Γιατί απογοήτευσε η επιστολή Πανούση στην Ακρίτα για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη

Γιατί απογοήτευσε η επιστολή Πανούση στην Ακρίτα για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη Facebook Twitter
12

 Η Έλενα Ακρίτα έγραψε ένα πολύ δυνατό και σαφές κείμενο, στο οποίο ζητούσε απ' τον αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να μιλήσει (επιτέλους) δημόσια σχετικά με τις έρευνες για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, για το αν θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και για τους λόγους που καλύπτεται μεγαλοβουλευτής της Κρήτης που παρενέβη.

Ενδεικτικό του νέου ήθους της κυβέρνησης, και του ήθους του κυρίου Πανούση, είναι ότι απάντησε άμεσα, με μακροσκελή επιστολή. Θα ελπίζαμε ότι το Υπουργείο θα έδειχνε δημόσια μεγάλη κινητικότητα για το θέμα χωρίς να χρειαστεί να στριμωχτεί δημοσίως από ένα επιδραστικό πρόσωπο των ΜΜΕ, αλλά και πάλι, αξίζουν πολλά μπράβο στον Γ. Πανούση για το ενδιαφέρον που έδειξε. 

Όμως. 

Η μακροσκελέστατη επιστολή του (όπου μόνο στο τέλος, και για λίγες σειρούλες μπαίνει στην ουσία του θέματος, σε κάτι Υστερόγραφα) πιο πολύ θόλωσε τα νερά, παρά καθησύχασε ότι το Υπουργείο (= η αστυνομία) κάνει τα πάντα για να βρεθεί άμεσα ο αγνοούμενος. 

Διάβασα ολόκληρη την επιστολή Πανούση (λίγοι πιστεύω μπορούν να το ισχυριστούν αυτό). 

Απ' τις 1.400 λέξεις, μόλις οι 107 ήταν για το συγκεκριμένο θέμα!

Οι υπόλοιπες 1.300 ήταν ακαδημαϊκές αναλύσεις που εμένα μου φάνηκαν ελαφρώς λάιτ για τους bullies, για το πώς το bullying και οι συγκρούσεις δεν είναι απαραίτητα εγκληματική βία («δεν παραπέμπουν υποχρεωτικά στην "εγκληματική βία" αφού τα υφέρποντα ή και εμφανή κίνητρα συνδέονται περισσότερο με το γόητρο, το παληκαριλίκι, την ισχύ, την εξουσία ή ακόμα με την ανισότητα και την υποβάθμιση»), για το πώς «δράστης και θύμα εναλλάσσονται», για το πώς ο εκφοβισμός αφορά και τις διαφορετικότητες μαθητών («απόκτηση δύναμης ή προκλητικά θύματα») κλπ κλπ κλπ. 

Είναι καθηγητής και ξέρει το θέμα καλά, οπότε δέχομαι ότι εγώ διαβάζω λάθος αυτά περί «προκλητικών θυμάτων» και περί «παληκαρικιού» ("boys will be boys"). 

Είναι δηλαδή τόοοοσο αποδοκιμαστέα, που αντί να δεσμευτεί ο αν. Υπουργός ότι θα βρει ποιος είναι και θα τον φέρει στη Δικαιοσύνη, λέει απλώς ότι υπάρχει θέμα ηθικής τάξης κι ότι πρέπει να καταδικαστεί δημόσια. Σα να είναι δηλαδή ένα θέμα δεοντολογίας!

Όμως και μετά απ' τις 1.300 ακαδημαϊκές και ελαφρώς βαρετές (ομιχλώδεις;) λέξεις του, φτάνοντας στο σημείο να μάθουμε τι κάνει ο ίδιος πολιτικά και πρακτικά μιλώντας, μαθαίνουμε ότι:

Υ. Γ1: Στο επίπεδο της αστυνομικής έρευνας έχει διαταχθεί να σταλεί στα Γιάννενα ειδική μονάδα εξιχνίασης. Έχω ο ίδιος προσωπικά μιλήσει με τον ιδιωτικό ερευνητή Γ. Τσούκαλη και έθεσα στη διάθεση της οικογένειας όποιο μέσο χρειαστεί.

Έχει διαταχτεί, να σταλεί. Μελλοντικά ακούγονται αυτά, αλλά τέλος πάντων. 

Όμως το ότι έχει ο ίδιος προσωπικά μιλήσει με έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ στο τηλέφωνο, μας το λέει για καλό; Περιμένουμε απ' τον Σέρλοκ Χολμς να λύσει την υπόθεση; Περιμένουμε απ' την οικογένεια να πει αν χρειάζεται κάτι για να της το δώσουμε; (Πχ. «θέλουμε ένα ελικόπτερο για να ψάξουμε την περιοχή επειδή εσείς δεν σκεφτήκατε να το κάνετε μόνοι σας;»)

Υ. Γ2: Οι ποινικές ευθύνες θα καταλογιστούν όταν εντοπιστούν οι ένοχοι της «βαρβαρότητας» και οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Το ίδιο ισχύει με πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων δημοσίων οργάνων.

