ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στο σημερινό «Α μπα»: δεν είναι τρολ

Στο σημερινό «Α μπα»: δεν είναι τρολ Facebook Twitter
65

 

__________________
1.

Πιθανώς μέχρι να απαντήσεις θα έχω μια σχετική εμπειρία στο θέμα, αλλά θέλω να ρωτήσω και τη δικιά σου γνώμη. Πάσχω από Νόσο του Κρον, αυτοάνοσο χρόνιο νόσημα, αυτή τη στιγμή ρυθμισμένο με φαρμακευτική αγωγή, αλλά συνέρχομαι από ετήσια έξαρση. Παρά τις δυσκολίες όλη τη χρονιά πήρα μόνο 4 μέρες αναρρωτική όταν χρειάστηκε να νοσηλευτώ. Πρόσφατα έμεινα άνεργη (δεν ήταν η νόσος η αιτία) και ψάχνω για δουλειά. Πρέπει να λέω από τι πάσχω στον υποψήφιο εργοδότη; και αν ναι πότε; στην πρώτη συνέντευξη, στη δεύτερη; πριν την πρόσληψη, μετά την πρόσληψη; (λέμε τώρα). Η θεραπεία μου απαιτεί να απουσιάζω ενα πρωινό ανα 8 εβδομάδες για να την κάνω στο νοσοκομείο, εκείνη τη μέρα κάνω και εξετάσεις οπότε δεν χρειάζομαι επιπλέον χρόνο, αλλά αν δεν πω τίποτα, ε δεν είναι και χαζοί κάτι θα καταλάβουν αν αρρωσταίνω κάθε 8η Παρασκευή. Δεν έχω πρόβλημα να μιλάω για αυτό που έχω, δεν κολλάει και στο 95% του χρόνου μου ζω φυσιολογικά, αλλά...ο κόσμος (και ειδικά οι εργοδότες) ακούνε "χρονιο νοσημα" και φαντάζονται ότι περναω όλη μου τη ζωη ημιθανής. Πότε λοιπόν το λέμε;- Scifimom

Η κατάσταση της υγείας σου είναι προσωπικό δεδομένο. Για μένα το σωστό είναι να το πεις όταν θελήσεις να το πεις, αν θελήσεις. Μπορεί να καταλάβουν ότι λείπεις κάθε όγδοη Παρασκευή, αλλά θα πάρει μήνες μέχρι να γίνει αυτό. Έχεις άφθονο χρόνο να σκεφτείς πότε να το πεις και πώς. Εξαρτάται και από τον χαρακτήρα του εργοδότη και από τη σχέση που θα αποκτήσετε, άλλωστε.


Σε κάθε περίπτωση, μην επιβαρύνεις την αναζήτηση εργασίας με αυτή τη σκέψη. Για μένα σίγουρα δεν είναι κάτι που πρέπει να πεις πριν σε προσλάβουν. Είναι ευαίσθητο δεδομένο για να το λες σε αγνώστους – και σε πιστεύω ότι δεν έχεις πρόβλημα να μιλάς για αυτό, αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο ευαίσθητο δεδομένο. Δεν είναι η δική σου ευαισθησία που δημιουργεί πρόβλημα, αλλά η πιθανή αναισθησία των άλλων.

__________________
2.

" Άλλωστε κάθε καινούρια γνωριμία ΕΙΝΑΙ ένα πιθανό φλερτ". Aυτό απάντησες ανάμεσα σ'άλλα σήμερα σε ερώτηση που σου έγινε. και το ανάφερω εδω γιατί (στα 30 μου) είναι κάτι που ενώ έχω καταλήξει οτι ισχύει, σε κάποιο βαθμό συμβαίνει και να με ταλαιπωρεί η συνειδητοποίησή του. Έχω βρεθεί σε διάφορους κύκλους ανθρώπων και δει και συζητήσει πως η πρώτη σκέψη όλων όταν γνωρίζουν κάποιον (δική μου σκέψη αλλά και αντρών και γυναικών με τους οποίους το συζητώ) είναι "θα έκανα κάτι με αυτόν/αυτήν?". Εδώ αναφέρομαι απλά στη σκέψη (άλλο αν μετά θα αποκαλυφθεί ή θα μεταπηδήσει σε φλερτ η πρώτη αυτή σκέψη) και είναι μια σκέψη που δεν κατακρίνω καθόλου, κάθε άλλο μου φαίνεται απολύτως ανθρώπινο σε βαθμό να θυμώνω με όσους ισχυρίζονται πραγματα τυπου "εγώ βλέπω πρωτα τον άνθρωπο και όχι το πιθανό σεξ". Τώρα, όντας σε σχέση 1μιση χρονο η πρώτη μου σκέψη όταν γνωρίζω κάποιον είναι και πάλι "θα μου αρεζε αυτός?". Και αυτό το βρίσκω και παλι φυσιολογικό. Οι απαντήσεις μου στην ερώτηση είναι σχεδόν πάντα όχι, και όταν σκέφτομαι τον σύντροφό μου και το πόσο με γεμίζει η σχέση μου μαζί του γινονται πάντα όχι. Αυτό που με ταλαιπωρεί έχοντας συνειδητοποιήσει τα παραπάνω ειναι οτι η σκεψη των γυναικών που γνωρίζουν τον σύντροφό μου είναι η ίδια με τη δική μου οταν γνωριζω αγνωστους. Και οτι η σκέψη του συντρόφου μου είναι οπως των αλλων ανθρωπων. Ειναι σαν να το δεχομαι για τον εαυτο μου (επειδη για τον εαυτο μου μπορω να εγγυηθω οτι ακομα κι αν κανω τη σκεψη ο συντροφος μου θα επικρατησει) αλλα οχι για τους/τον αλλους/αλλον.Και η σκέψη αυτη με τρελαίνει κάποιες φορές και αναρωτιέμαι τι να σημαίνει. Ισως οτι δεν τον εμπιστεύομαι τελικά αρκετα? Οτι ειμαι ζηλιάρα? Τι λες κι εσυ βρε αμπα για τα παραπάνω?- δηιάνειρα

