Η ανθρωπιά στη Δύση ξεβράστηκε εδώ και αιώνες σε άγνωστες αμμουδιές. Στην Ελλάδα όμως του φιλότιμου, της ανθρωπιάς και τόσων άλλων ιδανικών που ολημερίς παινευόμαστε πως είναι μέρος του DNA μας είναι ακόμα εδώ. Απλά μόλις βραδιάσει φροντίζουμε να αμπαρωθούμε πίσω απ' τα κλειστά μας πατζούρια. Μη τυχόν χρειαστεί να τα αποδείξουμε στη πράξη...

 

Καταλαβαίνω πως οι Σύριοι συνωστίζονται στα σύνορα μας σε αντίθεση με τους παππούδες μας στη Σμύρνη. Και προς Θεού, μην με ρωτήσεις τι μπορεί να προσφέρει η ψωροκώσταινα σ΄ αυτούς, την ίδια στιγμή που τα ίδια της τα παιδιά φεύγουν σε άλλες χώρες για ένα καλύτερο μέλλον. Στην Ελλάδα του 2015 δεν υπάρχει χώρος για άτομα πέρα από εκπαιδευόμενους επιστήμονες που προορίζονται για εξαγωγή. Φημίζεται άλλωστε η χώρα μας.

 

Μπορείς να καταλάβεις γιατί δεν χωράς σ' αυτό το τόπο; Μα ναι, το ξέρω ότι δεν ήθελες να μείνεις έτσι κι αλλιώς. Απλά στο λέω μη ξεγελαστείς και σε κεράσει κάνας Κρητικός τσικουδιά σαν άλλος κομματάρχης. Δεν παίζουμε εμείς με τη φιλοξενία φίλε Σύριε. Είναι πράμα ιερό. Σαν το σταυρό που σφραγίζει τη σημαία, τα βουνά και τα ιερά μας.

 

Μα που να τους βάλεις άλλωστε; Στα άδεια μας χωριά ή στα παρατημένα αμπέλια; Αυτό δεν είναι ζωή. Και ο Έλληνας το ξέρει φίλε Σύριε. Γι αυτό και δεν στο προτείνει. Κρίμα που δεν ξέρεις από τουριστικά, δεν ψήφιζες ΠΑΣΟΚ και τώρα ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα που ο πατέρας σου δεν μπόρεσε να μπει ποτέ στο δημόσιο και ο γείτονας σου να παίρνει επίδομα ανεργίας δουλεύοντας στα μαύρα.

 

Τώρα μπορείς να καταλάβεις πόσα μας χωρίζουν. Μπορείς να καταλάβεις γιατί δεν χωράς σ' αυτό το τόπο; Μα ναι, το ξέρω ότι δεν ήθελες να μείνεις έτσι κι αλλιώς. Απλά στο λέω μη ξεγελαστείς και σε κεράσει κάνας Κρητικός τσικουδιά σαν άλλος κομματάρχης. Δεν παίζουμε εμείς με τη φιλοξενία φίλε Σύριε. Είναι πράμα ιερό. Σαν το σταυρό που σφραγίζει τη σημαία, τα βουνά και τα ιερά μας. Άλλωστε το νιώθεις ο ίδιος από τον τρόπο που αντιδρούμε.

 

Ποιος από μας δεν λυπήθηκε για το παιδί σου; Ποιος δεν πόσταρε φωτογραφία του σε ένδειξη διαμαρτυρίας και πένθους; Μην στέκεσαι αχάριστος όμως. Γιατί 40 χρόνια σκληρής εργατικής και επαναστατικής μεταπολίτευσης μας έφεραν σ' αυτό το επίπεδο που εσύ ζηλεύεις και ονειρεύεσαι για τους δικούς σου. Πως μας ζητάς να παρατήσουμε όσα με κόπο χτίστηκαν για να κοιτάξουμε εσένα. Που στο κάτω κάτω δεν σε κάλεσε κανείς μας..