Στο σημερινό ‘Α, μπα’: παιδικά λάθη που οδηγούν σε ώριμα προβλήματα

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: παιδικά λάθη που οδηγούν σε ώριμα προβλήματα Facebook Twitter
68


________________
1.

Αγαπητή Α,μπα πιστεύεις πως υπάρχουν άτυχοι άνθρωποι? Άνθρωποι στους οποίους τυχαίνουν συνεχώς άσχημα πράγματα -σε αυτούς και τους γύρω τους!?
Και μη μου πεις είναι όλα θέμα επιλογών γιατί δεν έριξα εγώ κεραυνό στο ξύλινο εξοχικό μου που έγινε στάχτη, δεν έσπασα τους σωλήνες της οικοδομής για να πλημμυρίσουμε, δεν επιδίωξα να αρρωστήσω ώστε να χάνω συνεχώς μαθήματα από την σχολή μου, εξόδους, εκδρομές και κοινωνική ζωή ούτε γουστάρω να μπαίνω στο χειρουργείο! Επίσης δεν προκάλεσα εγώ τ μοίρα/σύμπαν/θεό όπως θέλεις πες το, εκτός από μένα να στείλει και τον αδερφό μου στα νοσοκομεία (για τελείως διαφορετικούς λόγους). Α! Και δεν μπορώ να δεχτώ πως η "αρνητική μου σκέψη" και η απαισιοδοξία μου τα προκαλεί όλα.
Ευχαριστώ.


Η τύχη και η ατυχία είναι θέμα πιθανοτήτων, οπότε ναι, σε αυτά τα πλαίσια, εννοείται πως υπάρχουν άνθρωποι πιο τυχεροί ή λιγότερο τυχεροί από τους άλλους. Η ζωή όμως δεν είναι μικρές στιγμές που ενώνονται, είναι ένας δρόμος μακρύς με διακλαδώσεις και ανηφοριές και ξέφωτα και σπηλιές και πηγάδια. Συνολικά είναι πολύ δύσκολο να πεις ποιος ήταν ξεκάθαρα άτυχος ή τυχερός στη ζωή του. Σίγουρα δεν πιστεύω ότι η αρνητική σου σκέψη ή η απαισιοδοξία σου έχουν την δύναμη να προκαλούν κεραυνούς, αλλά λίγα πράγματα (εκτός των κεραυνών) είναι θέματα καθαρή τύχης ή ατυχίας.


Αυτός που κερδίζει το λαχείο, ας πούμε, είναι σίγουρα τυχερός – εν τούτοις, πριν το κερδίσει, σίγουρα είχε αγοράσει ένα τουλάχιστον λαχείο. Όσοι δεν αγοράζουμε, δεν μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε που δεν μας τυχαίνει. Έτσι και στη δική σου περίπτωση, δεν ξέρω γιατί έσπασαν οι σωλήνες στην οικοδομή – το ξέρατε ότι έχουν πρόβλημα; Έχει μεγάλη διαφορά η ιστορία αν το ξέρατε.


Η δική σου στάση έχει σημασία πού επικεντρώνεται. Μπορεί να μην προκαλεί η απαισιοδοξία σου ατυχήματα, αλλά η απαισιοδοξία σου μπορεί να δημιουργεί παραίτηση και απροσεξία, που είναι παράγοντες ατυχημάτων. Μπορεί να είχες μια κακή χρονιά, δεν σημαίνει ότι είσαι καταδικασμένη για πάντα. Μην παραδίνεσαι σε αυτή τη σκέψη, γιατί έτσι θα προκαλέσεις αυτοεκπληρούμενη προφητεία.


________________
2.


Α μπα, γειά!

Διαβάζοντας συγκεκριμένες ερωτήσεις - απαντήσεις, μπήκα στην πρίζα να σου γράψω κι εγώ τα παρακάτω:

Παρότι έχω ενηλικιωθεί εδώ και πολλά - πολλά χρόνια, δεν μπορώ να χωνέψω το γεγονός της επιρροής που μου άσκησαν οι γονείς μου στην επιλογή των σπουδών μου. Κλασσική ιστορία, μπαμπάς δικηγόρος συμβουλεύει να δώσω στην τρίτη δέσμη για εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση, εγώ αν και με έφεση στις θετικές επιστήμες δεν είχα (ακόμα) καταλήξει σε κατι πιο συγκεκριμένο, οπότε suggestion accepted.

Τώρα 20 και χρόνια αργότερα, δικηγόρος που τα πάει πολύ καλά στη δουλειά της και ένα μέρος της μού αρέσει σε μεγάλο βαθμό (γιατί πρόκειται για αρκετά πολύπλοκο, ως προς τις απαιτήσεις του, επάγγελμα), μου φαίνεται ότι θα έχω για πάντα την απορία/παράπονο, τί δρόμο θα είχε ακολουθήσει η ζωή μου, εάν είχα προλάβει να κατασταλάξω μόνη μου στην επιλογή επαγγέλματος.

Φυσικά, το έχω αναλύσει: Είχα πάντα την ευκαιρία να αλλάξω κατεύθυνση, δουλειά κλπ, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι, τόσο ως φοιτήτρια, όσο και στο μεταπτυχιακό (που μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω σε άλλη χώρα). Όμως, κατά τα ψέμματα, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός - άλλος δρόμος στρώνεται όταν περνάς σε θεωρητική σχολή, κι άλλος όταν ακολουθείς τον δρόμο των θετικών επιστημών.

Χαρακτηριστικό συμβάν, όταν έβγαινα από την αίθουσα των Πανελλαδικών, πέτυχα τον Μαθηματικό που είχα στο Γυμνάσιο, ο οποίος ήταν επιτηρητής (και με είχε σε πολύ μεγάλη εκτίμηση ως προς τις δυνατότητές μου στα Μαθηματικά), και μου λέει: 1η δέσμη έδωσες, σωστά; Όταν του απάντησα '3η', πραγματικά απόρησε.
Κι επειδή το ερώτημα έχει χαθεί κάπου στα παραπάνω: Στη ζωή μου ακολούθησα τις δικές μου (επαγγελματικές) επιλογές, ή μήπως αυτές στην ουσία τις στερήθηκα σε λίαν ευαίσθητη και κρίσιμη ηλικία; Κι αν ισχύει το δεύτερο, πώς το καταπίνω;

Συνέχισε την καλή δουλειά!
Μ.