Σημαίνει κάτι όχι ιδιαίτερα καινοφανές. Ότι θέλεις και την πίτα ολόκληρη, και τον σκύλο χορτάτο. Θέλεις να έχεις την ελευθερία σκέψης, αλλά δεν θέλεις να την έχουν οι άλλοι.


Δεν είναι τίποτα, αλλά δεν περνάει. Ίσως βελτιώνεται αν συνειδητοποιήσεις, ανάμεσα σε όλα αυτά, ότι η σκέψη δεν είναι πράξη, και τα χριστιανικά διδάγματα περί του αντίθετου είναι μεγάλες ανοησίες.

__________________
3.

Αγαπημένη Αμπα,
Ποιά είναι η γνώμη σου για personality tests τύπου Myers-Briggs Type Indicator και Enneagram of personality? (google is your friend, πείτε μου κ στα σχόλια τα types σας όσοι το/τα κάνετε σας παρακαλώ κ αν βρίσκετε δόση αληθείας στο αποτέλεσμα, το βρίσκω ενδιαφέρον. Λενα κι εσυ αν θελήσεις να το κάνεις).
Context της ερώτησης και επερώτηση:
Είμαι σε άσχημη ψυχολογική λούμπα, εδώ και κανά 6χρονο υπολογίζω στην biased αυτοψυχανάλυσή μου, και σε μια τυχαία συνάντηση με αυτά στο νετ με βοήθησαν να αρχίσω να ξεκολλάω από τον πάτο της μαυρίλας μου. Γιατι; :
Nώθα σα να "έχω χάσει τον εαυτό μου" (αν σου θυμίζει κάτι η φράση είναι γιατί το πα σε σένα πριν κανα μήνα, σε ένα κλαψιάρικο μήνυμα, όταν χτύπησα απόπατο, που ελπίζω να χάθηκε στα βάθη του διαδικτύου). Και μου κάνει πολλή εντύπωση που η περιγραφή αυτών των τύπων χαρακτήρα με βοήθησε πολύ, πάρα πολύ, να δω αυτό που είχα ξε-χάσει ότι είμαι, good or bad, και να καταλάβω μερικά από αυτά που επειδή δεν μπορούσα να βάλω σε προοπτική, με βασανίζαν. Πολύ.
Όχι όχι, δεν έπιασα τον παπα απ'τα @@. Όχι δεν έφυγε σε μια στιγμή όλη μου η μαυρίλα. Όχι η φωνή σου στο μυαλό μου ότι πρέπει να ζητήσω βοήθεια ψυχολόγου δεν εξαφανίστηκε. Εξακολουθεί να μου φαίνεται η πιο λογική πορεία που θα πρεπε να ακολουθήσω για να τα βρω με μένα.
Αλλά κατάλαβα (;) ακόμα και γιατί ψειρίζω τόσο πολύ ακόμα και το πώς πού πότε γιατί (κ ποιός) θα γίνει αυτή η αρχή με τον ψυχολόγο. Και να, μετά από πολύυυ καιρό - και χωρίς distraction που θα με αποπροσανατολίσει στιγμιαία από τη μαυρίλα μου (π.χ. φόρτος εργασίας, μια εκδρομή - που ξεκίνησε "με το ζόρι" κτλ) χάρηκα που ξεκίνησε η μέρα μου. Και ΘΕΛΩ να κάνω κάτι.
Placebo or not? Ή μήπως κι αυτό προσωρινό mood swing?- INTP 5w6

Για θέματα που παρουσιάζονται ως επιστημονικά, εφόσον δεν είμαι σχετικός επιστήμονας, δεν έχω «γνώμη», και δεν θα έπρεπε να έχεις ούτε κι εσύ. Έκανα το σχετικό google, και είδα ότι η επιστημονική κοινότητα κρατάει την κοιλιά της από τα γέλια με το επίπεδο τσαρλατανισμού, Δεν έχει σημασία αν εμπιστεύεσαι την επιστημονική κοινότητα ή όχι, αυτή έχει (περισσότερο) δίκιο από εμάς, έτσι κι αλλιώς. Αν είναι να μου πει ένα κανονικό δεκαεξάγονο ποια είμαι, δεν διαβάζω και τα φύλλα του τσαγιού; Μου αρέσει το τσάι τελευταία.


Οι ασχολίες με τα παραψυχολογικά που λένε αυτονόητα πράγματα που ισχύουν στο περίπου, όπως τα ζώδια, είναι κωλυσιεργία. Η στιγμή και ο τρόπος που θα ξεκινήσεις συνεργασία με έναν ψυχολόγο είναι πραγματικά σημαντική και θέλει προετοιμασία από μέρους σου, αλλά αυτό δεν θα είναι το πρώτο βήμα. Το πρώτο βήμα είναι να δεχτείς ότι δεν είναι κακό να τον αναζητήσεις. Δεν είναι κακό, είναι κάτι πάρα πολύ καλό. Δώσε συγχαρητήρια στον εαυτό σου που το σκέφτεται, μην τον οικτίρεις.

