Στο σημερινό «Α μπα»: η Αγία Μητέρα

Στο σημερινό «Α μπα»: η Αγία Μητέρα Facebook Twitter
96

 

_________________
1.


Με αφορμή τις σημερινές αναρτήσεις (30/10/2017) "bullies με προσωπεία", παρατηρώ με μεγάλη μου λύπη πως νέες, έξυπνες, όμορφες γυναίκες έχουν μπει σε κακοποιητικές σχέσεις. Και μολονότι αναγνωρίζουν τα σημάδια, εξακολουθούν να αναρωτιούνται, να αμφιβάλλουν και να προβληματίζονται για τους ίδιους τους εαυτούς τους, αντί να δώσουν μία μούντζα και να σηκωθούν να φύγουν τρέχοντας. Τί φταίει τελικά; Η ανάγκη για συντροφικότητα, για αποδοχή, για αγάπη, η ανασφάλεια εύρεσης κάποιου άλλου συντρόφου στη δύσκολη εποχή που ζούμε; Η γαλούχηση από το οικογενειακό περιβάλλον για ανοχή της προβληματικής ανδρικής συμπεριφοράς με καρτερικό τρόπο γιατί έτσι έκαναν και οι παλιές; Γιατί να υπάρχει τέτοια ανοχή από το γυναικείο φύλο; Παρατηρώ και άλλες κοπέλες στο φιλικό μου περιβάλλον-πραγματικά υπέροχες προσωπικότητες, καλά κορίτσια με όλη τη σημασία της λέξεως-που ανέχονται δύσκολες και περίπλοκες καταστάσεις στις σχέσεις τους. Και αναρωτιέμαι: μεγαλώνουν σε ένα ψυχικά υγιές περιβάλλον από γονείς που προσπάθησαν με όσους τρόπους μπορούσαν να τους δώσουν τα εφόδια για μια καλή και ισορροπημένη ζωή. Και ξαφνικά βρίσκεται στη ζωή τους ένας προβληματικός και κομπλεξικός άντρας που τα ανατρέπει όλα κι εκείνες προσπαθούν με χίλιους δύο τρόπους (ψυχολογική υποστήριξη κ.τ.λ.) να επανέλθουν στον παλιό καλό εαυτό τους. Πώς πρέπει, λοιπόν, να γαλουχηθεί ένα κορίτσι για να αποφύγει αυτές τις καταστάσεις στη μετέπειτα πορεία της ζωής της; Δεν είναι μία-δύο περιπτώσεις, Λένα μου, είναι πάρα πολλές κοπέλες που τα περνάνε όλα αυτά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ό,τι και να κάνει ένα σετ γονέων, το μήνυμα από το υπόλοιπο σύμπαν είναι σαφές. Οι γυναίκες ολοκληρώνονται μέσα από τη μητρότητα. Ό,τι και να καταφέρουν, σπουδάσουν, ζωγραφίσουν, πουν, γράψουν, αν δεν κάνουν οικογένεια, είναι μισές. Όσα λεφτά και να βγάλει η Τζένιφερ Άνιστον, όποιον και να παντρευτεί, όση δόξα και φήμη και να έχει, τα ταμπλόιντ τη ρωτάνε γιατί δεν έχει παιδί.


Οι άντρες πάλι ολοκληρώνονται μέσα από το έργο τους. Αυτή η ανισορροπία, σε συνδυασμό με την ανισότητα στις αμοιβές στον χώρο εργασίας, συν την έλλειψη στήριξης προς τις μητέρες ως προς τις άδειες, τους παιδικούς σταθμούς και τα λοιπά, που τις κάνουν να εξαρτώνται για πολύ καιρό πλήρως από τους άντρες τους και την οικογένεια τους, συν την τεράστια καμπάνα του ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΧΡΟΝΟ, σαν τι αποτέλεσμα να είχε; Ξέρεις όλα αυτά, τα ξέρεις πολύ καλά, αλλά τα έχεις συνηθίσει τόσο πολύ, που όταν μια γυναίκα είναι σε μια κακή σχέση, αναρωτιέσαι τι της λείπει να πάρει απόφαση να σηκωθεί να φύγει. Η δυνατότητα επιλογών, είναι η απάντηση. Κάθονται γιατί φοβούνται ότι δεν θα προλάβουν κάνουν παιδί. Δεν έχεις ακούσει το "κάνε εσύ το παιδί και μετά χωρίζεις;" Το λένε γυναίκες σε γυναίκες. Στα πολύ σοβαρά.


__________________
2.

Σε συνέχεια της ερώτησης 3 της 30ης/10/2017  τί θεωρείς εσύ ότι μπορεί να κάνει κάποιος για να βρει μια σχέση; Δεν είναι ειρωνεία, απλά θέλω να καταλάβω πώς μπορεί να το προσπαθήσει. Εννοείς π.χ. βγαίνω και φλερτάρω, εκδηλώνω το ενδιαφέρον μου ή κάτι άλλο που δε μου περνάει από το μυαλό; Ευχαριστώ
-Βίκυ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ξαναδιάβασα την απάντηση και όπως βλέπω, το εξηγώ εκεί. Αν δεν το κατάλαβες, να το πω πιο απλά. Για να βρεις σχέση πρέπει να ξέρεις τι θέλεις για σένα, και όταν γνωρίζεις κόσμο, να καταλαβαίνεις τι έχουν από αυτά που θέλεις, τι όχι, και αν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτά. Για να ξέρεις τι θέλεις για σένα πρέπει να ξέρεις τον εαυτό σου, και αυτό είναι το πιο δύσκολο από όλα, γιατί νομίζουμε ότι πρέπει να θέλουμε το Α και το Β όπως κυκλοφορεί στην αγορά, ενώ στην πραγματικότητα θέλουμε το Γ δίεση και το ΧΥ. Για να το κάνω ακόμη πιο απλά, μπορεί να νομίζεις ότι θέλεις έναν ψηλό καστανό με αρρενωπό πηγούνι και τα τατουάζ – όπως κυκλοφορεί στην αγορά η κυρίαρχη επιθυμία – αλλά τελικά αυτό που χρειάζεσαι μπορεί να είναι κάποιος που κάνει ψαροντούφεκο και φροντίζει αδέσποτα. Είμαστε πολύ κακοί στο να καταλαβαίνουμε τι θέλουμε γιατί τα ζευγάρια είναι 'κατάκτηση' οπότε μας ενδιαφέρει πάρα πολύ πώς φαινόμαστε στους έξω ως δυάδα. Τόσο πολύ, που δεν ξέρουμε τι αρμόζει στα κυβικά μας, και για να μην φανώ ψυχρή, δεν ξέρουμε τι μας κάνει ευτυχισμένους.