Μιλάς για ένα δίλημμα που δεν υπήρξε ποτέ. Δεν υπήρξε ερώτημα «τρίτη δέσμη ή πρώτη δέσμη» αλλά «θα γίνεις δικηγόρος και κατά πάσα πιθανότητα θα πάει καλά επειδή θα σε βοηθήσει ο πατέρας σου» ή «πήγαινε στην πρώτη δέσμη επειδή τα πας καλά στα μαθηματικά του σχολείου και μετά βγάλτα πέρα μόνη σου». Ως σώφρον παιδί, προτίμησες τον πιο ασφαλή δρόμο, και κανένας δεν θα σε κατηγορήσει. Ούτε και θα σου δώσει βραβείο. Μόνη σου λες ότι δεν είχες καταλήξει σε κάτι, και γι' αυτό δέχτηκες την πρόταση. Τώρα για ποια χαμένη ευκαιρία μιλάς; Του πολύ ασαφούς δρόμου της «θετικής κατεύθυνσης;» Τι θα πει αυτό; Θα γινόσουν τραπεζίτης; Καθηγήτρια φυσικής; Θα δούλευες στο Κτηματολόγιο; Θα ήσουν άνεργη αρχιτεκτόνισσα; Ποια ευκαιρία να έχασες άραγε;


Ένας από τους λόγους που τα πας καλά στη δουλειά σου τώρα είναι ότι βοηθήθηκες από το οικογενειακό μαγαζί. Αν είχες προσπαθήσει να ξεκινήσεις δικό σου επάγγελμα, θα το είχες καταλάβει αυτό πάρα πολύ καλά. Αλλά από την ανάποδη.


________________
3.


αγαπημενη α, μπα εχω μια αδυναμια του χαρακτηρα μου που δε μ αρεσει αλλα με τιποτα δν μπορω να σταματησω. ειμαι.. πως να το πω... πολυ ευκολη! σαν κοπελα (ειμαι 19). οταν με πλησιαζει καποιος και με φλερταρει δεν μπρω παρα να μην τον φλερταρω κ εγω. πολλες φορες το προχωραμε κ οσο παει.. ετσι στα χαμενα χωρις να θελω ιδιαιτερα η και καθολου η' ας εχω φιλο που τον αγαπαω. οταν μαλιστα αυτοςπου μ τν πεφτει ειναι και γνωστος η φιλος μου η κτ τετοιο απλα δεν λεω οχι. δεν ξερω.. δεν θελω να τους στεναχωρησω? θελω να με συμπαθουν? τι φταιει? τι να κανω? θελω να σταματησω.. μετα το μετανιωνω και μιζεριαζομαι.. βοηθεια, ευχαριστω-creep


Οι περισσότερες, αν όχι όλες, γυναίκες, δυσκολεύονται να πουν «όχι» σε οτιδήποτε, ακόμη και με τον τρόπο που το παρουσιάζεις εσύ. Δυσκολεύονται γιατί πιστεύουν ότι αν στενοχωρήσουν κάποιον, αν δεν πάνε με τα νερά του, δεν θα είναι αποδεκτές, και αυτό που θέλουν περισσότερο από όλα είναι να μην τραβήξουν την προσοχή με αρνητικό τρόπο, να μην προκαλέσουν την οργή και την απόρριψη.


Τα κορίτσια μεγαλώνουν με τη συνεχή παρότρυνση να είναι «καλά κορίτσια», να ασχολούνται πολύ με τα αισθήματα των άλλων και να προσέχουν να μην στενοχωρούν κανέναν. Δεν είναι λάθος προτροπή, το πρόβλημα είναι ότι δεν μεγαλώνουν τα αγόρια με τον ίδιο τρόπο. Τα αγόρια δεν μεγαλώνουν με την εμμονή να είναι «καλοί» αλλά να μην πιάνονται κορόιδα και να είναι νικητές.


Για σένα λοιπόν το να λες «ναι» πάντα σημαίνει ότι είσαι καλή, και αν πεις «όχι» θα είσαι εγωίστρια. Ίσως και να φοβάσαι ότι αν πεις όχι, δεν θα ξαναέχεις ποτέ πρόταση. Νιώθεις ότι είναι υποχρέωση σου να είσαι πάντα πρόθυμη. Έτσι μεγάλωσες , έτσι έχεις μάθει, και είναι ζήτημα μειωμένης αυτοπεποίθησης. Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι η συμπεριφορά σου δεν είναι γραμμένη σε κάποιο dna, δεν είσαι αναγκασμένη να ζεις έτσι. Μπορείς να μάθεις τον εαυτό σου να λέει όχι. Δεν λέω ότι θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, δε χτίζεται η αυτοπεποίθηση χωρίς κόπο. Πρέπει όμως να μάθεις να λες όχι, και να το εννοείς. Όταν λέω να το εννοείς, εννοώ να μην φοβάσαι την αρνητική αντίδραση που θα έρθει, γιατί θα έρθει οπωσδήποτε. Γιατί όταν φοβάσαι, φαίνεται σα να μην εννοείς το όχι, και οι άλλοι το καταλαβαίνουν και εκμεταλλεύονται το φόβο σου μέχρι να πεις το ναι.


Θα ακούσεις πολλά υποτιμητικά σχόλια, και τα περισσότερα θα είναι από άλλες γυναίκες. Να είσαι προετοιμασμένη.

________________
4.

Αγαπητή Λένα,

Είμαι 26 χρονών και κρίνοντας από τους γύρω μου έχω αρκετές εμπειρίες, επαγγελματικής φύσης, ερωτικής, εξωτερικού, κτλ. Γενικά δε μπορώ να πω ότι δεν έχω ζήσει. Παρόλα αυτά τα τελευταία 2 χρόνια υπάρχει μια υπέρ τεράστια πτώση στη ζωή μου σε όλους τους τομείς. Και ενώ όλοι τριγύρω μου συνεχίζουν να εξελίσσονται εγώ δε μπορώ να κάνω ούτε βήμα μπρος. Έπιασα τον εαυτό μου να θέλει απλά πράγματα στη ζωή, τη δουλίτσα του, τους αγαπημένους του, την παρέα του και το αμόρε κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν χωρούσε στα "μεγαλεπήβολα" σχέδια μου. Και από εκεί που εγώ ηρέμησα και νόμιζα ότι εκεί είναι η ουσία, χώρισα, η δουλειά μου είναι χάλια, και οι φίλοι μου έφυγαν από δω και από εκεί. Τώρα πιάνω τον εαυτο μου να μην θέλει να φύγει απο μια πολή στην οποία απλά ζουν οι παλιές καλές στιγμές. Το πιο τραγικό όμως είναι ότι δε θέλει να φύγει όχι για τη δουλειά ουτε για τους φίλους, αλλα για τον άντρα. Δε μπορώ να απομακρυνθώ ουτε στα 10 χιλιόμετρα γιατι ακόμα ελπίζω και αγαπώ. (και θα μου πεις και με το δίκιο σου μπορείς να ελπίζεις και από αλλού) Μαζί του πλέον βρίσκομαι απλά τυχαία. Δε θέλω να πιστέψω ότι αυτο το τυχαία με κρατάει τόσο στάσιμη. Και απλά θέλω να βρω κάτι το οποίο ξανά να με ξεσηκώσει και κινητοποιήσει για να βρω τον παλιό καλό εαυτό μου. Εκτός και αν πλέον δεν υπάρχει αυτό το άτομο.

