Update 11/2: Το Υπουργείο Οικονομικών δικαίωσε την Ρεπούση και ξεκαθάρισε την κατάσταση, με σημερινή του ανακοίνωση:

 

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ

«Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης για τα εμβάσματα εξωτερικού, από το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι, η Βουλευτής κυρία Μαρία Ρεπούση έχει υποβάλει κατάσταση δικαιολόγησης κεφαλαίου, όπως είχε κληθεί να κάνει, από 14/02/2013. Η υπόθεση δεν έχει ακόμη στοχευθεί για έλεγχο στις 531 υποθέσεις, καθώς έχει αξιολογηθεί ως χαμηλότερης προτεραιότητας».

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΡΕΠΟΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η σημερινή αναδίπλωση του Υπουργείου Οικονομικών σε ότι με αφορά είναι μια πρώτη δικαίωση για μένα. Ωστόσο και παρά το ότι δεν πληρώ τα κριτήρια για να συμπεριληφθώ στον έλεγχο των 531 περιπτώσεων, παρακαλώ πολύ για τον άμεσο και πλήρη έλεγχο της υπόθεσής μου, προκειμένου να αποκατασταθεί η ακεραιότητά μου που έχει θιγεί βάναυσα από χθες.

 

 

Χτες είχαμε αυτήν την είδηση: 

 

"Ο Καπερνάρος, ο Κικίλιας και η Ρεπούση είναι οι τρεις βουλευτές της λίστας για τα εμβάσματα στο εξωτερικό- Επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών".

 

Τα ανέκδοτα για τα εκατομμύρια ευρώ που συνωστίζονταν στις ελληνικές τράπεζες και γι' αυτό η Ρεπούση τα έβγαλε στο εξωτερικό έδωσαν και πήραν, μιας και το όνομα της Ρεπούση ήταν αυτό που προξένησε μεγαλύτερη εντύπωση, πράγμα λογικό. 

 

Πριν λίγο διάβασα την ανακοίνωσή της. 

Περίμενα κάποια μακροσκελέστατη οργισμένη απάντηση, γεμάτη μελοδραματική υπεράσπιση της τιμής και της υπόληψής της, πασπαλισμένη με υπονοούμενα περί πολιτικής σκευωρίας, με απειλές για μηνύσεις κλπ. 

 

Αντί γι' αυτό, η απάντησή της είναι μόλις 55 λέξεις: 

 

Τα εμβάσματα στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι με αφορά καλύπτονται απολύτως από τις φορολογικές μου δηλώσεις τις οποίες ήδη προσκόμισα στις φορολογικές αρχές της χώρας. Στάλθηκαν για λόγους σπουδών και υγείας οικείων μου προσώπων. Μετά την εξυπηρέτηση των εν λόγω αναγκών το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού επέστρεψε στην Ελλάδα.

 

== 

 

Δεν έχω ιδέα αν είναι έτσι τα πράγματα, κι ούτε είμαι ο δικηγόρος της, όμως δεν μπορώ να περιγράψω πόσο θετική εντύπωση μου έκανε η λιτή, και επί του θέματος ανακοίνωση.

 

"Το και το." Τελεία. Ούτε περιττές σάλτσες, ούτε κλαψουρίσματα για όσους την κυνηγούν και θέλουν να τη διαβάλουν, ούτε γκρίνια και απειλές για δικαστήρια κλπ. 

 

Αυτό είναι που ζητάω απ' τους πολιτικούς αρχικά - να απαντούν στην ερώτηση, και να μένουν εκεί. Τα υπαρξιακά τους, οι μανίες καταδίωξης και οι συνωμοσιολογίες τους να μένουν στην άκρη. 

