Όλη η αλήθεια για τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών
Στα Πρωτόκολλα παρακολουθούμε μια υποτιθέμενη συνάντηση υψηλόβαθμων εβραίων που επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά ότι θέλουν να κυριεύσουν τον κόσμο, ότι ελέγχουν τα πάντα, ότι κρύβονται πίσω από κάθε συνωμοσία.
 

 

Στο πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο, Το Κοιμητήριο της Πράγας, ο Ιταλός συγγραφέας και διανοητής καταπιάνεται για άλλη μια φορά με τη συνωμοσιολογία. (Το αγαπημένο μου βιβλίο, το Εκκρεμές του Φουκώ, είναι η βίβλος των συνωμοσιών.) Εμπνέεται απ' τις πλαστογραφίες, τις λογοκλοπές και τα επινοημένα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, παρουσιάζοντας την ιστορία τους. 

 

Στα Πρωτόκολλα παρακολουθούμε μια υποτιθέμενη συνάντηση υψηλόβαθμων εβραίων που επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά ότι θέλουν να κυριεύσουν τον κόσμο, ότι ελέγχουν τα πάντα, ότι κρύβονται πίσω από κάθε συνωμοσία. Είναι τρελό, αλλά ακόμα και σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχει κόσμος που είτε δεν έχει ακούσει ότι αυθεντικά Πρωτόκολλα δεν υπήρξαν ή και να το έχουν ακούσει δεν θα το πίστεψαν. Μερικές φορές είναι πιο δύσκολο να πιστέψεις την απλή αλήθεια απ' ό,τι ένα περίπλοκο παραμύθι - και τα Πρωτόκολλα, στις εκπομπές της "ερευνητικής" δημοσιογραφίας του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου ή του Κώστα Χαρδαβέλα, σύμφωνα με τον Δ. Ψαρρά, είναι το ερμηνευτικό κλειδί για κάθε παραξενιά της ιστορίας. 

 

Δεν θα ήταν επικίνδυνο αυτό (όπως, θεωρώ, δεν είναι επικίνδυνοι οι συνωμοσιολόγοι που πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν κλπ), αν δεν χρησιμοποιούνταν τα Πρωτόκολλα -και απ' τον Χίτλερ, και απ' τα ναζιστικά μορφώματα που τον ακολούθησαν σε όλη την Ευρώπη μέχρι σήμερα, για να χτυπήσουν συγκεκριμένες ομάδες: τους Εβραίους και τους Αριστερούς. 

 

Βασισμένοι σε ψεύδη -γνωρίζοντας ότι είναι ψεύδη- στοχοποίησαν και σκότωσαν και κυνήγησαν ανθρώπους, κάτι που προφανώς και δεν έχει γίνει με όσους πιστεύουν στην ύπαρξη εξωγήινων στη Γη ή στους ψεκασμούς. 

 

Διαβάζω στις πηγές που συγκέντρωσε η βικιπαίδεια: Τα Πρωτόκολλα των Πρεσβύτερων (Σοφών) της Σιών, γνωστά συνήθως ως Τα Πρωτόκολλα της Σιών είναι ένα κείμενο που πιθανώς έχει την αφετηρία του στην Ρωσία των αρχών του 20ού αιώνα και παρουσιάζει ένα υποτιθέμενο σχέδιο κυριαρχίας του κόσμου από τους Εβραίους. Αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα πλέον διαδεδομένα κείμενα έκφρασης αντισημιτισμού και αντισιωνισμού.

 

Αρκετές ανεξάρτητες έρευνες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι τα πρωτόκολλα αποτελούν απάτη και σχεδόν καθολικά αναγνωρίζονται ως προϊόν πλαστογραφίας, δημιούργημα της Οχράνα (το σώμα μυστικής αστυνομίας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων).

 

Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1903 και ο συντάκτης τους είναι άγνωστος. Μια σειρά άρθρων που εμφανίστηκαν στους «Τάιμς» του Λονδίνου το 1921 φανέρωσαν ότι το περισσότερο από το υλικό των πρωτοκόλλων ήταν αντιγραμμένο από παλαιότερη πολιτική σάτιρα που δεν είχε κανένα αντισημιτικό θέμα. Συγκεκριμένα, βιβλίο του Μορίς Ζολί από το 1860 περιείχε αυτούσια κομμάτια από τα "Πρωτόκολλα" αν και δεν είχε σχέση με τους Εβραίους ή με το Σιωνισμό· στόχος ήταν ο αυτοκράτορας Ναπολέοντας Γ'.

