ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Η απάντηση της Μαρίας Ρεπούση για τα εμβάσματά της στο εξωτερικό είναι επικοινωνιακά υποδειγματική

Η απάντηση της Μαρίας Ρεπούση για τα εμβάσματά της στο εξωτερικό είναι επικοινωνιακά υποδειγματική Facebook Twitter
21

Update 11/2: Το Υπουργείο Οικονομικών δικαίωσε την Ρεπούση και ξεκαθάρισε την κατάσταση, με σημερινή του ανακοίνωση:

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ

«Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης για τα εμβάσματα εξωτερικού, από το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι, η Βουλευτής κυρία Μαρία Ρεπούση έχει υποβάλει κατάσταση δικαιολόγησης κεφαλαίου, όπως είχε κληθεί να κάνει, από 14/02/2013. Η υπόθεση δεν έχει ακόμη στοχευθεί για έλεγχο στις 531 υποθέσεις, καθώς έχει αξιολογηθεί ως χαμηλότερης προτεραιότητας».

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΡΕΠΟΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η σημερινή αναδίπλωση του Υπουργείου Οικονομικών σε ότι με αφορά είναι μια πρώτη δικαίωση για μένα. Ωστόσο και παρά το ότι δεν πληρώ τα κριτήρια για να συμπεριληφθώ στον έλεγχο των 531 περιπτώσεων, παρακαλώ πολύ για τον άμεσο και πλήρη έλεγχο της υπόθεσής μου, προκειμένου να αποκατασταθεί η ακεραιότητά μου που έχει θιγεί βάναυσα από χθες.

 

Χτες είχαμε αυτήν την είδηση: 

 

"Ο Καπερνάρος, ο Κικίλιας και η Ρεπούση είναι οι τρεις βουλευτές της λίστας για τα εμβάσματα στο εξωτερικό- Επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών".

 

Τα ανέκδοτα για τα εκατομμύρια ευρώ που συνωστίζονταν στις ελληνικές τράπεζες και γι' αυτό η Ρεπούση τα έβγαλε στο εξωτερικό έδωσαν και πήραν, μιας και το όνομα της Ρεπούση ήταν αυτό που προξένησε μεγαλύτερη εντύπωση, πράγμα λογικό. 

 

Πριν λίγο διάβασα την ανακοίνωσή της. 

Περίμενα κάποια μακροσκελέστατη οργισμένη απάντηση, γεμάτη μελοδραματική υπεράσπιση της τιμής και της υπόληψής της, πασπαλισμένη με υπονοούμενα περί πολιτικής σκευωρίας, με απειλές για μηνύσεις κλπ. 

 

Αντί γι' αυτό, η απάντησή της είναι μόλις 55 λέξεις: 

 

Τα εμβάσματα στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι με αφορά καλύπτονται απολύτως από τις φορολογικές μου δηλώσεις τις οποίες ήδη προσκόμισα στις φορολογικές αρχές της χώρας. Στάλθηκαν για λόγους σπουδών και υγείας οικείων μου προσώπων. Μετά την εξυπηρέτηση των εν λόγω αναγκών το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού επέστρεψε στην Ελλάδα.

 

== 

 

Δεν έχω ιδέα αν είναι έτσι τα πράγματα, κι ούτε είμαι ο δικηγόρος της, όμως δεν μπορώ να περιγράψω πόσο θετική εντύπωση μου έκανε η λιτή, και επί του θέματος ανακοίνωση.

 

"Το και το." Τελεία. Ούτε περιττές σάλτσες, ούτε κλαψουρίσματα για όσους την κυνηγούν και θέλουν να τη διαβάλουν, ούτε γκρίνια και απειλές για δικαστήρια κλπ. 

 

Αυτό είναι που ζητάω απ' τους πολιτικούς αρχικά - να απαντούν στην ερώτηση, και να μένουν εκεί. Τα υπαρξιακά τους, οι μανίες καταδίωξης και οι συνωμοσιολογίες τους να μένουν στην άκρη. 

 

Δεν το συνηθίζουν και πολύ βέβαια οι Έλληνες πολιτικοί και τα κόμματα. Βουλευτές που θεωρούν ότι αδικούνται φωνάζουν (Φωνάζει ο Κλέφτης...) για το πόσο αθώοι είναι, για να κρύψουν την ενοχή τους. Ο Κεδίκογλου και το γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζονται στις ανακοινώσεις τους για το ποιος θα πει το μεγαλύτερο ευφυολόγημα, και ποιος θα ταπώσει τον άλλον - λες και είναι πεντάχρονα. Οι πολιτικές ανακοινώσεις σχεδόν όλων υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, όντας γραμμένες για τον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή, και συνήθως στοχεύουν στο συναίσθημα του ακροατηρίου. Θέλουν να μας συγκινήσουν ή να μας δείξουν πόσο ταραγμένοι είναι αυτοί που τις έγραψαν, πόσο θυμωμένοι με την αδικία που τους συμβαίνει, πόσο έξαλλοι είναι εναντίον αυτών που δεν τους πιστεύουν.  

