Στο σημερινό ‘Α, μπα’: για όσους καπνίζουν πούρο

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: για όσους καπνίζουν πούρο Facebook Twitter
11


________________
1.


-Το πούρο το καπνίζουν με το δαχτυλίδι του έτσι ώστε να βλέπουμε όλοι την μάρκα του και πόσο κοστίζει ή είναι μέγα γυφτιά?


-Το πούρο καλύτερα να μην το καπνίζουμε εκτός αν είμαστε μόνοι μας σε έρημη παραλία, χωράφι, δάσος. Στην περίπτωση που είμαστε καλεσμένοι στου Λόρδου Ντάρσυ το Σαββατοκύριακο για κυνήγι αλεπούς, καπνίζουμε πούρο στην αίθουσα καπνίσματος μόνο εφόσον μας το προσφέρει ο οικοδεσπότης.

________________
2.

-Γεια ΑΜΠΑ? Μια ερώτηση: Αν σου την πέσει κάποιος που δεν γουστάρεις, αλλά δεν υπάρχει και τίποτα άλλο στο ορίζοντα, τι κάνεις? Λες ναι για να περνάει η ώρα και να μην φέρεις δυστυχία ή λες όχι για να περιμένεις άλλο "λεωφορείο"?(ρωτάω επειδή από πάνω λέει "απορίες αισθηματικής φύσεως").Με αγάπη.


-Θεωρώ τεράστιο λάθος να κάθεσαι με κάποιον που δε γουστάρεις. Όλες οι επαφές, ακόμα και οι πιο ασήμαντες, μας επηρεάζουν θέλουμε δε θέλουμε. Το να βάλεις κάποιον στη ζωή σου έστω και ξώφαλτσα, πόσο μάλλον στο κρεβάτι σου, απαιτεί ενέργεια και επίσης προκαλεί απώλεια ενέργειας. Η ενέργεια που έχουμε δεν είναι άπειρη-φτάνει δε φτάνει για να βρεις κάποιον της προκοπής, μετά από δοκιμές. Οπότε, μην κάνεις δοκιμές που εξαντλούν γιατί όταν συναντήσεις τον καλό μπορεί να μην έχεις πια κουράγιο. Αν βαριέσαι, ρώτα τους φίλους σου τι κάνουν και ποιοι είναι οι φόβοι τους. Είναι καλύτερο να συνδεθείς με τους φίλους σου από το να χάνεις χρόνο με ανθρώπους που δε γουστάρεις καν.

________________
3.

-Περιμένοντας στον γιατρό να με δει για να μού πει, εάν θα έπρεπε να συνεχίσω την θεραπεία ή όχι, και αφού είχα διαβάσει αρκετά κεφάλαια από το βιβλίο, που κουβαλούσα μαζί μου, άρχισα να παίζω με το κινητό μου και συγκεκριμένα με το ενσωματωμένο ημερολόγιό του. Το δάχτυλό μου είχε "κολλήσει" και προχωρούσε τους μήνες και τα χρόνια. Δεν κατάφερα να φτάσω το ημερολόγιο στο τέρμα του, αλλά σε κάθε περίπτωση το έφτασα γύρω στο 2500 κάτι. Πέρα από την μελαγχολία που με έπιασε για το περαστικό της ανθρώπινης ζωής, για τα τόσα πράγματα, που δεν θα ζήσει κανείς άνθρωπος ποτέ, αναρωτιόμουν, ποιό το νόημα να πηγαίνει η ατζέντα τόσο μακριά. Δεν θα μπορούσε η όποια μνήμη καταλαμβάνει το υπερμελλοντικό ημερολόγιο να αφιερώνεται κάπου αλλού;


