«Τρανσφοβική διάκριση σε βάρος τρανς άντρα που απερρίφθη από δραματική σχολή λόγω της ταυτότητας φύλου του», τιτλοφορείται το δελτίο τύπου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών που διάβασα πριν αρκετές ημέρες.

 

Για λόγους δεοντολογίας ζήτησα από την πρώτη στιγμή και την άποψη της δραματικής σχολής αλλά και του κυρίου Χρονόπουλου μέσω της γραμματείας της Σχολής, όμως, παρ' ό,τι περίμενα πάνω από μια εβδομάδα, απάντηση δεν πήρα. Θα χαρώ να δημοσιεύσω οποιαδήποτε απάντησή τους, έστω και αργοπορημένη...

 

Δραματική σχολή της Αθήνας απέρριψε τρανς άντρα λόγω της ταυτότητας φύλου του
O Διευθυντής Σπουδών της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης, Διαγόρας Χρονόπουλος

 

Θέμα: «Τρανσφοβική διάκριση σε βάρος τρανς άντρα που απερρίφθη από δραματική σχολή λόγω της ταυτότητας φύλου του».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), αναγνωρισμένη συλλογικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας με το παρόν δελτίο τύπου κάνει γνωστή υπόθεση τρανς άντρα ο οποίος έγινε αντικείμενο σοβαρής τρανσφοβικής διάκρισης όταν απερρίφθη από δραματική σχολή λόγω της ταυτότητας φύλου του.

Συγκεκριμένα: τρανς άντρας που αναγνωρίζεται με τα αρχικά Λ.Μ., έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Τηλεφώνησε στη γραμματεία της σχολής για να μάθει τα αποτελέσματα και τον ενημέρωσαν ότι ζήτησε να τον δει ο διευθυντής της σχολής Διαγόρας Χρονόπουλος. Ακολούθησε συνάντηση στις 15 Οκτωβρίου όπου διευθυντής της σχολής, κ. Χρονόπουλος, ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι καθηγητές «ήταν συντηρητικοί και γι' αυτό δεν μπορούσαν να τον δεχτούν» και επιπλέον ότι «οι ίδιοι οι συσπουδαστές του θα συζητούσαν κακόβουλα για εκείνον και ότι ο ίδιος δεν θα δεχόταν το ενδεχόμενο να προκύψει ένα τέτοιο κλίμα στην τάξη».

Επιπλέον, ο διευθυντής της σχολής, κ. Χρονόπουλος, τον ρώτησε για τις ιατρικές επεμβάσεις που σκόπευε να κάνει, λέγοντας ότι: «δεν θα είναι αποτελεσματικός γεννητικά, ότι δηλαδή δεν θα μπορεί να τεκνοποιήσει», παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα του τρανς άντρα αλλά και κάνοντας προφανές ότι η απόρριψη είχε έδαφος τη διάκριση για λόγους ταυτότητας φύλου. Όταν μάλιστα ανέφερε ο Λ.Μ. πως είχε την πρόθεση να προβεί σε περαιτέρω ιατρικές παρεμβάσεις, η απάντηση του διευθυντή ήταν πως «έτσι τα δεδομένα αλλάζουν και τον παρότρυνε να ολοκληρώσει τις αλλαγές και ότι η σχολή θα έχει κρατήσει τη θέση για εκείνον για τον επόμενο χρόνο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ο Λ.Μ. απέστειλε επιστολή προς το ΔΣ της Δραματικής Σχολής, στην απάντησή του, το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Θεάτρου, απευθύνεται στον υποψήφιο με το γυναικείο όνομα που αναγράφει η ταυτότητά του, ενώ απαντά ότι η συζήτηση με τον κ. Χρονόπουλο ήταν «εντελώς ιδιωτική και βεβαίως εκτός της εξεταστικής διαδικασίας». Εν ολίγοις, δεν αρνήθηκε το περιεχόμενο της συζήτησης που ήταν αποκαλυπτικό για τους πραγματικούς λόγους απόρριψης του Λ.Μ. που συνιστούν προφανή διάκριση για λόγους ταυτότητας φύλου.

Πράγματι, όλα τα παραπάνω αποτελούν ευθεία παραβίαση του Ν. 3896/2010 (εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης λόγω φύλου στην απασχόληση, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής εξέλιξης, και στην επαγγελματική κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης), Άρθρο 3, παρ. 2, εδάφιο β):

«Διάκριση λόγω φύλου συνιστά επίσης οποιαδήποτε λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση προσώπου που συνδέεται με αλλαγή φύλου».

Ακόμη, σύμφωνα με τον Οδηγό Διαφορετικότητας με σκοπό τη καταπολέμηση των διακρίσεων του Συνηγόρου του Πολίτη: «Πρέπει να γίνει κατανοητή η έννοια της ταυτότητας κοινωνικού φύλου και να γίνει σεβαστή η αυτοαντίληψη του καθενός για το φύλο του, ασχέτως των στοιχείων της αστυνομικής του ταυτότητας ή των λοιπών εγγράφων ταυτοποίησης. Όταν γίνεται αντιληπτή μια τέτοια περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι ίδιες διαδικασίες με όλους τους υπόλοιπους πολίτες».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) καταδικάζει κάθε μορφή διάκρισης με βάση τη ταυτότητα φύλου, στέκεται στο πλευρό του Λ.Μ. και καλεί το Δ.Σ. της Δραματικής Σχολή του Θεάτρου Τέχνης να τηρήσει τη νομιμότητα, ενώ επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος.

Οι διακρίσεις με έδαφος τη ταυτότητα φύλου δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές σε μία δημοκρατική κοινωνία.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

ΣΥΓΓΡΟΥ 29, 1ος ΟΡΟΦΟΣ, ΑΘΗΝΑ, ΤΚ 11743

http://www.transgender-association.gr

[email protected]

 

 

****

 

 

Σχόλιο Άρη: 

 

Θέλω να πω ότι άσχετα με την υπόθεση αυτή, χαίρομαι που διεθνώς, από την Ταϊλάνδη μέχρι τις ΗΠΑ, τα δικαιώματα των διεμφυλικών αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο, μέρα με τη μέρα. [Πχ. Ο Ομπάμα προχτές έγινε ο πρώτος Πρόεδρος που ανέφερε τα transgender άτομα στην σημαντικότερη ετήσια ομιλία του, στην Ταϊλάνδη αναγνωρίζονται οι τρανς ως 'τρίτο φύλο' με ίσα δικαώματα.]

 

Όσο για το Transparent, την εξαιρετική σειρά του Amazon που έκανε την έκπληξη κερδίζοντας δύο Χρυσές Σφαίρες τις προάλλες, πραγματικά αξίζει και τις διθυραμβικές κριτικές, και τα βραβεία. 

 


 

Ελπίζω πως εάν ισχύουν όσα καταγγέλονται, η δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης θα απολογηθεί στον Λ.Μ. και (εφόσον απ' ό,τι φαίνεται δεν ήταν καλλιτεχνικοί οι λόγοι της απόρριψής του) θα επανορθώσει.