__________________
4.

τόλμησα προσφατα να πω οτι (οπως το βλεπω αυτη τη στιγμη) πιστευω πως θα ντρεπομουν να θηλαζω το μωρο μου δημοσια (οταν καποτε κανω :Ρ) . και επεσαν να με φανε ρε αμπα. δεν εχω προβλημα να το κανουν αλλες γυναικες , αλλα εγω νομιζω οτι θα ενιωθα αβολα , ενω ειναι πολυ προσωπικη και ιδιαιτερη στιγμη . δε θα μου αρεσε για παραδειγμα να νιωθω τα ματια καποιου στο στηθος μου εκεινη την ωρα . δικαιωμα μου δεν ειναι; ακουσα τα παντα που λες, οτι ειμαι συντηρητικη , οτι δε θα σεβομαι τις αναγκες του μωρου , οτι κατακρινω οσες το κανουν με τον τροπο μου. και αληθεια δεν το κανω . υπερ ειμαι του δημοσιου θηλασμου. η ερωτηση μου ειναι μηπως το παρακαναμε με την "απελευθερωση" και δεν ακουμε τι εχει να πει ο αλλος μηπως και η φραση του που θεωρησαμε κοκκινο πανι δεν ηταν και τοσο; και βασικα τι ειδους απελευθερωση ειναι αυτη που δεν αφηνεις τον αλλον να μιλησει και δε δεχεσαι τη γνωμη του; λες και ολοι νιωθουμε βολικα και αβολα με τα ιδια πραγματα. κι εγω κανω γυμνισμο ενιοτε τι να πω σε οσες δεν κανουν; εισαι συντηρητικη γιατι γνεσαι ενα με τη φυση οταν κανεις γυμνισμο; αλλο παραδειγμα . ο φιλος μου δε νιωθει ανετα με την ομοφυλοφιλια κυριως οταν το εχει μπροστα του δεν του αρεσει , αλλα το παλευει. γενικα το συζηταμε ανα διαστηματα κι εγω παρατηρω αλλαγη. ποτε δεν ηταν επικριτικος , αγενης κλπ, αλλα παλια ηταν πιο καθετος. πχ τον ειχα ρωτησει παλια αν γινοταν δημοψηφισμα στην Ελλαδα για το συμφωνο συμβιωσης στα ομοφυλα ζευγαρια τι θα ψηφιζε και μου ελεγε ξεκαθαρα οχι , ενω τωρα μου λεει πως δε θα πηγαινε γιατι δεν ειναι δικαιωμα του να τους βαλει εμποδιο αλλα δε το νιωθει και να ψηφισει ναι. τελοσπαντων εγω προσωπικα βλεπω μια εξελιξη στον τροπο του αλλα αν ξεστομισει κατι τετοιο μπροστα σε μερικες συγκεκριμενες φιλες μου γινεται χαμος! το εισιαι ομοφοβικος και ρατσιστης και θα επρεπε να ντρεπεσαι ειναι τα light. πες μου τη γνωμη σου. (ξερω οτι ειναι διαφορετικες περιπτωσεις και ισως ειναι ατοπο που τις ανεφερα μαζι).- γεια σου αμπουλα,

Στα θέματα προσωπικής επιλογής το βάρος είναι στη λέξη «επιλογή». Ιδανικός κόσμος είναι αυτός στον οποίο η δυνατότητα επιλογής υπάρχει και δεν κατακρίνεται. Αυτό είναι όλο, και είναι σχετικά απλό. Το δύσκολο είναι να δεχτούν όλοι ότι υπάρχει κόσμος που δεν σκέφτεται όπως οι ίδιοι.


Φυσικά και είναι δικό σου θέμα πώς θα θηλάσεις και πού. Δεν χρειάζεται άλλη δικαιολόγηση. Άσε τις ταλιμπάν στην ταλιμπανοχώρα τους. Δεν θα είναι το μοναδικό πράγμα στο οποίο διαφωνείτε.


Είναι διαφορετικά θέματα αυτά που αναφέρεις γιατί συγκρίνεις προσωπικές επιλογές (τον θηλασμό, τον γυμνισμό) με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ισότητα απέναντι στην πολιτεία και τους νόμους πρέπει να είναι θεσμοθετημένη ανεξάρτητα από φύλο, θρήσκευμα, και σεξουαλική κατεύθυνση των πολιτών. Αυτά είναι θέματα που έχουν λυθεί προ πολλού από δικαστήρια και επιστήμη, δεν είναι ζήτημα άποψης του καθένα μας.

__________________
5.


Πώς σου φαίνονται τα ρούχα του Kanye; Αν και μάλλον σου αρέσουνε, σε είδα να τα φοράς
 

Στην αρχή κατατρόμαξα, μετά καταδιασκέδασα. Ευχαριστώ!


(Η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για υπερεκτιμημένα ισοθερμικά).