-Ο λόγος που βάλανε τόσο τεράστιο ημερολόγιο είναι ότι η εταιρία έχωσε ό,τι εύκολο υπήρχε για να γεμίσει megabytes ώστε να μην αναγκαστεί να κάνει και κάτι χρήσιμο, όπως να βρει τρόπο ώστε το τηλέφωνο να πιάνει σήμα, ή να στέλνει MMS παντού. Όμως αυτό που έγραψες θα μπορούσε να γίνει ένα ωραίο διήγημα, δεν φανταζόμουν ότι φτάνουν μέχρι εκεί οι ατζέντες. Τις προάλλες διάβαζα μια στήλη ανάλογη με αυτήν εδώ όπου κάποιος αράδιαζε τα προβλήματά του και ζητούσε από τους άλλους "προοπτική". Και κάποιος του απάντησε :"Μέχρι το 2080 όλοι όσοι ξέρεις θα είναι νεκροί. Αυτή είναι η προοπτική."

________________
4.


-Ιστορική ερώτηση: Μήπως ξέρεις το ζαχαροπλαστείο που προμήθευε γλυκά τις Βερσαλλίες?


-Δε νομίζω ότι ήταν μόνο ένα. Mπορώ να σου πω όμως ότι το ζαχαροπλαστείο Stohrer στο Παρίσι έφτιαχνε γλυκά ειδικά για τη Μαρία Αντουανέτα όταν ήταν στο Τριανόν αλλά και για όλους τους βασιλιάδες. Ισχυρίζεται ότι είναι το πιο παλιό ζαχαροπλαστείο στο Παρίσι αλλά είμαι σίγουρη ότι πολλοί θα έχουν αντίρρηση.

«Το 1725, ο Louis XV παντρεύτηκε την Marie Leszczynska, κόρη του βασιλιά της Πολωνίας. Ο ζαχαροπλάστης του παλατιού ακολούθησε τη Marie στις Βερσαλλίες.


Πέντε χρόνια μετά, ο Nicolas Stohrer άνοιξε το ζαχαροπλαστείο του στην οδό Montorgueil 51 στο 2ο διαμέρισμα στο Παρίσι. Στις κουζίνες του δημιουργήθηκαν πολλά γλυκά προορισμένα για την Αυλή.»

________________
5.


-Η σύζυγός μου ασχολείται με το χειροποίητο κόσμημα. Μεταξύ άλλων έχει φτιάξει κάποια βραχιόλια που τα αποκαλεί "βέργες", μια λέξη που την χρησιμοποιούν και άλλες γυναίκες για αυτού του τύπου τα βραχιόλια. Μα από την στιγμή που είναι στρογγυλά (περίπου) γιατί τα λέει "βέργες" και όχι "κύκλους";


-Η πρόχειρη απάντηση θα ήταν «δοκίμασες να ρωτήσεις τη σύζυγό σου, που είναι ειδική;» αλλά όχι, θα απαντήσω. Νομίζω ότι η λέξη έρχεται από το μακρύ μας παρελθόν. Στο βιβλίο «ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑ∆ΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ» της Μαρίας Κοκκώνη από το ΣΕΥΠ Αισθητικής και Κοσμετολογίας, αναφέρεται ότι:

«Οι γυναίκες φορούσαν πολύ συχνά κολιέ , βραχιόλια , σκουλαρίκια και δαχτυλίδια γύρω στις γάμπες τους . Τα βαριά κολιέ που κρέμονταν στο λαιμό των γυναικών της μυκηναϊκής και της αρχαϊκής εποχής - όπως το κολιέ της Αρμονίας για το οποίο η Εριφύλη πρόδωσε τα καθήκοντά της - έγιναν σπάνια στην εποχή του Περικλή και αντικαταστάθηκαν από αλυσιδίτσες πιο ελαφρές από τις οποίες κρέμονταν καμιά φορά φυλαχτά . Τα βραχιόλια τα φορούν στον καρπό , αλλά επίσης ανάμεσα στον αγκώνα και στον ώμο , όταν το επάνω μέρος του μπράτσου μένει γυμνό . Τα βραχιόλια είναι οι βέργες ή απλά δαχτυλίδια χρυσά ή ασημένια , που πολλές φορές κλείνουν μ' ένα μικρό αγαλματάκι . Πολύ συχνά αυτό το κόσμημα παίρνει τη μορφή φιδιού που είναι περιτυλιγμένο γύρω από τον εαυτό του.»