Πριν δύο χρόνια, όταν έγινε η μεγάλη πτώση, ήσουν 24. Ήταν λίγο πρώιμο να πιστεύεις ότι έχεις ζήσει ήδη τόσα πολλά ώστε να ξέρεις τι θέλεις από τη ζωή. Πότε τα έζησες, πότε καταστάλαξες, και πότε κατάλαβες ποιο είναι το νόημα; Από τα δέκα σου δουλεύεις;


Αυτή η σιγουριά σε έφαγε, και όχι ο χωρισμός ο ίδιος. Παγιδεύτηκες μέσα στη βεβαιότητα ότι βρήκες το νόημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να αράξεις με τη δουλίτσα σου και τους αγαπημένους και το αμόρε, δεν είναι έτσι η ζωή, δεν επιτρέπει το άραγμα. Θα δεις. Τώρα ζεις το πρώτο της καπρίτσιο. Να πεις ευχαριστώ και να το δεχτείς ομαλά, γιατί αλλιώς κινδυνεύεις να σου δείξει κι άλλα.


________________
5.


Αγαπητη, α μπα!
Τον τελευταιο καιρο ειμαι πολυ μπερδεμενη.. Βρισκομαι σε μια σχέση οχι και για μεγαλο χρονικο διαστημα αλλα ηδη αντιμετωπιζω προβληματα τα οποια τις περισσοτερες φορες τα διογκωνω στο μυαλο μου. Το θεμα μου είναι οτι δεν ξερω αν θέλω να ειμαι μαζι του η απλως σε αυτην την φαση εχω αναγκη απο εναν ανθρωπο διπλα μου. Ειναι η πρωτη μου σχεση και η ολη κατασταση μου φαινεται πολυ πρωτογνωρη και νοιωθω οτι δεν μπορω να διαχειριστω τα συναισθηματα μου. Το θέμα ειναι οτι πρεπει να παρω συντομα μια αποφαση ετσι ωστε να μην ταλαιπωρω ουτε εκεινον αλλα ουτε και μενα. Πως μπορω να καταλαβω αν πραγματικα τον θελω στην ζωη μου? Υ.Γ ειμαι 19 χρονων –κκκκ

Σε γενικές γραμμές, όταν θέλεις κάποιον πραγματικά στη ζωή σου, δεν αναρωτιέσαι, αλλά τρέμεις μη τον χάσεις. Σιγά σιγά θα αναγνωρίσεις ότι δεν είναι φτιαγμένα τα ερωτήματα από δίπολα. Θέλουμε κάποιον συγκεκριμένο στη ζωή μας και ταυτόχρονα έχουμε ανάγκη έναν άνθρωπο δίπλα μας. Αν δεν είχαμε ανάγκη έναν άνθρωπο δίπλα μας, γενικά, όποιον και να γνωρίζαμε, δεν θα τον βάζαμε μέσα στη ζωή μας, και ας ήταν ο Σούπερμαν με μυαλό Αϊνστάιν.

________________
6.


Στα 16 με προσέγγισε ερωτικά ένας οικογενειακός φίλος, τριαντάρης, που τον είχα για θεό. Μετά από μήνες συστηματικού "ψησίματος" από μεριάς του (μέχρι που ξεκινήσαμε και ιδιαίτερα αγγλικών δωρεάν, όλως τυχαίως τις ώρες που οι γονείς μου έλειπαν), η κατάληξη ήταν αναμενόμενη κι έπειτα πάσχιζα να καταλάβω πως γίνεται κάτι που ήθελα, να το νιώθω τόσο τραυματικό. Εν τέλει το είπα στους γονείς μου, οι οποίοι είχαν πάρει πρέφα ότι κάτι μου συνέβαινε αλλά που να φανταστούν. Ευτυχώς δε με κατηγόρησαν, εκείνος γλίτωσε το ξύλο από θαύμα, ο πατέρας μου πήγε και στην αστυνομία αλλά άνω των 15 και συναίνεση σήμαινε μια τρύπα στο νερό. Και τώρα, 15 χρόνια μετά, τον ξανασυνάντησα ως γκόμενο μιας φίλης. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να του πετάξω κάτι στη μούρη. Εκείνος είπε οτι ήθελε να μου μιλήσει, εγώ βρήκα δικαιολογία και έφυγα. Η κοπέλα με ρώτησε μετά τι έχει γίνει μεταξύ μας, εγώ της είπα οτι δεν τον συμπαθώ και ας το αφήσουμε εκεί. Δεν θέλω να πω σε άλλους τι συνέβη, δε θέλω να τον ξαναδώ, δεν θέλω να ακούσω τη δική του πλευρά (όπως με παροτρύνει η κολλητή μου που είναι η μόνη που ξέρει), δε με νοιάζει αν τώρα είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, δε με νοιάζει που χαλάω την παρέα επειδή αρνούμαι να ξαναβγώ μαζί τους αν έρχεται κι εκείνος. Και ενώ τόσα χρόνια νόμιζα οτι όλα αυτά τα είχα αφήσει πίσω μου, τώρα όποτε τον αναφέρουν ξυπνάει μέσα μου ένας θυμός απερίγραπτος. Μήπως όμως κάνω λάθος; Μήπως θα βοηθούσε να τον άκουγα;- peninsula

Η ερώτηση σου ξεφεύγει πολύ από τις δυνατότητες της στήλης αλλά και από τις δικές μου. Μου φαίνεται ότι έχεις ζήσει μια τραυματική εμπειρία που δεν έχεις επεξεργαστεί, δεν την έχεις αναλύσει αρκετά ώστε να βάλεις τα πράγματα στη θέση τους και υπάρχουν ακόμη πολλά αγκάθια. Δεν ξέρω υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε να σε βοηθήσει να τον ακούσεις, μπορεί και να μην δημιουργηθούν ποτέ. Πιο σημαντικό, απείρως πιο σημαντική βρίσκω την παραδοχή σου ότι νόμιζες ότι έχεις αφήσει όλα αυτά πίσω σου, αλλά κάνεις λάθος. Η κολλητή σου δεν είναι κατάλληλη για να συμβουλέψει για κάτι τέτοιο, μπορεί μάλιστα να προτείνει κάποια μεγάλη ανοησία. Νομίζω ότι το ασφαλέστερο είναι να πας σε ψυχολόγο για να επεξεργαστείς αυτό που σου συνέβη τότε. Είναι σίγουρα το καλύτερο.