 

Όταν εντοπιστούν, της «βαρβαρότητας», ζήσε Μάη μου, αλλά πάλι καλά να λέμε.  

Υ. Γ3: Η εμπλοκή οποιουδήποτε πολιτικού και για οποιονδήποτε λόγο απόκρυψης είναι τόσο αποδοκιμαστέα ώστε θα έπρεπε για λόγους ηθικής τάξης και παραδειγματισμού ο αρχηγός του κόμματός του να τον αποβάλει από τη Βουλή. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να καταδικάζονται δημόσια πριν γίνουν καρκινογόνα.

 

Είναι δηλαδή τόοοοσο αποδοκιμαστέα, που αντί να δεσμευτεί ο αν. Υπουργός ότι θα βρει ποιος είναι και θα τον φέρει στη Δικαιοσύνη, λέει απλώς ότι υπάρχει θέμα ηθικής τάξης κι ότι πρέπει να καταδικαστεί δημόσια. Σα να είναι δηλαδή ένα θέμα δεοντολογίας! Σαν ο υπεύθυνος για την τιμωρία να είναι μόνο ο αρχηγός του (όποιου) κόμματος και η τιμωρία να είναι να βγάλει από βουλευτή.

Το να καταδικάσουμε δημόσια για λόγους ηθικής τάξης τον Κρητικό πολιτικό είναι εύκολο, και δεν θα απευθυνόμασταν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να μας το υποδείξει!

Διαβάζοντας σχόλια παντού, και σε μας και στο Facebook διαπίστωσα πως δεν ήμουν ο μόνος που 1) Χάρηκε και συνεχάρη τον κ. Πανούση για την ασυνήθιστα άμεση απάντησή του, και που 2) Περίμενε κάτι παραπάνω από ατελείωτες γενικόλογες αναλύσεις του φαινομένου, αναφορές σε επικοινωνία με τον ιδιωτικό ντετέκτιβ, και ρίξιμο της ευθύνης για το ξεσκέπασμα του Κρητικού πολιτικού στον αρχηγό του κόμματός του!

«Πολιτικό λόγο βγάζεις κύριε Πανούση; Tι σεντόνια είναι αυτά που γράφεις; Τι ξύλινη γλώσσα είναι αυτή;» έγραψε κάποιος αναγνώστης και άλλος πρόσθεσε: «Δεν μπόρεσα να το διαβάσω. Διάλεξη κάνει για εντυπωσιασμό.» 

Για τον χαρακτηρισμό «αποδοκιμαστέα» που αποδίδει ο κ. Πανούσης σχετικά με την εμπλοκή πολιτικού, γράφει ο exist: 

«Η εμπλοκή οποιουδήποτε πολιτικού δεν είναι "αποδοκιμαστέα", κ. Πανουση, είναι εγκληματική.
Όποιος συνεργεί για να αποκρύψει είναι ξεκάθαρα συνένοχος.

Και όχι, δε θα 'πρεπε να περιμένουμε ο αρχηγός του κόμματός του να τον αποβάλει απ'τη Βουλή.

Δε θα 'πρεπε ο ελληνικός λαός να έχει αντιπροσώπους που βάζουν πλάτες σε τέρατα ούτε να ελπίζει ότι η ηθική του αρχηγού του εκάστοτε κόμματος θα τον οδηγήσει στο να τον αποβάλει.

Θα 'πρεπε η Βουλή η ίδια να τον αποβάλει γιατί αυτό που εσείς υποστηρίζετε ότι πρέπει να καταδικάζεται πριν γίνει καρκινογόνο είναι ήδη ένας καρκίνος με μεταστάσεις.»

Επίσης: «Η επιστολή της Ακρίτα αναφέρει ουσιώδη και συγκεκριμένα ερωτήματα για την υπόθεση, που απασχολούν όλους εμάς. Ο κ.Υπουργός απαντάει με μια "επιστολή" που το περιεχόμενό της απαρτίζεται απο γενικεύσεις και αερολογίες. Η "επιστολή" θα ταίριαζε απόλυτα σε κάποιο αμφιθέατρο, όχι όμως εδώ και οχι τώρα. Επιλέγει να δώσει κάποιες, ας το πούμε, απαντήσεις στα υστερόγραφα. Αλήθεια κ.Πανούση τόσο αξίζει για εσάς η ανθρώπινη ζωή ώστε να την αφήνετε στο υστερόγραφο; Πραγματικά λυπάμαι πολύ!»