 

Παρόλα αυτά κάποιοι άνθρωποι συνέχισαν να βλέπουν τα Πρωτόκολλα σαν απόδειξη μίας σημαντικής συνωμοσίας, ειδικά σε μέρη του κόσμου όπου ο αντισημιτισμός ήταν αρκετά διαδεδομένος. Το κείμενο ανατυπώνεται συχνά από αντισημίτες και χρησιμοποιείται μερικές φορές σαν απόδειξη μίας Εβραϊκής συνωμοσίας.

 

 Όλη η αλήθεια για τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών
To εξώφυλλο της Γιαπωνέζικης έκδοσης

 

Υποψιάζομαι ότι αν δείξω σε έναν υποστηρικτή της γνησιότητας των Πρωτοκόλλων το σατιρικό βιβλίο στο οποίο βασίστηκαν τα Πρωτόκολλα και το οποίο κυκλοφόρησε 40 χρόνια πριν απ' αυτά, θα μου πει πως είναι κι αυτό συνωμοσία των Εβραίων: Γύρισαν πίσω στο χρόνο, έγραψαν ένα ψεύτικο βιβλίο ώστε 40 χρόνια μετά να μπορούν να απαξιώσουν τα Πρωτόκολλα! 

 

Πχ. αυτός θα μπορούσε να βρει κι άλλες τέτοιες δικαιολογίες:

 


 

 

 

H διάδοση σε όλο τον πλανήτη

Κατά τον Ρωσικό εμφύλιο του 1918-1921 οι Λευκοί έκαναν εκτεταμένη χρήση του βιβλίου στην προπαγάνδα τους, υποστηρίζοντας ότι η αριστερή επανάσταση δεν ήταν παρά μια εβραϊκή συνωμοσία, που είχε ως στόχο να αλώσει μέσω του μπολσεβικισμού τη χριστιανική Αγία Ρωσία. «Αυτή η προπαγάνδα προκάλεσε τρομερές σφαγές» παρατηρεί ο Αμερικανός ιστορικός Μπέρναρντ Λιούις. Το 1919, για παράδειγμα, διανεμήθηκε στα στρατεύματα του λευκού ρωσικού στρατού -και αυτά τα στρατεύματα, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, σφαγίασαν περίπου 60.000 Εβραίους που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την επανάσταση του 1917.

 

Για να εξασφαλίσουν βοήθεια από το εξωτερικό οι Λευκοί διέδωσαν τα "Πρωτόκολλα" στην Ευρώπη και την Αμερική. Το 1919 τα Πρωτόκολλα κυκλοφόρησαν και από τον Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, τον μετέπειτα κύριο θεωρητικό της φυλετικής ανωτερότητας της άρειας φυλής και προπαγανδιστή του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος στη Γερμανία, όπου γνώρισαν και τη μεγαλύτερη εκδοτική τους επιτυχία. Μέσα στον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας (1920) πουλήθηκαν πάνω από 120.000 αντίτυπα και οργανώθηκαν πολυάριθμες εκδηλώσεις που "εκλαΐκευαν" τις πλαστογραφημένες "αποκαλύψεις", ενώ το 1935 το γερμανικό υπουργείο Παιδείας [κι ενώ είχε αποδειχτεί ότι επρόκειτο για απάτη] τα συμπεριέλαβε στα επίσημα σχολικά εγχειρίδια.