________________
7.


Αγαπημένη Α,μπα,
Είμαι 25 χρονών και έχω ένα μπέρδεμα τεραστίων διαστάσεων που είπα να μοιραστώ μαζί σου και με τους αναγνώστες σου μπας και ακούσω καμία σωστή γνώμη!!!
Έχω μία σχεδόν φυσιολογική σχέση εδώ και 6 χρόνια. Μεταξύ μας είμαστε μια χαρά αλλά μένουμε με τους γονείς του και ενώ βλέπω ότι θέλει να φύγει από όλο αυτό το χάος και τη μιζέρια που τους περικλείει δεν μπορεί να το κάνει. Δεν ξέρω γιατί αλλά λέει οτι δεν θέλει να φύγει από εκεί και δεν θέλει να κάνει οικογένεια κ παιδιά ποτέ...Φέτος άλλαξε το παραμυθάκι και λέει οτι μπορεί κάποια στιγμή. Δεν λέω οτι εγώ θέλω οικογένεια αύριο αλλά κάποια στιγμή θα θελήσω και χρειάζεται μια προετοιμασία.. ένα σπίτι, ένα κάτι...λέει οτι δεν θέλει αλλά εγώ βλέπω οτι απλώς φοβάται.
Το πρώτο μου πρόβλημα είναι οτι δεν θέλω να ξυπνήσω μια μέρα και να του πω θέλω παιδί και αυτός να μου πει εγώ σου είπα όχι από την αρχή, τι θέλεις τώρα?
Το δεύτερο μου πρόβλημα είναι οτι ναι μεν τον αγαπάω και επίσης έχω βολευτεί μαζί του, όμως δεν ταιριάζουμε σχεδόν σε τίποτα και ενώ εγώ τον ακολουθώ και τουλάχιστον προσπαθώ να κάνω πράγματα που του αρέσουν, αυτός δεν προσπαθεί και δεν κάνει ποτέ πράγματα που μου αρέσουν εμένα. Να τα κάνεις με τις φίλες σου μου λέει! Αλλά εγώ θέλω μαζί του...
Τελος πάντων,
Το τρίτο μου πρόβλημα είναι πιο μπερδεμένο από τα άλλα δύο μαζί....
Εκεί που είχα να ασχοληθώ μόνο με τα παραπάνω τσουπ! Εμφανίζεται στην εικόνα και ο πρώην ανεκπλήρωπος και πρώτος έρωτας που διακόπηκε για λόγους ανωτέρας βίας. (απόσταση).... Ζητάει 2η ευκαιρία την οποία θέλω πολύ να του δώσω αλλά το πρόβλημα που υπήρχε τότε συνεχίζει να υπάρχει ( απόσταση), συν οτι τώρα υπάρχει κ ο νυν κ η νυν!!!
Είχαμε χρόνια να μιλήσουμε αλλά ποτέ δεν ξεχάσαμε ο ένας τον άλλον.
Τα έχουμε κάνει σαλάτα και δεν έχω ιδέα πια τι να κάνω!!!!!
Καμιά ιδέα???
υ.γ. όλα αυτά είναι πολυυυυ περιληπτικά υπάρχουν άπειρες παράμετροι αλλά αυτά είναι τα βασικά. όποιαδήποτε γνώμη ευπρόσδεκτη!- Ν.Σ.

Είσαι από τα 18 σου σε μια σχέση με κάποιον που δεν ταιριάζεις καθόλου και που πιθανόν είναι καταθλιπτικός, επειδή λες ότι έχεις βολευτεί, και τώρα πιστεύεις ότι έχεις πρόβλημα επειδή γουστάρεις κάποιον που σου προτείνει να είσαστε fuck buddies.


Η γνώμη μου είναι ότι δεν ξέρεις πώς να προστατέψεις τον εαυτό σου από λάθος επιλογές, ότι άγεσαι από τις περιστάσεις, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, και βαδίζεις σε επικίνδυνα μονοπάτια.


Αυτό που χρειάζεται είναι να σταθείς στα πόδια σου, και να μην εξαρτάσαι από τις διαθέσεις των αντρών. Δεν ξέρω ποιες συνθήκες σε έκαναν στα 18 σου να πας να μείνεις στο σπίτι κάποιου μαζί με τους γονείς του, μπορεί να υπήρχαν πολύ καλοί λόγοι. Αυτό που προέχει είναι να δημιουργήσεις συνθήκες ώστε να μην εξαρτάσαι από άλλους. Πρέπει να έχεις τη δική σου στέγη, με τα δικά σου κλειδιά, ή ένα σπίτι που μοιράζεσαι με κάποιον που με τον οποίον έχετε μια ισότιμη σχέση.


Αυτό είναι το θέμα σου, και όχι οι έρωτες.