__________________
6.


hello there! Πιστευεις στο ξεματιασμα?? Εχω πολλες φορες αναρωτηθει πώς γινεται να λειτουργει! Εννοω κ το λαδι που χανετε στο φλιτζανι κ που αυτος που τον ξεματιαζουν νιωθει καλυτερα μετα απο λιγο...σε πολλους γνωστους μου κ σε εμενα την ιδια πιανει αυτη η διαδικασια κ μαλιστα μου εχει τυχει να τηλεφωνισω σε καποιον φιλο να με ξεματιασει,να μην νιωσω καλυτερα,να τον ξαναπαρω τηλ κ να μου πει οτι το ξεχασε! τι παιζει???

Παιδιά μη μου πείτε πάλι ότι είναι τρολ και να μην ψαρώνω, γιατί δεν είναι. Πάρτε το απόφαση, υπάρχουν και αυτοί ανάμεσα μας, και δεν είναι η μειοψηφία.

(Ερώτηση: τι είναι αυτό με το λάδι που χάνεται στο φλιτζάνι;)

__________________
7.


Αγαπητή Α,μπα,

Πρώτα από όλα να σου πω ότι μου αρέσει πάρα πολύ η στήλη σου.
Για αυτό αποφάσισα πως πολύ θα ήθελα να ακούσω τις σκέψεις σου και, ενδεχομένως, τις συμβουλές σου, πάνω σε ένα ζήτημα με το οποίο έρχομαι πολύ συχνά αντιμέτωπη στη ζωή μου τελευταία (και ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη αν σου έχει ήδη ερωτηθεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν).

Πώς αντιμετωπίζεις έναν άνθρωπο που φοβάται ότι έχει κατάθλιψη ή κάτι συναφές με την κατάθλιψη (δηλαδή με παρόμοια "συμπτώματα") ή γενικά είναι πολύ απογοητευμένος από τη ζωή του και συνδέει αυτό το αίσθημα της απογοήτευσης με την κατάθλιψη; Τονίζω και πάλι, ότι ναι μεν βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση για σοβαρούς λόγους, αλλά δεν έχει διαγνωσθεί ούτε με κατάθλιψη ούτε με τίποτε άλλο, απλά φοβάται μήπως και στο δηλώνει.

Μου συμβαίνει αυτό το πράγμα με δύο πολύ σημαντικά πρόσωπα στη ζωή μου. Το ένα αγχώνεται πολύ με αυτό το ζήτημα και γενικά με την πιθανότητα να έχει κάποιο θέμα ψυχιατρικής φύσεως, αλλά έχει αρχίσει και το ψάχνει μαζί με ειδικούς. Το άλλο πρόσωπο, με το οποίο έχουμε ερωτική σχέση, δεν εκδηλώνεται καθόλου. Φαίνεται πολύ συχνά απογοητευμένος, θλιμμένος, πολλές φορές έχει νεύρα ή άλλες κάνει "μαύρο" χιούμορ του τύπου "άνθρωποι σαν και μένα δεν πρέπει να ζουν" ή "είμαι μια αποτυχία", τόσο συγκαλυμμένα που δεν ξέρω αν τα εννοεί πώς να αντιδράσω. Δεν ξέρω πώς να το χειριστώ όταν μιλούν σε εμένα για αυτό το ζήτημα, δεν καταλαβαίνω αν κάνουν πλάκα ή όχι ή αν το "φουσκώνουν" απλά επειδή περνούν μια άσχημη φάση. Έχω διαβάσει κάπου ότι γενικά είναι λάθος να προσπαθείς να "παρηγορήσεις" κάποιον για ένα τέτοιο θέμα λέγοντάς του "σώπα καλέ, που έχεις κατάθλιψη", γιατί μπορεί όντως να έχει. Απλά γενικά, πώς μπορώ να βοηθήσω εκτός από το να ακούω και να προσπαθώ να τους φτιάξω το κέφι; Δεν ξέρω πότε να απαντήσω με χιούμορ (γιατί φοβάμαι ότι μέσα τους δεν είναι καθόλου αστείο και ότι θα σκεφτούν ότι δεν τους παίρνω στα σοβαρα) και πότε σοβαρά (γιατί φοβάμαι ότι μπορεί να διογκώσω την ανησυχία τους).
Συγγνώμη για το κατεβατό, αλλά πονάει η καρδιά μου να τους βλέπω τόσο απογοητευμένους και αγχωμένους και να μην μπορώ να τους βοηθήσω. Και είναι κρίμα γιατί είναι και οι δύο άτομα με μεγάλες δυνατότητες. Σε ευχαριστώ πολύ –INFJ

Αυτός που πήγε σε ειδικούς έχει κάνει το σωστό βήμα, και θα βρει την άκρη. Ο φίλος σου που λέει "άνθρωποι σαν και μένα δεν πρέπει να ζουν" χρειάζεται βοήθεια από γιατρό. Για τώρα δεν έχει σημασία αν εννοεί αυτά που λέει ή όχι, είναι πολύ σημαντικό ότι τα λέει, αυτό φτάνει και περισσεύει. Είναι πέρα από τις δυνατότητες σου η αντιμετώπιση. Η βοήθεια που μπορείς να δώσεις είναι να βρείτε μαζί έναν γιατρό για να ξεκινήσει θεραπεία. Διάβασε αυτό, αυτό, αυτό.