Τέλος, ο Νίκος Α. γράφει:

«Αντιπαρέρχομαι το σεντόνι, το οποίο διαβάζοντάς το προσεκτικά παρατηρώ εκτός από τις αοριστίες προς μια υπάρχουσα κατάσταση (και την παντελή πρόταση ουσιαστικού τρόπου αλλαγής της) να αναφέρονται πολλά από τα οποία όμως απουσιάζει παντελώς το θέμα της ομοφοβίας.

Εκτός από τα "είμαστε περήφανοι" τα "μη ντρέπεσαι και σε αγαπάμε" και τα "χαμηλών τόνων κλειστός χαρακτήρας" των τελευταίων ημερών... η επιστολή αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το πόσο ομοφοβική είναι αυτή η χώρα στην οποία ζούμε, αφού ούτε καν σε μια θεωρητική γενικόλογη απάντηση σεντόνι, πουθενά δεν αναφέρεται το αυτονόητο που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό επιθέσεων.

Για να μην παρεξηγηθώ, επιθέσεις λεκτικές και σωματικές παρουσιάζονται και σε στρέιτ θύματα επειδή κάποιος είναι γυαλάκιας, ψηλός, κοντός, Αλβανός κλπ κλπ... Φυσικά αν υπολογίσει κανείς πως και σε αυτές τις επιθέσεις κολάνε και το αδερφή πίσω από γυαλάκια, χοντρό κλπ... τότε η ομοφοβία εκφράζεται και στα στρειτ θύματα. Άλλωστε αυτά τα παιδιά εκπαιδεύονται από μικρή ηλικία να θεωρούν οποιαδήποτε αργκό σχετική με ομοφυλοφιλία ως βρισιά! (πόσο μάλλον τους ίδιους τους ομοφυλόφιλους)».

