Δεν προκαλούν οι Άθεοι που θα φάνε κρέας τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά η Εκκλησία

 

Σε πάρτι κρεατοφαγίας αλλά και χορτοφαγίας υπό τον τίτλο «Φανερό Δείπνο», καλεί η Ένωση Αθέων τη Μεγάλη Παρασκευή, σημειώνοντας ότι «απέχουμε μόνο από το πένθος και τη νηστεία και όχι από τη λογική, και ειδικά όχι με βάση εντολές εκπροσώπων υποτιθέμενων υπερφυσικών όντων».

 

Λένε:

 

Η Ένωση Αθέων σας προσκαλεί στον «Φανερό Δείπνο», την Παρασκευή 29-04-2016 (γνωστή και με το ψευδώνυμο «Μεγάλη»). Στην Αθήνα στο ψητοπωλείο «Η Γυριστρούλα», Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 9 & Ανδριανού γωνία και στην Θεσσαλονίκη στο «Ελιά Λεμόνι», Μάρκου Μπότσαρη 19Α. (Αν ενδιαφέρεστε να οργανώσετε και στη δική σας πόλη, επικοινωνήστε μαζί μας!)

 

Πολλοί άθεοι χλεύασαν ήδη την ιδέα του «Φανερού Δείπνου». Άλλοι, επίσης άθεοι, δεν καταλαβαίνουν τη χρησιμότητα μιας Ένωσης Αθέων.

Μοιάζει όντως πρόκληση για την πρόκληση και η Μικαέλα Ζορμπά είπε το καλύτερο αστείο: 

 Ήταν όμως οι πιστοί που ξεσάλωσαν έξαλλοι στηλιτεύοντας την «φριχτή αυτή πρόκληση». 

 

Να δεχτώ ότι είναι υπερβολή το πάρτι κρεατοφαγίας Μεγάλη Παρασκευή, ή αντίδραση για την αντίδραση. (Προσωπικά δε θα συμμετείχα, αν και δεν το βρίσκω κακή ιδέα.)

 

Όμως «Φριχτή πρόκληση» το ότι θα μαζευτούν μερικά άτομα να φάνε σε μια ψησταριά;

 

Θέλετε να σας πω εγώ μερικές φριχτές προκλήσεις τώρα που έχουμε Μεγάλη Εβδομάδα;

 

 

1. Τα ρατσιστικά και μισανθρωπικά κηρύγματα μίσους πολλών μητροπολιτών.

 

Κάποτε γινόταν ντόρος με τις δηλώσεις του Πειραιώς ή του Αμβρόσιου ή του Άνθιμου. Τώρα πια δεν είναι οι εξαιρέσεις που θα προκαλέσουν εντύπωση, αλλά ο κανόνας που συνηθίστηκε και δεν γίνεται καν είδηση. Συνεχίζουν όμως να επηρεάζουν δυστυχώς τους πιστούς τους, δυσκολεύοντας τη ζωή πολλών συνανθρώπων τους. Πρόκληση είναι και το ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν κάνει ΤΙΠΟΤΑ γι' αυτό και θέλοντας και μη τους στηρίζει. 

 

Το μίσος που βγάζουν ή/και ανέχονται πολλοί εκπρόσωποι της Εκκλησίας είναι πολύ πιο αντιχριστιανικό από μερικές παρέες που θα φάνε στο ψητοπωλείο «Η Γυριστρούλα» την Παρασκευή!

 

Δεν προκαλούν οι Άθεοι που θα φάνε κρέας τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά η Εκκλησία
Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, στην κηδεία του χουντικού Νίκου Ντερτιλή στο πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. (Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC)

 

2. Η στάση της Εκκλησίας στην κρίση

 

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η Εκκλησία συνεχίζει να είναι απούσα παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα εδώ και 6 χρόνια. 

 

Αντί να δώσει χτες ό,τι έχει και δεν έχει -όχι μόνο λεφτά αλλά και εκτάσεις που συχνά τα είχε αποκτήσει με υποτιθέμενα "χρυσόβουλα"- κλαίγεται ότι δεν έχει βρακί να βάλει. Φυλάει δε την περιουσία της «για μια ώρα ανάγκης», χωρίς να συνειδητοποιεί ότι η ώρα ήρθε εδώ και χρόνια και "βοηθάει" μοιράζοντας γεύματα με προϊόντα που εμείς οι ίδιοι έχουμε πληρώσει και προσφέρει στα σούπερ μάρκετ!

