Ο αριθμός του τηλεφώνου που δεν θα σβήσουμε ποτέ απ' τη μνήμη του κινητού (και του μυαλού μας)

Facebook Twitter
23

Είχα γράψει πέρσι κάτι, και χάρη στην Ειρήνη Γιαννάκη έμαθα ότι υπάρχει ένα ποίημα που είπε καλύτερα όσα πολλοί άνθρωποι έχουμε νιώσει. 

Πρώτα το δικό μου κείμενο:

6936.562798  

 

Όταν ήμουν μικρός έκανα υποκλοπές. Είχα κολλήσει με σελοτέιπ στο ακουστικό του τηλεφώνου του δωματίου μου ένα μικρόφωνο. Ήταν συνδεδεμένο με το μαγνητόφωνό μου και άκουγα με ακουστικά.  

 

Υπέκλεπτα τα τηλεφωνήματα τα δικά μου, εννοείται, με τη μαμά μου, το μπαμπά μου, τους φίλους μου. Ήταν τα τέλη των '80ς, η περίοδος Τόμπρα στον ΟΤΕ. Αργότερα στις αρχές '90ς, με κινητοποίησαν και πάλι οι υποκλοπές Μαυρίκη και Γρυλλάκη - τα έβρισκα πολύ κατασκοπικά όλα αυτά, και μ' άρεσαν.  

 

Σταμάτησα να κάνω υποκλοπές στην εφηβεία. Έχω αρκετές κασέτες πια. Συνομιλίες μου με άτομα που δεν είναι πια στη ζωή. Ή με άτομα που δεν κάνω πια παρέα. Ακούω τον 12χρονο εαυτό μου να φλυαρεί για ένα σωρό ξεχασμένα προβλήματα, για δίσκους της Μαντόνα, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακούω ξεχασμένες φωνές, ακούω τον Χρίστο να σχολιάζει τα σίριαλ του Αντέννα (εκείνο το τραγικό με τον Βέγγο αστυνομικό), τα μαθήματα, τις δηλώσεις της Βουγιουκλάκη, το διαγώνισμα βιολογίας, το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.  

 

Ακούω τη μαμά μου, να μου μιλάει απ' το μαγαζί, να έχει πελάτες, αλλά να μη μου το κλείνει, να τους λέει, μισό λεπτό μιλάω με το γιο μου κι έρχομαι. Τις τελευταίες ημέρες, κάθε τόσο, σκέφτομαι να της τηλεφωνήσω. Έφτασα στην Αθήνα να της πω, το ταξίδι ήταν ωραίο να της πω, η συνάντηση πήγε καλά, πήγαμε για μπάνιο. Τι κάνεις εσύ, να τη ρωτήσω.  

 

Μιλάμε πιο μετά, θα τα πούμε, θα πω προς το τέλος, και θα προσθέσω όπως πάντα σ' αγαπάω πολύ, - κι εγώ θα μου πει, και θα το κλείσουμε χαμογελαστοί. Όπως ακριβώς στις σκονισμένες κασέτες με τις μισοξεχασμένες, παιδικές υποκλοπές...  

 

Ακόμα δε μου κάνει καρδιά να σβήσω το τηλέφωνό της απ' τη μνήμη του κινητού μου, κι ας έχει πεθάνει εδώ και τόσους μήνες.

6936.562 798.    

--------------------------

(Όπως είπα χάρη στην Ειρήνη έμαθα ότι υπάρχει το παρακάτω ποίημα του Γιάννη Βαρβέρη, ο οποίος κατά σύμπτωση πέθανε τις ίδιες μέρες με την μητέρα μου. Το ποίημα του είναι αφιερωμένο σε αγαπημένο του πρόσωπο που είχε πεθάνει...)

8216_ _ _



Δ.Σ.

Ι.
Δεν έχω σβήσει απ' το καρνέ μου το τηλέφωνό σου.
Πρώτο σαν πάντα τ' όνομά σου εκεί στο σίγμα
μοιάζει να σέρνει ένα χορό μελλοθανάτων.
Και σου τηλεφωνώ συχνά σε ώρες απίθανες
λέγοντας θα 'χει βγει, θα'ναι στο θέατρο, σε ταβέρνα.
Στο κλειστό σπίτι τα έπιπλα πενθούν
με τη διακριτική πλερέζα λίγης σκόνης.