 

______________________________

 

 Όλη η αλήθεια για τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών

 

 Όλη η αλήθεια για τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών

 

 Όλη η αλήθεια για τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών

_______________________________

 

Η αρχική ιστορία, σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, δημιουργήθηκε από τον Χέρμαν Γκαίντσε (1868), έναν Γερμανό συγγραφέα και αντισημίτη, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Τζον Ρέτκλιφ. Ο Γκαίντσε φαίνεται πως έκλεψε τη βασική ιστορία από τον Μωρίς Ζολί, το βιβλίο του οποίου Διάλογοι μεταξύ του Μακιαβέλι και του Μοντεσκιέ στην Κόλαση (1864) περιλαμβάνει ένα ανατρεπτικό σχέδιο ενάντια στον Ναπολέοντα Γ'. Η συνεισφορά του Γκαίντσε στο έργο του Ζολί είναι ότι παρουσίασε τους Εβραίους να συνωμοτούν για την κατάληψη του κόσμου. Ο Ζολί λέγεται ότι ήταν μέλος μιας ροδοσταυρικής εταιρείας. Είτε αληθεύει αυτό είτε όχι, ο Ζολί ήταν φίλος του Βίκτορα Ουγκώ και ο Ουγκώ συμμεριζόταν την αντιπάθεια του Ζολί για τον Ναπολέοντα Γ΄. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Η Οχράνα, η μυστική αστυνομία του τσαρικού καθεστώτος που κατηγορούσε τους Εβραίους για τα δεινά της χώρας, τύπωσε το κείμενο - μερική αντιγραφή από το κείμενο του Γκαίντσε - το 1897 και το δημοσιοποίησε το 1905.

 

Τα Πρωτόκολλα εμπεριέχουν εμφανείς ανωμαλίες. Το κείμενο μιλά επανειλημμένα, για άσχετα με τους Εβραίους πράγματα (βασιλιάδες κλπ) που ταιριάζουν περισσότερο στη χριστιανική θρησκεία, πράγμα που δείχνει πως είναι επινοημένα από άνθρωπο που δεν είχε μεγάλη σχέση με την σιωνιστική ιστορία. Επίσης μπερδεύουν ημερομηνίες, χώρες και πλαστογραφούν κομμάτια από διάφορες προγενέστερες πηγές. 

 

Το ενδιαφέρον είναι πως τα Πρωτόκολλα -που προσπάθησα να τα διαβάσω στα ελληνικά online  αλλά απλώς δεν αντέχονται- υποστηρίζουν ότι οι Εβραίοι δημιούργησαν τη δημοκρατία και την αναρχία γιατί ήθελαν να διώξουν τους Βασιλιάδες και τους Αυτοκράτορες που ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να αντισταθούν στα σχέδιά τους. Είναι λογικό πως ο Ρώσος Τσάρος που δεν ήθελε Δημοκρατία στη χώρα του θα χρησιμοποιούσε την προπαγάνδα αυτή για ιδιο όφελος. 

 

Το ίδιο και ο Νο1 προπαγανδιστής του κειμένου, ο Αδόλφος Χίτλερ που έγραψε:

 

«Τα "Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών" που οι Εβραίοι τ' απαρνούνται με τόση κακία, δείχνουν μ' έναν αναμφισβήτητο τρόπο πόσο ολόκληρη η ύπαρξη αυτού του λαού στηρίζεται στα ψέματα που εξυφαίνει. Δεν μας ενδιαφέρει εδώ να εξετάσουμε ποιοι απ' τους Εβραίους παραδέχονται αυτές τις αποκαλύψεις. Εκείνο που είναι αποφασιστικό και συντριπτικό γι' αυτούς είναι ότι φέρνουν στο φως της μέρας, με μίαν ανατριχιαστική ακρίβεια, το χαρακτήρα και τη δραστηριότητα του ιουδαϊκού λαού και, μ' όλες του τις διακλαδώσεις, τον τελικό σκοπό στον οποίον τείνουν. (...) Οταν θα 'ρθει η μέρα που το βιβλίο αυτό θα γίνει το ευαγγέλιο του Εβραίου, τότε θ' αποκαλυφθεί κι η τρομερή συνωμοσία που τόσον καιρό εξυφαινόταν». (Αδόλφου Χίτλερ, «Ο αγών μου», μετάφραση Ανδρ. Πάγκαλος, τ. Α', εκδ. Ζάρβανος, Αθήνα 1961).