68

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#7Νόμιζα ότι μετά από τόσο καιρό δεν θα απαντούσες στην ερώτηση μου....Ευχαριστώ για τις συμβουλές και έχεις δίκιο ότι βαδίζω χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο.Η κατάσταση μου είναι σίγουρα περίπλοκη και όπως είπα στο υ.γ. έχει πολλές παραμέτρους.Όμως μέχρι στιγμής το χωρίς σχέδιο μου έχει βγει σε καλό. Και ο νυν με τον πρώην ήταν δύο εντελώς διαφορετικά προβλήματα και κακώς τα έγραψα μαζί απλά όταν έστειλα την ερώτηση μου ήταν πολύ μπερδεμένα τα πράγματα. Ευτυχώς ξεκαθάρισαν λίγο τώρα.Ευχαριστώ και πάλι πάντως! "Πρέπει να έχεις τη δική σου στέγη, με τα δικά σου κλειδιά, ή ένα σπίτι που μοιράζεσαι με κάποιον που με τον οποίον έχετε μια ισότιμη σχέση." Μακάρι να μπορούσα να το κάνω αλλά αυτή την εποχή και με δουλειά ημιαπασχόλησης καταλαβαίνεις ότι είναι απλά αδύνατον!
#1 Η ατυχία είναι πολύ σχετική.Θεωρείς ότι είσαι άτυχη που κάηκε το εξοχικό σου και όχι τυχερή που είχες την ευχέρεια να σου ανήκει ένα εξοχικό ενώ πολλοί συνάνθρωποι μας κοιμούνται στα παγκάκια. Ατυχία που μπήκατε στο νοσοκομείο εσύ και αδερφός σου, αλλά όχι τύχη που βγήκατε όρθιοι και όχι ξάπλα. Ατυχία που έχασες κατα περιπτώσεις κοινωνική ζωή, πανεπιστήμιο, εκδρομές κτλ και όχι τύχη που έστω κ άλλες στιγμές έχεις τη δυνατότητα να τα χαρείς όλα αυτά. Καλό θα είναι να μη θεωρούμε όλα τα "καλά" που μας συμβαίνουν και που έχουμε ως δεδομένα, απο αυτό το σημείο η ζωή καλυτερεύει δραματικά.
#7 Χώρισε τον νυν με συνοπτικές διαδικασίες (για πολλούς λόγους) και κανε σχέση με τον πρώην. Ανεκπλήρωτος έρωτας δαγκωτό!Ήταν λίγο «βαρύ» το σημερινό Α,μπα αλλά με ωραίες ερωτήσεις και απαντήσεις.
#5 Superman με μυαλό Einstein = Βαρουφάκης.Λοιπόν, επειδή δεν έχουμε όλες αυτή την τύχη (εμείς κατουρήσαμε στο πηγάδι των... *πιθανοτήτων* που λέει η Α, μπα), εκείνο που θα σου συνιστούσα είναι να πάρεις το χρόνο σου. Κάντε ένα διάλειμμα (δηλαδή χωρίστε για λίγο, αφού του εξηγήσεις ότι το έχεις ανάγκη γιατί δεν ξέρεις ακόμα τί θέλεις) και κατά τη διάρκεια που θα βρίσκεστε χώρια φρόντισε να πάψεις να ασχολείσαι με τα ζητήματα της σχέσης σου. Έτσι, θα διαπιστώσεις αν, πόσο και γιατί τον θέλεις και, αν είσαι και *τυχερή* (lol), μπορεί να καταλήξεις σε κάποια απόφαση.
#7 Aφού μεταξύ σας είσαστε μια χαρά, απορώ και χάσκω πώς δημιουργούνται όλα αυτά τα προβλήματα!!! Τρέμω να αναρωτηθώ σε τί κυκεώνα αδιέξοδων θα είχες εγκλωβιστεί αν μεταξύ σας δεν ήσασταν και ΤΟΣΟ καλά...Η γνώμη μου είναι να βρεις αυτά και αυτόν που σε καλύπτουν σε όλα με όσα εσύ θα είσαι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ικανοποιημένη. Αν δε θέλεις να το κάνεις, μπορείς να συνεχίσεις με τη σχέση σου - που τα πάτε και μια χαρούλα.
Απατηλή και ψεύτρα δεν είναι η υπόσχεση αλλά η πίεση που νομίζεις ότι μου ασκείς με τέτοια σχόλια. Μπούτι σε pixel θα δεις at a time οf my own desire. Have we EVER met in here before? Cause, as long as that's clear, we can move on.
No hard feelings, bagle! Μπερδεύει και εξαπατάει ο προφορικός από τον γραπτό. Λείπουν οι συσπάσεις του προσώπου, ο τόνος της φωνής, η συνοδεία των σωματικών αντιδράσεων, και γενικώς όλα τα μη λεκτικά συστήματα επικοινωνίας που κάνουν παραπάνω από τη μισή δουλειά. Ας μην ασφυκτιούμε κι έτσι όμως...
#6 Μήπως θα πρέπε να προστατέψεις την τωρινή κοπέλα του; Δεν θεωρώ τραγική την διαφορά ηλικίας που είχατε, αλλα το οτι έγινε τόσο "σχεδιασμένα" εκ μέρους του με προβληματίζει.
#6 Έχοντας δυστυχώς προσωπική εμπειρία από σεξουαλική κακοποίηση, έχω να πω ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητά σου να είναι να προστατεύσεις τον εαυτό σου. Το τι συνέβη μεταξύ σας το ξέρεις εσύ, το ότι το θεωρείς συναινετικό το σεξ μεταξύ σας δε σημαίνει ότι δεν ήταν κακοποιητικό. Αν μετά από τόσα χρόνια σου βγαίνουν τέτοιες αντιδράσεις, ήταν σίγουρα μια βαθειά τραυματική εμπειρία. Θα σου πρότεινα να μην τον ακούσεις, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση που έχεις επεξεργαστεί καθόλου το μεταξύ σας συμβάν και δεν έχεις κάποια βοήθεια από επαγγελματία. Μόνο ένας/μια ψυχολόγος θα σε βοηθήσει να μάθεις να ζεις με αυτό και να το διαχειρίζεσαι. Γιατί δεν το ξεχνάς ποτέ. Εκτός από την ψυχοθεραπεία που έκανα που με βοήθησε πάρα πολύ, ένα βιβλίο που επίσης με βοήθησε ήταν το "the courage to heal".
6# Με κίνδυνο να φάω πολλά dislikes, αλλά για κάποιο λόγο μου φαίνεται "νορμαλ" ένας 30αρης να έλκεται σεξουαλικα απο μια 16χρονη.Αυτο που φαίνεται παράλογο είναι να θέλει κάτι παραπάνω. Με αλλά λόγια το σύνολο των ανθρώπων που δυνητικά θα θέλαμε να κάνουμε σεξ είναι πολύ μεγαλύτερο του συνόλου των ανθρώπων που θα θέλαμε κάτι παραπάνω. Φυσικά κ δεν λέω οτι έπρεπε να ενδώσει στα ένστικτα αυτά, γτ οκ θεωρητικά δεν είμαστε εντελώς ζώα. Ωστόσο η ύπαρξη αυτών των ενστίκτων μου φαίνεται φυσιολογική. Τώρα για την κοπέλα τι να πούμε.. Αλήθεια κ συνομήλικος θα μπορούσε να σε πληγώσει. γενικά κ αόριστα όλοι μας έχουμε πληγωθεί κάποια στιγμή απο κάποιον. Βρες τον βολικότερο τροπο για σένα να το διαχειριστεις κ μη σε μοιάζει καμία παρέα που χαλάει.