Είναι σκληρές αυτές οι υπηρεσίες.
Γι' αυτό κι εγώ φροντίζω
για τα πάγια κάθε μήνα.
Γιατί αν αποφασίσω κάποτε να πάρω
σε ώρα πιθανή
ίσως για μένα εσύ

να το σηκώσεις.

ΙΙ.
Στο νέο καταλογάκι που θα φτιάξω
έτσι σαν επιπόλαια θ' αντιγράψω
εκεί στο σίγμα
το τηλέφωνο και τ' όνομά σου.
Κάπου στη μέση βέβαια πια
μην αγριευτεί κανείς στο σπίτι
αν το προσέξει στην κορφή.
Παρείσακτο μα ισότιμο στη μέση
πάντως ανάμεσα σε νέους νέους μου φίλους
που τώρα ζουν κινούνται στην Αθήνα.

Κι αν τύχει και καλέσω κόσμο σπίτι
θα το ξεχάσω εκεί
ανοιχτό στο σίγμα.
Πέφτει το μάτι πιο εύκολα
στο πεπρωμένο.

ΙΙΙ.
Ημίμετρα ήταν όλ' αυτά
στγχώρεσέ με.
Μια δυό συνοπτικές διαδικασίες
κι έχω στο σπίτι μου πια φέρει το τηλέφωνό σου.
Το νούμερο τη συσκευή το τραπεζάκι.
Έτσι αν σε πάρουνε γνωστοί σου που δεν έμαθαν
τόσα και τόσα θα τους λέω για σένα.
Το νέο μου νούμερο θα δίνω τώρα λέγοντας:
το πρώην τηλέφωνό του, εκείνου, ξέρετε...
Κι ας μη σε ξέραν. Θα εξηγώ. Με φορτικότητα.
Και στον κατάλογο του ΟΤΕ δεν άλλαξα
κι ούτε θ' αλλάξω τ' όνομά σου.
Στ' όνομα τάδε θα με βρείτε, στον κατάλογο
θα λέω αν με ρωτήσουνε στο δρόμο.

Μ' αυτά κι εκείνα σε κρατώ
γύρω και δίπλα μου
κρατώ το ακουστικό που εσύ κρατούσες
κρατώ την πιθανότητα
να συνεχίζεται η ζωή σου σ' ό,τι αγάπησες
γιατί το νιώθω

από το τρίξιμο του τραπεζιού στα νέα πατώματα
απ' τα καινούργια αγγίγματα στη συσκευή
μέρα τη μέρα κι απ' τον τόνο της φωνής μου
πως ό,τι αγάπησες
δε θέλει και δεν ήθελε
όμως σιγά σιγά βολεί
βολεί να λησμονήσει.