 

Ας πάρουμε τους άλλους δύο: Κικίλια και Καπερνάρο. Φέρθηκαν, τελείως αναμενόμενα, τρομερά θιγμένοι, εξηγώντας μεν τι παίχτηκε με τα χρήματα, αλλά προσθέτοντας και μπόλικη πολιτικάντικη μπουρδολογία στις ανακοινώσεις τους σχετικά με την τιμή και την υπόληψή τους. 

 

Πχ. ο Κικίλιας: "Βαθύτατα πολιτικό το θέμα για το οποίο με κατηγορούν"

«Όλα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο πρόσωπό μου είναι απολύτως ψευδή! Για θέματα ηθικής και νομιμότητας δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου!» αναφέρει στο Twitter ο βουλευτής.

«Πορεύομαι με την τιμή και την υπόληψή μου, που κανένας δεν μπορεί και δεν δέχομαι να αμφισβητήσει. Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ ένδικα μέσα αλλά το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό και στις συκοφαντίες προς το πρόσωπό μου επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου» συμπληρώνει εκτός των άλλων στην ανακοίνωσή του. 

 

Και ο Καπερνάρος: "Τελείωσαν τα ψέματα, προσφεύγω στην Δικαιοσύνη"

"Έχω επανειλημμένως και φορτικά γνωστοποιήσει στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για οποιοδήποτε στοιχείο χρειάζονται, να μου το ζητούν και θα είμαι στην διάθεση τους, όπως άλλωστε το έχω αποδείξει.

Γιατί άραγε, αντ' αυτού καταφεύγουν στα ΜΜΕ; Αφού γνωρίζουν τα στοιχεία μου, τα οποία άλλωστε έχω καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής, γιατί δεν τα αποκαλύπτουν, παρά καταφεύγουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις;

Δεν πρόκειται να το αφήσω έτσι, τελείωσαν τα ψέματα, προσφεύγω στην Δικαιοσύνη και θα γίνει επιτέλους γνωστό ποιοι και γιατί παίζουν πολιτικά παιχνίδια. Αν ενόχλησαν οι διαρροές για ενδεχόμενη υποψηφιότητα μου στην Αθήνα, τους απαντώ ότι είμαι καθαρός και δεν με κρατάνε από πουθενά."

 

 

Όταν έχω συνηθίσει να διαβάζω μακροσκελείς πομπώδεις δηλώσεις (παρέθεσα μόνο αποσπάσματα απ' του Κικίλια και του Καπερνάρου), οι ταπεινές 55 λέξεις της Μαρίας Ρεπούση -ασχέτως του τι θα αποδειχτεί στη συνέχεια-

 

(Τα εμβάσματα στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι με αφορά καλύπτονται απολύτως από τις φορολογικές μου δηλώσεις τις οποίες ήδη προσκόμισα στις φορολογικές αρχές της χώρας. Στάλθηκαν για λόγους σπουδών και υγείας οικείων μου προσώπων. Μετά την εξυπηρέτηση των εν λόγω αναγκών το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού επέστρεψε στην Ελλάδα.)

 

ε, όπως και να το κάνουμε, είναι μια αξιοπρεπέστατη όαση μετριοπάθειας - και σαφήνειας.

 

 

 