Συμφωνώ και θα ήθελα να προσθέσω το εξής στη συζήτηση: είναι απολύτως φυσιολογικό και υγιές να έχουμε καύλες και καλό θα ήταν για την ψυχική μας υγεία να τις αποδεχόμαστε χωρίς ενοχές (αυτό ισχύει για όλους, άντρες-γυναίκες). Όμως, από την αποδοχή της καύλας μέχρι την άκριτη ικανοποίησή της με κάθε μέσο και τίμημα, ανεξαρτήτως συνθηκών, η απόσταση είναι τεράστια. Με άλλα λόγια, είναι άλλο πράγμα η απενοχοποίηση της καύλας και άλλο η ιδεολογικοποίησή της. Η πρώτη συμβάλλει στην εξέλιξη του πολιτισμού, η δεύτερη μας πισωγυρίζει στην εποχή των σπηλαίων. Η ιδεολογική παντιέρα "κάνω ο,τι μου καυλώσει" δεν είναι καθόλου προχώ και προοδευτική, αντιθέτως είναι εγωιστική, ανεύθυνη, ανώριμη και ζωώδης και δεν συνάδει με τις κατακτήσεις του ανθρώπινου πολιτισμού. Το γενίκευσα λίγο, αλλά νομίζω ότι πιάσατε το σκεπτικό μου.
#7 Να σου πω μια σωστη γνωμη; ΔΕΝ εχεις μια σχεδον φυσιολογικη σχεση... Φυσιολογικες ειναι οι σχεσεις οπου οι ανθρωποι επιζητουν τα ιδια ή εστω σχετικα πραγματα, που εκτιμουν και σεβονται ο ενας τον αλλο. Οχι οι σχεσεις του εχω βολευτει μαζι του αλλα τον αγαπαω κιολας μωρε γιατι μ'εχει σπιτωσει τοσα χρονια, αλλα θελω να δωσω και μια ευκαιρια στον πρωην μου μηπως και βολευτω καλυτερα εκει. Αυτες δεν ειναι σχεδον φυσιολογικες σχεσεις, αδυναμια χαρακτηρα ειναι.
#2Αν πραγματικά σε ενδιέφερε να ασχοληθείς με κάτι άλλο, είχες πολλές ευκαιρίες να το κάνεις μέσα στα 20 χρόνια. Πόσοι άνθρωποι άλλα έχουν σπουδάσει και με άλλα ασχολούνται γιατί πραγματικά το ήθελαν πολύ. Εφόσων εσύ δεν το έκανες όλα αυτά τα χρόνια, μάλλον δεν το ήθελες, οπότε κανείς δεν σου στέρησε τις επιλογές.
#3 Αν ο αποστολέας της ερώτησης ήταν άντρας θα λέγαμε ότι συλλέγει εμπειρίες, εξερευνά τη σεξουαλικότητά του και γνωρίζει κόσμο. Ένας άντρας μπορεί να πηγαίνει με γυναίκες για πλάκα, χωρίς να τις θέλει ιδιαίτερα ή χωρίς καν να τις εκτιμά κι αυτό σπανίως μας οδηγεί σε βαθιές αναλύσεις για την ποιότητα ή την ποσότητα του αυτοσυναισθήματός του. Η πρώτη παρενέργεια της πατριαρχικής σεξουαλικής αγωγής είναι η συναισθηματική εμπλοκή της ενοχής. Μια γυναίκα δικαιούται να πηγαίνει με όσους άντρες θέλει για όσους λόγους θέλει, δε χρειάζεται και δε γίνεται να τους αγαπάει όλους. Όπως ο άντρας μπορεί να κάνει σεξ για να περνά την ώρα του μπορεί και η γυναίκα. Είναι η σταδιακή επίδραση του Υπερεγώ, του κοινωνικού ελέγχου, που στο τέλος θα της υποβάλλει την ιδέα ότι η σεξουαλική της περιέργεια κι επιθυμία είναι "ευκολία", ότι πρέπει ν αγαπήσει τον εαυτό της για να αντιστέκεται, να μην ξοδεύεται και να μάθει να δίνεται μόνο στον ιδανικό.
Είναι σίγουρα θέμα κοινωνικού ελέγχου. Δεν θα ήταν αν ζούσε στην Αφροδίτη.Μπορούμε να χειραφετήσουμε την κοπέλα όσο θέλουμε. Αυτή θα εξακολουθεί να έχει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά γιατί θα περιμένει μια επιβεβαίωση που δεν θα έρθει ποτέ.
S_Pablo το jist των λεγομένων της-ου σχολιάστριας-στή Πόρτα, αλλά και της Ιρις κ.λπ. *σαφώς* αποτελούν έγκυρο προβληματισμό, σε μία κοινωνία όπου η σεξουαλικότητα των γυναικών υπήρξε άκρως ελεγχόμενη. Θέλω να πω ότι, πράγματι, υπάρχει το ενδεχόμενο μία γυναίκα που κάνει συχνά σεξ με διάφορους τύπους να έχει ενοχές επειδή κατά την κοινωνία χαρακτηρίζεται "πουτάνα" / "τσουλάρα", κι όχι επειδή, κατά βάθος, δεν της αρέσει να κάνει συχνά σεξ με διάφορους τύπους, χωρίς ταυτόχρονα να έχει το σούπερ-ντούπερ δέσιμο μαζί τους.Παρ' ολ' αυτά επειδή στην συγκεκριμένη περίπτωση η γράφουσα αναφέρει 4 "διαφορετικές" περιπτώσεις (1.ετσι στα χαμενα 2. χωρις να θελω ιδιαιτερα ή 3. και καθολου ή 4. ας εχω φιλο), προσωπικά συγχρωτίζομαι, πλήρως, με την άποψη της Α-μπα επί του θέματος (πλην της τελευταίας πρότασης), αλλά και με την δική σου (...σε λιγότερο δραματικό τόνο και χωρίς την χρησιμοποίηση την λέξη "βιασμός", αβίαστα).Και πάλι, όμως, όλα αυτά ίσως είναι θέμα οπτικής, σε κάτι που έχει περιγραφεί σε σκάρτα 10 γραμμές. Δεν νομίζω ότι θα "έσπρωχνε" άμεσα ή έμμεσα κάποια-οιος από τις-ους αξιόλογες-ους συνσχολιάστριες-ές την γράφουσα σε πράξεις που δεν θέλει να κάνει και επειδή είναι, εκ νέου, τση "μόδός" να αναφερόμαστε στις φεμινίστριες και στους φεμινιστές "ειρωνικά" κρίνω την τοποθέτησή σου άδικη και γενικευτική.
S_Pablo διαφωνώ, δεν ξέρουμε αν η κοπέλα «εξαναγκάζεται» από αυτούς, ας μην το παίζουμε μάντες πραγμάτων που αυτή δεν έχει επικοινωνήσει.Δεν μασάμε τα λόγια μας, αλλά μπορεί να μην είναι απολύτως θεμιτό να χρησιμοποιείται η λέξη «βιασμός» κατά το δοκούν, όπως χρησιμοποιούνται οι λέξεις φασισμός/χούντα και δεν ξέρω 'γω τι άλλο, με αποτέλεσμα στο τέλος αυτές να είναι κενές νοήματος.Και 'γω νομίζω πως ήμουν απόλυτα σαφής: Aν -πραγματικά- νομίζεις ότι αυτό που προτείνουν οι συνσχολιαστές είναι να είναι η κοπέλα να δέχεται τοις πάσι όπως ο ...«Άγιος Παντελεήμων», τι να πω...
S_Pablo, αν και καθυστερημένα θα ήθελα να διευκρινίσω. Η κοπέλα της ερώτησης αυτοπροσδιορίζεται με μια έκφραση κλισέ του καθημερινού σεξουαλικού λεξιλογίου: "ειμαι πολυ... εύκολη σαν κοπέλα". Τι σημαινει οτι μια γυναίκα ειναι εύκολη και γιατι δεν υπάρχει αντίστοιχος όρος για την αντρική συμπεριφορά; Ειναι αρνητικά φορτισμένη η λέξη ή οχι; Δείχνει ενοχή; Η ίδια δε μιλά για βία ή εξαναγκασμό αλλα για "αδυναμία" του χαρακτήρα της. Δεν ξερω αν εχει κριτήριο επιλογής οπως λες αλλα θεωρώ την ενοχή απο τον κοινωνικο έλεγχο δεδομένη.