 

Δεν το συνηθίζουν και πολύ βέβαια οι Έλληνες πολιτικοί και τα κόμματα. Βουλευτές που θεωρούν ότι αδικούνται φωνάζουν (Φωνάζει ο Κλέφτης...) για το πόσο αθώοι είναι, για να κρύψουν την ενοχή τους. Ο Κεδίκογλου και το γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζονται στις ανακοινώσεις τους για το ποιος θα πει το μεγαλύτερο ευφυολόγημα, και ποιος θα ταπώσει τον άλλον - λες και είναι πεντάχρονα. Οι πολιτικές ανακοινώσεις σχεδόν όλων υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, όντας γραμμένες για τον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή, και συνήθως στοχεύουν στο συναίσθημα του ακροατηρίου. Θέλουν να μας συγκινήσουν ή να μας δείξουν πόσο ταραγμένοι είναι αυτοί που τις έγραψαν, πόσο θυμωμένοι με την αδικία που τους συμβαίνει, πόσο έξαλλοι είναι εναντίον αυτών που δεν τους πιστεύουν.  

 

Ας πάρουμε τους άλλους δύο: Κικίλια και Καπερνάρο. Φέρθηκαν, τελείως αναμενόμενα, τρομερά θιγμένοι, εξηγώντας μεν τι παίχτηκε με τα χρήματα, αλλά προσθέτοντας και μπόλικη πολιτικάντικη μπουρδολογία στις ανακοινώσεις τους σχετικά με την τιμή και την υπόληψή τους. 

 

Πχ. ο Κικίλιας: "Βαθύτατα πολιτικό το θέμα για το οποίο με κατηγορούν"

«Όλα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο πρόσωπό μου είναι απολύτως ψευδή! Για θέματα ηθικής και νομιμότητας δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου!» αναφέρει στο Twitter ο βουλευτής.

«Πορεύομαι με την τιμή και την υπόληψή μου, που κανένας δεν μπορεί και δεν δέχομαι να αμφισβητήσει. Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ ένδικα μέσα αλλά το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό και στις συκοφαντίες προς το πρόσωπό μου επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου» συμπληρώνει εκτός των άλλων στην ανακοίνωσή του. 

 

Και ο Καπερνάρος: "Τελείωσαν τα ψέματα, προσφεύγω στην Δικαιοσύνη"

"Έχω επανειλημμένως και φορτικά γνωστοποιήσει στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για οποιοδήποτε στοιχείο χρειάζονται, να μου το ζητούν και θα είμαι στην διάθεση τους, όπως άλλωστε το έχω αποδείξει.

Γιατί άραγε, αντ' αυτού καταφεύγουν στα ΜΜΕ; Αφού γνωρίζουν τα στοιχεία μου, τα οποία άλλωστε έχω καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής, γιατί δεν τα αποκαλύπτουν, παρά καταφεύγουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις;

Δεν πρόκειται να το αφήσω έτσι, τελείωσαν τα ψέματα, προσφεύγω στην Δικαιοσύνη και θα γίνει επιτέλους γνωστό ποιοι και γιατί παίζουν πολιτικά παιχνίδια. Αν ενόχλησαν οι διαρροές για ενδεχόμενη υποψηφιότητα μου στην Αθήνα, τους απαντώ ότι είμαι καθαρός και δεν με κρατάνε από πουθενά."

 

 

Όταν έχω συνηθίσει να διαβάζω μακροσκελείς πομπώδεις δηλώσεις (παρέθεσα μόνο αποσπάσματα απ' του Κικίλια και του Καπερνάρου), οι ταπεινές 55 λέξεις της Μαρίας Ρεπούση -ασχέτως του τι θα αποδειχτεί στη συνέχεια-

 

(Τα εμβάσματα στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι με αφορά καλύπτονται απολύτως από τις φορολογικές μου δηλώσεις τις οποίες ήδη προσκόμισα στις φορολογικές αρχές της χώρας. Στάλθηκαν για λόγους σπουδών και υγείας οικείων μου προσώπων. Μετά την εξυπηρέτηση των εν λόγω αναγκών το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού επέστρεψε στην Ελλάδα.)

 

ε, όπως και να το κάνουμε, είναι μια αξιοπρεπέστατη όαση μετριοπάθειας - και σαφήνειας.