 

***

 

 Όλη η αλήθεια για τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών

 

Για τα ψεύτικα Πρωτόκολλα (με την αφορμή άλλου αστικού μύθου σχετικά με τους Εβραίους και το 9/11) γυρίστηκε ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ το 2005, με τίτλο Protocols of Zion. Πάνω είναι το διαφημιστικό πόστερ του

 

Και κάτω, είναι ολόκληρο το ντοκιμαντέρ:

 

 

 

 

Οι πιστοί και οι "άπιστοι"

Ο συγγραφέας Νίκος Δήμου δεν συμφωνεί με την αβασάνιστη εκδοτική αναπαραγωγή των "Πρωτοκόλλων". "Η κυκλοφορία του πλαστού αυτού βιβλίου έχει απαγορευτεί στα περισσότερα δημοκρατικά κράτη της Γης. (Και μη μιλήσει κανείς για λογοκρισία:το βιβλίο δεν εκφράζει γνώμη ή άποψη -είναι προπαγανδιστικό επινόημα). Ενα από τα ελάχιστα κράτη που επιτρέπουν την κυκλοφορία του είναι η Ελλάδα. Μάλιστα πολύ συχνά το βλέπω να διαφημίζεται στο "Ποντίκι"!" ("Ελευθεροτυπία", 26.5.95).

 

Ο δε Ηλίας Κασιδιάρης πιστεύει ότι τα Πρωτόκολλα γράφτηκαν γι' αυτόν και την παρέα του!

 

Πόσο προφητικά, έναν αιώνα πριν (!)

 

 

 

Το πληρέστερο ελληνικό βιβλίο για τα Πρωτόκολλα

 

Είναι το "Μπεστ Σέλερ του Μίσους: Τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών» στην Ελλάδα, 1920-2013". Γράφτηκε απ' τον ερευνητή Δημήτρη Ψαρρά (Ιός) και κυκλοφόρησε μόλις πέρσι απ' τις εκδόσεις Πόλις. Σε συνέντευξή του στην Αυγή πριν από μερικούς μήνες ο κύριος Ψαρράς δήλωσε:

 

"(...) Οι ποικίλες ανατυπώσεις των Πρωτοκόλλων δεν περιορίζονταν στο χώρο της Ακροδεξιάς ή του παραεκκλησιαστικού φονταμενταλισμού, αλλά ξεφύτρωναν και ανάμεσα σε εκδόσεις των κλασικών του μαρξισμού ή των μεγάλων φιλοσόφων. Ασφαλώς, η Ακροδεξιά παραμένει η μήτρα των Πρωτοκόλλων. Αλλά η γοητεία μιας εύκολης ερμηνείας των ιστορικών και πολιτικών εξελίξεων, μέσω της θεωρίας ότι υπάρχει μια πανίσχυρη ομάδα που κινεί τα νήματα από τα παρασκήνια, ξεπερνά τα παραδοσιακά πολιτικά φράγματα. Η απόδοση της «παγκοσμιοποίησης» στη συνωμοτική δράση μιας φούχτας «τραπεζιτών» (πολιτικά ορθή μετωνυμία των «Εβραίων τοκογλύφων» της ναζιστικής προπαγάνδας) είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη για το ευρύ κοινό που αναζητά μέσα στην κρίση μια προσιτή απάντηση σε ένα πολύπλοκο ερώτημα. (...) Και, δίπλα σ' αυτούς, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος όχι μόνο διαφήμιζε και πουλούσε τα Πρωτόκολλα ως μέρος του βιβλίου του Πλεύρη Οι Εβραίοι, όλη η αλήθεια, αλλά, μετά την απαλλαγή του Πλεύρη από το δικαστήριο, επικαλέστηκε τα Πρωτόκολλα για να σχολιάσει τις διεθνείς αντιδράσεις που είχε προκαλέσει το φιλοχιτλερικό και αντισημιτικό αυτό συμπίλημα."

 

Και συμπληρώνει: "Όσο περισσότερο διαδίδονται τα Πρωτόκολλα, τόσο λιγότερο γίνεται γνωστό το περιεχόμενό τους. Εννοώ ότι στην πραγματικότητα ελάχιστοι διαβάζουν τα Πρωτόκολλα. Οι περισσότεροι αρκούνται σε κάποιο χωρίο ή στις εισαγωγές των ποικίλων εκδοτών. Από την άλλη μεριά, τα Πρωτόκολλα, ενώ υπήρξαν προϊόν λογοκλοπής και ανασύνθεσης προγενέστερων κειμένων, με τη σειρά τους αποτελούν σήμερα μοντέλο για τη σύνταξη νέων θεωριών συνωμοσίας, και εμπνέουν ακόμα και τους πιο πολυδιαβασμένους σύγχρονους συγγραφείς, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Νταν Μπράουν."