21

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

14 σχόλια
Ειναι υποδειγματικη μια δηλωση που δεν αναφέρει ουτε ενα ποσο;;; Μιλάμε για 1 εκκατομυρια ++!!! Η συνηθισμενη αγιογραφια της Ρεπουση, ακομα και οταν τα νουμερα ειναι κατα της. Αυτο ειναι κακη και παλια πολιτικη.
εγω ξερω πως τα λεφτα που πανε για σπουδες κ θεματα υγιειας δεν επιστρεφονται.Το θεμα ειναι ηθικο.Κ ναι μεν αυτοι που ασχολουνται με την πολιτικη πρεπει να εχουν πολλα λεφτα για να μην χρηματιζονται αλλα απο την αλλη πως θα καταλαβει την φτωχεια των ανθρωπων που ως επι το πλειστον πρεσβευει ο χωρος που ανηκει???
"Τα εμβάσματα στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, σε ό,τι με αφορά, καλύπτονται απολύτως από τις φορολογικές μου δηλώσεις τις οποίες ήδη προσκόμισα στις φορολογικές Αρχές της χώρας. Την 01/01/2010 (ή όποτε άλλοτε) απεστάλη για εξυπηρέτηση δαπανών σπουδών και υγείας οικείων μου προσώπων το ποσόν των..... χιλιάδων ευρώ. Την 01/01/2013 (ή όποτε άλλοτε), και μετά την εξυπηρέτηση των εν λόγω αναγκών, το αδιάθετο υπόλοιπο των .... χιλιάδων ευρώ επέστρεψε στην Ελλάδα." Αυτή η ανακοίνωση όντως θα ήταν λιτή και περιεκτική και δεν θα άφηνε περιθώρια για παρερμηνείες. (Καλά, για τις όλο λυρισμό ανακοινώσεις των άλλων 2 εμπλεκομένων, ούτε λόγος να γίνεται βέβαια).
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ εμφανίζει τραπεζικές καταθέσεις σε διάφορες ελληνικές τράπεζες ύψους περίπου 75.000 ευρώ εκ των οποίων οι 61.333 ευρώ είναι σε κοινό λογαριασμό με τον σύζυγό της και 42.000 δολάρια. Ο σύζυγός της διατηρεί σε προσωπικούς λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες περίπου 47 χιλ. ευρώ.Το ζεύγος Ρεπούση δηλώνει οικία 406 τ.μ. στον Πειραιά ενώ η βουλευτής έχει οικία στην Οία Σαντορίνης, 7 καταστήματα στον Πειραιά, ένα διαμέρισμα στην Αθήνα και δικαιώματα ακινήτων σε Πειραιά και Κυπαρισσία.Ο σύζυγός της εμφανίζει μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών διαφόρων εταιριών αξίας περίπου 206.000 ευρώ και 2.679.872 γιεν της ΤΟΥΟΤΑ ΜΟΤΟΡΣ και περίπου 47 χιλ. δολάρια. Η κυρία Ρεπούση κατέχει μετοχές ύψους 357 χιλ ευρώ και περίπου 59 χιλ δολάρια Ο σύζυγός της εμφανίζεται κάτοχος ταχύπλοου σκάφους με 2 μηχανές 250cc εκάστη το οποίο αγόρασε το 2007 έναντι 50 χιλ ευρώ.Η κυρία Ρεπούση δήλωσε εισοδήματα ύψους 97.148 ευρώ το 2010, 71.130 ευρω το 2011 και 76.014 το 2012. Ο σύζυγός της 12.624 ευρώ το 2010, 38.939 2011 και 57.830 το 2012.
Nαι πολυ σωστη η ανακοινωση της κυριας, μακαρι να ηταν τοσο ξεκαθαρη και οταν λεει τη γνωμη της πανω σε ολα τα θεματα και οχι να αφηνει παραφυαδες που δημιουργουν τις γνωστες καταστασεις που ολοι εχουμε ζησει. Χοροι Ζαλογγου -Συνωστισμοι και ολα τα λοιπα... Οταν κατι μας αφορα προσωπικα γινομαστε επικοινωνιακα σωστοι οταν κανουμε ομως πολιτικη γινομαστε οσο πιο χαωδεις μπορουμε.. Δεν με εκπλησει καθολου η απαντηση της και ειναι λαθος να τη συγκρινεται με τους Καπερναρους και τον Κικιλια αυτοι ανηκουν σε αρχετυπικες κατηγοριες πολιτικων που συνανταμε σε ολο το κοσμο οχι μονο στην Ελλαδα .. Το προβλημα με τη κυρια Ρεπουση ειναι ακριβως αυτο που λετε , εχει τρομερη επικοινωνιακη πολιτικη , ξερει καλα ποτε να ανεβαζει και ποτε να κατεβαζει τις στροφες μονο για το δικο της συμφερον... Μιλαμε για εξπερ εδω περα ....