65

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#6 Πολιτιστικά Καθορισμένα Συνδρομα : τελικά ο κάθε λαός έχει τη δική του περίεργη και ανεξήγητη δοξασία. Τι νομίζατε, βρε κουτά; Οτι είμαστε μοναδικοί; Διαβάστε αυτό άρθρο, είναι κατατοπιστικότατο (μη σας μπερδεψει το στυλ της γραφής, - ο συγγραφεας έχει γενικά ιδιαίτερο τρόπο να εκφράζεται αλλά τα άρθρα του τα βασίζει σε επιστημονικά δεδομένα http://fridge.gr/45774/stiles/scizophrenia/Το "μάτι" μπροστά σε αυτά είναι μια αθώα και άκακη συνήθεια :) Υγ. Το αγαπημένο μου είναι το koro. To δικο σας;
Ό,τι να 'ναι.Προφανώς δεν ξέρεις ούτε από μωρά.Κι όχι δεν πιστεύω στο μάτι.Δεν έχω ματιαστεί ποτέ και παίζω με αυτούς που πιστεύουν. Τι άλλο να σου πω για να το δεχτείς αυτό?Όπως δεν πιστεύω σε θαύματα. Θα ήθελα όμως να ξέρω τι γίνεται στον "πανάγιο" τάφο με αποδείξεις.Θα ήθελα να ξέρω γιατί μερικά πτώματα δε βρωμάνε.Θα ήθελα να ξέρω γιατί η πίστη και οι θρησκείες κρατάνε τόσα χρόνια και καθοδηγούν συνειδήσεις, ενώ μοιάζουν με παραμύθια.Είμαι ανοιχτή σε αποδείξεις. Από επιστήμονες.Προφανώς δε θα τα μάθω όλα γιατί η ζήση μας είναι σύντομη.Ωστόσο δε θα πάψω να ακούω και την αντίθετη άποψη.Γίνεσαι σαν τους θρησκόληπτους, τυφλός, όταν μιλάς τόσο απόλυτα. Και με κρίνεις.Καλό σου βράδυ
#6 "Πάρτε το απόφαση, υπάρχουν και αυτοί ανάμεσα μας, και δεν είναι η μειοψηφία."Δεν μου προξενεί εντύπωση το κόμπλεξ, η φοβικότητα, η απόρριψη και ο εμπρόθετος και στοχευμένος αρνητισμός/χλευασμός που συστηματικά επιδεικνύεται από κάποιους και κάποιες (πολλούς και πολλές) πάνω στα ανεξήγητα (ή σε όσους τα παρακολουθούν ως τέτοια και ασχολούνται τρόπον τινά), αντί της παραδοχής ότι απλά είναι ανεξήγητα και ότι συμβαίνουν και αυτά καμιά φορά σε κάποιους (αν όχι και στους ίδιους). Η συζήτηση θα μπορούσε ΙΣΩΣ (δεν το έχω δοκιμάσει γιατί ζω ανάμεσά τους και αυτά τα θέματα είναι ταμπού, οπότε δεν ξανοίγομαι για ευνόητους λόγους) να πάρει πολύ ενδιαφέρουσες τροπές και να ανοιχθεί σε εύρη που τώρα ούτε να τα υποψιαστούμε μπορούμε εάν τόσο μεγάλος αριθμός ατόμων δεν πίστευε ότι τα πάντα στη ζωή είναι Επιστήμη. Αυτή η αδιανόητα κουτή και κοντόφθαλμη αντίληψη εξ' ορισμού μου δημιουργεί υποψίες ότι ούτε Επιστήμη και ορθός λόγος ξέρουνε τί είναι. Αφού μοιάζουν πνεύματα κλειστά και αμπαρωμένα σε πιθανότητες και ερμηνείες πέρα από τις επίσημα πιστοποιημένες, απορριπτικά του οτιδήποτε δεν μπορούν να προσλάβουν ορθολογικά, ακυρωτικά του οποιουδήποτε τολμήσει να επιλέξει κάτι άλλο από αυτό που συνέχει τους ίδιους (χμμ, τόσο πολύ τους συνέχει που τρέμουν μήπως δεν επιτεθούν αρκετά γρήγορα σε όσους το "απειλούν" επειδή τυχαίνει να ανοίγονται ΚΑΙ σε κάτι άλλο... wow!). Κατά την αυθαίρετη γνώμη μου δε οι αγκυλώσεις που τους περιορίζουν δραματικά σίγουρα τους κοστίζουν σε απώλειες πτυχών της ύπαρξης που θα μπορούσαν να τους ανάγουν σε κάτι πιο ουσιαστικό, πιο ολοκληρωμένο, πιο διευρυμένο. Προκατάληψη λέγεται και η μάστιγά της απαντά με θαυμαστή ποικιλομορφία στο ανθρώπινο είδος.Υπάρχει και κάτι που λέγεται αγνωστικισμός. Προϊόν των ορθολογιστών είναι κι αυτό, αλλά ο μέγας φόβος που σας κατατρύχει και ο νάρθηκας που φορέσατε στη νοημοσύνη σας δεν σας επιτρέπουν ούτε καν αυτό να αποδεχθείτε. Αυστηρά ορθολογικά ομιλώντας, αντιφάσκετε λίγο... : Ό, τι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ορθολογικά, δεν μπορούμε εξ' ορισμού ούτε να το αποδεχθούμε (ορθολογικά) - επειδή δεν επιβεβαιώνεται/επαληθεύεται - ούτε να το απορρίψουμε (ορθολογικά) - επειδή δεν καταρρίπτεται/διαψεύδεται. Απλό, βασικό αξίωμα του ορθού λόγου.
