Ναι μεν φιλάνθρωποι,αλλά...

Ναι μεν φιλάνθρωποι,αλλά... Facebook Twitter
Έργο του Martin Whatson, στο Μαϊάμι των ΗΠΑ
0

Αρκετές εταιρίες συχνά χρησιμοποιούν ως μέσο τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες για να αναδειχθούν και να κερδίσουν την εύνοια του κοινού.Ωστόσο, δεν τυγχάνουν οι προσπάθειες όλων των εταιριών της ίδιας ανταπόκρισης και αποδοχής. Τουναντίον, κάποιες από αυτές αποδοκιμάζονται.Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες οι οποίοι τους υποδεικνύουν ποια συμπεριφορά να ακολουθήσουν.Χαρακτηριστικά παραδείγματα της επιλεκτκότητας των ανθρώπων αποτελούν οι φιλανθρωπικές καμπάνιες της Εθνικής Τράπεζας και του Pornhub.

Ξεκινώντας από τα εγχώρια, πριν λίγους μήνες η Εθνική τράπεζα πραγματοποίησε μια φιλανθρωπική καμπάνια κατά την οποία δωριζόταν 0,50 ευρώ στο Κέντρο Ειδικής Φροντίδας  Παιδιών του Ναυτικού Νοσοκομείου για κάθε δημοσιέυση στο Facebook της φράσης irunmarathon.Όπως ήταν αναμενόμενο η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ευρεία και έτσι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook την προαναφερθείσα φράση.Ωστόσο, με μια μικρή έρευνα μπορούσε ο καθείς να ανακαλύψει πως τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική τράπεζα είχε βάλει όριο τα 5,000 ευρώ για την καμπάνια αυτή,πράγμα το οποίο δε γνωστοποίησε στο κοινό με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή διαφήμιση. Πάρ' όλα αυτά, η μεγαλειώδης πράξη της φιλανθρωπίας αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός παρά την τυχόν ύπαρξη ''δόλου''. Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε πως και αυτό ήταν ένα διαφημιστικό τρικ το οποίο φάνηκε να πετυχαίνει το σκοπό του αναλογιζόμενοι την ανταπόκριση του κόσμου.

Από την άλλη πλευρά, εδώ και λίγα χρόνια η πορνογραφική ιστοσελίδα Pornhub πραγματοποιεί αρκετές φιλανθρωπικές και οικολογικές δραστηριότητες.Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα ανακοίνωσε πως προσφέρει 1 σεντ για κάθε 30 views κάποιων βίντεο.  Παρά το γεγονός αυτό πολλά ιδρύματα αρνήθηκαν να δεχτούν την οικονομική υποστήριξη από την εν λόγω ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας διάφορα επιχειρήματα.Ένα από αυτά ήταν αυτό που προέβαλε το Susan G. Komen Foundation For The Cure το οποίο αρνήθηκε τα χρήματα δηλώνοντας πως δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιστοσελίδα και δεν θέλουν τα χρήματά τους.Ανάλογη αντιμετώπιση εισέπραξε η ιστοσελίδα από το The National center Of Sexual Exploitation (NCOSE) το οποίο ισχυρίστηε πως η ενέργεια του Pornhub είναι μια φανερή προσπάθεια εκμετάλλευσης οικονομικά ασθενέστερων νέων.Παρά την καχυποψία που εισέπραξε η ιστοσελίδα αποτελεί γεγονός ότι πάνω από 13.000 δένδρα φυτεύτηκαν χάρη στο Pornhub και δόθηκαν επίσης πάνω από 75.000 ευρώ για έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.Παράλληλα χορηγούνται και υποτροφίες σε νέους για να μπορέσουν να σπουδάσουν.

Στο σημείο αυτό γεννιέται το ερώτημα ''Γιατί να δεχόμαστε τα χρήματα της Εθνικής τράπεζας και όχι αυτά του Pornhub;''. Βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει μια απόλυτη σύγκριση ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις καθώς διαφέρει ο χωροχρόνος. Μπορούμε όμως να διατυπώσουμε κάποια συμπεράσματα για τη στάση αυτή της κοινωνίας. Αρχικά, πολλοί άνθρωποι εγκλωβίζονται από μια ηθική η οποία καθίσταται αποτρεπτική σε διάφορους τομείς. Είναι λοιπόν φανερή η επίδραση των θρησκειών στην προκειμένη περίπτωση καθώς όλες οι θρησκείες του κόσμου αντικρούουν την πορνογραφία.Αυτή η ιδέα έχει εμφυτευθεί και σε πολλούς πολίτες οι οποίοι δέχονται αβασάνιστα τις θρησκευτικές επιταγές.

Βέβαια, η έννοια της ηθικής αποκτά διαφορετική υπόσταση από άνθρωπο σε άνθρωπο.Επίσης,τα θέματα σεξ και πορνό αποτελούν ταμπού ακόμη και στην εποχή μας και γι'αυτό παρατηρείται έντονη αποστασιοποίηση των συντηρητικών ιδίως κοινωνιών από αυτά. Έτσι, γίνεται κατανοητό γιατί τα 5.000 ευρώ της Εθνικής τράπεζας αντιμετώπισαν ευήκοα ώτα σε αντίθεση με τα πολύ περισσότερα του Pornhub τα οποίο συνάντησαν σε πολλές περιπτώσεις τοίχους. Ολοκληρώνοντας,αξίζει να επισημανθεί πως οι εταιρίες που αναφέρθηκαν χρησιμοποιήθηκαν ενδεικτικά και πως σκοπός του άρθρου είναι να καταδείξει την αλλόκοτη ορισμένες φορές συμπεριφορά της κοινωνίας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

Στήλες / Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

«Το τραγούδι δεν το φέρνει ο άνεμος»: Ανοιχτή επιστολή του μουσικοσυνθέτη για το ζήτημα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων.
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