«Ευχαριστούμε πολύ την Κατερίνα Σ.Μ αναγνώστρια και σχολιάστρια του LIFO.gr για την πολύτιμη πληροφορία σχετικά με αξιοθέατα στον Πόρο», λένε οι UpDrones που γύρισαν το παραπάνω βίντεο.

 

Λίγες πληροφορίες

 

Ρώσικος Ναύσταθμος Πόρου: Ο Ρωσικός Ναύσταθμος Βρίσκεται χτισμένος αμφιθεατρικά σε ένα πευκόφυτο όρμο, στα δυτικά του λιμανιού του Πόρου. Ιστορικά, το κτίριο χτίστηκε αμέσως μετά τη νίκη των Ρώσων έναντι των Οθωμανών, όταν σύμφωνα με τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή οι Ρώσοι μπορούσαν να διέρχονται ελεύθερα από το Αιγαίο, και χρησιμοποιήθηκε ως ναύσταθμος και ενδιάμεσος σταθμός του ρωσικού στόλου.

Το αρχικό κτίσμα πέρασε στα χέρια του ελληνικού δημοσίου μετά από αίτημα του Ιωάννη Καποδίστρια και η Ρωσία έκτισε μεγαλύτερο κτίριο με ακόμη μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους. Με την εξασθένιση της δύναμης του τσαρικού καθεστώτος ελαττώθηκε και η χρήση του Ναυστάθμου, σε σημείο που έφτασε να φυλάσσεται από ένα μόνο Ρώσο φύλακα.

Πέρασε σε χέρια ιδιωτών, μέχρι το 1989 οπότε και χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο.

Σήμερα, μπροστά στο κτίριο θα βρείτε οργανωμένη παραλία και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω του αμφιθεατρικού της περιοχής, πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

 

Πόρος. Έτσι είναι σήμερα ο εγκαταλελειμμένος Ρώσικος Ναύσταθμος

 

Ορχήστρα Alexandrov: Alexandrov Ensemble ονομάζεται η θρυλική ορχήστρα του ρωσικού στρατού, μέλη της οποίας επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος TU-154 που συνετρίβη τα Χριστούγεννα στην Μαύρη Θάλασσα.

Η ορχήστρα ιδρύθηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και πήρε το όνομά της από τον πρώτο της μαέστρο, Alexander Vasilyevich Alexandrov. Ημέρα ίδρυσης του Συγκροτήματος θεωρείται η 12η Οκτωβρίου του 1928, ημέρα που πραγματοποιήθηκε η πρώτη παράσταση στο κεντρικό κτήριο του Κόκκινου Στρατού. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η ορχήστρα έδωσε περισσότερες από 1500 παραστάσεις και ενδυνάμωνε το πολεμικό πνεύμα του Κόκκινου Στρατού.
Η ρωσική στρατιωτική χορωδία είχε επίσης ερμηνεύσει και Μίκη Θεοδωράκη

Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι η ορχήστρα είχε εμφανιστεί και στην Eurovision του 2009 στη Μόσχα, καθώς ήδη από την δεκαετία του 1990 άρχισε να ενσωματώνει στοιχεία της ποπ κουλτούρας.
Τα μέλη που σκοτώθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα των Χριστουγέννων είχαν προορισμό την Συρία.

Ο στρατηγός και συνθέτης Αλεξάντρ Αλεξαντρόφ, ο ιδρυτής της, είχε την διεύθυνσή της επί 18 χρόνια και κατόπιν παρέδωσε τη χορωδία στον γιο του, τον Μπόρις που έμεινε επικεφαλής της από το 1946 μέχρι το 1987.
Ο Βαλέρι Χαλίλοφ, ο σημερινός διευθυντής της Χορωδίας Αλεξαντρόφ, βρισκόταν μεταξύ των επιβατών του Tu-154, συνοδεύοντας τους χορωδούς που πήγαιναν στη Συρία για να ψυχαγωγήσουν τους Ρώσους στρατιώτες στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ.