Αντί για τα 600 δις του Σώρρα, ο Καμμένος πιστεύει στα 600 δις των υδρογονανθράκων. Δυστυχώς κάνει λάθος

Αντί για τα 600 δις του Σώρρα, ο Καμμένος πιστεύει στα 600 δις των υδρογονανθράκων. Δυστυχώς κάνει λάθος Facebook Twitter
11
Αντί για τα 600 δις του Σώρρα, ο Καμμένος πιστεύει στα 600 δις των υδρογονανθράκων. Δυστυχώς κάνει λάθος Facebook Twitter

Όταν βλέπεις τον Πάνο Καμμένο να γράφει το παραπάνω, μετά από τόσα χρόνια συνωμοσιολογικής μπουρδολογίας του, διαψεύσεων, καταδικαστικών αποφάσεων και δεσμεύσεων που ποτέ δεν τήρησε, είσαι σχεδόν σίγουρος ότι κάνει λάθος. 

Τα δε "600 δις" που θυμίζουν τόσο τα παραμύθια του Σώρρα μοιάζουν απλώς το κερασάκι στην τούρτα. 

Ο υπουργός βασίστηκε σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Real News που αν και μιλούσε ξεκάθαρα για "πιθανά κοιτάσματα" αναδημοσιεύτηκε σε ένα σωρό σοβαρά μέσα ως γεγονός. 

Αντί για τα 600 δις του Σώρρα, ο Καμμένος πιστεύει στα 600 δις των υδρογονανθράκων. Δυστυχώς κάνει λάθος Facebook Twitter
Αντί για τα 600 δις του Σώρρα, ο Καμμένος πιστεύει στα 600 δις των υδρογονανθράκων. Δυστυχώς κάνει λάθος Facebook Twitter

Μακάρι κάποτε όντως να βρεθεί κάτι με σιγουριά, προς το παρόν όμως χρειάστηκε η έρευνα των Θοδωρή Δανιηλίδη και Στάμου Αρχοντή, με τη δημοσιογραφική επιμέλεια του Δημήτρη Αλικάκου, στα εξαιρετικά Ellinika Hoaxes (ολόκληρη η έρευνα εδώ) για να καταρριφθεί η είδηση, τουλάχιστον όπως μεταδόθηκε. 

Γράφουν μεταξύ των άλλων:

Τα δημοσιεύματα έχουν τρία βασικά προβλήματα. Αφενός η έρευνα στην οποία αναφέρονται δεν βρέθηκε πουθενά. Μετά από ενδελεχή αναζήτηση βρέθηκε μια ομιλία-παρουσίαση από αντιπρόσωπο της Spectrum η οποία έφερε το όνομα «"A Sight for Zohr Eyes" The Search for the Next North African Super-giant » η οποία σύμφωνα με το άρθρο της RealNews είναι μελέτη. Επίσης στο άρθρο της RealNews το κομμάτι «North African» κόπηκε από το τίτλο της παρουσίασης.

Αντί για τα 600 δις του Σώρρα, ο Καμμένος πιστεύει στα 600 δις των υδρογονανθράκων. Δυστυχώς κάνει λάθος Facebook Twitter

Η εν λόγω ομιλία δεν αποτελεί επιστημονική μελέτη αλλά απλή παρουσίαση ευρημάτων και δεν έγινε «πρόσφατα» αλλά πριν 5 μήνες. (12/12/2016). Για να κάνουμε λόγο για απτά στοιχεία πρέπει να υπάρχει κανονική μελέτη ή έστω abstract (περίληψη) της μελέτης η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο ενός επιστημονικού συνεδρίου.

Το επόμενο πρόβλημα είναι ότι ακόμα και αν υποθέσουμε πως για κάποιο λόγο η έρευνα μας διέφυγε και υπάρχει όντως, τα ευρήματα της σύμφωνα και με την RealNews αφορούν τη Λιβύη, για λογαριασμό της οποίας έγινε και η έρευνα. Στο προαναφερθέν άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

«Το εξαιρετικά ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι ότι τα δυο σημεία των ερευνών απέχουν ελάχιστα από τη νοητή οριογραμμή που χωρίζει τη λιβυκή ΑΟΖ από την ελληνική. Συγκεκριμένα ο πρώτος ύφαλος απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τα ελληνικά θαλάσσια όρια, όπως αυτά ορίστηκαν από τη λιβυκή πλευρά, η οποία και ανέθεσε στις εταιρείες τη διεξαγωγή των ερευνών.»

Πολύ απλά τα υποτιθέμενα κοιτάσματα βρίσκονται εντός λιβυκών υδάτων, όχι ελληνικών. Αυτό μας μεταφέρει αυτόματα και στο τρίτο πρόβλημα, ότι δηλαδή η οποιαδήποτε συζήτηση για υποτιθέμενα αντίστοιχα κοιτάσματα εντός των ελληνικών υδάτων είναι καθαρά υποθετική. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτηση δε προσκομίστηκαν στοιχεία τα οποία να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς περί αντίστοιχων κοιτασμάτων εντός του ελληνικού χώρου.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι: 

«Τέτοιου είδους στόχοι υφάλων είναι, κατά κανόνα, επαναλαμβανόμενοι, όπως συμβαίνει και στη Κύπρο. Συνεπώς, θα πρέπει να αναμένεται αντίστοιχη ύπαρξη και ελληνικών υπεργιαντιαίων στόχων, νοτιοδυτικά της Κρήτης σε πολύ μεγάλα θαλάσσια βάθη που πλησιάζουν τα 3000 μέτρα», υποστηρίζουν στη Realnews ο δρ Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, και η Τερέζα Φωκιανού, γεωλόγος και τέως πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίων Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογοναναθράκων (ΔΕΠ ΕΚΥ).

Συνεπώς πρόκειται για υποθέσεις ειδικών και όχι για αποτελέσματα μελετών. Σε τέτοια ζητήματα, παρότι η γνώμη ειδικών επιστημόνων είναι πολύ σημαντική, το βασικό είναι να υπάρχουν δεδομένα και σε κανένα άρθρο που έχει δημοσιευτεί μέχρι στιγμής δεν παραθέτεται η μελέτη στην οποία γίνεται αναφορά. Συγκεκριμένα, αν ακούσετε την ομιλία από την Spectrum Geo θα δείτε ότι η συζήτηση αφορά την ανάλυση του κοιτάσματος Ζορ και το τρόπο με τον οποίο τα στοιχεία από αυτό το εύρημα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ταυτοποιηθούν και άλλες πιθανές πηγές υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή. Ο ομιλητής κάνει μια μικρή αναφορά για σημεία κοντά στη Λιβύη τα οποία εμφανίζουν ενδιαφέρον αλλά σε κανένα σημείο δεν μιλάει για δυο υφάλους 5 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική ΑΟΖ οι οποίες έχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων αντίστοιχα των 10 δις βαρελιών πετρελαίου. Το θέμα με τα 10 δις βαρελιών αναφέρεται ως υποσημείωση στο τέλος της ομιλίας (31:20) για τη παράκτια περιοχή της Λιβύης ως υποθετικό σενάριο.

Το θέμα παρουσιάστηκε με ιδιαίτερα παραπλανητικό τρόπο από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης καθώς σε πολλά σημεία αφήνεται να εννοηθεί πως τα κοιτάσματα βρίσκονται στον ελληνικό χώρο ή πως υπάρχει σοβαρή ένδειξη για ύπαρξη κοιτασμάτων εντός των ελληνικών συνόρων κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από κάποια έρευνα μέχρι στιγμής.

.

Mικροπράγματα
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