12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

7 σχόλια
Σταματήστε να ασχολείστε. Τον Βαγγέλη τον ρώτησε κανένας αν θέλει να βρεθεί? Είναι ενήλικας και αποφασίζει να κάνει ότι θέλει, να εξαφανιστεί ή να εμφανιστεί. Αν είναι ζωντανός για κάποιο λόγο δεν θέλει να παρουσιαστεί. Οκ δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του, μπήκε και σε alert, αφήστε τον στην ησυχία του επιτέλους! Αν πάλι κάποιοι θέλουν να τον βρουν ντε και καλά, ας ψάξουν σε ρεματιές και χαντάκια. Μόνον εκεί τους επιτρέπεται να ψάξουν, γιατί αν είναι ζωντανός δεν έχουν κανένα άλλο δικαίωμα.
Να διευκρινίσω κάτι αν μου επιτρέπεται γιατί είδα κάποιες αντιδράσεις. Από τις γενικότητες έλειπε η αναφορά στην ομοφοβία ως κίνητρο. Τώρα σε ότι αφορά την περίπτωση Βαγγέλη: το "δεν ήταν αρκετά Κρητικός άντρας" ως κίνητρο, σχετίζεται σίγουρα με την ομοφοβία, θεωρητικά όμως μόνο θα μπορούσε να σχετιστεί με την ομοφυλοφιλία. Εννοώ πως κάποιες φορές, μικρή σχέση έχει μια ομοφοβική επίθεση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του θύματος. Σε τέτοιες αγελαίες συμπεριφορές, το "αρνητικό" χαρακτηριστικό του θύματος είναι αυτό που η ομάδα εκλαμβάνει ως υπάρχον "πρόβλημα". Με λίγα λόγια το μόνο που ενδιαφέρει την ομάδα είναι το αν αυτή πιστεύει πως το θύμα είναι "αδερφή" και όχι αν όντως είναι. Δεν έχω άλλωστε συναντήσει πολλές περιπτώσεις που ένας τραμπούκος ήρθε πριν την επίθεση να ρωτήσει με αναλυτικό ερωτηματολόγια, τα α,β,γ, που εντόπισε ως ενδείξεις αν μπορώ να τα επιβεβαιώσω μη τυχών και φάω ξύλο άσκοπα.Παράδειγμα: δεν χόντρυνε η φωνή και δεν εμφανίστηκε τριχοφυΐα στην εφηβεία σε στρειτ φίλο μου και έφαγε και αυτός ξύλο γιατί θεωρήθηκε θηλυπρέπεια η καθυστέρηση από συμμαθητές. (τόλμαγε να κάνει και παρέα μαζί μου οπότε καταλαβαίνετε, ήταν σίγουρο το πόρισμα).Κλείνοντας: δεν ισχυρίζομαι πως ο Βαγγέλης ήταν ομοφυλόφιλος, αλλά πως από όσα διαβάζω πιστεύω πως οι τραμπούκοι μεταξύ άλλων ήταν ομοφοβικοί, φυσικά και μπορεί να κάνω λάθος. Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως όταν τον κάνανε τσουκ-μποξ, ΔΕΝ του φώναζαν "τραγούδα ρε κλειστέ χαρακτήρα το εμβατήριο για να γίνεις ανοιχτός χαρακτήρας"
Προσωπικά, δεν βλέπω γιατί πρέπει ο Υπουργός να μιλάει δημόσια για το πως εξελίσσονται οι έρευνες μιας εξαφάνισης ή για οποιαδήποτε πτυχή της ιστορίας, υποτίθεται πως είναι δουλειά της Αστυνομίας να ερευνήσει (και να ενημερώσει στο τέλος για την πορεία της όποιας έρευνας). Πάνω σε αυτήν την βάση διάβασα την επιστολή του, όχι με την ιδιότητα υπευθύνου για τις έρευνες, αλλά ως "άριστο γνώστη του αντικειμένου" και πάνω σε αυτήν την βάση δεν με απογοήτευσε καθόλου, ούτε μου φάνηκε θεωρητική ή βαρετή. Άλλωστε, δεν γνωρίζω καν ποιο είναι το νομικό πλαίσιο στο οποίο θα γινόταν/γίνει δίωξη, όχι στον Πολιτικό που συγκάλυψε, αλλά και στους ίδιους τους μπούλιζ.Αν κάποιος γνωρίζει ας μας πει, όσο το έψαξα δεν βρήκα άκρη. Αν υποθέσουμε όμως πως τα παιδιά έκαναν όντως λάθος, πως όντως "κακοποίησαν" ψυχολογικά τον νεαρό φοιτητή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν/περίμεναν να γίνει κάτι τόσο ακραίο/τραγικό ( ε θέλω να πιστεύω πως δεν ήταν απόπειρα δολοφονίας, αλλά bullying), είναι πραγματικά σωστό να τους φορτώσουμε όλη την ευθύνη; Αποκλείεται να υπάρχει "ευθύνη" και στον ίδιο, το κακό το ριζικό του ή τον "αδύναμο χαρακτήρα" του, τον θεό ή την οικογένεια του ή το πρώτο του κορίτσι που του φέρθηκε σκάρτα, σε κάποιο pop idol που τον περιφρόνησε ή δεν ξέρω γω σε ποιον άλλον;Είναι