Άκουσα πολύ καλά λόγια για τα οπτικά εφέ της παράστασης «...και Ιουλιέττα», του Άκη Δήμου την οποία μάθαμε πως σκηνοθέτησε ο Ανγκ Λι και στην οποία πρωταγωνιστεί η Πέμη Ζούνη. Πολλοί είχαν αναρωτηθεί αν όντως έκανε τη σκηνοθεσία ο βραβευμένος με Όσκαρ Ang Lee και στην κριτική του gkoultoura διάβασα

 

«Ήρθε τελικά ο Ang Lee στην Αθήνα για να σκηνοθετήσει την Πέμη Ζούνη στον κλασσικό μονόλογο του Άκη Δήμου για μια 50χρονη Ιουλιέττα η οποία επέζησε του τέλους του σαιξπηρικού δράματος;

Όχι δεν ήρθε, ούτε σε πρόβες, ούτε καν στην πρεμιέρα, μου λένε οι πηγές μου - αλλά ναι, συνεργάστηκε σίγουρα με κάποιο τρόπο, και δεν το λέω μόνο επειδή πόσταρε το Κακογιάννη σέλφι των δυο τους μαζί.»

 

Ίσως συνεργάστηκαν, ίσως από κοντά ίσως και μέσω Skype. Οι κοινές τους φωτογραφίες πάντως που το Ίδρυμα Κακογιάννη όντως πόσταρε στην επίσημη σελίδα του, αναδημοσιεύτηκαν σε πολλά ΜΜΕ.

 

Φώτοσοπ ήταν τελικά οι κοινές φωτογραφίες της Πέμης Ζούνη με τον Ανγκ Λι

 

Όπως όμως μου είπε ο Μανώλης Βαμβούνης, χρειάστηκαν μόνο τέσσερα λεπτά για να διαπιστώσει με google image search ότι οι κοινές φωτογραφίες θύμιζαν κάποιες παλιότερες του Λι.

 

Η πασίγνωστη πια φωτογραφία τους που δημοσιεύτηκε στα ελληνικά μίντια...

 

Φώτοσοπ ήταν τελικά οι κοινές φωτογραφίες της Πέμης Ζούνη με τον Ανγκ Λι

 

...θυμίζει αυτήν:

 

Φώτοσοπ ήταν τελικά οι κοινές φωτογραφίες της Πέμης Ζούνη με τον Ανγκ Λι

 

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη φωτογραφία στην επίσημη σελίδα του Ιδρύματος: 

 

Φώτοσοπ ήταν τελικά οι κοινές φωτογραφίες της Πέμης Ζούνη με τον Ανγκ Λι

 

Χμ...

 

Φώτοσοπ ήταν τελικά οι κοινές φωτογραφίες της Πέμης Ζούνη με τον Ανγκ Λι

 

Και έτσι τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα - και αστεία... 

 

Updates:

 

Το Ίδρυμα Κακογιάννη εξηγεί πως έλαβε το προωθητικό υλικό απ' την κα Ζούνη και την εταιρία παραγωγής. 

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

«Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σχετικά με δημοσιεύματα που υπήρξαν τις τελευταίες μέρες και αναφέρονται σε κοινές φωτογραφίες της κυρίας Πέμης Ζούνη με τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Ang Lee, διευκρινίζει τα ακόλουθα:

1. Από την αρχή της λειτουργίας του το Ίδρυμα έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες πολιτιστικών γεγονότων και εκδηλώσεων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Σε αρκετές απ' αυτές συνέπραξαν και διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, όπως ενδεικτικά Francis Ford Coppola, Werner Herzog, Randal Kleiser, Aquila Theatre κ.α.

2. Βασική και αναντικατάστατη αρχή της λειτουργίας του Ιδρύματος, είναι να εμπιστεύεται τους έλληνες και ξένους συνεργάτες και φιλοξενούμενούς του και να μην αμφισβητεί το περιεχόμενο των προτάσεων που καταθέτουν, περιλαμβανομένων και των συντελεστών τους. Στη συνέχεια, αξιολογεί τις προτάσεις με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα τους και τους καταστατικούς του σκοπούς.