Μου άρεσε αυτό το σχόλιο. Εδλω η επιστήμη ακόμα να καταφέρεει να χαρτογραφήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και εμείς κάνουμε σαν να τα ξέρουμε όλα. Υπάρχουν κάποια πράγματα πιστεύω που ακόμα δεν μπορούμε να κατανοησουμε και δεν ξέρω και αν θα μπορέσουμε. Εκτός από μάζα είμαστε και ενέργεια και αυτή η ενέργεια αλληλεπιδρά με διάφορους τρόπους.
Έχω κάποιες δικές μου θεωρίες για το γιατί οι περισσότεροι σύγχρονοι άνθρωποι δεν βλέπουν εμπειρικά τα αποτελέσματα της ενέργειας στη ζωή τους. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για αυτό σε διαπροσωπικό επίπεδο, αλλά μου έχει μείνει ένα κουσούρι : είμαι πολύ συγκρατημένη στο δημόσιο λόγο μου γύρω από αυτό το θέμα. Bullying alert, you know. Θα περιοριστώ μόνο να σου πω ότι πιστεύω ακράδαντα στην ενέργεια. Καθαρά εμπειρικά. Χωρίς να είμαι σχετική με κανένα τέτοιο (παρα)επιστημονικό πεδίο. Τολμώ να πω ούτε καν εγγράμματη αναφορικά. Είναι κρίμα που μάλλον δεν θα ζω για να γιορτάσω την επιστημονική απόδειξή της πέραν κάθε αμφιβολίας - διότι κάποτε θα γίνει αυτό μαντεύω. Όχι μαντεύω· πιστεύω (lol).
#6 Είναι δεν είναι βλακεία εγώ όποτε έχω πονοκέφαλο λέω στη μάνα μου να με ξεματιάσει.και μάλιστα συνήθως πιάνει, μετά νιώθω καλύτερα. Ειναι placebo το ξέρω αλλά για μένα είναι κάτι σαν παράδοση (Όπως το αρνί που σουβλίζουμε το Πάσχα ένα πράμα) μου θυμίζει τη γιαγιά μου , το χωριό μου και τα παιδικά μου χρόνια.
@6 Παιδιά όταν ήμουν μικρή, γύρω στα 4, πήδηξε πάνω μου το σκυλί του θείου μου, με έριξε κάτω και χτύπησα. Η γιαγιά μου με πήγε σε μια γυναίκα να μου βγάλει το φόβο για τα σκυλιά, και έκανε κάτι με νερό και λάδι. Και μετά λέει η γιαγιά μου ότι δεν ξαναφοβήθηκα κανένα σκυλί. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν φοβήθηκα το συγκεκριμένο σκυλί ή κάποιο άλλο, απλά θυμάμαι ότι για καμιά βδομάδα ήμουν κάπως επιφυλακτική όταν ερχόταν πάνω μου το σκυλί, μετά μου πέρασε. Δεν έχω άλλη εμπειρία με ξεμματιάσματα κτλ αλλά δεν νομίζω πως έπιασε το ξόρκι τότε.
A-μπα (και αναγνώστες) σας ευχαριστώ για τις συμβουλές και τα σχόλια. Κατα ΠΟΛΥ ευτυχή σύμπτωση σήμερα έμαθα ότι βρήκα δουλειάααααα!!! Επειδή η επόμενη θεραπεία είναι 4/2 και είναι πολυ νωρις από την μέρα πρόσληψης ανέφερα ότι κάμνω θεραπεία κάθε 8 εβδομαδες και όλα καλά. Will keep you posted για τη συνέχεια.
Η αλήθεια είναι πως αυθόρμητα μου βγήκε (είμαι francophone) κι ειδικά οι αναφορές στα της "κουζίνας" μου βγαίνουν πιο πολύ στα γαλλικά. Δεν είχε εκ προθέσεως ειρωνεία, αν και λατρεύω το εγγλέζικο humoUr!
#1Πολύ ευασθητοποιημένη και υπεύθυνη απάντηση σε ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς ανθρώπους ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα όπου τα πράγματα είναι δύσκολά. Συγχαρητήρια, Λένα!
@6.Έχω δει κι εγώ ξεματιασμα με λάδι,που ρίχνει στο ποτήρι με το νερό μια σταγόνα λάδι,κι ενώ στην αρχή στέκεται στην επιφάνεια,αν ο ενδιαφερόμενος είναι ματιασμενος ,μετά την ευχή που του διαβάζουν,η σταγόνα σκάει και διαλύεται χωρίς ανακινηση.Κι επειδή τυχαίνει στο αντικείμενο που σπουδάζω τώρα να μιλάμε για τις ιδιότητες μιας επιφανειοδραστικης ένωσης με τέτοια πυκνότητα,κι επειδή με έχουν ξεματιασει με αυτόν τον τρόπο και το είδα να γίνεται και παράλληλα ,εκεί που ήμουν τελείως χάλια ξαφνικά συνήλθα,χωρίς να πολυπιστευω κιόλας σ'αυτά,ένα θα σας πω:δεν υπάρχει λογική εξήγηση,για το φυσικό φαινόμενο τουλάχιστον.