λογικό να έχουμε βγάλει όλοι (χωρίς να γνωρίζουμε) το συμπέρασμα ότι αυτά τα παιδιά έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την εξαφάνιση του; Υπάρχει περίπτωση οι μαρτυρίες να είναι υπερβολικές*;Αν κάποιο από αυτά τα παιδιά δεν αντέξει τις τύψεις και την κατακραυγή και κάνει κάτι αντίστοιχο (ή χειρότερο), ποιος θα πάρει την ευθύνη που με τόση μανία ψάχνουμε για τον εξαφανισθέντα;(Μην παρεξηγηθώ, ήμουν πάντα και είμαι πολύ "σκληρός" απέναντι σε μπούλιζ, είναι όμως πολύ λεπτό/ευαίσθητο θέμα για να το χειρίζεται "η κοινή γνώμη" κατά την συναισθηματική της ανάγκη για αυθαίρετη απόδοση δικαιοσύνης όπως νομίζει.**)Αν τελικά δεν είναι εξαφάνιση αλλά απαγωγή;"Η υπόθεση που συγκλόνησε το Πανελλήνιο", έγραφαν για τον Άλεξ, ακόμα στο σάιτ της κ. Νικολούλη έτσι το γράφει.Επειδή το "Πανελλήνιο" συγκλονίζεται, πρέπει ο Υπουργός να δίνει εξηγήσεις;Για το καλό της έρευνας ή για να ικανοποιηθεί το Πανελλήνιο;Βοηθά ή παρεμποδίζει τις έρευνες να αρχίσει να μιλάει και αναλύει ο Υπουργός;Αν ας πούμε είναι όντως -κατά τύχη και με μικρές πιθανότητες- απαγωγή, είναι καλό που γνωρίζουν οι απαγωγείς την ύπαρξη “ειδικού κλιμακίου” της αστυνομίας στα Γιάννενα για την υπόθεση;Αν ερευνάται όντως η περίπτωση bullying, μήπως έχει αρνητικές επιπτώσεις η δημοσιότητα που δίνεται στο θέμα, μιας και δίνει την δυνατότητα “στους δράστες” να “προετοιμαστούν” και ίσως ακόμα ακόμα να πάρουν ακραία μέτρα φίμωσης κάποιου μάρτυρα***;Και με τις δεκάδες/εκατοντάδες άλλες υποθέσεις τι;Επειδή δεν πήραν δημοσιότητα τις έχουμε χεσμένες;Εκεί δεν μας νοιάζει η πορεία των ερευνών, αν και πως γίνονται;Εκεί, το δελτίο τύπου της Αστυνομίας αρκεί;Λέτε, ότι θα έπρεπε η Πολιτεία να "έχει σκεφτεί"/προνοήσει για ελικόπτερο πχ ή κάτι άλλο.Αλήθεια, σε πόσες υποθέσεις εξαφάνισης μιλάει ο Υπουργός απευθείας με όποιον έχει αναλάβει επικεφαλής των ερευνών;Δεν μας αρκεί; Τι του ζητάμε, να κάνει ο ίδιος τον Σέρλοκ ή να προσπαθήσει να μας πείσει ότι η ζωή του παιδιού δεν αξίζει όσο ένα υστερόγραφο;Το να απαντήσει/δεσμευτεί ότι θα βρει το Πολιτικό πρόσωπο, τι αξία δίνει στην ζωή του παιδιού που αυτή τη στιγμή κινδυνεύει;Μήπως να την κάνουμε αυτήν την κουβέντα αφού βρεθεί και όχι όσο η μάνα του φωνάζει/σπαράζει “δεν αντέχω άλλο, θέλω να βρεθεί το παιδί μου”;Αν το θέμα είναι “το παράδειγμα που δίνει” ο Βουλευτής (που αυτό είναι και για αυτό λέω περίμενε να τελειώσει η υπόθεση, μιας και η τραγικότητα της ιστορίας έρχεται πρώτη από την ανάγκη μας για απόδοση δικαιοσύνης), σε ποιον δίνει το παράδειγμα;Αν δεν το είχε γράψει η κ. Ακρίτα, δεν θα το γνώριζε κανείς, παρά μόνον οι πηγές της, οι οποίες δεν είναι καν 100% σίγουρες για την ταυτότητα του. Άρα;Διαβάζω σε ρεπορτάζ του 2013:"Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013 εξαφανίστηκαν 138 παιδιά, από τα οποία τα 90 έχουν βρεθεί.Παρουσιάζοντας τα επίσημα στατιστικά στοιχεία εξαφανίσεων ανηλίκων, ο αστυνόμος Β' Αντώνης Παπαντώνης, από το Τμήμα Αναζητήσεων Προσώπων και το Γραφείο Εξαφανίσεων Ατόμων, τόνισε ότι ο μέσος όρος ανεύρεσης των ανηλίκων που έχουν εξαφανιστεί το 2012 και τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013 ανέρχεται σε 78,4%, ποσοστό που κατά πάσα πιθανότητα είναι μεγαλύτερο.""