Όχι Άρη, όχι, με απογοητεύεις. Ο σωστός ο Έλληνας ο δημοσιογράφους που σέβεται τα χιτς της σελίδας του σχολιάζει την ανακοίνωση ως εξής:"Η αριστερή του Κολωνακίου κα Ρεπούση (το κα προαιρετικό) παραδέχεται χωρίς ντροπή πως "συνωστίστηκε" να στείλει την οικογένεια της να σπουδάσει στο εξωτερικό. Γιατί ξέρει από πρώτο χέρι πως με καθηγητές σα δαύτη στα Πανεπιστήμια που πάνε ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ (δεν έχει σημασία αν δεν έχει ο γραφιάς παιδιά και έκανε βασεκτομή για να βεβαιωθεί πως δεν θα αποκτήσει, είναι πάντα παιδιά μας) μόνο ανθελληνικές προπαγάνδες θα μάθουνε".Σύντομο, προβοκατόρικο και προσβλητικό
Συμφωνώ από την άποψη της αισθητικής μεν , αλλά ,από την άλλη , το ύφος με το οποίο κανείς απαντά σε μία πληροφορία δυσφημιστική για τον ίδιο δεν είναι σε καμία περίπτωση ( υπο -)δηλωτικό της αλήθειας ή αναλήθειας αυτών που λέει , όπως ίσως υπαινίσσεσαι .
Το να αποσύρεις λεφτά από μια χώρα που έχει σοβαρό πρόβλημα οικονομίας, εκτός από τη νόμιμη πλευρά της (που τη δέχομαι ότι ισχύει) έχει και την ηθική πλευρά της.
Aν δεν κάνω λάθος 1 εκατομμύριο δεν έβγαλε η Ρεπούση; 1 εκατομμύριο για σπουδές και υγεία; Σαν πολλά δεν είναι; Kαι μεσούσης της κρίσης; Xμμ.. ύποπτο.΄Oσο για το εαν είναι νόμιμο να βγάλει κανείς τα χρήματά του σε ευρωπαϊκές τράπεζες, ασφαλώς και είναι. Aλλά δεδομένης της κρίσης εμπιστοσύνης που ταλάνισε το τραπεζικό σύστημα, αν το έπρατταν όλοι αυτό, το τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε. Δεν επιτρέπεται λοιπόν βουλευτές, και δη της συγκυβέρνησης, (σ.σ. η ΔημAρ συμμετείχε μέχρι τον Ιούνιο του '13 στην κυβέρνηση συνασπισμού) να υπονομεύουν την έξοδο απ'την κρίση. Aυτοί δεν είναι που ανέλαβαν την ευθύνη διάσωσης του τόπου από την οικονομική κρίση και καθησύχαζαν τους πολίτες; Υποκρίνονταν προφανώς γιατί την ίδια στιγμή φρόντιζαν να θωρακίσουν το ατομικό τους συμφέρον, αδιαφορώντας για το γενικό. Σε έναν πολίτη η συμπεριφορά αυτή είναι δικαιολογημένη. Aπό πότε άλλωστε διώκεται η απληστία ή η αδιαφορία για το κοινό καλό; Σε έναν πολιτικό ωστόσο μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι νομικά κολάσιμη βέβαια αλλά αξίζει δια βίου αποκλεισμό από τα κοινά, κόκκινη κάρτα Madame et Messieurs.
Αντιγράφω από την ανακοίνωση:"Στάλθηκαν για λόγους σπουδών και υγείας οικείων μου προσώπων. Μετά την εξυπηρέτηση των εν λόγω αναγκών το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού επέστρεψε στην Ελλάδα."και σχολιάζωΌταν εγώ σπούδαζα έξω , μου έστελναν όσα ακριβώς χρειαζόμουν ήτοι δίδακτρα + έξοδα - όσα κάλυπτα εργαζόμενος (και φορολογούμενος). Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.Η ουσία στα δικά μου τα μάτια είναι η εξής : "Με πρόσχημα σπουδές η/και υγεία έβγαλα έξω τα λεφτάκια μου να έχω τα κεφάλι μου ήσυχο και όταν πέρασε η κακιά η φάση τα ξανάφερα μέσα"Κακό ;.... Αν είναι φορολογημένα και νόμιμα pas de probleme. Τουλάχιστον ας το παραδεχτεί ... αλλά τι να πει ... πως, ούτε αυτή, δεν πιστεύει τι ψηφίζει;
Ακριβώς αυτό. Αν έβγαλες έξω 1 εκατομμύριο και επαναπάτρισες 990 χιλιάρικα ο λόγος προφανώς της μεταφοράς των αποταμιεύσεων σου στο εξωτερικό ΔΕΝ ήταν οι σπουδές του παιδιού σου ή διάφοροι άλλοι λόγοι. Και εν πάσει περιπτώσει είμαι σίγουρος πως δεν ήταν μόνη βουλευτής η συγκεκριμένη που έχει παιδιά στο εξωτερικό. Για να ελέγχεται προφανώς το ποσό ήταν αρκετά μεγάλο.
Δεν είναι μεμπτό να έχεις χρήματα έξω. Αν η Ρεπούση έχει ένα παιδί που σπουδάζει έξω ή κάποιον συγγενή που πάει να κάνει μια εγχείρηση είναι αυτονόητο ότι θα στείλει κάποια ποσά έξω.
Συμφωνώ απολύτως. Σοφά μετρημένη η δήλωση της Ρεπούση (παρά το γεγονός ότι η εν λόγω κυρία έχει μια διαπιστωμένη έφεση στις επικοινωνιακές προκλήσεις). Οι άλλοι δύο έκαναν λες και τους χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα που έκαψε ακόμη και τις μύγες με τις οποίες μυγιάστηκαν.