__________________
3.

Καλησπέρα, το πρόβλημα μου είναι το εξης. Είναι δυο συνάδερφοι που μου τρώνε το φαγητό. Δηλαδή, εγώ καθώς περνώ 11ώρες την ημέρα στη δουλειά, φέρνω τα μπισκοτακια μου, το ταπερακι μου, τα φρουτακια μου. Δεν ενοχλω κανενα.
Το έχουν μαθει αυτοί τόσα χρόνια και κάθε μέρα, έρχονται για ένα μπισκοτάκι, για μια μπανανίτσα για λίγο ψωμάκι.
Στην αρχή καλοπροαίρετα έδινα, μετά τα έκρυβα και έτρωγα στα κρυφά (έλεος δλδ που φτάσαμε), μετά κουράστηκα και έλεγα κάνω δίαιτα.
Για άδεια έλειψα 10 μέρες και μου τα έφαγαν όλα.
Τελικώς είπα σόρρυ αλλά υπολογίζω τα λεφτά μου και θέλω το φαγητό να μου φτάνει μέχρι τη Παρασκευή . Και τώρα με λένε παλιοτσιγκούνα που τι ζήτησαν ένα μπισκοτάκι, σιγά πιά το κακο! σιγα τα λεφτά που μου τρώνε.
Αυτοί δεν μου έχουν δώσει ούτε τσίχλα.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;;;;ποιόν ήπιο τρόπο προσέγγισης προτείνεις για να μην με ενοχλήσουν ξάνα οι ζήτουλες;
-υπάλληλος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πρότεινε τους να βάζετε από κοινού ένα ποσό για να αγοράζετε τις μπανανίτσες και τα μπισκοτάκια και τα τυράκια της εβδομάδας. Θα σου πουν ναι και δεν θα κάνουν τίποτα, θα συνεχίσουν να σε λένε τσιγκούνα, αλλά κάθε φορά που θα ζητάνε κάτι θα τους λες «δεν έχω, να ξεκινήσουμε εκείνον τον κουμπαρά που σας έλεγα;»


Με τέτοιους ανθρώπους το τελευταίο που πρέπει να σε νοιάζει είναι αν θα σε παρεξηγήσουν. Αν δεν σε παρεξηγήσουν δεν γίνεται να εξηγήσουν στον εαυτό τους την συμπεριφορά τους. Αυτό δέξου το και σκέψου πώς θα γίνει να καταλάβουν ότι ο Ερυθρός Σταυρός του γραφείου έκλεισε.


__________________
4.

Λένα μου, έχω ρωτήσει όλο τον κόσμο για μια γνώμη αλλά μόνο η δική σου θα με βοηθήσει να απαντήσω στον εαυτό μου. Κορίτσι και αγόρι 30 και 31 ετών, αγαπημένοι και ερωτευμένοι, 1.5 χρόνο μαζί με κουβέντες για συγκατοίκηση και κοινή ζωή στο μέλλον. Κορίτσι χαίρεται που έχει βρει έναν άνθρωπο υποστηρικτικό και όχι κριτικό που τη δέχεται όπως είναι, το θεωρεί ανεκτίμητο. Κορίτσι έχει καλές σπουδές και πτυχία (αγόρι το ίδιο αλλά δεν είναι στο θέμα μας) και ενώ έχει επενδύσει πολύ στην καριέρα της με καλές εταιρείες στο βιογραφικό της, σε μια κρίση ηλικίας‚ βρίσκεται σε μια δουλειά οτι πρέπει για να γίνει μητέρα με παιδιά (χωρίς καν να συγκατοικούν ακόμα), καλός μισθός βέβαια αλλά χωρίς προκλήσεις, χωρίς εξέλιξη προσωπική και επαγγελματική. Και κάπου εκεί εμφανίζεται εταιρεία από τις τοπ στον τομέα(έστω Google), να της δίνει χρήματα, που δεν είχε φανταστεί οτι υπάρχουν στη Ελλάδα και αυτοκίνητο και μετοχές, να της προτείνει ρόλο που της φαίνεται ονειρεμένος και πάνω στην εξειδίκευσή της ΑΛΛΑ με ταξίδια στην Ευρώπη (περίπου 50% - δυο ημέρες τη βδομάδα, κάποιες μπορεί λιγότερο μπορεί και περισσότερο).
Βέβαια η εταιρεία δίνει ελπίδα κάποια στιγμή στο μέλλον εφόσον το θελήσει να αλλάξει ρόλο και να μείνει Ελλάδα, ελπίδα όχι βεβαιότητα προφανώς. Κορίτσι δεν μπορεί να αντισταθεί, νιώθει οτι δεν μπορεί να πει όχι. Πιάνει αγόρι της και του λέει οτι θέλει να το δοκιμάσει πριν το απορρίψει αλλά για εκείνη το πιο σημαντικό είναι να μη χαλάσει η σχέση τους και αν δε βρουν ισορροπίες κομμάτια να γίνει, θα ξαναψάξει δουλειά. Του προτείνει και να συγκατοικήσουν ώστε τον καιρό που θα είναι Ελλάδα να είναι μαζί. Αγόρι της λέει οτι θα την υποστηρίξει σε ό,τι απόφαση και να πάρει, οτι θέλει να το προσπαθήσουν ώστε να μην τους επηρεάσει και θα δείξει. Ακριβώς αυτό, "και θα δείξει". Της λέει να μη συγκατοικήσουν πριν ξεκινήσει στη δουλειά, να περάσουν 2-3 μήνες να βρουν ισορροπίες και μετά το βλέπουν αλλά οτι γενικά το θέλει κι αυτός. Και επειδή το κορίτσι είμαι εγώ σε ρωτάω με αγωνία, φέρομαι εγωιστικά? Έκανα κάποια επιλογή μεταξύ καριέρας και οικογένειας και δεν το κατάλαβα? Δε θέλω να τον χάσω ούτε να μείνω μόνη μου στη ζωή αγκαλιά με μια καριέρα αλλά τίθεται όντως δίλημμα? Δε θέλω καριέρα, θέλω οι 8 ή 10 ώρες την ημέρα να έχουν νόημα, όχι να τις σκοτώνω. Μια τέτοια επιλογή εκλαμβάνεται ακυρωτική για τον σύντροφο αν απαιτεί θυσίες? Αυτός δε θα απάνταγε ποτέ θετικά για να μη με επηρεάσει οπότε ρωτώντας τον δεν βγάζω άκρη. Και όχι, δεν καταλαβαίνω.
Υ.Γ: Για όλες τις γυναίκες με φιλοδοξίες, που βρίσκουν νόημα προσωπικό στη δουλειά, θέλω να προτείνω το βιβλίο της Sheryl Shanberg(CEE Facebook), Lean in. Με ενέπνευσε η με κατέστρεψε?
-karierista?


