Παρότι πάντα συμπαθούσα την Τουρκία, το τελευταίο διάστημα άρχισα να μισώ πραγματικά τους ηγέτες της. 

 

Με ενόχλησαν πολλά:

Ο εκβιαστικός τσαμπουκάς με τον οποίο κερδίζουν σχεδόν ό,τι θέλουν απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση (ενώ δεν είναι καν μέλη της) σε αντίθεση φυσικά με μας.

Το θράσος τους να καταρρίπτουν Ρωσικό αεροσκάφος επειδή «παραβίασε τον εναέριο χώρο» τους, ενώ καθημερινά παραβιάζουν το δικό μας ξέροντας ότι δεν θα έχουν καμία συνέπεια.

Η βοήθειά τους προς το φρικιαστικό Ισλαμικό Κράτος.

Το ότι απαγόρευσαν στον Έλληνα πρωθυπουργό να αποβιβαστεί σε ελληνικό νησί, και αυτός αναγκάστηκε να το καταπιεί.

Η ανοχή στους διακινητές προσφύγων που εκμεταλλεύονται βάναυσα εξαθλιωμένους ανθρώπους ή/και τους αφήνουν να πνιγούν.

Η σύλληψη κάθε εχθρού του καθεστώτος.

Η συνεχής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Το ότι βάζουν τους δικαστές και την αστυνομία να φιμώνουν αντιπολιτευτικές εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων και τα παραδίδουν στην κυβέρνηση ως νέα εργαλεία προπαγάνδας.

 

Και μέσα σ' όλα αυτά, σήμερα, ο Τσίπρας, όχι με εθνική περηφάνια και αξιοπρέπεια φυσικά αλλά μάλλον με δουλοπρέπεια και ανιδιοτέλεια, έκανε σόου δήθεν ελληνοτουρκικής φιλίας, ξεπλένοντας το πιο αυταρχικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς της γειτονιάς μας. 

 

Μέσα σε μόλις μια μέρα, ο (κατά τα άλλα «αριστερός») Έλληνας πρωθυπουργός ξέπλυνε με διάφορους τρόπους τους Νταβούτογλου και Ερντογάν. Αυτοί όμως είναι οι δύο που με σόκαραν περισσότερο:

 

1) Η όλο περηφάνια ανακοίνωση συνεργασίας της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου με το Τουρκικό Πρακτορείο. 

 

Πώς ο «αριστερός» Τσίπρας ξέπλυνε το αντιδημοκρατικό και καταπιεστικό καθεστώς Ερντογάν
SOOC

Όπως πολύ σωστά έγραψε η Πωλίν Κόκλα στο άρθρο της «Οι νέες ανοησίες του Τσίπρα»: «Μέσα στον πυρετό του στανικού προξενιού, τού έρχεται να κάνει το βλακωδέστερο: να "συνεργαστεί" με το κρατικό πρακτορείο μιας ανελεύθερης χώρας που διώκει τον Τύπο και ακριβώς πριν λίγες μέρες έκανε το πρωτοφανές, να διορίσει εγκάθετο κρατικό λογοκριτή στην μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας και να διαλύσει με σφαίρες καουτσούκ τους διαδηλωτές κάτω από το γραφεία της.»

 

Δεν το πίστευα όταν άκουσα την είδηση. Δηλαδή τώρα η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο θα μεταδίδουν την προπαγάνδα του Τουρκικού -ανελεύθερου- Πρακτορείου, και πρέπει κιόλας να χαρούμε; Την Τουρκία, που μόλις έθεσε υπό αντιδημοκρατικό κυβερνητικό έλεγχο ΚΑΙ το δεύτερο μεγαλύτερο πρακτορείο της, έκραξε χτες όλος ο πολιτισμένος κόσμος για την ανελευθερία στην ενημέρωση. Κι όμως, πήγε μια μέρα μετά ο Τσίπρας και δικαίωσε την τουρκική «ενημέρωση»! Τόσο μάλιστα που αποφάσισε να την μεταδίδει και στη χώρα του, φτύνοντας κατάμουτρα όλες τις διαμαρτυρίες. 