Από τις 34 περιπτώσεις, στις οποίες το «Χαμόγελο του Παιδιού» παρείχε εξειδικευμένες υπηρεσίες βρέθηκαν και τα 34 παιδιά, δηλαδή επιτυχία 100%, ενώ βρέθηκε ακόμη ένα παιδί που είχε εξαφανιστεί το 2012. "http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231249870Αυτό σημαίνει ότι η Αστυνομία, σε συνεργασία με άλλους φορείς, λειτουργεί αρκετά καλά. Μήπως να το πούμε και αυτό μέσα στα εκατοντάδες ποστ που γίνονται στο Ελληνικό ίντερνετ;Γιατί από την επιστολή της κ. Ακρίτα, υποθέτει κανείς πως μόνο η κ. Νικολούλη ασχολείται... και οι πολίτες από μόνοι τους, ενώ η αστυνομία βαράει σκοπιά σε κάποιο Πολιτικό πρόσωπο (αν και έξυπνη αναφορά αυτή).* Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, προκύπτει αυτό που -κατά την επιστολή της κ. Ακρίτα- ισχυρίζεται ο κ. Τρομπούκης, ότι δηλαδή είναι στα όρια του bullying η ιστορία, μιας και ο ίδιος ο Φοιτητής έκανε παρέα με τους “θύτες”. «Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί και πολλά γεγονότα έχουν διαστρεβλωθεί. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα καλό θα ήταν, όλοι να δείξουμε περισσότερη ψυχραιμία» ανέφερε ο κ. Μάντζαρης και επανέλαβε ότι στη διεύθυνση της Σχολής δεν υπήρξε καμία καταγγελία ή αναφορά για εκφοβισμό και βία σε βάρος του σπουδαστή.«Για όσα γνωρίζαμε είχαν ενημερωθεί οι γονείς τού Βαγγέλη» ** Όπως είπα, δεν γνωρίζω τι παίζει νομικά με τα θύματα του bullying, είναι όμως δουλειά της Αστυνομίας να βρει τους ενόχους και δουλειά κάποιου δικαστηρίου να κρίνει την ποινή τους, εφόσον προβλέπεται, όχι δικιά μας, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία (συμπεριλαμβανομένων εμού, του αρθρογράφου, του Υπουργού και της κ. Ακρίτα) είναι εντελώς άσχετη με το (από νομικής άποψης) θέμα. *** “Ο Κώστας Μάντζαρης, διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής, ανέφερε πως τις τελευταίες ημέρες δέχεται απειλές από αγνώστους, γεγονός μάλιστα που έχει κατήγγειλε σήμερα (24/2) το πρωί στον εισαγγελέα.”ΥΓ: Χρήσιμο πάντως, είναι αυτό που κάνει η Lifo αυτές τις μέρες, αφιέρωμα δηλαδή στο bullying, γιατί αν ΕΝΑ καλό μπορεί να βγει από την ευαισθητοποίηση, είναι η αποφυγή μελλοντικών "κρουσμάτων".
Ίσως ο πολιτικός προιστάμενος της αστυνομίας να μην είναι ο καταλληλότερος να απαντήσει στο πως θα αντιμετωπιστεί γενικά το φαινόμενο και με ή χωρίς τις ιδιαιτερες πτυχές του, αν το θέμα περιλαμβανει και μειονότητες σεξουαλικού προσανατολισμού. Μόνος του όμως "επεκταθηκε" σε αναλυση του φαινομένου οπότε κι εμείς εντοπίζουμε τις ασάφειες ή παραλήψεις του. Σαφώς αν συντρέχει πολιτική, αστυνομική ή άλλη συγκαλυψη, είναι σιγουρα θεμα αρμοδιότητάς του. ΥΓ Η δύση που έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα, έχει βγάλει το συμπέρασμα ότι το θύμα δεν φταίει ποτέ δια της συμπεριφοράς του ή της ανικανότητάς του να ξεφύγει, επομένως οι λύσεις αναζητούνται αλλού. Συμπεριλαμβάνουν όμως πολιτικές ενδυναμωσης των υποψήφιων θυμάτων. Κατι που στην Ελλαδα μόλις έχει αρχίσει να μας απασχολεί, φυσικά με μεγάλη καθυστερηση. Είμαστε αλλωστε χώρα που πχ ακόμα κατηγορεί τα θύματα των βιασμων για τη "συμπεριφορά" τους...
Δεν μπορεί να υπάρχει ένα καθολικό συμπέρασμα για όλο το φάσμα υποθέσεων bullying, υπάρχουν εξαιρετικά απίθανες περιπτώσεις και καταστάσεις, η ένσταση μου όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι κυρίως στο τηλεδικαστήριο χωρίς καν σαφή στοιχεία/καταγγελία... τα οποία δεν μπορεί να εξετάζονται σαν σε truman show από ολόκληρη την κοινωνία, ειδικά εφόσον -συμφωνώ σε αυτό- είμαστε τόσο πίσω. Όσο για την σεξουαλικότητα, νομίζω (αν καταλαβαίνω πως το εννοείς) πως περιορίζεσαι στην κριτική σου.