Πώς γίνεται μια Χωροπειρατεία;

Πώς γίνεται μια Χωροπειρατεία; Facebook Twitter
0

Το μετρό του Λονδίνου είναι το γρηγορότερο αλλά και πιο βαρετό μεταφορικό μέσο όλων των εποχών. Παντού ιδρώτας, πλήξη και σοβαρά πρόσωπα. Και τότε, ξαφνικά, η μουσική αντηχεί σ’ όλα τα βαγόνια. Οι ντισκομπάλες δειλά-δειλά αρχίζουν να γυρίζουν, τα περιστρεφόμενα φώτα πετούν χρώματα παντού. Το πάρτι -η καλύτερη εκδοχή του clubbing καλοκαιριάτικα- έχει μόλις αρχίσει. Μια ακόμη χωροπειρατεία της κίτρινης γραμμής είναι γεγονός.

Πώς γίνεται μια Χωροπειρατεία; Facebook Twitter
 

Οι Space Hijackers, η ομάδα που συνδυάζει τον πολιτικό ακτιβισμό με την φαντασία και το ανατρεπτικό χιούμορ όσο καμία άλλη, ιδρύθηκε το 1999 στην Αγγλία. Ο σκοπός της ήταν να ενώσει όλους τους δημιουργικούς αναρχιτέκτονες (anarchitects), τους ανθρώπους δηλαδή που πιστεύουν ότι δικαίωμα στους δημόσιους χώρους έχει ο κάθε πολίτης.

Πώς γίνεται μια Χωροπειρατεία; Facebook Twitter

Στο μανιφέστο τους γράφουν: «Αγωνιζόμαστε για να σώσουμε τους δρόμους και τις πόλεις μας από τα δεινά των Αστικών Σχεδιαστών, των Αρχιτεκτόνων».

Ο τρόπος τους είναι απλός: διοργανώνουν ευφάνταστα happening στα πιο ‘μπανάλ’ μέρη, κάνοντας τους ανθρώπους να δουν με διαφορετικό μάτι τους χώρους της καθημερινότητάς τους.

Τα αναπάντεχα δρώμενα με το ξέφρενο κέφι τους, ακυρώνουν την καθιερωμένη χρησιμότητα του δημόσιου χώρου, ανοίγοντας παράλληλα την αμφίδρομη αναζήτηση του Τέλειου Περιβάλλοντος.

Οι Hijackers γνωρίζουν πως η χωροταξική διεκδίκησή τους είναι βαθιά πολιτική: αναδομεί τις κοινωνικές θεωρίες και την αρχιτεκτονική. Όμως προσπαθούν, με νύχια και με δόντια, να μην πέσουν στην παγίδα του «σοβαρού» πολιτικού ακτιβισμού, που συχνά απωθεί μερίδα του κόσμου. Ξέρουν πως η πολιτική συνείδηση πάει μαζί με την λαχτάρα για διασκέδαση – όπως είπε και η Έμα Γκόλντμαν (και οι Chumbawamba το έκαναν σλόγκαν τους) If I cant’ dance to it, it’s not my revolution.

Πώς γίνεται μια Χωροπειρατεία; Facebook Twitter

Γι’ αυτό και η ομάδα αναζητά πρωτότυπους τρόπους για να εξάψει τη φαντασία των περαστικών, μεταφέροντας ταυτόχρονα και τα μηνύματα του μανιφέστο της. Παράλληλα χρησιμοποιεί και πετυχημένες ιδέες άλλων ομάδων: φτιάχνει παρωδίες διαφημίσεων, κάνει hacking και γενικά χρησιμοποιεί το Ίντερνετ, κάνει ξαφνικές διαδηλώσεις ή happening στους δρόμους, γράφει γράμματα στους πολιτικούς, ηχογραφεί τραγούδια-δηλώσεις.

Η πρώτη μεγάλη ενέργεια της ομάδας ήταν το 1999 στο μετρό του Λονδίνου, όταν διοργάνωσαν ένα κρυφό πάρτι, μέσα στα βαγόνια του κινούμενου τρένου της κίτρινης γραμμής. Οι 150 καλεσμένοι που συμμετείχαν είχαν κρύψει σε βαλίτσες και τσάντες τα απαραίτητα ηχοσυστήματα, strobe lights, ποτά και φυλλάδια. Τα πάρτι στο μετρό επαναλήφθηκαν τα επόμενα χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Λονδίνο σταμάτησαν για λίγο, για να επανακάμψουν μόλις τον περασμένο μήνα.

Οι «χωροπειρατείες» των hijackers έχουν συζητηθεί πολύ στην Αγγλία. To BBC και το indymedia (μεταξύ των άλλων μέσων) έχουν παρουσιάσει εκτενή αφιερώματα για τα δρώμενα τους, ενώ έχουν προκαλέσει αρκετές φορές και την αντίδραση της αστυνομίας – για άλλους, βέβαια, λόγους.

Οι διαδραστικές ενέργειές τους δεν περιορίζονται μόνο στα μέσα μεταφοράς. Επανατοποθετούν παγκάκια που κατέστρεψε ο Δήμος, μπαίνουν σε πολυκαταστήματα φορώντας μπλουζάκια που γράφουν «Σήμερα όλα μισοτιμής» υποκρινόμενοι τους υπαλλήλους, διοργανώνουν αντισυμβατικές τουριστικές ξεναγήσεις του Λονδίνου.

Κάθε χρόνο γιορτάζουν την δική τους Ημέρα της Ξεκούρασης (Siesta Day) ξαπλώνοντας έξω απ’ το χρηματιστήριο. Όταν η συνεδρίαση τελειώνει προτρέπουν (συχνά με επιτυχία) τους γιάπηδες να κοιμηθούν για λίγο στα σκαλιά και στα γύρω παγκάκια. Χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να κάνουν διαδικτυακές φάρσες, διοργανώνουν πάρτι σε θέσεις πάρκινγκ τις οποίες έχουν νοικιάσει, προσφέρουν τσάι και παίζουν μουσική στους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της πορείας για την Πρωτομαγιά.

Το site της ομάδας (www.spacehijackers.org), αναλύει με λεπτομέρεια τις ιδέες και τους σκοπούς της ομάδας και περιγράφει με λόγια και φωτογραφίες παλαιότερά της happening. Περιλαμβάνει όμως κι ένα σωρό διασκεδαστικά ηλεκτρονικά παιχνίδια όπως τα Εντοπίστε τον Χωροπειρατή, Πετάξτε Μπογιές στους Κουστουμαρισμένους και Κυνηγήστε το Logo. Το site λειτουργεί και σαν δεξαμενή ιδεών και προτάσεων για πιθανές μελλοντικές εκδηλώσεις.

 

Πώς γίνεται μια Χωροπειρατεία; Facebook Twitter

 

Ο σκοπός των Space Hijackers για τα επόμενα χρόνια είναι ένας: να κατορθώσουν να αλλάξουν την αντίληψη του κόσμου για τους χώρους των πόλεων - μια για πάντα. Κι μια κρυφή ελπίδα τους; Να βρουν μιμητές σε χώρες όλου του κόσμου.

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