 

Το πιο ενδιαφέρον όμως σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά είναι πως παρ' ό,τι τα Πρωτόκολλα ήταν αρχικά ένα όχημα δυσφήμησης της Ρωσικής Επανάστασης και του μπολσεβικισμού, ο οποίος παρουσιάστηκε μέσω των Πρωτοκόλλων ως ενεργούμενο της διεθνούς «εβραϊκής συνωμοσίας» (και στην Ελλάδα τα Πρωτόκολλα χρησιμοποιήθηκαν πολύ την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου ως προπαγανδιστικό όπλο εναντίον των εξεγερμένων κομμουνιστών), από τη δεκαετία του 1970 απέκτησαν κοινό και σε ευρύτερα «αντισιωνιστικά» μορφώματα, ακόμα και της Αριστεράς!

 

Videoclip παρωδία: The Protocols of the Learned Elders of Zion

 

 

 

Ποιοι εκδίδουν τα Πρωτόκολλα στην Ελλάδα, και γιατί

 

Είχε γράψει ο Ιός για την κυκλοφορία τους στη χώρα μας: "Η πρώτη γνωστή ελληνική έκδοση του βιβλίου έγινε το 1924 στη Θεσσαλονίκη, όπου η παρουσία μιας συμπαγούς ισπανόφωνης εβραϊκής κοινότητας ( 40% του πληθυσμού της πόλης κατά την απελευθέρωσή της, σύμφωνα με την επίσημη ελληνική στατιστική τού 1913), η ανάπτυξη ισχυρών σοσιαλιστικών τάσεων ανάμεσα στο εβραϊκό προλεταριάτο κι ο έντονος ανταγωνισμός Ελλήνων κι Εβραίων επιχειρηματιών για τον οικονομικό έλεγχο της πόλης παρέχουν όλες τις προϋποθέσεις για την υπόθαλψη ενός αντισημιτικού ρεύματος. Για τη μαζική διάδοσή του θα χρειαστεί ωστόσο να περιμένουμε ώς το 1928: επανέκδοσή του στη Θεσσαλονίκη, παράλληλη κυκλοφορία του από τις εκδόσεις "Δράσις", δημοσίευσή του σε συνέχειες από τις εφημερίδες 'Μακεδονία' και 'Φως' της συμπρωτεύουσας..."

 

Σήμερα τα Πρωτόκολλα μπορεί να τα βρει κανείς παντού (τα πουλάνε και απ' την τηλεόραση...) "Πρόκειται για εκδοτικά εγχειρήματα με αφετηρίες πολύ πιό "πολυφωνικές" απ' ό,τι θα περίμενε ίσως ο υποψιασμένος αναγνώστης: ανάμεσα σ'αυτούς που δεν δίστασαν να επενδύσουν στο κατασκεύασμα της τσαρικής Οχράνα συναντάμε όχι μόνο τους κλασικούς νεοναζί της "4ης Αυγούστου" του γνωστού Κων/νου Πλεύρη ("Ελληνικόν Αύριον", έκδοση του θεσσαλονικιώτικου τμήματος της οργάνωσης, τχ.12) ή εκδοτικούς οίκους ειδικευμένους σ'αυτού του είδους κι επιπέδου την παραφιλολογία ( Στερέωμα, Λογοθέτης) αλλά και διάφορες χριστιανικές παραθρησκευτικές ή πολιτικές ομάδες ( Ορθόδοξος Τύπος, βιβλιοπωλείο Νεκτ. Παναγόπουλος, Μήνυμα), ακόμα και εκδότες με σοβαρή, κατά τα άλλα, δραστηριότητα (Κάκτος, Γερ. Αναγνωστίδης)", γράφει ο Ιός και αποκαλύπτει τι έλεγε ο αγιορείτης Παρθένιος...