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Σε επηρέασε με έναν τρόπο που δεν αρμόζει στην περίπτωση σου. Μήπως ψάχνεις ένα πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει; Εγγυήσεις ότι θα μείνετε για πάντα μαζί δεν υπάρχουν είτε κάνεις αυτή τη δουλειά, είτε όχι. Το αγόρι σε στηρίζει στα πάντα και δεν έχει πετάξει ούτε καν υπονοούμενα ότι είναι δυσαρεστημένο με αυτό που θα κάνεις. Δεν βλέπω πώς προέκυψε τόσος προβληματισμός για δύο μέρες την εβδομάδα, άντε τρεις, άντε περιστασιακά τέσσερις. Δεν πας και στα καράβια. Αν ήσουν αεροσυνοδός δηλαδή τι θα γινόταν; Αν ήσουν γιατρός με εφημερίες; Νοσοκόμα σε γηροκομείο; Περιπτερού με νυχτερινή βάρδια; Μόνο αν ταξιδεύεις με μπίζνες κλας απειλείται μια σχέση;

__________________
5.

Αγαπητή Oh really,
Έχω και εγώ ένα πρόβλημα για το οποίο θα ήθελα τη γνώμη σου. Το κλασσικό ερώτημα: σχέση και πεθερικά. Είμαι σε σχέση 2 χρόνια περίπου με ένα παλικάρι και έχω παρατηρήσει κάτι που με προβληματίζει. Ενώ με εμένα ο σύντροφος μου είναι ο ορισμός του τρυφερού και γλυκομίλητου ανθρώπου, συζητήσιμος, ευγενικός, ήρεμος, όταν είναι με τους γονείς του βλέπω κυριολεκτικά άλλον άνθρωπο. Ευέξαπτος, κακομαθημένος, να τους φωνάζει, να τους μιλάει με άσχημο τρόπο, να είναι επιθετικός.
Η δικαιολογία του σε αυτό είναι ότι εγώ είμαι πολύ ήρεμος άνθρωπος, και ότι είναι αδύνατον να μαλώσει μαζί μου γιατί είμαι λογική και τον καταλαβαίνω, ενώ οι γονείς του τον εκμεταλλεύονται οικονομικά και συναισθηματικά, προσπαθούν να του επιβάλλουν πράγματα και να εμπλακούν στη ζωή του. Είναι αλήθεια όλα αυτά που λέει, αλλά εκτός όλων αυτών οι γονείς του τον σπούδασαν, του πήραν αυτοκίνητο, του παρείχαν πολλά αλλά τώρα που δεν έχουν πλέον χρήματα απαιτούν τα πάντα από αυτόν.
Και σε ρωτώ. Τι πιθανότητες δίνεις να κάνει τα ίδια και σε μένα; Να έρθει μία μέρα που θα διαφωνήσουμε και αντί να το συζητήσουμε όπως κάνουμε έως τώρα να μου πει «βούλωσ'το».
Αν και φοβάμαι την απάντησή σου θα ήθελα να την ακούσω.
Σ ευχαριστώ.
-dory


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Σκέφτομαι αυτό που σκέφτεσαι, αλλά δίκη προθέσεων δεν μπορούμε να κάνουμε. Το πιο πιθανό είναι αυτό που φοβάσαι, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να ξέρει τι του συμβαίνει όταν είναι μαζί τους και να το έχει απορρίψει και να κάνει συνειδητή προσπάθεια να μην είναι αυτός ο άνθρωπος. Πάντως, αυτά που αναφέρεις ως προσφορά των γονέων είναι όλα γύρω από τα λεφτά. Επειδή ξόδεψαν γι'αυτόν, τώρα έχουν δικαίωμα να τον εκμεταλλεύονται συναισθηματικά, να του επιβάλλουν πράγματα και να μπλέκονται στη ζωή του; Δεν ξέρω. Πρέπει να ξεκαθαρίσεις καλύτερα μέσα σου τη δυναμική αυτής της σχέσης για να είσαι σίγουρη αν εξηγείται η εμφάνιση του άλλου ανθρώπου όταν είναι μαζί τους.


__________________
6.

Αγαπητή Α μπα,
διαβάζω συχνά τη στήλη σου και πραγματικά βρίσκω πολύ λογικές και ισορροπημένες τις απαντήσεις που δίνεις στους αναγνώστες σου. Έχω παρατηρήσει όμως ότι πολύ συχνά παραπέμπεις σε ψυχολόγο. Φυσικά, είναι το πιο σωστό και safe που μπορείς να κάνεις αφού ένας ειδικός περισσότερο καλό παρά κακό θα κάνει σε έναν προβληματισμένο άνθρωπο. Έχω σκεφτεί και εγώ να σου στείλω πολλές φορές όμως γνωρίζω την απάντηση ήδη και θα είναι, αδιαμφισβήτητα, να στραφώ στη γνώμη ενός ειδικού. Το θέμα είναι όμως πως δυστυχώς στους καιρούς που διανύουμε οι ψυχολόγοι είναι μεγάλη πολυτέλεια για τους περισσότερους. Το ίδιο συμβαίνει και σε εμένα. Παρ'ολ'αυτά εγώ δοκίμασα να απευθυνθώ σε ψυχολόγους του νοσοκομείου οι οποίοι σε δέχονται δωρεάν αλλά και σε ψυχολόγο ενός τοπικού ιδρύματος ψυχικής υγείας, επίσης χωρίς χρέωση. Προς κακή μου τύχη και οι δύο περιπτώσεις μόνο δυσαρέσκεια μου προκάλεσαν. Στην πρώτη περίπτωση επρόκειτο για άτομα ανειδίκευτα στα θέματα που ήθελα να θίξω καθώς τελικά ήταν κοινωνικοί λειτουργοί και μάλιστα μου ζήτησαν να πηγαίνω σε πολύ αραιά διαστήματα, ενώ εγώ είχα ανάγκη να μιλήσω, ίσως λόγω έντονης προσέλευσης κόσμου. Η δεύτερη περίπτωση ήταν μια πολύ μικρή κοπέλα με μηδέν επαγγελματισμό τοποθετημένη στη θέση αυτή για λίγους μήνες με κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Περιττό να σου πω ότι απογοητεύτηκα ολωσδιόλου. Λεφτά για ιδιώτη ψυχολόγο δεν παίζουν. Επίσης γνωρίζω πολύ κόσμο που είναι στην ίδια θέση με εμένα και λόγω οικονομικής δυσπραγίας έχουν αμελήσει τον εαυτό τους. Ποιες είναι οι σκέψεις σου πάνω στο θέμα?
-Criss