#6 Η μεγαλύτερη μπαρούφα όλων των εποχών. Είναι εντυπωσιακό πως πιστεύεται τόσο πολύ όμως! Έχω ακούσει μορφωμένους ανθρώπους να παίρνουν τηλέφωνο τη μάνα τους για να τους ξεματιάσει επειδή έχουν πονοκέφαλο (true story μέσα σε meeting.. κοιτούσαμε οι υπόλοιποι σαν χάνοι από την έκπληξη)!!!!! Come on δηλαδή!Λένα το λάδι δεν μπορεί να διαλυθεί στο νερό καθόλου. Απλά αν η σταγόνα που ρίχνεις μέσα (για το ξεμάτιασμα) είναι μικρή, το λάδι απλώνεται και είναι πιο δύσκολο να το δεις. Ενώ αν ρίξεις μια πιο μεγάλη σταγόνα συνήθως παραμένει ολόκληρη στην επιφάνεια. Έχει να κάνει επίσης και με την ποιότητα του λαδιού. Ένα αραιότερο λάδι εμπορίου έχει την τάση να "εξαφανίζεται" όταν πέσει στο νερό, ενώ ένα home made λάδι (πιο σκουρόχρωμο πιο "παχύ") θα το βλέπεις καλύτερα μέσα στο νερό.Αυτή τη διαφορά χρησιμοποιούν οι ξεματιάστρες για να σου πουν το μαγικό : "πω πω παιδί μου σκασμένη είσαι!! φτου φτου φτου!!!" όταν το λάδι "εξαφανιστεί" μέσα στο ποτήρι με το νερό.Αγαπημένο add-on του ξεματιάσματος είναι η πεποίθηση ότι το μάτι το "παίρνει πάνω της" η ξεματιάστρα! Δηλαδή αν εσύ είσαι χάλια και σε ξεματιάσουν το χάλι σου μεταβιβάζεται άμεσα στην ξεματιάστρα. Οπότε εσύ super και η άλλη τέζα!! Τέλειο deal?? :)
Διβάζω αυτά που γράφεις, και πηγαίνω και ρίχνω ΄στάλες λάδι σε ένα φλιτζάνι νερό.Από τις 5 διαλήθηκαν οι δύο. Γιατί; Και δεν είχα και κάποιον να ξεματιάσω!(από το ίδιο λάδι στο ίδιο νερό)9
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντελούν στη διαλυτότητα μιας ουσίας. Πχ. σε τι θερμοκρασία βρίσκεται ο διαλύτης (στην συγκεκριμένη περίπτωση το νερό), σε τι συνθήκες πίεσης βρίσκεται, τι ειδικά χαρακτηριστικά έχει αυτή η ουσία (βάρος, σύσταση, πολικότητα..) κλπ κλπ.Κάθε φορά που ενώνεις δύο υλικά οι συνθήκες δεν είναι ακριβώς ίδιες, εκτός αν αναπαράγεις πανομοιότυπες συνθήκες μέσα σε ελεγχόμενο περιβάλλον (όπως ένα εργαστήριο)! Γι' αυτό και κάθε φορά που ρίχνεις μια σταγόνα λάδι σε ένα ποτήρι νερό, αυτό το ετερογενές μείγμα που δημιουργείται δεν είναι ποτέ το ίδιο. Αυτή είναι η επιστημονική (χοντρικά) εξήγηση του "φαινομένου". Και αυτό είναι που εκμεταλλεύονται (έστω και άθελά τους) οι ξεματιάστρες για να δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχει θέμα και το έλυσαν.
Νο.3Αυτά τα test μας τα είχε κάνει στη δουλειά μία που το κάνει αυτό ως επαγγελμα στο πλαίσιο ενός διήμερου course. Είχε πάρα πολύ πλάκα. Μας είχε βάλει σε ομάδες και τέσταρε το πώς αντιδρούμε κλπ σε κάποια συνομιλία και μετά κράταγε και σημειώσεις. Και όντως ανταποκρινόμασταν στους τύπους μας όλοι. Μερικοί ΄έπαιζαν' μεταξύ 2 τύπων. Ήταν πάρα πολύ διασκεδαστικό για την ομάδα και αρκετά χρήσιμο στο να καταλάβω πώς σκέφτονται οι άλλοι και γιατί. Για παράδειγμα πάντα αντιπαθούσα χωρίς να το θέλω τους εσωστρεφείς ανθρώπους γιατί τους θεωρούσα σνομπ. Η γυναίκα που μας έκανε τα τεστ μας εξήγησε πώς μπορεί να σκέφτεται ένας εσωστρεφής (είχαμε και μερικούς στην ομάδα) και γιατί αντιδράει έτσι.Φυσικά με βοήθησε να καταλάβω και τον εαυτό μου. Τέλος ήταν μια πολύ ευχαριστη εμπειρία που τη θυμόμασταν για καιρό.
#6Γιατί τρολ; Κι εγώ πιστεύω στο ξεμάτιασμα και το έχω δει να πιάνει πολλές φορές και σε μένα και σε άλλους. Το εφαρμόζω μάλιστα κι εγώ η ίδια και συγκεκριμένα με την ευχή του Μέγα Βασίλειου. Ουσιαστικά είναι η καλή ευχή που εξουδετερώνει την κακή ''ευχή'', δηλαδή κάποιος σε κακολογεί έντονα και σε πιάνει τρελός πονοκέφαλος, μέχρι και ναυτία, και κάποιος άλλος σε ξεματιάζει στέλνοντας σου καλά λόγια και κερδίζει το καλό τελικά. Έχει τύχει πολλές φορές και να το τσεκάρω ότι όντως μιλούσε άσχημα για μένα συγκεκριμένο άτομο εκείνη την ώρα. Είναι κρίμα να απορρίπτουμε κάτι επειδή δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε επαρκώς επιστημονικά ακόμα, αν και οι επιστήμονες τείνουν να αποδείξουν το πώς μας επηρεάζει η θετική και η αρνητική ενέργεια στη ζωή μας. Ε το 'μάτι' είναι η αρνητική ενέργεια και το 'ξεμάτιασμα' η θετική ενέργεια. Πολύ ωραία παλιά ελληνική ταινία είναι το 'Η κυρά μας η μαμή' που δείχνει και την υπερβολή πάνω στο ζήτημα.
