10 τραγούδια του 1967 που ταξιδεύουν ακόμα στον χρόνο επέλεξαν ο Γιάννης Πετρίδης κι ο Κώστας Ζουγρής στο μουσικό τους σάιτ Apotis4stis5.

 

Tους ζήτησα να θυμηθούν μερικά πράγματα για κάθε μία απ' τις επιλογές τους για να μας γυρίσουν μισό αιώνα πριν.


Όλα τα παρακάτω τραγούδια κυκλοφόρησαν πριν από ακριβώς 50 χρόνια.

 

A DAY IN THE LIFE-The Beatles

 

Ήταν η εποχή που τα άλμπουμ δεν έφταναν εύκολα στην χώρα μας, εμείς μαθαίναμε αμέσως τα τραγούδια που κυκλοφορούσαν τα συγκροτήματα σε μικρούς δίσκους και τα ακούγαμε από τους ξένους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

 

Το Sgt.Peppers Lonely Hearts Club Band το μάθαμε από έναν Έλληνα φίλο μας που είχε έλθει από την Αυστραλία, είχε φέρει μαζί του την κιθάρα του και μας έπαιζε όλο το άλμπουμ, ήταν ξετρελαμένος με τον δίσκο και μετέφερε την αγάπη του γι' αυτό και σ' εμάς.

 

Τον λένε Δημήτρη Ρούσσο, έχει επιστρέψει εδώ και δεκαετίες στην Αυστραλία και ήλθε ξανά σε επαφή μαζί μας βλέποντας το site μας, τότε τον είχε βοηθήσει ο Γιάννης να παίξει μάλλον με τους M.G.C.

 

 

LIGHT MY FIRE-The Doors

 

Ο ήχος των Doors ήταν εντελώς διαφορετικός από τα τραγούδια που είχαμε συνηθίσει να ακούμε εκείνη τη εποχή, ένα τραγούδι σαν το Light My Fire ενώ ακούγετε ακόμα από όλες τις ηλικίες, δεν θα είχε καμία τύχη αν κυκλοφορούσε το 2017, δεν θα το έπαιζε κανένα ραδιόφωνο, τώρα όσοι το παίζουν, το κάνουν επειδή είναι κλασικό.

 

 

CAN'T TAKE MY EYES OFF YOU-Frankie Valli

 

Η πορεία που ακολούθησε το τραγούδι στα επόμενα χρόνια, με την χρήση του στον Ελαφοκυνηγό, την διασκευή από τους Fugees και πολλούς άλλους, δεν επιτρέπει στην μνήμη μας να το κατατάξουμε μόνο σαν τραγούδι του 1967. 

 Τότε ουσιαστικά οι Four Seasons είχαν συμπληρώσει τον κύκλο τους και ο Frankie Valli άρχιζε την προσωπική του καριέρα. 

 

 

RESPECT-Aretha Franklin

 

Το 1967 ήταν η καλύτερη χρονιά της Aretha με 5 τοπ 10 στην Αμερική, όλα καταπληκτικά, που την έκαναν την μουσική Βασίλισσα της καρδιάς μας.

Αν και είχε ξεκινήσει από τις αρχές του '60, δεν θυμόμαστε να την έχουμε προσέξει ιδιαίτερα, οι ηχογραφήσεις της για την Atlantic άλλαξαν τα πάντα.

 

 

WITH A LITTLE HELP FROM MY FRIENDS-The Beatles

Στην εκτέλεση του Joe Cocker 

 

Η μετέπειτα ηχογράφηση του Cocker που έγινε ένα χρόνο αργότερα από αυτήν των Beatles έχει επηρεάσει την μνήμη μας επισκιάζοντας αυτή των Beatles.

 

 

HAPPY TOGETHER-Turtles

 

Οι Turtles αν και δεν είχαν πολλές επιτυχίες σε σύγκριση με άλλους, ήταν από τα αγαπημένα μας συγκροτήματα, το Happy Together είναι δεμένο με τις αισθηματικές σχέσεις που είχαμε εκείνη την χρονιά που όπως συμβαίνει συνήθως στις νεαρές ηλικίες, δεν είχαν αίσιο τέλος.

 

 

A WHITER SHADE OF PALE-Procol Harum

 

Όλα χωρούσαν μέσα στην καταπληκτική χρονιά του 1967, από πλευράς μουσικής, ακόμα και οι επιρροές από Bach, δεν ήταν λίγα μάλιστα τα συγκροτήματα της εποχής που χρησιμοποιούσαν ήχους από κλασική μουσική, ίσως όπως τώρα κάνουν οι καλλιτέχνες του χιπ χοπ που χρησιμοποιούν κλασικά ποπ, σόουλ, ή ροκ τραγούδια στις ηχογραφήσεις τους.

 

 

SOMEBODY TO LOVE-Jefferson Airplane

 

Άνοιξη του 1967, το άλμπουμ Surrealistic Pillow ήταν από τα πρώτα άλμπουμ που μπήκαν στις δισκοθήκες μας, είχε κυκλοφορήσει τότε και στην Ελλάδα. Παραμένει αγαπημένο.

 

 

TO LOVE SOMEBODY-Bee Gees

 

Ήταν το δεύτερο τραγούδι τους που εκδόθηκε στην Ευρώπη, όμως πέρασε σχεδόν απαρατήρητο στην εποχή του, το αγαπήσαμε χάρις στην επιτυχία που έκανε στην Αμερική που ήταν διψασμένη να ανακαλύψει τους νέοους Beatles.

 

 

LET'S SPEND THE NIGHT TOGETHER-The Rolling Stones

 

Τέτοιες μέρες το 1967, είχαμε αγαπήσει το μικρό δισκάκι που είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα κυρίως χάρις στην άλλη πλευρά του που ήταν το Ruby Tuesday.