23

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
Ετσι που το διάβαζα χαλαρή και με ένα χαμόγελο για τις παιδικές υποκλοπές,μου ήρθε απότομα το τέλος...κλαίω.Διάβασα και τα σχόλια..πολύς πόνος.την αγάπη μου σε όλους σας
Φυσικά το έχει πει και ο Καβάφης:Φωνές (1904)Ιδανικές φωνές κι αγαπημένεςεκείνων που πεθάναν, ή εκείνων που είναιγια μας χαμένοι σαν τους πεθαμένους.Κάποτε μες στα όνειρά μας ομιλούνε·κάποτε μες στην σκέψι τες ακούει το μυαλό.Και με τον ήχο των για μια στιγμή επιστρέφουνήχοι από την πρώτη ποίησι της ζωής μας —σα μουσική, την νύχτα, μακρυνή, που σβύνει.http://www.youtube.com/watch?v=Oq7NqlRQiNk
Έχω βουρκώσει.Γιατί το κείμενό σου είναι πολύ τρυφερό.Γιατί ήδη έχω στον κατάλογό μου τρία τηλέφωνα που κανείς ποτέ δε θα απαντήσε.Γιατί ο μπαμπάς μου έχει καρκίνο μη εγχειρήσιμο και κάθε μέρα θέλω να του μιλάω στο τηλέφωνο (μένουμε μακρυά) και όσο σκέφθομαι ότι ίσως σύντομα δε θα μπορώ να το κάνω πονάω βαθυά.Να είσαι καλά Άρη.
Είναι όλα όσα γράφεις τόσο οικεία που όταν τα διαβάζεις δεν μπορείς να αποφύγεις τον πόνο...Υπέροχο το ποίημα, όσοι το έχουν νιώσει, ξέρουν πόσο καλά αποτυπώνει την πραγματικότητα. Εξάλλου η καρδιά εχει δικούς της αισθητήρες που στην απουσία ενεργοποιούνται κυρίως με το τηλέφωνο που στις δικές μας αναμνήσες κουβαλάει τις φωνες όσων έφυγαν.
ο μπαμπας μου πεθανε πριν 2 χρονια , αλλα ακομα δεν μου παει καρδια να σβησω τον αριθμο του. στην κηδεια του ή μια μερα μετα (τα γεγονοτα εκεινων των ημερων τα χω καπως θολα) θυμαμαι οτι τον επαιρνα τηλ στο (κλειστο) κινητο του. δεν ειχε προφανως κανενα νοημα ,αλλα το εκανα και το εκανα, το εκανα και αργοτερα ,μερικους μηνες μετα. μου φαινοταν αρκετα περιεργο , τωρα διαβαζοντας το κειμενο νιωθω λιγο καλυτερα, λιγοτερο παραξενη ισως βλεποντας παρομοιες αντιδρασεις ..
39 ημέρες έχουν περάσει από τότε που σε έχασα. Μόνο μια φορά σε έχω δει στον ύπνο μου. Μου είπες πως όπου και αν βρίσκεσαι, ακόμα επικοινωνούμε μέσα από τις ψυχολογίες μας και το αίμα μας. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό, αλλά αυτές είναι οι μόνες κουβέντες που θυμάμαι να μου λες. Μια φίλη μου υποστηρίζει πως με αυτόν τον τρόπο ήρθες και μου έδωσες την ευκαιρία να σου πω Αντίο, μιας που δεν είχα την ευκαιρία να το κάνω. Βλέπεις, είχαμε να μιλήσουμε 2 ημέρες πριν να συμβεί ό,τι συνέβη.Δεν ξέρω αν βασανίστηκες. Δεν ξέρω αν ήταν γρήγορο. Ήσουν μόνη σου, αυτό σκέφτομαι. Αλλά δεν κατηγορώ τον εαυτό μου, γιατί και στο εξωτερικό να μην ήμουν και πάλι δεν θα μπορούσα να είμαι εκεί. Ήταν μια μοναχική πτώση, που έκλεισε την μοναχική πορεία που είχες καθορίσει για τον εαυτό σου. Μακάρι να ήξερες σε πόσου ανθρώπους λείπεις. Μακάρι να ήξερες πόσους ανθρώπους άγγιξες με την απλότητά σου, την παιδική σου αφέλεια. Το θερμό χαμόγελό σου. Την ζεστασιά σου. Ακόμα και τον τελευταίο καιρό, μπορούσα να δω μέσα σου την μικρή Κατερίνα που αναγκάστηκε να μεγαλώσει χωρίς να το θέλει. Το πώς ενθουσιαζόσουν όταν ο ήλιος έριχνε τα "ωραία του χρώματα" στις πολυκατοικίες απέναντι από το σπίτι. Το με πόση χαρά έκοβες ένα κομμάτι από το νυχτολούλουδο για να το βάλεις στο σαλόνι, ή και δίπλα από το κρεββάτι σου, για να μπορείς να το μυρίζεις ολόκληρο το βράδυ. Μου λείπεις μαμά...
Εγω παντως το σταθερο της γιαγιας μου το εχω μεταφερει στο ονομα μου... στο κινητο παραμενει με το ιδιο ονομα κ ας εχω αλλαξει 4-5 κινητα απο τοτε... οταν ψαχνω το κινητο, κανω αναπ απο το σταθερο... κ εμφανιζεται το ονομα... παρηγορια ή μαζοχισμος???