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν φταίει το δωρεάν για την δυσαρέσκεια σου. Και αυτοί που πληρώνουν, δεν πετυχαίνουν την ιδανική θεραπευτική σχέση με την πρώτη, ούτε με τη δεύτερη, και απογοητεύονται επίσης. Η αναζήτηση του θεραπευτή που σου ταιριάζει είναι μέρος της θεραπείας σου. Δεν μου αρέσει η υπόνοια ότι δεν είναι καλοί στη δουλειά τους επειδή δεν πλήρωσες. Πληρώνουν όλοι οι Έλληνες με τους φόρους τους. Ακόμα και δίκιο να έχεις και να έπεσες πάνω σε κακές περιπτώσεις, καλοί και κακοί επαγγελματίες υπάρχουν πάντα και παντού. Ψάξε κι άλλο.


_________________
7.

Aμπα μου,
Θα σου μιλήσω κι εγώ για τη μητέρα μου.
Εγώ δεν έχω μία μητέρα παρεμβατική, που να μου επιβάλει τα θέλω της, να με χειραγωγεί, να μου περνάει υπόγεια το δικό της, να κάνει προβολές του εαυτού της πάνω μου. Δε με ανακρίνει, δε με ελέγχει, δεν γκρινιάζει όταν βγαίνω, όταν είμαι όλη μέρα ξαπλωμένη. Δουλεύω, αλλά με στηρίζει να βρω κάτι άλλο, καλύτερο, να μείνω και χωρίς δουλειά για να κάνω την τάδε εξάμηνη πρακτική που θα κάνει καλό στο βιογραφικό μου.
Εγώ έχω το πρόβλημα. Νιώθω ότι αδιαφορεί. Δε με ρωτάει τι κάνω, τι σκέφτομαι, πώς νιώθω. Δε με φροντίζει όταν είμαι άρρωστη, μπορεί απλά να χτυπήσει την πόρτα του δωματίου μου μετά από 8 ώρες που είμαι κλεισμένη για να με ρωτήσει αν θέλω κάτι. Όχι να μου φτιάξει βέβαια, απλά να μου το φέρει. Πρέπει να είμαι εμφανώς και για ώρα μέσα στα μούτρα για να με ρωτήσει αν έχω κάτι. Δεν επικοινωνούμε. Έρχεται σπίτι και βλέπει τη μία σειρά μετά την άλλη, ενώ παράλληλα ρίχνει πασιέντζες με τις ώρες. Νιώθω πως και να θέλω κάτι να της πω, θα την διακόψω απ' το σίριαλ.
Παράλληλα γκρινιάζει στους γύρω ότι δεν της ανοίγομαι. Μα δεν έχει κάνει ποτέ, καμία προσπάθεια να έρθουμε πιο κοντά. Με δική μου πρωτοβουλία θα κανονίσω να πάμε κάπου να φάμε, ένα σινεμά, να κάνουμε κάτι, και δεν είναι λίγες οι φορές που μου λέει θα δούμε και τελικά μου λέει "άστο, είμαι κουρασμένη, πονάει η κοιλιά μου(πάντα όταν είναι να πάει κάπου που δε θέλει)" και τελικά δε θα κάνουμε τίποτα.
Έχω σκεφτεί το ενδεχόμενο να έχει κατάθλιψη, αλλά γενικά είναι μέσα στην καλή χαρά. Όχι βέβαια ότι σημαίνει αυτό κάτι, αλλά δε μπορώ να πω ότι μου φαινεται να έχει πρόβλημα. Θα βγει με φίλους με ενθουσιασμό, στη δουλειά της είναι πολύ καλή, βγάζει λεφτά και την αγαπάει. Γενικά στην καθημερινότητά της όμως, είναι τεμπέλα. Και η αλήθεια είναι, ότι δεν ήθελε οικογένεια. Κατά λάθος έμεινε έγκυος, ποτέ δεν ήθελε να γίνει μαμά. Ας πούμε ένιωθε ότι είναι από άλλη πάστα. Και για να μην ηχήσει περίεργα η απουσία του πατέρα μου από την περιγραφή, να σου πω ότι είναι για μένα μαμά και μπαμπάς. Είναι πολύ αφοσιωμένος πατέρας και σύζυγος. Μαλώνει με τη μητέρα μου συχνά λόγω όλων αυτών των χαρακτηριστικών της, τα οποία εκείνη βελτιώνει όταν ο μπαμπάς είναι εδώ, αλλά όταν (πολύ συχνά) λείπει σε επαγγελματικό ταξίδι, το σύστημα αδρανεί.
Οπότε με αυτό το παρασκήνιο, πιάνω τον εαυτό μου να θυμώνει άδικα. Θυμώνω που δεν είναι η κλασική μαμά που σκίζεται να μου φτιάξει ό,τι θέλω να φάω (γιατί να το κάνει;), που δεν κάνει δουλειές παρά μόνο όταν είναι πλέον επιτακτικό (ενώ εγώ δεν τη βοηθάω σχεδόν ποτέ-τρέχω βέβαια όλη μέρα, σε αντίθεση με τον μπαμπά που όταν είναι εδώ κάνει τις μισές δουλειές), που καπνίζει, που τρώει σαβούρες, που δε μπορώ να τη δω σαν πρότυπο. Είχες πει κάποτε ότι αυτό που μας ενοχλεί στους άλλους είναι κάτι που βλέπουμε στον εαυτό μας (Έσσε). Ίσως ισχύει. Παλεύω μόνιμα να μην τεμπελιάζω, να μη σαπίζω αλλά να κάνω κάτι.
Δεν ξέρω τι θέλω να ρωτήσω. Ίσως θα ήθελα να μου δώσεις μία πιο καθαρή προοπτική αυτών που σου έγραψα, γιατί εγώ νιώθω ότι έχω δίκιο και άδικο ταυτόχρονα. Ότι είμαι αυστηρή κριτής ενώ έχω μία-όπως την αποκαλούν οι φίλες μου-κουλ μαμά.
Είμαι 25 χρονών, αν έχει σημασία.
Σ' ευχαριστώ για τον χρόνο σου.
- Η άλλη όψη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