Λες "Άλλωστε αυτά τα παιδιά εκπαιδεύονται από μικρή ηλικία να θεωρούν οποιαδήποτε αργκό σχετική με ομοφυλοφιλία ως βρισιά" Πηγή: www.lifo.grΜα με την σεξουαλικότητα γενικότερα υπάρχει πρόβλημα, δεν είναι τυχαίο που το 90% των υβριστικών λέξεων έχουν να κάνουν με αυτό (πχ μαλάκας, πουστάρα, καριόλα, πουτάνα) και η στοχοποίηση των ανθρώπων (το bullying) γίνεται στην πλειοψηφία του (άμεσα ή έμμεσα) μέσα από την σεξουαλικότητα τους.Ας πούμε, μιας και αναφέρεις το συγκεκριμένο παράδειγμα, προχτές έγινε και κάτι άλλο.http://www.xanthipress.gr/21chroni-katingile-viasmo-stin-xanthi-sinelifthisan-2-andres/ Ενδεικτικά τα σχόλια που έχει από κάτω το ποστ, το οποίο μιλάει για καταγγελία κοπέλας (21 ετών) για βιασμό από δυο 35χρονους.Ένα μικρό δείγμα:Λέει μια μπράβο στην κοπέλα που βρήκε την δύναμη να κάνει καταγγελία, για να λάβει την απάντηση:"Μπραβο στην κοπελίτσα που μετάνιωσε την παρτουζα κ καταςτρεφει την ζωή δυο ανθρώπων?"Μια άλλη λέει: "kai esu koritsi m gt pas kai methas kai gunesai tufla kai meta den katalaveneis ti s ginetai.¨Ένας άλλος"τα παιδια ηταν ομορφοπαιδα και δεν ειχαν αναγκη να βιασουν κανενα"και"αν δεν κουν'ας την ουρά σου, δεν σε πιάνει η φάκα!"και "άκουσα πως έπασχε και από μια μορφή ελαφριάς κατάθλιψης.... "Κοινώς, κατά τους λαμπρούς αυτούς σχολιαστές... αν δεν ήσουν ψυχωτικό, αλκοολικό πουτανάκι, και παρτουζιάρα που τα ήθελε ο κώλος της, δεν θα σου έκαναν την χάρη (τα Απολλώνια κορμιά) να σε πηδήξουν (ενώ σου κάνουν την εξυπηρέτηση να σε πάνε σπίτι), για να έχεις μετά πάτημα να ξεδιπλώσεις την μυθομανία σου. Τα αγόρια πάλι απλώς κοιτάνε να περάσουν καλά, έλεος πια με την στοχοποίηση τους(!). Ναι, είμαστε (πολύ) πίσω, αλλά το "το θύμα δεν φταίει ποτέ", είναι "απόλυτο" και -στο τέλος- "λάθος", αν θέλουμε να κάνουμε ανάλυση μιας κατάστασης για να την κατανοήσουμε.Υπάρχουν οι όροι Martyr syndrome (ή Martyr Complex ή Victim Complex), Munchausen syndrome, Narcissistic Victim Syndrome, Victim Syndrome κ.α., που όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα "The role of "patient" or "Victim" is a familiar and comforting one".Αυτό δεν σημαίνει πως τα θύματα bullying γουστάρουν (και κανένας από τους παραπάνω όρους δεν υπονοεί κάτι τέτοιο), απλώς πως "βολεύονται" συγκριτικά ΠΙΟ εύκολα από την υπάρχουσα κατάσταση, από το να αναγκαστούν να take action, να stand up, πράγμα που (τους) φαντάζει απίθανο (ή/και άβολο) να κάνουν. Αν κιόλας δεν υπάρξει η κατάλληλη καθοδήγηση/εποπτεία, όταν κάποτε το κάνουν και προτιμήσουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ... απλώς να αλλάξουν ρόλους, να γίνουν εκείνοι bullies.Δεν εξισώνω το θύμα με τον θύτη, ούτε εννοώ πως "τα θέλει ο κώλος τους", ειδικά αν μιλάμε για απόδοση ευθύνης σε μια χ υπόθεση δεν ασχολούμαι με το θύμα αλλά μόνο με τον θύτη, αλλά δεν είναι και τόσο απλό, δεν έχει νόημα να μην αναλύσεις (και) την συμπεριφορά του θύματος.Δεν είναι τυχαίο πάντως πως το "Victing blame", συμβαίνει πιο πολύ σε θέματα που είναι κάπως "άβολα". Πιο συχνά θα ακούσεις "τα θελε" για θύμα βιασμού, παρά για θύμα ληστείας πχ. Άλλωστε και ο bully, ως άτομο με Narcissistic Personality Disorder περιγράφεται.Δηλαδή, (και κλείνω γιατί παίζει να μην βγάζω καν νόημα) όλοι οι ρόλοι έχουν κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία κάνουν το υποκείμενο να υποφέρει, το οδηγεί σε μια συγκεκριμένη κατάσταση (θύτης ή θύμα bullying), πράγμα που θα έπρεπε (σε θεωρητικό επίπεδο) να μας απασχολεί εξίσου και ας αποδίδουμε ευθύνες (σωστά), μόνο στον θύτη. Σωστά αναζητά αλλού τις λύσεις, αλλά επίσης σωστά εξετάζονται τα χαρακτηριστικά των θυμάτων.