 

 

3. Η ψεύτικη (;) υπόσχεση του Ιερώνυμου στον Τσίπρα

 

Θυμάται κανείς αυτό από πέρσι τέτοια εποχή;

 

Δεν προκαλούν οι Άθεοι που θα φάνε κρέας τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά η Εκκλησία

 

Στις 12 Απριλίου του 2015 ο μεγαλόψυχος και ανοιχτοχέρης Αρχιεπίσκοπος μας προσέφερε την εκκλησιαστική περιουσία για να αποπληρωθεί το χρέος της χώρας! Ο Τσίπρας χαρούμενος το δέχτηκε, αποφάσισαν να συσταθεί κοινή επιτροπή για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ίσως να συστάθηκε κιόλας, και μετά...

 

Μετά τίποτα. Πέρασε ένας χρόνος και 14 ημέρες από τότε και Αρχιεπίσκοπος και Πρωθυπουργός κάνουν την πάπια, καθώς τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση είναι όλο και σκληρότερα. 

 

Και κανείς δεν λέει τίποτα. Κανείς δε ζητά το λόγο, κανείς δεν ψάχνει τι απέγιναν οι υποσχέσεις. Και αυτό είναι, νομίζω, πιο προκλητικό απ' αυτούς που θα φάνε μπιφτέκι τη Μεγάλη Παρασκευή. 

 

Δεν προκαλούν οι Άθεοι που θα φάνε κρέας τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά η Εκκλησία
Nikos Libertas / SOOC
 

 

4. Η κοροϊδία με το Άγιο Φως

 

Παρότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το Άγιο Φως εμφανίζεται με τρόπο μαγικό (αυτοί δε που το διαχειρίζονται αρνούνται να δώσουν καν την ευκαιρία για να υπάρξει κάποια απόδειξη), συνεχίζουμε να το πληρώνουμε, ακόμα και με Αριστερή Κυβέρνηση, για να μας έρθει με τιμές αρχηγού κράτους με ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο. 

 

Η παγανιστική υποδοχή του είναι δικαίωμα κάθε πιστού, όχι όμως όταν εν μέσω κρίσης γίνεται με τα λεφτά όλων των φορολογουμένων.

 

 

5. Οι μισθοί των παπάδων - δημοσίων υπαλλήλων

 

Δεν προκαλούν οι Άθεοι που θα φάνε κρέας τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά η Εκκλησία

 

Παρά τα έσοδα της εκκλησίας και παρά την τεράστια περιουσία της, από το 1952 μέχρι σήμερα (και πιθανότατα για πάντα) το ελληνικό κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Ως ανταπόδοση λέει επειδή η εκκλησιαστική περιουσία έχει απαλλοτριωθεί μερικές φορές υπέρ του κράτους. Ναι, όμως άλλες τόσες έχει ξανα-αυγατίσει!

 

Από τη στιγμή που οι μισθοί των Ιερέων καλύπτονται απ' τους φορολογούμενους πολίτες, τεράστιο ποσοστό των κερδών της παραμένει στην ίδια. Στην Θεσσαλονίκη (και είμαι σίγουρος και αλλού) ανήκουν στην εκκλησία αμέτρητα οικόπεδα «φιλέτα», καταστήματα, πολυκατοικίες, ακόμα και μεγάλα εμπορικά κέντρα απ' τα οποία παίρνει νοίκια.

 

Και να έδινε όλη την περιουσία της σήμερα η Εκκλησία, σε ένα χρόνο θα είχε πάλι συσσωρεύσει υπερκέρδη!

 

Το ότι το 1844 ή τη δεκαετία 1922-32 έδωσε κάποια πράγματα -ψίχουλα σε σχέση με όσα είχε!- δεν μπορεί να σταθεί ως δικαιολογία του στυλ «Έδωσε τότε την εκκλησιαστική περιουσία, άρα δεν έχει τίποτα άλλο να δώσει».

 

Φυσικά και έχει, και αν είχε την ευθιξία ή αν νοιαζόταν για τη χώρα και τους ανθρώπους, θα ξεκινούσε με το να πληρώνει η ίδια τους εργαζομένους της. 

 

Αντιθέτως μας ζητάει τα ρέστα επ' άπειρο επειδή πριν 100 χρόνια έδωσε κάποια οικόπεδα!  

 

Αυτός που έχει δύο χιτώνες δίνει τον έναν, είπε ο Χριστός. Η εκκλησία έχει πολλούς αλλά δεν δίνει σχεδόν κανέναν. Και αυτό, σε αντίθεση με τον Φανερό Δείπνο, είναι πραγματικά «φριχτή πρόκληση».