To είπες πολύ ωραία, έχεις δίκιο και άδικο μαζί. Έχεις δίκιο ως εξής: λόγω του μπαράζ μητρικών προτύπων δεν έχεις αναπτύξει ακόμα την ικανότητα να δεχτείς ότι όταν οι γυναίκες γίνονται μητέρες δεν παθαίνουν ριστάρτ με νέο λογισμικό, αλλά εξακολουθούν να έχουν τα ελαττώματα και τα προτερήματα που είχαν πριν. Η εικόνα που έχεις για τη μαμά που σκίζεται να στύψει πορτοκάλια χωρίς να περιμένει τίποτα δεν υπάρχει. Οι μητέρες που σκίζονται με αυτόν τον τρόπο, κάτι ζητάνε από τα παιδιά τους, μια εμπειρία που ούτε υποψιάζεσαι, και μπορείς να πάρεις μια ιδέα αν διαβάσεις παλιότερα 'α μπα'. Η μητέρα που θρηνείς είναι μια μητέρα που έχεις μάθει να περιμένεις, και αν σου πω ότι αυτό που έχεις μάθει να περιμένεις είναι από τις διαφημίσεις για απορρυπαντικά, τότε ίσως καταλάβεις καλύτερα τι εννοώ.


Περιμένοντας την συμπεριφορά ενός αγίου προτύπου δεν ξέρω αν είσαι δίκαιη στην εκτίμηση του χαρακτήρα της. Δεν ξέρω δηλαδή αν υπάρχει κάποια αδιαφορία προς εσένα, ή αν δεν μπορείς να αποκρυπτογραφήσεις τον τρόπο που σε αγαπάει. Δεν χρειάζεται να πάτε σινεμά για να έρθετε πιο κοντά, ούτε να κάνετε «πράγματα μαζί». Μου φαίνεται ότι κι αυτό από διαφημίσεις το έχεις ξεπατικώσει. Ζείτε στο ίδιο σπίτι. Οι ευκαιρίες είναι καθημερινές. Οι στιγμές σύνδεσης γίνονται εκεί που δεν το περιμένεις, από βλέμματα, αγκαλιές, μικρές εξομολογήσεις. Μπορεί να είναι αλήθεια ότι έμεινε κατά λάθος έγκυος, μπορεί να είναι αλήθεια ότι δεν ήθελε οικογένεια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα προτιμούσε να μην σε έχει στη ζωή της. Και πάλι νομίζω ότι μπαίνεις στην παγίδα της Μάνας προτύπου που ήθελε να κάνει παιδιά από το δημοτικό αλλά το έκανε μόνο όταν βρήκε τον κατάλληλο άντρα.


Αν δυσκολεύεσαι να της ανοιχτείς – γιατί αυτό τουλάχιστον πρέπει να το δεχτούμε ως δεδομένο – τότε κάνε της ερωτήσεις. Ρώτα τη για τη ζωή της. Ρώτα τη πώς ήταν πριν παντρευτεί, για τις παιδικές της φίλες. Συζήτησε μαζί της για να τη γνωρίσεις, γιατί όσο είναι αλήθεια ότι οι γονείς δεν ξέρουν τα παιδιά τους, άλλο τόσο ισχύει και το αντίθετο. Τα παιδιά – δηλαδή όλοι μας – είμαστε πάρα πολύ εγωκεντρικοί με τους γονείς μας. πιστεύουμε ότι ο ρόλος τους περιορίζεται στο να είναι γονείς μας. Δεν θέλουμε να ξέρουμε για την ζωή τους πριν, για τις ματαιώσεις τους, για τις απογοητεύσεις τους, θέλουμε να είναι πάντα ευτυχισμένοι επειδή έχουν εμάς – το κέντρο του κόσμου τους – τι άλλο θέλουν;


Πάντως σε συγχαίρω για το θάρρος σου να αναγνωρίσεις ότι της μοιάζεις. Νομίζω ότι αυτό και μόνο είναι μια καλή αφετηρία για να αρχίσετε να μιλάτε.