3. Η παράσταση με το τίτλο «... και Ιουλιέτα» με πρωταγωνίστρια την κυρία Πέμη Ζούνη, προτάθηκε από την εταιρεία παραγωγής «Art Tank», προκειμένου να φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα. Στο φάκελο της πρότασης περιλαμβάνονταν η σύλληψη, οι συμπράττοντες συντελεστές, αλλά και οι εντελώς εξειδικευμένες τεχνικές προδιαγραφές του εγχειρήματος (3D mapping projection). Το Ίδρυμα αξιολόγησε την πρόταση ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι οι συμπράττοντες συντελεστές της συγκεκριμένης παράστασης (Ang Lee, Πέμη Ζούνη, Άκης Δήμου, Λευτέρης Παυλόπουλος, Θοδωρής Οικονόμου, κλπ.), είναι διακεκριμένοι και υψηλού κύρους καλλιτέχνες. Στην αξιολόγηση αυτή συνέβαλαν, η (επίσης υψηλού επιπέδου) δημιουργική ομάδα προετοιμασίας του 3D mapping projection, αλλά και το γεγονός ότι για την «απεικόνιση» του τρισδιάστατου σκηνικού έγινε εισαγωγή από το εξωτερικό υψηλής ευκρίνειας projectors, από την εταιρεία παραγωγής. Συνεπώς, όπως είναι εύλογο από τα προαναφερόμενα, δεν θα μπορούσε να εγερθεί αμφιβολία για τη σοβαρότητα και αξιοπιστία του όλου εγχειρήματος.

4. Όπως ακριβώς συμβαίνει κατά την πάγια πρακτική για τις φιλοξενούμενες παραγωγές, το Ίδρυμα προώθησε το φωτογραφικό και λοιπό προωθητικό υλικό που παρέλαβε από την κυρία Ζούνη και την εταιρεία παραγωγής της εν λόγω παράστασης.
Ασφαλώς το θέμα που προέκυψε από τα δημοσιεύματα είναι σοβαρό και για το λόγο αυτό το Ίδρυμα έχει ήδη προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να παρασχεθούν οι οφειλόμενες απαντήσεις και επιφυλάσσεται για κάθε περαιτέρω ενέργειά του.»

 

Και η εταιρία παραγωγής απαντά:

 

Ενημέρωση   της  εταιρείας  Point Blank Ltd,   που έχει αναλάβει την  εκτέλεση της παραγωγής της θεατρικής παράστασης «…και Ιουλιέττα»

 

Όλη η  παράσταση στηρίχθηκε στην ψηφιακή τεχνολογία,   τόσο στην παραγωγή 3D  (τρισδιάστατων) ψηφιακών σκηνικών,  όσο και στη σκηνοθεσία της από το σκηνοθέτη Αγκ Λι, ο οποίος  σκηνοθέτησε την παράσταση μέσω SKYPE και βιντεοσκοπήσεων.  Το ίδιο έγινε και με τις φωτογραφίες,  που δόθηκαν από την εταιρεία παραγωγής στο  ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, που φιλοξενεί την παράσταση.

Με τη δυνατότητα  της ψηφιακής τεχνολογίας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, κατόπιν της συναινέσεώς  τους,  παρουσιάστηκαν μαζί  σε φωτογραφία  για την ανακοίνωση και την προώθηση της συνεργασίας τους.

Η συνεργασία της πρωταγωνίστριας Πέμης Ζούνη και του  βραβευμένου με ΟΣΚΑΡ  σκηνοθέτη Αγκ Λι,   ήταν άψογη και δημιουργική,  με αποτέλεσμα την καλλιτεχνική αξία της παράστασης  «…και Ιουλιέτα»,  που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Κακογιάννης, για την παρουσίασή της.

Για την εταιρεία Point Blank Ltd 

Μπέσυ Γιαννοπούλου