Νο.2Μερικές φορές η σκέψη μπορεί να είναι εξίσου κακή ή και χειρότερη από την πράξη. Αναλόγως πόσο έντονη είναι. Και τότε καλύτερο να χωρίσεις ανεξάρτητα αν το έκανας πράξη ή όχι.
E αμα πχ σκέφτεσαι κάποιον σε σημείο εμμονής είναι χειρότερο από το πχ να φιλήσεις μια φορά κάποιον ή να κάνεις κάτι αλλο μαζί του. Το να είσαι ερωτευμένος με κάποιον άλλο επηρεάζει πιο πολύ τη σχέση. Τι, οχι;
η σκεψη δεν ελεγχεται. η πραξη ελεγχεται. ειναι συνειδητη.αν χωριζεις για σκεψεις, χωρισε και για το ονειρο που ειδε την προηγουμενη νυχτα. αν ονειρευεται αλλες, δεν σε αγαπαει αρκετα..
lol ναι αλλά αμα έχεις ας πουμε αρωτευτεί άλλο πρόσωπο ή έχεις φαντασιώσεις με άλλο πρόσωπο τότε καλύτερα χώρισε γιατί το πράγμα γίνεται τελείως δυσλειτουργικό. Ενώ ας πούμε μια απιστία μπορεί κανείς να την κάνει και μεθυσμένος που λέει ο λόγος και να μην επηρεάσει ούτε αυτόν ούτε τη σχέση. Δεν ξέρω εμένα θα με πείραζε πιο πολύ να έχει ο άλλος αισθήματα για άλλη γυναίκα και ας μην έκανε τίποτα μαζί της- δε μου λέει κάτι.
κατσε. τα μπερδευουμε λιγο.αλλο να εχει ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ και αλλο να κανει καποια σκεψη.τα αισθηματα δεν ειναι σκεψεις.ειναι κατι πολυ διαφορετικο.σκεψη ειναι να δεις καποιον αγνωστο και χωρις να το εχεις προμελετησει να σκεφτεις πως μπορει να ειναι κατω απο τα ρουχα, η να εχεις καποιο φλας σεξουαλικο.αυτο ειναι ασυνειδητο. μπορει να το κανεις συνειρμικα.μπορει ακομα να τον σκεφτεις καπως περιεργα και ξαφνικα να αρχισεις να σκεφτεσαι τον δικο σου.μπορει ακομα να το κανεις ψυχαναγκαστικα.να εισαι φουλ ερωτευμενη δηλαδη, και να βαζεις τρικλοποδιες στον εαυτο σου για να τον δοκιμαζεις (για να τον βασανιζεις στην ουσια).ολα αυτα δεν ειναι απιστιες. ειναι συνειρμοι, ενστικτα, νευρωτικες σκεψεις, πολλα πραγματα καθολου συνειδητα και ελεγξιμα , πολυ μπερδεμενα και με ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ,το να εισαι ερωτευμενη, αλλα απλα να μην κανεις πραξεις, ειναι τελειως αλλο κεφαλαιο.φυσικα και ειναι κατι πολυ σοβαρο το να εισαι ερωτευμενος με αλλον απ τον συντροφο σου κι απλα να καταπιεζεσαι.δεν μιλαμε για κατι τετοιο..
#6 το χάσιμο του λαδιού νέσα στο φλυτζάνι βρε αμπα είναι ενώ έχεις νεράκι μέσα μετά ρίχνεις τη σταγόνα το λάδι κι αυτό διαλύεται! ααα είναι πολύ αγαπημένο μου επιχείρημα. Αλλά το αγαπημένο μου, όμως αγαπημένο μου, είναι όταν γυρνάνε με ένα πολύ πολύ συγκεκριμένο ύφος και σου λένε: ρε συ αφού και η εκκλησία το πιστεύει! εκεί κατεβάζω αυτιά και φεύγω. Νίκησαν πάλι.υγ. η διατύπωσή σου α, μπα είναι λάθος. Είναι πολλοί. Δεν υπάρχουν αυτοί ανάμεσά μας. Εμείς υπάρχουμε ανάμεσά τους.
6Καλέ βάζεις σε ένα ποτήρι νερό και καθώς ξεματιάζεις ρίχνεις λάδι. Αν μείνει ενιαία η σταγόνα και απλωθεί δεν είσαι ματιαγμένος. ΓΙατί ως γνωστόν, κανονικά το λάδι δεν διαλύεται στο νερό. Αν σκάσει σε χίλιες μπίλιες, δηλαδή διαλυθεί, σκάει το μάτι. Μια χαρά είναι η μέθοδος αν εκείνη την ώρα που είσαι έτοιμος να σκάσεις πιστέψεις ότι "έφυγε" το κακό και νιώσεις καλύτερα. Οκ, αυτεπιβολή, whatever, αλλά τη δουλειά του την κάνει.