96

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Α ρε 3, τι μου θύμισες. Όταν ήμουν γύρω στα 10, η κυριαρχική προσωπικότητα της τάξης, μου έτρωγε κάθε μέρα, όλη τη χρονιά, το σπιτικό μου σάντουιτς. Όχι όλο, φυσικά. Εγώ τότε ήμουν ένα παιδί ντροπαλό και υποτακτικό και καταλαβαίνετε πώς ένιωθα μπροστά της. Αυτή η ψυχοφθόρος καθημερινή τελετουργία πρέπει να ξεκίνησε για πρώτη φορά όταν η "αρχηγός" της τάξης μου ζήτησε λίγο από το σάντουιτς. Εγώ, φυσικά, της έδωσα προθυμότατα. Σχεδόν αμέσως, σταμάτησε να μου ζητάει και αντ' αυτού έκανε το εξής τραγικό: Mόλις το έβγαζα από τη σάκα, όσο μακριά και αν βρισκόταν, μου έκανε ένα νεύμα που δε σήκωνε αντιρρήσεις, με το οποίο ουσιαστικά μου έλεγε "Σε είδα ότι έβγαλες το σάντουιτς, φέρε τώρα το μερίδιό μου". Πολύ σύντομα, από μόνη μου έτρεχα να της δώσω, χωρίς καν να περιμένω το κυριαρχικό της νεύμα. Πόσο θλιβερό.
#3. Το'χω ξαναγράψει και παλιότερα σε ανάλογη ερώτηση με τη δική σου και θέλω να πιστεύω ότι βοήθησα κόσμο με τη συμβουλή μου:Βάλε μέσα στο ταπεράκι με τα μπισκότα, έναν από εκείνους τους κλόουν με το ελατήριο που πετάγονται.
#2 πρακτική συμβουλή? Internet. Έχω απόλυτη συναίσθηση της δυσκολίας να βρεις ταίρι σήμερα, αλλά και παλιότερα δεν ήταν ευκολότερο. Τις περιοδους που ήμουν ελεύθερη γνώρισα πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους μέσω Internet (πριν καν να είναι τόσο της μόδας) που κατέληξαν είτε σε σχέση είτε και σε φιλία. Για ποιο λόγο να ταλαιπωρεισαι και να περιμένεις κάτι που δεν έρχεται αφού ζούμε στην εποχή που τόσο εύκολα μπορείς να γνωρίσεις κόσμο. Και ναι υπάρχουν και εκεί κελεπουρια που είναι για κλαμματα αλλά πρέπει να ξεχωρίζεις ποιος αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς και ποιος όχι
#4 Η ευκαιρία που σου δόθηκε είναι μοναδική! Και 2-3 μέρες τη βδομάδα να λείπεις, δεν θεωρώ ότι είναι τόσο τραγικό. Δηλαδή διαφορετικά θα βλεπατε ο ένας τον άλλο καθημερινα; Η σχέση σας είναι ακόμη στην αρχή σχετικά και δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί. Επίσης, η δουλειά δεν θα επηρεάσει το αν συγκατοικήσετε ή όχι - δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείς αλληλένδετα αυτά τα δύο. Και η σχέση σου δείχνει να σε υποστηρίζει να δεχτείς αυτή τη δουλειά. Νομίζω ότι βρίσκεις προβλήματα και βλέπεις φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν...
#1 Αυτό που επισημαίνει η Α,μπα (ότι πολλές φορές η πίεση ασκείται από γυναίκες προς γυναίκες) είναι τόσο πραγματικό και τόσο τραγικό ταυτόχρονα, που αν κάποιος από τους σχολιαστές γνωρίζει κάποια σχετική δημοσιευμένη έρευνα για τους λόγους αυτής της συμπεριφοράς και μπορεί να μας δώσει το λινκ, θα ήμουν ευγνώμων!(Πρόσφατα, η μητέρα του συντρόφου μου μας είπε ότι πρέπει να βιαστούμε αν θέλουμε παιδί, γιατί για εμένα χτυπάνε ήδη καμπανάκια (sic). Δεν έχω συζητήσει ποτέ μαζί της θέματα του κύκλου μου κλπ ούτε αν προσπαθούμε ήδη, γιατί είναι προσωπικά μου/μας δεδομένα. Ο άντρας της δεν είπε τίποτα, ο σύντροφός μου την μάλωσε (οι άντρες δηλαδή με "προστάτεψαν" με τον τρόπο τους), μετά εγώ έβαλα στο youtube το "πάλι χτυπάνε καμπάνες για μας" και γελάσαμε. Η χοντράδα / κακία / ανόητη παρέμβαση, όμως, είχε ήδη ακουστεί.
#3 Μου θυμίζουν οι συνάδελφοί σου παλιό συνάδελφο στο εργαστήριο. Φέρναμε από κοινού εναλλάξ όλοι οι υπόλοιποι καφέ και ζάχαρη για να μην αγοράζουμε απ' έξω για λόγους οικονομίας.5-6 άτομα είμαστα, όλοι έφερναν με τη σειρά (αγόρια-κορίτσια), εκτός από κείνον, ο οποίος έπινε 2-3 καφέδες τη μέρα με τεράστιες ποσότητες καφέ και ζάχαρης έκαστος! :P Σε κάποια φάση, αφού το είχαμε σχολιάσει πολλές φορές μεταξύ μας και αφού πετάξαμε διάφορες σποντίτσες κατα καιρούς, η πιο δυναμική απ' όλους μας, τον έβαλε μπροστά και του την είπε που δεν φέρνει ποτέ καφέ ή ζάχαρη. Τελικώς δεν έφερε ποτέ του. Απεφευγε να φτιάχνει καφέ όταν είμασταν μπροστά ή είχε κάπου δική του καβάτζα, δεν ξέρω. Σίγουρα πάντως μαζευτηκε... Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι ο τζαμπατζής συχνά παραμένει τζαμπατζής, αλλά πάντα χρειάζεται κάποιον να του τρίξει τα δόντια για να μαζευτεί. Βρίσκω θαυμασια την ιδέα της Λένας για κοινό ταμείο για τα σνακ. Και αν τα παιδιά...δεν... θα πρότεινα να σκεφτείς να κρύβεις ή να βρεις κάπου να κλειδώνεις τα πράγματά σου και ας παρεξηγηθούν! Αλλιώς θα πρέπει να φέρνεις καθημερινά, το οποίο καταλαβαίνω πως μπορεί να είναι άβολο...