Επίσης, το site The Age Of Immortals αναφέρει τα εξής σχετικά με τις παραδοσιακές φορεσιές της Νισύρου:

«Λαιμός» ή «αρμαθός» είναι το κόσμημα από νομίσματα, που συναντάμε σε όλα τα νησιά και, ακόμα, σ' όλους τους ελληνικούς χώρους. Κόσμημα των αυτιών είναι οι «βέργες» και τα ενώτια. Οι «βέργες» από ένα, δύο ή τρία κουμπιά, ή μαργαριτάρια, ή πέτρες σε κάθετη διάταξη, περασμένα σε βέργα έχουν επάνω γάντζο και μπαίνουν με το γάντζο σε όχι τρυπημένα αυτιά ενώ τα ενώτια φοριούνται σε τρυπημένα αυτιά. Διαφωτιστικά γι' αυτά είναι τα αποσπάσματα των προικοσυμφώνων που παραθέτω:

Μαρτυρίες από το βιβλίο του Νικήτα Κουμέντου, «ο Γάμος στη Νίσυρο» Αθήνα 1976 (Αγκλαβή του Λαζάρου Διακογεώργη Παύλου 1845 Νοεμβρίου):


• Γράφω εγώ η μητέρα της... δύο ασημένιες βέργες μαργαριταρένιες ζευγάρι εν, λαιμόν εν...

• Αγκλαβή Χ.Γεωργίου Χατζηκονταρή εις τον Γάμον της θυγατέρας του Μαρίας (9 Απριλίου 1875)... βέργες αργυρόχρυσες με κουμπιά ζεύγη 2, σχέτες

• Εγκλαβή (Γονείς: Περουλής Γεωργίου και Μαρία Γρυπάρη), 2 χρυσά δακτυλίδια, βέργες αργυρόχρυσες ζεύγος εν, ενώτια 2 ζεύγη χρυσά, εις λαιμός (17 Ιανουαρίου 1891)

________________
6.


Αγαπητή Α,μπα;
Προσπαθω να βρω ενα επαγγελμα να ακολουθησω (ειμαι 15 ακομα),αλλα οσα τεστ επαγγελματικου προσανατολισμου και να κανω το καθενα βγαζει διαφορετικο αποτελεσμα. Δεν ξερω τι θελω να κανω στην ζωη μου πλεον. Ειμαι αγχωμενος και φοβισμενος γιατι η δουλεια ειναι η μιση μερα ενος ανθρωπου και δεν θελω να κανω λαθος επιλογη... Καμια συμβουλη για να βγω απο το αδιεξοδο;- nick


Μακάρι να μπορούσα να σου πω ότι έχεις ακόμα καιρό, αλλά δεν έχεις και πάρα πολύ – δυστυχώς, η Ελλάδα απαιτεί από τους 18χρονους να πάρουν μια απόφαση που θα μπορέσουν να την απαντήσουν σωστά στα 30 τους. Η συμβουλή μου είναι η εξής: σε τι είσαι καλός; Τι είναι αυτό που κάνεις με ευκολία και σου λένε ότι το κάνεις καλά; Ακόμα κι αν είναι κάτι που δε φαίνεται χρήσιμο, όπως ότι είσαι φιλικός, ή ότι θυμάσαι αριθμούς, οτιδήποτε. Προσπάθησε να βρεις σε ποιό επάγγελμα είναι το ταλέντο σου απαραίτητο. Η άλλη μου συμβουλή είναι: μην διαλέξεις ένα δρόμο μόνο και μόνο για να αποδείξεις κάτι. Ας πούμε, μη δηλώσεις ιατρική, επειδή είσαι ο καλύτερος της τάξης. Βρες τι είναι αυτό που κάνεις καλά, χωρίς να ζορίζεσαι, ενώ οι άλλοι προσπαθούν περισσότερο για να το καταφέρουν. Σε περίπτωση που οι γονείς σου κάνουν κάτι που μπορείς να συνεχίσεις, σκέψου το πάρα πολύ καλά πριν το απορρίψεις. Έρχονται ακόμη πιο δύσκολα χρόνια.

