλάβει ποιοι από τους τηλεθεατές του, του μιλούσαν σοβαρά και ποιοι τον δούλευαν.Επί της ουσίας, όμως, τα όσα λέει, είναι πολύ πιο σοβαρά και ουσιώδη από αυτά πολλών άλλων πολιτικών. Όταν δηλαδή ακούς δηλώσεις τύπου Ραχήλ Μακρή ή βλέπεις σοβαρά κόμματα να έχουν την Κ. Στανίση στα ψηφοδέλτια τους, η οποία θέλει να γίνει και υπουργός Πολιτισμού (!!!), τότε ο Λεβέντης είναι μακράν πολύ καλύτερος και πολύ πιο σοβαρός από αυτούς. Δεν λέει μπούρδες και αρλούμπες, μάλιστα κάποια στιγμή ήθελα να διασταυρώσω τα όσα είπε στη διακαναλική για να δω αν είναι έγκυρα τα στοιχεία του, δε το έχω κάνει ακόμα, από την άλλη ουδείς τον έχει διαψεύσει.Γιατί όχι, λοιπόν, ο Λεβέντης στη βουλή; Εκτός αν προτιμάτε τον Κασιδιάρη, επειδή είναι πιο όμορφος...
Ο Λεβέντης είναι ένας αγνός ιδεολόγος που κόντρα στο ρεύμα της εποχής έμεινε συνεπής στα πιστεύω του. Χαρακτηρίστηκε γραφικός, από ανθρώπους παράσιτα της ελληνικής κοινωνίας, γιατί ήταν κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου, γιατί όταν οι άλλοι έτρωγαν, χόρευαν και έπιναν αυτός σκεφτόταν. Αισθάνομαι ότι άξιζε τη ψήφο μου περισσότερο απ'οποιοδήποτε άλλον είχα ψηφίσει μέχρι σήμερα και είμαι περιχαρής για την επιτύχια του.Εύχομαι στις επόμενες εκλογές να μπει στη βουλή!
Θα διαφωνήσω μόνο με την τελευταία πρόταση η οποία αναιρεί όλο το κείμενο. Δεν είναι ούτε μικρός ούτε τρελός φυσικά. Κι εμένα στην παρέα μου προέκυψε παρόμοια συζήτηση και τελικά μου φάνηκε απολύτως think out of the box μια τέτοια ψήφος.
Επειδή τυγχάνει να είμαι εγώ ο "Γιώργος από την Αθήνα" θα ήθελα να συνηγορήσω σε αυτό που λές. Οταν διάβασα και γω το άρθρο (παρεπιπτόντως ευχαριστώ Άρη!!!) είδα ότι η τελευταία πρόταση καταντά άστοχη καθώς έπρεπε είτε ολόκληρη είτε οι λέξεις "μικρό...τρελό" να μπουν σε εισαγωγικά προκειμένου να δώσει την μεταφορική - ειρωνική πλευρά και χροιά του γνωμικού και όχι την κυριολεκτική...
απλά τα πράγματα.κυκλοφόρησε έντονα πριν 3 εβδομάδες περίπου το βίντεο με τις ΄προφητείες΄του προέδρου, και από κει και ύστερα πολλοί ήταν αυτοί που θελησαν τελικά να ψάξουν τον Λεβέντη, να δουν τελικά τι ακριβώς είναι. ιδιαίτερα οι της δικής μου γενιάς, 30 και άνω, που στην εφηβεία μας ακούγαμε μόνο αρνητικά σχόλια για το πρόσωπό του.αυτό το βίντεο ήταν η αιτία που το ποσοστό της ένωσης κεντρώων εκτοξεύθηκε και αν κυκλοφορούσε και λίγο καιρό πριν, τώρα ίσως μιλούσαμε για ένα κόμμα που έσπασε κάθε πρόβλεψη και μπήκε στη βουλή. είναι τόσο μεγάλη η δύναμη του διαδικτύου, καθώς όλο αυτό έγινε μόνο μέσω διαδικτύου, με μηδενική σχεδόν προβολή του κόμματος από τα ΜΜΕ.είμαι μία από αυτούς που τις τελευταίες 3 εβδομάδες καθημερινά παρακολουθώ τις δύο σελίδες της Ε.Κ. που υπάρχουν στο facebook και πραγματικά η άνοδος είναι ξεκάθαρη και χωρίς προηγούμενο!χάρηκα με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ,όχι με την καρδιά μου γιατί κι εγώ όπως και πολλοί άλλοι έχω τις επιφυλάξεις μου, αλλά περισσότερο χάρηκα με την ευτυχία που υπάρχει στο πρόσωπο του προέδρου Λεβέντη από χθες το απόγευμα! είναι γλυκύτατος, ας χαρακτηρίζεται και γραφικός, και είναι ένας από εμάς! φωνάζει, θυμώνει, βρίζει, συγκινείται....ας μπει και στη βουλή την επόμενη φορά!
Σωστό, πάνω σε αυτό.. ίσως βοήθησε και η συγγνώμη στον Πρόεδρο του Μητσικώστα που έκανε πολλούς να πατησουν "Λεβέντης" στο πληκτρολόγιο.Στο ίντερνετ έπαιξε το βίντεο σε κάποια σάιτ.https://www.youtube.com/watch?v=4MSwIKpoAXc