 

2) Τα κοινά καραγκιοζιλίκια του Τσίπρα με τον Νταβούτογλου και τις γυναίκες. 

 

Πώς ο «αριστερός» Τσίπρας ξέπλυνε το αντιδημοκρατικό και καταπιεστικό καθεστώς Ερντογάν
Όλα για τις κάμερες...

 

Το είδα εδώ: «Ο Τσίπρας και ο Νταβούτογλου μοίρασαν κόκκινα τριαντάφυλλα σε γυναίκες δημοσιογράφους - Μια συμβολική κίνηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας».

 

Τι γλυκούληδες, τι ιππότες, τι gentlemen, θα έλεγε κάποιος αν δεν γνώριζε πως για άλλη μια φορά ο Τσίπρας ξεπλένει το (μισογυνιστικό) καθεστώς του Ερντογάν. 

 

Πριν δυο μέρες η είδηση αυτή έκανε το γύρο του πλανήτη:

 

 

Οι διαδηλώτριες επιδίωκαν να τραβήξουν την προσοχή στα θέματα των γυναικών στην Τουρκία, η οποία κατατάσσεται 77η μεταξυ 138 χωρών βάσει του δείκτη ισότητας των φύλων που χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP). Η Τουρκία έχει επίσης περιορίσει σημαντικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι τα τελευταία χρόνια, δίνοντας στην αστυνομία ευρύτερες εξουσίες για να θέτουν υπό κράτηση διαδηλωτές και στα δικαστήρια περισσότερη εξουσία για να ασκούν διώξεις εναντίον τους. Η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει συχνά επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα των γυναικών, καθώς και για την αποτυχία της να μειώσει τα υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών και για τη χαμηλή συμμετοχή τους στο εργατικό δυναμικό. Επεισόδια οικογενειακής βίας είναι 10 φορές πιθανότερο να συμβούν στην Τουρκία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, απ' ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 

Ανήμερα μάλιστα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ο Ερντογάν μίλησε εναντίον της απελευθέρωσης των γυναικών, τονίζοντας «Για μένα οι γυναίκες είναι πάνω από όλα μητέρες». Παλιότερα είχε ταχθεί και εναντίον της ισότητας, λέγοντας: «Οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τον άνδρα, δεν γίνεται!»

 

Πώς ο «αριστερός» Τσίπρας ξέπλυνε το αντιδημοκρατικό και καταπιεστικό καθεστώς Ερντογάν

 

Φυσικά, κουβέντα δεν είπε ο Τσίπρας για όλα αυτά: Φωτογραφήθηκε χαρούμενος με τον Τούρκο Πρωθυπουργό δίνοντας μερικά τριαντάφυλλα σε γυναίκες, ξέπλυνε και τον Νταβούτογλου και την κυβέρνησή του - και όλα μια χαρά. 

 

Δεν θέλω έναν πρωθυπουργό που θα τσαμπουκαλευτεί, ούτε έναν που θα μας οδηγήσει σε πόλεμο με την Τουρκία. Δεν θα απαιτούσα να καταδικάσει δημόσια την ανελευθερία του τύπου ή την αντιμετώπιση των γυναικών απ' την Τουρκία - αν και δεν θα ήταν καθόλου άσχημο αυτό.

 

Αν όμως λέει ότι αγαπάει τη χώρα του, την ελευθερία, τη δημοκρατία και την πρόοδο, απαιτώ, τουλάχιστον, να μην κάνει έξτρα κόπο και προσπάθειες για να βοηθήσει την γειτονική χώρα να φτιάξει το προφίλ της.

 

Αρκετά με το γλείψιμο και τις φωτο-ευκαιρίες αυτοπροβολής.