Όταν πρόκειται για έρευνα υπό εξέλιξη, καλό είναι να μην αναφέρονται πολλά πολλά. Η Νικολούλη των ρεκόρ Guiness σε εξιχνίαση υποθέσεων, το έχει τονίσει πολλές φορές, καθώς και διάφοροι αρμόδιοι αστυνομικοί σε συνεντεύξεις τύπου γνωστών υποθέσεων που είχε τύχει να παρακολουθήσω.Το βασικό ζητούμενο δεν είναι να ικανοποιηθεί η περιέργεια και το ενδιαφέρον μας, αλλά να γίνει σωστή δουλειά, έτσι ώστε να εξιχνιαστεί η υπόθεση. Ας μην προτρέχουμε, λοιπόν, σε βιαστικά συμπεράσματα και ας αφήσουμε αυτούς που έχουν τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει. Δεν είμαστε ειδικοί εμείς, απλά αγωνιούμε για την εξέλιξη της υπόθεσης και την εύρεση του παλικαριού. Τέλος, δε νομίζω, ότι αστυνομία και P.I. και Νικολούλη ήδη δεν γνώριζαν για τον Μαρκογιαννάκη, αλλά όπως προείπα, καλό είναι να μην αποκαλύπτονται όλα τα στοιχεία μιας εν εξελίξει έρευνας, παρά μόνο όσα δεν μπορούν να την επηρεάσουν. Υπάρχει και το ενδεχόμενο αυτή η παρέμβαση της Ακρίτα, να έκλεισε κάποιες πόρτες σ' όσους ερευνούν συστηματικά την εξαφάνιση. Ας το σκεφτούμε και αυτό, γιατί η Ακρίτα δεν είναι δυνατόν να έχει την ίδια εμπειρία με τους επαγγελματίες κι εκεί που πήγε καλή τη θελήσει να κάνει κάτι καλό, να περιέπλεξε τα πράγματα παραπάνω απ' όσο θα έπρεπε.
Η κοινωνία μας θεωρεί ντροπή και βρισιά ο,τιδήποτε έχει να κάνει με γκέι. Οι γκέι ακόμα και σήμερα, σε αντίθεση με την Ευρώπη, ζουν διπλές ζωές ( στην ουσία μισές). Και πολλές φορές, κινδυνεύουν. Ένας απ τους αρμόδιους υπουργούς, της πρώτης φοράς αριστερά, δεν ξεστομίζει ούτε τη λέξη ομοφυλόφιλος ή σεξουαλική διαφορετικότητα. Αυτή η κυβερνηςη που μας εχει χορτάςει από λόγια, εδώ σιωπά. Η καθυστερηση είναι τελικά συνώνυμο οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης. Είμαστε σε κακό δρόμο.
Θα ήταν ποτέ δυνατόν να σχολιάσει υπουργός σε επιστολή του τη σεξουαλικότητα του δυστυχούς παλικαριού;Θα έπρεπε την ίδια μέρα κιόλας να παρέμβει ο συνήγορος του πολίτη. Δεν είναι μόνο τυπικά παράνομο αλλά και ηθικά απαράδεκτο.Εύχομαι το παιδί να είναι καλά. Είναι ο μόνος που έχει το δικαίωμα να αποκαλύψει μια ενδεχόμενη διαφορετικότητά.Μη μπερδεύουμε το γεγονός ότι κατα' ιδίαν εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε να κάνουμε εικασίες, με το δημόσιο λόγο θεσμικών οργάνων.
Φυσικά και δε θα πρεπε να σχολιασει τη σεξουαλικότητα του συγκεκριμένου παιδιού. Μιλάω για τη μη αναφορά του γενικότερου προβλήματος που η σεξουαλικότητα προκαλεί. Ο υπουργός μας φλόμωσε στις γενικότητες, χωρίς να αναφερθεί στο θεμα ομοφυλοφιλία και διακρίσεις/διώξεις. Τα υπουργεία καλούνται να φροντίζουν για όλους τους πολίτες, όχι για καποιον συγκεκριμένο που πήρε δημοσιότητα. Το θεωρούσα δεδομένο στο προηγούμενο σχόλιό μου, αλλά το ξεκαθαρίζω τώρα. Δε βλεπω την υπόθεση του Βαγγέλη μεμονωμένα ΥΓ Πώς ο σχολιασμός της σεξουαλικότητας καποιου είναι ποινικό αδίκημα; Η σεξουαλικότητα αποτελεί έγκλημα, εξύβριση, συκοφαντία; Αν πω πχ λανθασμένα ότι ο Λακης Γαβαλάς είναι ετεροφυλόφιλος, διαπράττω ποινικό αδίκημα;Ξερω ότι ατομικά το θέμα μπορεί να έχει δικαστικές συνέπειες αν αποδειχτεί βλάβη κλπ απλά θετω ενα ακόμη ζήτημα.
Προς το παρόν δεν υπάρχει σύνδεση του Bullying με την εξαφάνιση. Πρώτα πρέπει να βρεθεί το παιδί και μετά να ξετυλιχτεί το κουβάρι. Ο βουλευτής κατηγορείται για το ότι οι φοιτητές εξευτελίζαν τον φίλο μας και αυτός έπαιρνε τηλέφωνο για να μην τιμωρηθούν. Δεν κατηγορείται για κάτι ΜΕΤΑ την εξαφάνιση. Οσο για τον "ομοφυλόφιλο" φοιτητή διαψεύστηκε από την οικογένειά του.