 

"Σας παρακαλώ διαβάστε το αποκαλυπτικό βιβλίο "Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών" εξορκίζει τους αναγνώστες του ο αγιορείτης μοναχός Παρθένιος, προκειμένου να τους πείσει για τη διεθνή σιωνιστική συνωμοσία που κρύβεται, μεταξύ άλλων, πίσω από τις πιστωτικές κάρτες· "τα Πρωτόκολλά τους προβλέπουν τα πάντα" αποφαίνεται ο βασιλόφρων μακεδονολόγος Κώστας Μπάρμπης, πρώην διευθυντής του ΙΚΥ, που καταγγέλλει την επιτυχία των εν Ελλάδι σιωνιστών "να εξοστρακίσουν τον τελευταίο χριστιανό ορθόδοξο βασιλιά σ' ολόκληρη τη Γη"· στα ίδια καταφεύγουν ο Ιω. Φουράκης, Π. Κώστας και «Dr. D.C. Yermak» για να "τεκμηριώσουν" την υποτιθέμενη διεθνή ανθελληνική εκστρατεία που εκποορεύεται από τη συμμαχία Βατικανού, μασόνων, σιωνιστών κι άλλων ενσαρκώσεων του Αντίχριστου.

 

Επίσης, "Μεγίστης σημασίας έγγραφα" που "αυτοξεγυμνώνουν το αληθινό πρόσωπο των Σιωνιστών - Εβραίων" χαρακτηρίζει τα "Πρωτόκολλα" στη δική του εισαγωγή ο αρχιμανδρίτης Βασιλόπουλος στις εκκλησιαστικές εκδόσεις, ενώ στην έκδοση του Πλεύρη παρουσιάζεται ως αυθεντική εισαγωγή του 1897 ένα σαφώς μεταγενέστερο κείμενο που αναφέρει γεγονότα που δεν είχαν ακόμα συμβεί τότε, όπως είναι η ρωσική επανάσταση του 1917 ή ο Παγκόσμιος Πόλεμος του 1914-18!

 

 

***

 

To trailer του φιλμ Talk Radio του Όλιβερ Στόουν.

(SPOILER: Σ' αυτήν την ταινία του 1988 ο αμφιλεγόμενος ραδιοφωνικός παραγωγός δολοφονείται από νεοναζί ρατσιστή παρακινούμενο απ' τα Πρωτόκολλα της Σιών.)

 

***

 

 

Κλείνουμε την ιστορία με τη σημασία του να γνωρίζουμε την αλήθεια σήμερα, στην Ελλάδα. Λόγια του Δημήτρη Ψαρρά:

 

Το ειδικό ενδιαφέρον των Πρωτοκόλλων στην Ελλάδα είναι ότι αυτό το ταπεινό και κακογραμμένο βιβλιαράκι κατόρθωσε μέσα από δεκάδες μεταλλάξεις να διατηρηθεί στην επικαιρότητα της ιδεολογικής διαμάχης στη χώρα μας ως όπλο των πιο αντιδραστικών και ρατσιστικών δυνάμεων, οι οποίες δεν περιορίζονται στις κομματικές εκφράσεις της Δεξιάς. Το γνωρίζουμε όλοι, από πολύ πρόσφατα κρούσματα ακραίου αντισημιτισμού, τα οποία επιχείρησαν να βρουν στέγη στην Αριστερά.

Ο απλοϊκός και μανιχαϊκός ερμηνευτικός μηχανισμός που προσφέρουν τα Πρωτόκολλα βρίσκεται στη βάση και της κοινωνικής αποδοχής που έχει στην ελληνική κοινωνία μια τόσο ακραία οργάνωση όσο η Χρυσή Αυγή, καθώς και άλλα πολιτικά σχήματα που καλλιεργούν με το δικό τους τρόπο κάθε λογής θεωρίες συνωμοσίας.

Χωρίς τη δαιμονοποίηση κάποιου σκοτεινού αντιπάλου και την υπόδειξη μιας εγκληματικής έξωθεν επιβουλής, δύσκολα θα αποδεχόταν κανείς ένα ναζιστικό μόρφωμα ως πολιτική «λύση». Από αυτή την άποψη, η αποκαθήλωση των Πρωτοκόλλων είναι μέρος του σύγχρονου αντιφασιστικού αγώνα.