Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα τα προϊόντα που η κυβέρνηση προτείνει να αυξηθούν θα αυξηθούν λόγω της μετάταξης από το συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23% είναι:

-όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα

-μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη, καφές, κακάο, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, αλάτι, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, συσκευασμένα κουλούρια, μπισκότα, πατατάκια κ.α. 

 

Στην εκπομπή του ο Παύλος Τσίμας τον ρώτησε για τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά όπως είναι τα μακαρόνια, για να λάβει την παρακάτω απάντηση:

 

Φίλης: "΄Πόσο συχνά τρώτε μακαρόνια και σας πείραξε η αύξηση του ΦΠΑ;"

Posted by Ομάδα Αλήθειας on Wednesday, 24 June 2015

 

 

Η πλήρης δήλωση: "Δηλαδή, πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος, για να βγάλουμε την αύξηση 10% στις δαπάνες του; Το 10% είναι έξι λεπτά το πακέτο τα μακαρόνια. Γι' αυτό συζητάμε. Συζητάμε για έξι λεπτά, έξι σεντς το πακέτο τα μακαρόνια; Αυτό κουβεντιάζουμε, όταν μιλάμε σοβαρά πολιτικά; Τέτοια προπαγάνδα γίνεται!»

 

Φυσικά είναι έξι σεντς το πακέτο στα μακαρόνια, και διάφορα άλλα σεντς και ευρώ για όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα που θα αυξηθούν. Αλλά όντως, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Προσωπικά -παρ' ό,τι είμαι τρελός μακαρονάς- με πειράζει λιγότερο αυτή η αύξηση απ' το ότι δεν αυξάνονται οι χαμηλότερες συντάξεις με μείωση των υψηλότερων (πράγμα που είναι στις προτάσεις που μας κάνει το ΔΝΤ και εμείς απορρίψαμε!).

 

Ο κύριος Φίλης βέβαια θα έχει αυτήν την ΜαριαΑντουανετική φράση να τον ακολουθεί και κάποιοι θα του την χτυπάνε για πολύ καιρό κυρίως γιατί αντί να πει, «Όντως θα υπάρξει μια μικρή αύξηση και στα μακαρόνια, αλλά είναι όσο πιο μικρή γίνεται και δεν θα είναι μόνιμη», ή κάτι τέτοιο κατευναστικό, απάντησε με ψιλοεξοργιστικό ύφος του στυλ, σιγά ρε μεγάλε πώς κάνεις έτσι πόσο συχνά τρως μακαρόνια να ούμε;

 

Είδα και μερικές παρωδίες:

 

Αν αυτό που είπε ο Φίλης για τα μακαρόνια το έλεγε ο Πάγκαλος...

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

.

.

.

.Δικαίως πάντως αναρωτιέται κανείς πως θα είχαν αντιδράσει οι περήφανοι αριστεροί αν μια τέτοια δήλωση είχε κάνει κανάς Άδωνις, ή ακόμα περισσότερο ο Πάγκαλος... .