Μερικές φορές είναι λεπτή η γραμμή μεταξύ της αγάπης για τα ζώα και του μίσους για τους ανθρώπους. Και συχνά οι φιλόζωοι κατηγορούνται πως δεν είναι γαλήνιοι και γεμάτοι αγάπη για όλα τα πλάσματα, αλλά άτομα γεμάτα οργή, έτοιμα να επιτεθούν. Έτσι αντιμετωπίζονται με κάποια δυσπιστία, και στην περίπτωση της υπόθεσης της Κοζάνης. 

 

Θυμίζω την υπόθεση: Φέτος το Πάσχα δύο rottweiler σκότωσαν ένα παιδί στην Κοζάνη, που ήταν μαζί με την οικογένειά του για Πάσχα στο σπίτι οικογενειακού φίλου. Τα δύο rottweiler θανατώθηκαν, αλλά μαζί, τελικά θανατώθηκαν και άλλα τέσσερα σκυλιά του ίδιου ανθρώπου, παρότι δεν είχαν σχέση με την επίθεση στο παιδάκι. Οι φιλόζωοι κατηγορούνται πως σε μία τέτοια τραγωδία -ένα παιδάκι χάθηκε άδικα- νοιάστηκαν κατευθείαν μόνο για τα σκυλιά.

 

Προσωπικά δε συμφωνώ με τέτοιες συμψηφιστικές λογικές, τύπου «γιατί βοηθάτε τα παιδάκια στην Αφρική, αφού υπάρχουν παιδάκια στην Ελλάδα που πεινούν» ή «γιατί νοιάζεστε για τα ζώα αφού υποφέρουν οι άνθρωποι». Αλίμονο αν, για να βοηθήσουμε όποιους ανθρώπους ή ζώα θέλουμε, έπρεπε να περιμένουμε πρώτα να χορτάσουν όλοι οι Έλληνες ή να γίνουν καλά όλοι οι άνθρωποι. Ευτυχώς που διαφορετικοί άνθρωποι νοιάζονται για διαφορετικά πράγματα και δεν βοηθάμε όλοι μόνο τους ίδιους. Άλλοι δίνουν σε εράνους για τα παιδιά με καρκίνο, άλλοι βοηθούν τους άστεγους, άλλοι τους οροθετικούς, άλλοι τα προσφυγόπουλα, άλλοι το περιβάλλον, άλλοι τις καφέ αρκούδες και πάει λέγοντας. 

 

Όσο κι αν για μένα είναι σημαντικότερη -αν πρέπει οπωσδήποτε να ζυγιστούν- η ζωή ενός παιδιού απ' ό,τι ενός rottweiler, δεν μπορώ να μη συμφωνήσω και να μην κοινοποιήσω την παρακάτω επιστολή, που τονίζει μια άλλη πτυχή της υπόθεσης. 

 

Την παραθέτω αυτούσια:

 

Εμείς οι άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών, που υπογράφουμε αυτή την επιστολή, καταδικάζουμε την θανάτωση τεσσάρων υγιών και μη επιθετικών σκύλων, που ακόμη και από τον εκπαιδευτή του Δήμου Κοζάνης χαρακτηρίστηκαν ως μη επιθετικά, ράτσας rottweiler, τα οποία ανήκαν στον άνθρωπο στο σπίτι του οποίου ανήμερα το Πάσχα δύο άλλα σκυλιά της ίδιας ράτσας σκότωσαν ένα μικρό παιδί στην Κοζάνη.
Η θανάτωση υγιών ζώων και μάλιστα μη επιθετικών είναι παράνομη βάσει της νομοθεσίας μας, αλλά ακόμη και στην περίπτωση που κριθούν επιθετικά δεν ευθανατώνονται, εφόσον τα ζητήσουν τα φιλοζωικά σωματεία, ως ο νόμος αναφέρει.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Ιωαννίδης και η αρμόδια Αντιδήμαρχος κα Τασοπούλου προτίμησαν να δολοφονήσουν -γιατί για δολοφονία πρόκειται- τα 4 αυτά αθώα ζώα παρά να τα παραδώσουν στα φιλοζωικά σωματεία, που εγγράφως και νομότυπα τα είχαν ζητήσει, όπως και η ΠΦΠΟ, με σκοπό αφού επανεκπαιδευτούν από εξειδικευμένο εκπαιδευτή, να υιοθετηθούν από κατάλληλα άτομα.
Εμείς οι υπογράφοντες με τον πιο απερίφραστο τρόπο στηλιτεύουμε την απαράδεκτη αυτή και στην ουσία εγκληματική ενέργεια της Δημοτικής Αρχής Κοζάνης που πάνω από το δικαίωμα κάθε εμβίου όντος στην ζωή προτίμησε για μικροσκοπιμότητες να θανατώσει τα 4 αυτά ζώα.
Στηλιτεύουμε το γεγονός του πόσο εύκολα και άδικα οι άνθρωποι και κυρίως οι Αρχές κακοποιούν και θανατώνουν αθώα πλάσματα με μεγάλη ευκολία ακόμα και παράνομα, απλώς και μόνο επειδή δεν ανήκουν στο ανθρώπινο είδος και άρα είναι στο απόλυτο έλεος της ανθρώπινης σκληρότητας και των ανθρώπινων συμφερόντων.
Ποια είναι η τιμωρία αυτών των ανθρώπων; Ελάχιστη… Ακόμα και το σαδιστικό φόνο ζώου ο νόμος στην Ελλάδα τον κατατάσσει στα πλημμελήματα, πάντα με αναστολή, όσο αποτρόπαιο και να είναι το κατά ενός ζώου έγκλημα. Δηλαδή στην πράξη επιτρέπει την ατιμωρησία τους. Ενώ όταν ένα αδέσποτο ζώο, που αν και για την αδεσποτεία του δεν ευθύνεται αυτό αλλά ο άνθρωπος, προκαλέσει ζημιές ή κάποιο ατύχημα τότε οι άνθρωποι προβαίνουν σε απίστευτη βία εναντίον του αλλά και εναντίον όλων των άλλων ζώων της κατηγορίας του.
Κάποια ζώα ευρισκόμενα σε άμυνα μπορεί να επιτεθούν ή και σπανίως να σκοτώσουν κυρίως, όταν ο άνθρωπος τα εκπαιδεύει για να γίνουν killers. Ενώ όμως η άσκηση βίας από ένα άνθρωπο, που κινδυνεύει η ζωή του και αμύνεται θεωρείται νόμιμη, αυτό το δικαίωμα το αρνούμαστε στα ζώα.
Μόνο όμως ο άνθρωπος εγκληματεί, σκοτώνοντας από μίσος, υστεροβουλία, συμφέρον, με δόλο και με σχέδιο ενώ τα ζώα ποτέ.
Παρόλα αυτά δυστυχώς πολλοί από τους εγκληματίες ζουν και κινούνται ανάμεσά μας και μάλιστα χωρίς αλυσίδα και λουρί.
 