βλεπω τον εαυτο μου μεσα απο το κειμενο σου-εχω κρατησει τον αριθμο της μητερας μου και στις δυσκολες ωρες την καλω για να δω σα παρηγορια το ονομα της ξανα στην οθονη του κινητου-μια αυταπατη βεβαια που κρυβει αγαπη ασβεστη και απογνωση μαζι!
Όσο κι αν λέω "ένας αριθμός είναι", δεν μπορώ να τον σβήσω από τις επαφές μου, κι ας έχω αλλάξει δύο συσκευές στα δυόμιση χρόνια που έχουν μεσολαβήσει. ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΜΟΥ!Μπαμπά μου, πόσο μου λείπεις...
Υπέροχο κείμενο, Άρη, και υπέροχο και το ποίημα. Μακάρι να μπορούσα να είχα ηχογραφήσει κι εγώ τηλεφωνήματα με αγαπημένα πρόσωπα - ή ακόμα και πρόσωπα με τα οποία δεν έχω καμία επαφή πια, και ίσως και να τα έχω εντελώς ξεχάσει. Πολύ συχνά σκέφτομαι: πόσοι άνθρωποι περνάνε από τη ζωή μας στη διάρκειά της, και πόσους τελικά θυμόμαστε και μετά από χρόνια;Έχοντας βιώσει την απώλεια και των δύο μου γονιών, το κείμενο αυτό με άγγιξε πολύ και με έκανε να χαμογελάσω σκεπτόμενη τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε.
Πόσο πολύ με απασχολεί ιδιαίτερα σήμερα η σιγή, αυτή η αδυναμία επικοινωνίας και το κενό της απώλειας... Κι έρχεται το κείμενό σας και με συγκινεί βαθειά - ίσως γιατί κάνω τέτοιες σκέψεις ολημερίς,ίσως γιατί ταυτίστηκα. Κι ίσως γι'αυτό παρακινήθηκα να το μοιραστώ μαζί σας, παρόλο που δεν το συνηθίζω και που κινδυνεύω να σκαλίσω μέρη που αποφεύγω....Με τη γιαγιά μου, τη δεύτερη μάνα μου που με μεγάλωσε, μέναμε απ'όταν γεννήθηκα όλοι μαζί. Όταν καταφέραμε και ανταποκριθήκαμε στο πρότυπο της αστικής οικογένειας, φτιάξαμε μια πολυκατοικία όπου μετακομίσαμε όλοι. Έτσι οι παππούδες μου απέκτησαν τη δική τους γκαρσονιέρα στον τρίτο, ενώ η δική μας τετραμελής οικογένεια κατοίκησε τον 2ο. Της κακοφάνηκε της γιαγιάς που χωριστήκαμε γιατί πάντα ζούσε με τον φόβο της απόρριψης. Κι εγώ ζούσα πάντα με το φόβο της απώλειας. Και αυτός τράνεψε σαν έφυγε ο παππούς μου απότομα κι έμεινε μόνη της. Το δωμάτιό μου ήταν κάτω από το δικό της κι έτσι την αφουγκραζόμουν τα βράδια. Σε κάθε τρίξιμο του κρεβατιού, σαν άλλαζε πλευρό (ήταν και πληθωρική- αυτό με έσωζε), εγώ ηρεμούσα. Προμηνυόταν ένα ακόμα ξέγνοιαστο βράδυ. Δε θυμάμαι πόσα βράδια έχω ξυπνήσει και έχω μείνει ξύπνια μέχρι να ακούσω ένα τόσοδα τριξιματάκι να μου επιβεβαιώσει ότι απλά κοιμάται. Όταν παντρεύτηκα και μετακομισα στον 1ο, σιγοπατώντας μην την ξυπνήσω ανέβαινα να ελέγξω ότι είναι καλά. Σαν είχε πολλή ησυχία και δεν την άκουγα, (το παραδέχομαι ότι) την βασάνιζα. Της τηλεφωνούσα να την ξυπνήσω και να βεβαιωθώ ότι είναι καλά. Και μερικές φορές μου φώναζε (δικαιολογημένα) που τη σήκωνα."Τι να έπαθα;" αναρωτιόταν με φυσικότητα για να με καθησυχάσει. Στο γράμμα "Γ" πρώτο πρώτο, ένα τρυφερό υποκοριστικό με κεφαλαία εξαρχήςείναι ένας αριθμός σε ισχύ να σε καθησυχάζει πώς δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι την απόρριψη και τη λήθη.
Στην εποχή του ίντερνετ έχουμε πλέον και τους "στοιχειωμένους" λογαριασμούς στα sites κοινωνικής δικτύωσης... Το χειρότερο είναι μάλιστα όταν τα άτομα (κι όπου χρησιμοποιώ πληθυντικό, παρακαλώ καταλάβετε ενικό) που τους διατηρούν τους ανανεώνουν πολύ αραιά, οπότε μπαίνεις σχεδόν κάθε μέρα με την ελπίδα να δεις κάποια καινούργια ανάρτηση, πράγμα που συμβαίνει σπάνια. Ακόμη όμως κι όταν συμβαίνει, βλέπεις "μυστηριώδεις" φωτογραφίες με επιπρόσθετους αγνώστους και αρχίζεις τις εικασίες...Ντρέπομαι που το λέω, αλλά true story. Τουλάχιστον τους αριθμούς τηλεφώνου τους ξεχνάς αν δεν είσαι αριθμομνήμων.