#7 Η Λένα έχει δίκιο. Πρόσεχε καλή μου. Έχεις αφήσει τη ζωή σου έρμαιο στα χέρια μιας ομάδας ανθρώπων στους οποίους δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη. Το ερώτημά σου δεν δίνει καθόλου στοιχεία για σένα την ίδια, πράγμα το οποίο είναι ακόμα πιο ανησυχητικό. Έχεις δικούς σου ανθρώπους, εργασία, στήριξη; Μπορείς να ανοίξεις την πόρτα και να την κλείσεις πίσω σου αν πραγματικά το επιθυμήσεις;Ξέχνα τους γκόμενους. Εσύ ποια είσαι;
#3 Σκέψου το εξής. έχεις μια βρύση στη δημοσιά ενός χωριού. όλοι αγαπούν αυτή τη βρύση και την επισκέπτονται καθημερινά. Μόλις όμως στερέψει, θα την παρατήσουν στο δρόμο που τη βρήκαν και θα πάνε να αγοράσουν ένα εμφιαλωμένο μπουκαλάκι από το απέναντι περίπτερο, το οποίο θα πάρουν και στο σπίτι.Δεν είναι υποτιμητικό. Είναι παραβολή. κλείσε την κάνουλα πριν δεν έχεις πια να δώσεις τίποτα σε κανένα.
Η γυναίκα δεν πίνει νεράκι απ την κρήνη του άντρα; η γυναίκα μόνο ''το δίνει''; και πότε στερεύει η κρήνη; είναι υποτιμητικό. Και η παραβολή φαλλοκρατική.
Μάλλον παρεξηγήθηκα. Η ας πούμε διαρροή που εμφανίζει η κοπέλα είναι "συναισθηματικής φύσεως". Θέλω να φανώ εξυπηρετική, θέλω να ευχαριστήσω, θέλω να δώσω και να δώσω και να δώσω. Αν δίνεις και παίρνεις και καταλαβαίνεις τι δίνεις και τι παίρνεις είναι εθελοντισμός. Αν δίνεις και δεν καταλαβαίνεις τι παίρνεις και μετά το μουρμουράς είναι φιλανθρωπία. Και τέτοιοι φιλάνθρωποι περιμένουν πάντα μια απαλλαγή από την εφορία.
@ bagle Μπορεί όντως να παρεξηγήσαμε τις προθέσεις της Αργυρώς (in that case, sorry Αργυρώ).Ως πρώτη εντύπωση, δε μπορώ να φανταστώ κάποιον να συμβουλεύει ένα υπερδραστήριο σεξουαλικά άνδρα να μη μοιράζει ζερβά δεξιά το νάμα της πηγής του, γιατί θα στερέψει και θα τον εγκαταλείψουν για το Αύρα του περιπτέρου.Αν όμως η φίλη Αργυρώ λέει ότι θα έγραφε ακριβώς την ίδια παραβολή και για έναν ξαναμμένο 19χρονο, τότε πάσο.
#2 Δεν είναι άσχημο που έχεις περισσότερα από ένα ταλέντα/ ικανότητες. Και ο δρόμος της επιτυχημένης επαγγελματικής αποκατάστασης δεν είναι εύκολος ακόμη και βοήθεια να είχες από την οικογένειά σου.Αν αισθάνεσαι καθοδηγούμενη από τους δικούς σου ανθρώπους, ίσως δεν είναι μόνο η επιλογή εργασίας που σε απασχολεί. Ξαναστείλε.
today is OMG, right? Οι απαντήσεις είναι όλες καταπληκτικές.#1 έχω μια κακή χρονιά επίσης. αρνούμαι να σκεφτώ τη λέξη "τύχη". Μην αφήσεις ούτε τους γύρω σου να σε βάλουνε στο τριπάκι για το πόσο γουστάρει να σε χτυπάει η μοίρα. Γενικότερα έχω παρατηρήσει στο σύμπαν ότι το κακό έχει μεγαλύτερη συγχρονικότητα από το καλό. Βοηθάει να ανεβάσεις τα κύματα θετικής ενέργειας μέσα σου αν μετά από κάθε *μπιπ* που σου συμβαίνει κάνεις ένα καλό σε κάποιον άλλο.
#6: Έχει δίκιο η Α,μπα που σε συμβουλεύει να δεις έναν ψυχολόγο. Θεωρώ το ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό για να το θάψεις στα σκοτεινότερα συρτάρια του μυαλού σου. Από την άλλη, μην έχεις καμία αμφιβολία για το ποιόν αυτού του τύπου. Δεν έχω καμία διάθεση να ηθικολογήσω, αλλά ένας τριαντάρης που την πέφτει σε 16χρονη δεν το κάνει επειδή τον παρασέρνει ένα βαθύ συναίσθημα, αλλά επειδή σε βλέπει σαν λουκουμάκι. Ήσουν μικρή και ανυποψίαστη και δεν μπορούσες να καταλάβεις ότι ο τύπος άγεται και φέρεται από τις καύλες του. Και όχι, δεν είναι υπέροχος τώρα. Δεν ήταν, δεν είναι και ούτε θα γίνει ποτέ.
#6Σκέψου τι (μαλακίες) θα μπορούσε να σού πει:..."μα, είχα καλό σκοπό και σ' αγαπούσα, αχ! δεν ήξερα τι έκανα από τον πόθο"...."εσύ έφταιγες, εσύ ήθελες, ολόκληρη γυναίκα ήσουν -όχι κανά μωρό- άλλες στην ηλικία σου είναι μάνες, ξέρεις"...."λυπάμαι που μπήκα στο σπίτι σου με την ιδιότητα του δασκάλου, λυπάμαι που σε παραμύθιασα, λυπάμαι που κορόιδευα τους γονείς σου, λυπάμαι -σεμνά και ταπεινά- για τα τραύματα που σου προκάλεσα, αλλά τι να κάνουμε τώρα;"Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να προστεθεί στον κατάλογο, αλλά θα ικανοποιούσουν εσύ με οποιοδήποτε σενάριο έχει να σού πει;Ο τύπος πυροδοτεί τις τραυματικές σου εμπειρίες (trauma trigger) και ίσως αυτό μεγιστοποιείται από την τωρινή του "ιδιότητα" ως γκόμενου φίλης σου (αλήθεια η φίλη σου πλησιάζει στην δική σου ή στην δική του ηλικία;) και από το γεγονός ότι αισθάνεσαι ότι εισβάλει, εκ νέου, στη ζωή σου, μέσω της παρέας σου. Ο θυμός σου είναι απολύτως φυσιολογικός μεν, αλλά το τι κάνεις από εκεί και πέρα θέλει αρκετή προσοχή.
Μισό λεπτό ρε παιδιά, από που κ ως που ο θυμός της είναι απολύτως φυσιολογικός; Από τα σχόλια που έχω δει ως τώρα σχετικά με την 6, όλοι θεωρείτε ως αυτονόητο ότι ο τύπος είναι ένα τέρας και προσπαθείτε να συμβουλέψετε την κοπέλα πώς να το ξεπεράσει. Δε λέω ότι αποκλείεται να πρόκειται περί δραματικής ιστορίας αλλά τα δεδομένα που έχουμε από την ερώτηση είναι τα εξής: Γνωρίζονται μέσω οικογένειας, αυτός 30, αυτή 16, το θέλανε κ οι 2. Το πιο ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί να βγει κατά τη γνώμη μου είναι ότι, ναι, ο τύπος είχε καύλες (με την ευρύτερη έννοια τέλος πάντων - οκ, ίσως κ ότι δεν πάει κ πολύ καλά). Από την άλλη όμως, υπάρχει κ ένας σοβαρός λόγος που δεν ποινικοποιείται η πράξη του: τα 2 χρόνια πριν την τυπική ενηλικίωση και η συναίνεση. Δηλαδή το ίδιο θα λέγατε αν ήταν 17; Αν ήταν 18; Ήταν 15 στα 16 ή 16 στα 17; Και γιατί ένιωσε «τραυματικό κάτι που ήθελε πολύ»; Αυτό δε θα μπορούσε να είχε συμβεί με τον οποιοδήποτε; Γιατί δεν αναρωτιέται κανείς μήπως το βασικό πρόβλημα της κοπέλας είναι άλλο και το θεωρούμε δεδομένο ότι αυτός της έκανε μεγάλο κακό και τα λοιπά κ όχι ότι παρασύρθηκε από την καταστροφολογία των γονιών της για παράδειγμα, που «τόλμησε ο αλήτης να κουτουπώσει την κόρη μου και τον έβαζα και στο σπίτι μου»; Και πώς ήταν το «συστηματικό ψήσιμο» από έναν «που είχες για Θεό»;Και πώς κατέληξαν στα αγγλικά, με τους γονείς να λείπουν; Η κατάληξη έγινε αναμενόμενη αφού το κάνανε;16 χρονών ήταν. Ανήλικη μεν αλλά 16. Έτοιμη να τελειώσει το λύκειο, με περίοδο και (λογικά) και ευθύνες. Δεν αποκλείεται να έγινε κ κάτι πολύ άσχημο που δεν ειπώθηκε εδώ και να της έμεινε τραύμα. Αν ισχύει αυτό, φυσικά και κάτι πρέπει να κάνει κατά τη γνώμη μου – επίσκεψη σε ειδικό δηλαδή. Αλλά και πάλι, αν μιλάμε για δύο ανθρώπους που το κάνανε κ μετά αυτός την παράτησε – αυτής δεν της άρεσε- το μετάνιωσε- φοβήθηκε γονείς κλπ, πάλι μια επίσκεψη στον ψυχολόγο θα ήταν σοφή, πρέπει να ανακαλύψει γιατί το κρατάει μέσα της με τόση ένταση ακόμα, τόσα χρόνια τώρα. Προσωπικά, δε μου φαίνεται κακή ιδέα να ακούσει τις εξηγήσεις του. Από την άλλη, αν υπάρχει σοβαρό ψυχολογικό θέμα που πυροδοτείται ή πηγάζει (;) από αυτόν, καλό θα ήταν να το δει άμεσα
Μα και μόνο το μπάχαλο που δημιουργήθηκε στην οικογένειά της, με τον πατέρα της να τρέχει για καταγγελία, είναι πολύ καλός λόγος να της δημιουργεί αυτή η ιστορία αρνητικά συναισθήματα.Και είναι κάτι που ο 30άρης οικογενειακός φίλος, που το παίζει και δάσκαλος αγγλικών, θα έπρεπε να έχει προβλέψει. Πολύ μυαλό θέλει; Δεν έχω τις ίδιες απαιτήσεις από μια 16χρονη που την έχει βαρέσει κατακούτελα η εφηβική σεξουαλικότητα και δεν έχει ακόμα τη συναισθηματική ωριμότητα να τη διαχειριστεί.Όπως και να 'χει, το ότι 15 χρόνια μετά η κοπέλα εξακολουθεί να το βιώνει ως τραυματική εμπειρία, είναι καλός λόγος να το δουλέψει με έναν ειδικό.Το ότι δε θέλει να του μιλήσει, είναι επαρκής λόγος να μην του μιλήσει.
* Διόρθ.: "Ο θυμός σου, κατά την άποψή μου, είναι απολύτως φυσιολογικός"Nefertiti, δεν θα μακρηγορήσω: Το γεγονός ότι ήταν ανήλικη και με τέτοια διαφορά ηλικίας από τον τύπο -εκ προοιμίου- καθιστά την όποια σχέση τους ά-νι-ση και (πιθανόν) αντικείμενο εκμετάλλευσης. Εγώ, πάντως, την "συναίνεση" 1 χρονης μαθήτριάς μου, μετά από ψηστίρι και παραμύθα δεν θα την πολυεμπιστευόμουν ... if you know what I mean. Συμφωνώ στο ότι ίσως θα πρέπει να ψαχτεί παραπάνω, λόγω της σφοδρότητας των αρνητικών συναισθημάτων που τη διακατέχουν.
#7"λέει οτι δεν θέλει αλλά εγώ βλέπω οτι απλώς φοβάται."για να γλυτωσεις χρονο και προβληματα, οταν καποιος σου λεει οτι δεν θελει, να καταλαβαινεις οτι δεν θελει...ολες οι αλλες ερμηνειες, ειναι λιγοτερο πιθανες και συνηθως ειναι αυτο εσυ θα θελες να ισχυει, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.απο την συνεχεια της ιστοριας σου βεβαια, αυτο που φαινεται καθαρα, ειναι οτι αυτη που φοβασαι εισαι εσυ, εφοσον εισαι σε μια σχεση που σχεδον τιποτε δεν σε καλυπτει, ουτε σημερινο , ουτε αυτο που διαγραφεται για το μελλον, ωστοσο εχεις ηδη σπιτωθει (μην χασεις την ευκαιρια), ενω παραλληλα σκεφτεσαι μηπως θα επρεπε να επιστρεψεις σε καποιον πρωην χωρις να εχεις ξεκαθαρισει ακομα τι κανεις με τον νυν και χωρις να στο εχει ζητησει ο πρωην.μηπως τελικα αυτη που φοβαται να ζησει εισαι εσυ κι οχι ο φιλος?
Και εγώ αυτό σκεφτόμουν στην αρχή.Όμως αν λάβεις υπ'οψιν σου οτι η ερμηνεία του "απλώς φοβάται" είναι οτι έχει όχι ένα αλλά δύο αδέρφια με νοητικά προβλήματα και φοβάται να μην αποκτήσει παιδί με παρόμοιο πρόβλημα οπότε καταλαβαίνεις είναι αρκετά πιθανό."Σπιτώθηκα" γιατί τους βοηθούσα σε κάποιο θέμα που έπρεπε να μείνω εκεί και απλά μετά δεν ξαναγύρισα σπίτι μου. Επίσης, είμαι η μόνη με σταθερή δουλειά σε αυτό το σπίτι οπότε δεν με βοηθάνε αλλά τους βοηθάω οπότε δεν σπιτώθηκα με την έννοια που το λες εσύ.Με καλύπτει σαν άνθρωπος,σε γενικές γραμμές αλλά θέλει να κάνουμε μόνο τα δικά του χόμπι.Και ο πρώην είναι κάτι εντελώς άσχετο με την σχέση μου. (και το ζήτησε)
@la vie en roseΝαι, τα πιστεύουν. Συνήθως σημαίνει "έχω κάνει αυτά που μου έμαθαν οι γονείς μου/οι φίλοι μου/τα ΜΜΕ κλπ. κλπ. ότι πρέπει να κάνω μέχρι τα 25" άρα είμαι πολύ επιτυχημένη. Ε, μετά έρχεται η συνειδητοποίηση της ενηλικίωσης και αρχίζουν τα πουπάω ποιαείμαι.
Εγώ πάντως στα 24 μου πήρα πτυχίο, απο δουλειά δεν είχα πετύχει κατι αξιόλογο και στα προσωπικά μου δεν ήμουν και τέρας ωριμότητας. Πιστευω θα με χαρακτήριζε τελείως αποτυχημένη η συγκεκριμένη.
Ελπίζω να εμφανιστεί άλλος σχολιαστής με το ψευδώνυμο "Μούχρωμα στην Καρύταινα" από μια άλλη υπέροχη ποιητική βραδιά σε κάποιο άλλο σαλόνι.Bέβαια υπάρχει πάντα και η ραδιοφωνική βραδιά ποίησης από τις "Τρεις Χάριτες", όπου πρωτοακούστηκε και ένα μικρό (δυστυχώς) δείγμα από την αξεπέραστη ποιητική συλλογή του Ιάκωβου Μουραμπά. https://www.youtube.com/watch?v=99y19CxM66IΠροσέξτε την απαράμιλλη απόδοση της συναισθηματικής οδύνης που κλιμακώνεται και φτάνει στην κορύφωση του ποιήματος : "Κι ήπια του πόνου το ποτό με την τσανάκα/στην Καλαμπάκα... στην Καλαμπάκα." Δε γράφονται πια στίχοι τέτοιας λεπτής ευαισθησίας!