#4 Δεν ξέρω για΄τι οι άνθρωποι βάζουν σε ιεραρχία πρώτα τα προσωπικά και μετα΄τα επαγγελματικά. Η καριέρα, αν ακολουθείς αυτό που λαττρέυεις και σε παθιάζει δεν έιναι χολέρα και δεν έιναι αναζήτηση μόνο υλικών αγαθών. Μέσα απο την καριέρα σου, την αλληλεπιδραση με άλλους έξυπνους ανθρώπους και τις εμπειρίες που θα συλλέξεις ταξιδευοντας τον κόσμο θα φτα΄σεις ένα βήμα πιο κοντά στον εαυτό σου και θα δεις πιο έυκολα ποια έισαι. Κακά τα ψέμματα τα χρήματα θα σε βοηθήσουν και αυτά (αν δε τα χαλάς μόνο σε τσάντες και λούσα) γιατί αλλιώς δεν θα μπορέις να κάνεις διακοπές η ταξίδια σε διαφορετικά μέρη, να κάνεις δραστηριότητες που δεν θα μπορούσες να κάνεις με λίγα χρήματα (πχ. να δοκιμάσεις απο όλα τα street food της ευρώπηςμέχρι να πας σε όπερα γιατί και αν δε σου αρέσει στην τελική δεν θα τα κλάψεις τα 80 ευρώ του εισιτηρίου αλλα θα πεις χαλάλι και αυτό)Αν δεν είχα δεχτέι εκείνη την αντίστοιχη πρόταση πριν 7 χρόνια να αφήσω την τότε κοπέλα μου και την Ελλάδα για να ταξιδε΄ψω τον κόσμο και να πάρω λεφτά που δεν φανταζόμουν αν οτι υπάρχουν δεν θα ήμουν ο άνθρωπος που είμαι και δεν θα έιχα βρεί τη γυνάικα που έχω (όχι ίδια που άφησα τότε)Πάντα θα μπορέις να γυρίσεις στην πρότερη κατάσταση αν δεις οτι δεν είναι για σένα αλλα ποτέ δεν θα μπορέις να το ξανακυνηγήσεις αν πεις όχο τώρα. Μην το αφήσεις
#2 Σίγουρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση να ξέρεις τι θες, όπως λέει η Λένα. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν σχέση μέσω μιας δραστηριότητας. Υπάρχουν τόσες πολλές ομαδικές δραστηριότητες/εκδηλώσεις για όλα τα ενδιαφέροντα. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για κοινωνικοποίηση γενικότερα. Δεν μπορούν όλοι να ξεκινήσουν κουβέντα ή να φλερτάρουν στα καλά καθούμενα. (Σε καμιά περίπτωση δεν εννοώ να ξεκινήσει κάποιος ένα χόμπι που (δεν) του αρέσει μόνο για να βρει σχέση)
#7Μια κι αναφέρεις τον Έσσε πάρε κι ένα του Ουάϊλντ που ταιριάζει γάντι στην προσδοκία και τη φοβία σου: "Όλες οι γυναίκες μεγαλώνοντας γίνονται σαν τις μανάδες τους. Αυτή είναι η τραγωδία τους. Κανένας άντρας δεν γίνεται κι αυτή είναι η δική τους."Τις προβολές και τις προσδοκίες που έχεις από την μάνα σου θα τις προβάλλεις και θα τις απαιτήσεις ενδόμυχα αργότερα από τον σύντροφό σου. Και πρέπει να το προσέξεις αυτό. Η παρεμβατικότητα κι ο έλεγχος ("είσαι καλά; φόρεσες τη ζακέτα σου; έφαγες το φαϊ που σου έφτιαξα;") και η "αυθόρμητη" φροντίδα-κανάκεμα ("Πιες την φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα ρώρα. Θα χάσει τις βιταμίνες της. Τόσο κόπο έκανα να κουβαλάω τα πορτοκάλια από την λαϊκή!") δεν είναι ενδείξεις ενδιαφέροντος. Ενδείξεις μαμακίασης είναι και σκοτώνουν τις σχέσεις. Τις όποιες σχέσεις όχι απλώς τις γονικές-θυγατρικές. Δώσε βάση και πρόσεξε τώρα που είναι νωρίς.
Όντως. Πάντως συχνότερα μάνα ψάχνουμε (άντρες-γυναίκες) από τον σύντροφο μας παρά πατέρα. Επειδή στην μάνα έχουμε "κρεμάσει" όλες τις απαιτήσεις να μας καταλαβαίνει και να μας συγχωρεί στα πάντα. Λάθος και τα δύο βέβαια. Άλλοι ρόλοι. Άλλος του συντρόφου.
#7 Η μαμά δούλα και κυρά ισχύει κυρίως στην Μεσόγειο, στην βόρεια Ευρώπη στα 25 θα ήσουν ήδη 7 χρόνια εκτός οικογενειακής εστίας και θα έβλεπες τους δικούς σου μια φορά την εβδομάδα. Δεν σημαίνει οτι η Σουηδέζα μαμά που δεν τηλεφωνεί κάθε μέρα στο παιδί της να δει αν έφαγε και δεν του ετοιμάζει τάπερ δεν νοιάζεται και δεν το αγαπά, απλά με διαφορετικό τρόπο. Λες οτι η μητέρα σου σε στηρίζει αυτό λοιπόν σημαίνει οτι δεν είναι αδιάφορη απλά δεν είναι τόσο "νοικοκυρά" όσο οι μητέρες των φίλων σου, δεν μπαίνει σε αυτό το καλούπι λόγω χαρακτήρα. Αν αυτό που σε ενοχλεί είναι που δεν περνάς τόσο ποιοτικό χρόνο με τη μαμά σου προσπάθησέ το. Δεν έχεις μια τέλεια μαμά, καμιά μαμά δεν είναι τέλεια γιατί πρωτ απ όλα είναι άνθρωποι και μετά γονείς. Μέχρι κάποιο σημείο πρέπει να συμβιβαστείς γιατί η μαμά σου δεν θα αλλάξει. Το καλό είναι οτι κατανοείς μέχρι κάπου την συμπεριφορά της γιατί της μοιάζεις και ξέρεις οτι δεν το κάνει επειδή αδιαφορεί για την κόρη της
Vicky και Φούστα από πάνω, υπάρχουμε κ εμείς που θα σκοτώναμε για μια τόσο κουλ μαμά! Εμένα μου έκανε θαυμάσια εντύπωση η μαμα του #7 η κόρη πάλι όχι κ τόσο.
Η σημερινή #7 μου πάτησε κάλο. Συμπτωματικά το σ/κ που πέρασε έλεγα σε μια φίλη μου μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι κάποτε η κόρη μου θα μου χτυπήσει το ότι δεν είμαι καλή νοικοκυρά, ότι τρώω junk food και ότι δεν ξέρω να φτιάχνω μαμαδίστικα φαγητά. Βασικά της έλεγα ακριβώς ό,τι γράφει και η 7 (μήπως η 7 είναι η κόρη μου από το μέλλον;;;;), ότι είμαι η cool μαμά αλλά δεν είμαι η παραδοσιακή μαμά. Αγαπητή "άλλη όψη", μερικές σκόρπιες σκέψεις:- δεν είναι ανάγκη να έχεις πρότυπο τη μητέρα σου. Δεν ξέρω γιατί έχεις αυτή την "απαίτηση", αλλά κάλλιστα μπορείς να αναζητήσεις άλλα πρότυπα - και πάλι δεν είναι ανάγκη "να κάνεις πράγματα" με τη μητέρα σου. Στο ίδιο σπίτι ζείτε, ίσως εκείνη το λίγο ελεύθερο χρόνο της να θέλει να βλέπει φίλους της ή να κάνει κάτι για τον εαυτό της. - λες ότι είναι τεμπέλα αλλά παράλληλα λες ότι δε βοηθάς στις δουλειές του σπιτιού κι εσυ. Μήπως την κρίνεις κάπως αυστηρά λοιπόν; Γιατί δε βρίσκετε ένα σύστημα οι τρεις σας ώστε να είναι ολοι ευχαριστημένοι; - η πληροφορία ότι έμεινε κατα λάθος έγκυος, δεν ξέρω πώς έφτασε στα αυτιά σου, αλλά έχει σημασία ποιος και γιατί στη μετέφερε.