________________
7.


τι επιτάχυνση έπρεπε να αναπτύξει το δικό μου σώμα στο άκουσμα της ατάκας : "μη με βάλεις ποτέ να διαλέξω ανάμεσα σε σένα τα σκυλιά μου και το κυνήγι γιατί θα απογοητευτείς από την απάντηση"...? –Κατερίνα


Ωχ, έμπλεξες με έφηβο.
Θα μπορούσες να αναπτύξεις ένα δικό σου κόλλημα, αλλά δεν ξέρω αν προλαβαίνεις.

 Πλησιάζει η νέα χρονιά. Μην μασάτε. Χαλαρώστε. Θα επιχειρήσω να σας μειώσω το άγχος με το παρακάτω τραγούδι:

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
#3 οσο η γη γυριζει με τον ρυθμο που το κανει και τωρα είναι ενας απλος αλγοριθμος να υπολογιζει δισεκτα ετη και τσακα τσακα με 10γραμμές παραπάνω κώδικα φτιάχνεις ημερολογιο μεχρι το 3458394587345897 μ.χ. που μαλλον θα εχουμε συναντησει την "προοπτικη μας" και θα είμαστε κατι σαν τους δεινοσαυρους αλλα λιγοτερο συμπαθητικοι
#7.H επιταχυνση που θα'πρεπε ν αναπτυξεις ειναι ευθεως αναλογη της λαχταρας του καημενου του θηραματος.... που εξαρταται η ζωη του απο εναν ηλιθιο με φορμες παραλλαγης ,που νομιζει οτι ειναι ο τζονι ραμπο αν καταφερει να σκοτωσει ενα κοτσυφακι ή ενα λαγουδακι που τρεμει..τους σιχαινομαι τους κυνηγους,σορι.
#1. Το δαχτυλίδι στο πούρο έχει χρηστική σημασία. Το εμποδίζει να διαλυθεί όταν έχει καταναλωθεί περίπου το μισό. Βρίσκεται εκεί που συνήθως το πιάνουμε και συνεπώς εκεί που του ασκούμε πίεση. Βέβαια αυτό δεν λέει τίποτε στα ούγκαλα ψώνια της μεταχρηματιστιριακής Ελλαδάρας. Αυτοί το κρατάνε για την μόστρα.
Πραγματικά δεν περίμενα ότ η δική μου ερώτηση θα ήταν στις καλύτερες του έτους. Ευχαριστώ πολύ για την διάκριση Λένα. Δεν θέλω να είμαι με κάποιον που σκοτώνει ζωντανά για χόμπυ και δεν είμαι πια. Αλλά για το συγκεκριμένο άνθρωπο αυτό ήταν το λιγότερο αρνητικό του. Σημασία έχει πως η ιστορία αυτή ανήκει στο παρελθόν και η ερώτηση που έκανα τότε στην Α, μπα ήταν για να επιβεβαιώσω όσα είχα υποψιαστεί και τα οποία φάνηκαν στην πορεία αυτής της σχέσης, καθώς και τα πόσα έδειχνε εκείνο το φαινομενικά ασήμαντο σχόλιό του. Μου κόστισε χρόνια το ότι δεν έφυγα τρέχοντας τότε, όμως εμαθα πολλά για τον εαυτό μου μέσα από την τότε λάθος επιλογή μου.