 
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μίκης Θεοδωράκης, μουσικοσυνθέτης
Νίκος Δήμου, συγγραφέας-κειμενογράφος
Andria Παπαδοπούλου, σχεδιάστρια μόδας
Τζόυς Ευείδη, ηθοποιός
Ίρις Καλφοπούλου, ραδιοφωνική-τηλεοπτική παρουσιάστρια
Γεωργία Ζώη, ηθοποιός-αρχιτέκτων
Γιώτα Κουνδουράκη, ηθοποιός-σκηνοθέτης
Στέλιος Γιαννακόπουλος, τ. ποδοσφαιριστής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου
Κατερίνα Βασιλείου, ξένη ανταποκρίτρια
Νικόλαος Λαγουμιτζής, αρχιμανδρίτης-συνταγματάρχης ε.α.
Τάνυα Νικολούδη, λυρική τραγουδίστρια-πιανίστα-συνθέτρια
Μαργαρίτα Θεοδωράκη, ιστορικός-καλλιτέχνης
Νικόλαος Καραγιαννάκης, ε.α αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ
Α.Φ. Κουτίνας, τ. καθηγητής παθολογίας ζώων
Ευρυδίκη Χάντζιου, δημοσιογράφος ΕΡΤ
Γιάννης Μόρτζος, ηθοποιός-σκηνοθέτης
Γιούλη Ζήκου, ηθοποιός
Μαρία Ρεμπούτσικα, τραγουδοποιός-μουσικός παραγωγός
Βίκυ Αρβανίτη, αθλήτρια εθνικής ομάδας beach volleyball
Νίκος Ζιώγαλας, στιχουργός-τραγουδιστής
Άννα Αδριανού, ηθοποιός-σεναριογράφος
Ιωάννης Μπότσης, σεναριογράφος
Αναστάσιος Λιονάκης, ε.α. ναύαρχος
Ελένη Γιαννατσούλια, εκπαιδευτικός-στιχουργός
Αρτέμης Σαμοθράκης, σκηνοθέτης
Μάρω Γιαννοπούλου, σεναριογράφος
Μάγια Σπανουδάκη, υπ. διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
Χαρά Τομαρά, πανεπιστημιακός
Πενταράκη Ευτυχία, δημοσιογράφος Νέας Τηλεόρασης Κρήτης
Άννα Λυδάκη, πανεπιστημιακός
Ιωσήφ Μποτετζάγιας, πανεπιστημιακός
Μαρία Κοντού, πανεπιστημιακός
Αικατερίνη Ευσταθίου, εκπαιδευτικός-γεμολόγος
Δήμητρα Παπαδήμα, ηθοποιός
Μαριάννα Τουμασάτου, ηθοποιός
Νόρα Ράλλη, δημοσιογράφος εφημερίδας συντακτών
Άννα Μιχαήλου, ηθοποιός
Δομίνικος Αρβανίτης, δικηγόρος
Νίκη Τηλιακού, δικηγόρος
Δανάη Αρβανίτη, οικονομολόγος-εκπαιδευτικός
Ιωάννης, Μαυροματίδης, δικηγόρος
Βαγγέλης Σταμάτογλου, γεωπόνος
Εύα Κωτούλα, δικηγόρος
Γιώργος Πανούσης, εκπαιδευτικός
Ελένη Ηλιοπούλου, δημοσιογράφος
Αργύρης Γέρου, εκπαιδευτής ζώων, ράτσας Rottweiler
Ευαγγελία Σκλαβούνου, ιατρός γενετιστής
Chrisi Wilkens, δημοσιογράφος Γερμανίας