Μαμά φοβάμαι: Το γράμμα που δεν τόλμησε να στείλει μια κόρη στη μητέρα της
To ΜΟΜ ανάποδα, διαβάζεται WOW

 

Είναι λίγο μελοδραματικό -μου θυμίζει την δακρύβρεχτη σταυροφορία που έκανε η αδερφή μου για να σταματήσει το κάπνισμα η μαμά μας τη δεκαετία του '90- όμως αυτή η κοπέλα, έχει κατά βάθος πολύ δίκιο. Μακάρι τέτοιες σταυροφορίες, από ανθρώπους που μας νοιάζονται, να πετύχαιναν...

 

 

Ακολουθεί το ημέιλ, και μετά το κείμενο. 

 

 

Γεια σας.

Για κάποιο λόγο ποτέ δεν τόλμησα να δώσω αυτό το γράμμα στη μαμά μου αλλά νιώθω την ανάγκη να ακουστεί η φωνή μου και ας μην αλλάξει η καπνιστική συμπεριφορά κανενός. Θέλω τουλάχιστον και ένας καπνιστής γονέας να ακούσει πώς μπορεί να αισθάνεται και το δικό του παιδί όταν τον βλέπει να καπνίζει. Θα το εκτιμούσα πάρα πολύ αν μου δίνατε αυτήν την ευκαιρία μέσα από το site σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

 

 

 

Μαμά φοβάμαι.

 

Αχ μαμά,

 

 Δεν τολμούσα να σου μιλήσω όλον αυτόν τον καιρό. Δηλαδή όπως βλέπεις ακόμα δεν τολμώ γιατί δεν θέλω να αρχίσουμε κάποιο άσκοπο «ντιμπέιτ»  με επιχειρήματα για στατιστικές μελέτες και πιθανότητες. Για αυτό και αποφάσισα απλά να σου γράψω όλα αυτά που σκέφτομαι και νιώθω τόσο καιρό και αφορμή στάθηκε αυτό που έγινε τις προάλλες… αυτό που είπες ότι καταπατώ την ελευθερία σου, επειδή στραβομουτσούνιασα που άναψες άλλο ένα τσιγάρο.

 

Αλλά δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ… στεναχωρήθηκα πολύ… γιατί εκεί που είχες ξαπλώσει, σηκώθηκες και ήρθες στο σαλόνι και εγώ νόμιζα ότι ήρθες για να κάτσεις μαζί μας, για να περάσεις λίγο χρόνο ακόμα με την οικογένεια σου, αλλά όχι… Εσύ παράβλεψες την κούραση σου και ξανασηκώθηκες από το κρεβάτι σου απλά για να καπνίσεις κι άλλο!

 

 Μα «καταπατάς την ελευθερία μου» ; Με την ίδια λογική είσαι ελεύθερη να κάνεις  ναρκωτικά ή να πίνεις κάθε βράδυ! Γιατί όχι; Δικιά σου είναι η ζωή! Παρ’ όλα αυτά όμως  δεν το κάνεις γιατί δεν είσαι πλέον μόνη σου σε αυτόν τον κόσμο, έχεις ευθύνες και οικογένεια! Και μπορεί να σου ακούγομαι υπερβολική , αλλά φοβάμαι ρε μαμά!!

 

Κάθε φορά που σε βλέπω να καπνίζεις φοβάμαι ότι θα σε στερηθώ νωρίτερα από ότι πρέπει, φοβάμαι ότι θα αρρωστήσεις ξανά, φοβάμαι… Και μπορεί αυτό να μπορείς να το καταρρίψεις εύκολα με τα κλασσικά πλέον επιχειρήματα των καπνιστών  λέγοντάς μου ότι υπάρχουν χίλια δυο άλλα που μπορούν να συμβούν άσχετα από το τσιγάρο και να σε πάρουν από κοντά μου ή ότι υπάρχουν μακρόβιοι καπνιστές και μπορεί να είσαι μία από αυτούς.  Όμως, μαμά, αυξάνεις δραστικά τις πιθανότητες σου και αυτό είναι γεγονός και έχεις ήδη βεβαρημένο ιστορικό υγείας!!

 

Και με εκνευρίζει το γεγονός ότι δεν προσπαθείς πια, ούτε καν λες ότι θα προσπαθήσεις!  Όλοι λένε ότι πρέπει να βιώσεις κάποια σοκαριστική εμπειρία για να ξυπνήσεις και να καταλάβεις τι διάολος είναι αυτό το τσιγάρο και όμως εσύ βίωσες μία τέτοια, αλλά δεν το έκοψες!  Έπαθες καρκίνο, έπαθαν οι φίλοι σου καρκίνο και όχι μόνο δεν ξύπνησες από το λήθαργο του εθισμού αλλά το χρησιμοποιείς και ως δικαιολογία για να μην το κόψεις… ότι δεν μπορείς να σταματήσεις το κάπνισμα τώρα που σου συμβαίνουν όλα αυτά…

 

Και αναρωτιέμαι· δεν είμαστε εμείς τα παιδιά σου και ο άντρας σου αρκετοί λόγοι για να το κόψεις; για να θέλεις να ζήσεις μία όσο το δυνατόν μακρύτερη και υγιή ζωή μαζί μας; Δεν θες να ζήσεις όσες το δυνατόν περισσότερες στιγμές μαζί με μας και τους φίλους σου;

 

Πότε και πώς θα τελειώσει αυτή η σχέση σου με το κάπνισμα; Ποιος θα νικήσει; Φοβάμαι μαμά… φοβάμαι!

 

                                                                                        γιατί σ’ αγαπώ πάρα πάρα πολύ,

Η κόρη σου