Πολλοί γονείς δυστυχώς μοιράζονται τέτοιες προσωπικές πληροφορίες με τα παιδιά τους (ήσουν τυχαία εγκυμοσύνη ή ήταν να κάνω έκτρωση και τελικά σε κράτησα για τον Χ λόγο) και δεν καταλαβαίνω τι σκοπιμότητα εξυπηρετούν πραγματικά δεδομένου ότι μόνο ζημιά κάνουν!
Εννοείται Καραβάν' και γι'αυτό της τονίζω ότι πρέπει να σκεφτεί ποιός, γιατί και πότε της το είπε. Ακόμα θυμάμαι που η μητέρα μου μού είχε πει ότι πριν μείνει έγκυος σε μένα είχε μια παλίνδρομη κύηση. Μου το ανέφερε πολύ εγκυκλοπαιδικά,χωρίς δράματα με αφορμή κάποιο παρεμφερές γεγονός στο περιβάλλον μας ή κάτι τέτοιο. Ήμουν μάλιστα στην αρχή εφηβείας, δεν ήμουν νιάνιαρο, αλλά και πάλι με είχε αναστατώσει αυτή η πληροφορία. Θεωρώ ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα κρατάμε για εμάς και να μη φτάνουν στα παιδιά μας.
Αυτό εξυπηρετούν Καραβαν. Υπάρχουν άλλοι που περιγράφουν στα παιδιά τους λεπτομέρειες περί των ερωτικών,σεξουαλικών τους Είναι απίστευτο πόσοι ψυχάκηδες γίνονται γονείς.
Φούστα, γιατί σε αναστάτωσε η πληροφορία ότι πριν από σένα η μαμά σου είχε μια παλίνδρομη κύηση; Κι εγώ είχα πριν από το δεύτερο παιδί αλλά δεν το ξέρει επειδή δεν έχει σημασία.
Να σου πω εγώ Kαραβάν'τι σκοπιμότητα εξυπηρετούν που το έχω βιώσει με τη μάνα μου.Είναι απόλυτα χειριστικό. Και μόνο. Έφαγα τη μισή ζωή μου μέχρι να το καταλάβω και να το τινάξω από πάνω μου.Και τις ζωές κάποιων άλλων....
Ευτυχώς που διαβάζω Φούστα και Vicky λίγο πιο κάτω και νιώθω λιγότερες ενοχές που ούτε φέτος θα μοσχοβολήσει η κουζίνα μας σπιτικά μελομακάρονα, αλλά θα απολαύσουμε τα ωραιότατα του ζαχαροπλαστείου!
#6Αν και δε θέλω να σε αποθαρρύνω από την αναζήτηση βοήθειας και συμφωνώ με την Α,μπα, εγώ θέλω να μιλήσω και για τον ελέφαντα στο δωμάτιο:Οι φτωχοί άνθρωποι πολλές φορές δεν θα σωθούμε όσο και να προσπαθούμε γιατί μερικά προβλήματα λύνονται με χρήματα σε αυτή την κοινωνία (ή προκαλούνται από την έλλειψή τους αντίστοιχα). Κάποιος χάνει τον άνθρωπό του επειδή δεν είχε χρήματα να πάει κάνει την εγχείρηση που γίνεται μόνο σε 2-3 χώρες στον κόσμο.Άλλος χάνει το παιδί του από καρκίνο επειδή δεν είχε χρήματα να καταψύξει βλαστοκύτταρα.Άλλος καταστρέφεται όλη του η ζωή γιατί έχει βαρειά κατάθλιψη (κι αρχίζουν όλα σιγά σιγά να καταρρέουν, εργασία, σχέση, κοινωνικός κύκλος..) και στο δήμο του δεν έχει καν ψυχολόγο ούτε ψυχίατρο, ίσως μόνο νευρολόγο.Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίζουμε να παλεύουμε, αλλά δεν είναι απραίτητο ότι θα σωθούμε όλοι.
αυτό που λες ισχύει σε μεγάλο βαθμό από την άλλη, βλέπεις και πολλά παραδείγματα πλούσιων, διάσημων και ισχυρών που παλεύουν με κατάθλιψη ή ανορεξία ή αλκοολισμό και πάει λέγοντας. Και εκεί βλέπεις ότι όσα λεφτά και να έχεις, κάποιες φορές η κατάσταση δε σώζεται. Θέλω να πω ότι κάποια θέματα προκαλούνται από το μυαλό μας (το σώμα μας, τη χημεία του εγκαφάλου μας, την ψυχή μας, πείτε το όπως θέλετε) και μόνο από εκεί λύνονται- ανεξάρτητα από το ποιες συνθήκες επικρατούν εξωτερικά.Δεν αγνοώ τις στατιστικές και τις πιθανότητες. Ίσως αυτό που σκέφτομαι να είναι αισιόδοξο, ίσως και μοιρολατρικό. Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς.
συμφωνω απολυτως, τα χρηματα ειναι το κλειδι σε πολλα πραγματα και κυριως στα σοβαρα. Με εχει κουρασει λιγο η φιλολογια της Α μπα για δωρεαν ψυχολογο, ναι οκ, δεν υπαρχει αλλη λυση αν δεν εχεις χρηματα, αλλα ας μην το παρουσιαζουμε και ως καλη λυση.
#4.Μόνη σου τα σκέφτεσαι,μόνη σου τα λες.Να σου πω κάτι;Δεν είναι ντροπή,να προτιμήσεις μια δουλειά,που να σου προσφέρει ωράριο και συνθήκες,που πιστεύεις,ότι θα σε διευκολύνουν,αν κάνεις οικογένεια.Δεν είναι ντροπή,να πεις όχι σε πιο συναρπαστικές ευκαιρίες καριέρας,αν νομίζεις,ότι θα ζοριστείς στην προσωπική σου ζωή.Και το αντίθετο να αποφασίσεις και πάλι οκ.Το θέμα είναι να το θέλεις.Να το κάνεις,ό,τι αποφασίσεις να κάνεις,γιατί γουστάρεις.Ούτε από φόβο,ότι θα μείνεις μόνη,ούτε από ψυχαναγκασμό,ας πούμε,ότι σαν σύγχρονη γυναίκα με σπουδές,ικανότητες κτλ πρέπει οπωσδήποτε να κυνηγήσεις σαν το σκυλί μια καλή επαγγελματική σταδιοδρομία.Χαλάρωσε λίγο και πάρτο απ'την αρχή πάλι πιο ψύχραιμα.Σε κάτι συμβιβαζόμαστε περισσότερο,σε κάτι λιγότερο,κάνουμε όσα μπορούμε από αυτά,τα οποία θέλουμε,για να νιώθουμε καλά,να έχουμε ισορροπία μέσα μας,και προχωράμε.Χιλιάδες γυναίκες αυτό κάνουν καθημερινά.Και δεν είναι πάντα σίγουρες,ότι έχουν πάρει όλες τις σωστές αποφάσεις.
#4 Δεν καταλαβαίνω το πρόβλημά σου. Θα λείπεις μόνο δυο μέρες τη βδομάδα κι οχι κάθε βδομαδα. Εξάλλου τα περισσότερα ζευγάρια που δεν συγκατοικούν δεν βλέπονται κάθε μέρα, οι δυο μέρες που θα είσαι εκτός δεν θα επηρεάσουν την σχέση σας, θα συνεχίσεις να ζεις στην Ελλάδα. Και ο φίλος σου σε υποστηρίζει, το μόνο που σου λέει, και σωστά κατά τη γνώμη μου, είναι να περιμένετε λίγο να δεις πως θα είσαι με τη δουλειά για να συγκατοικήσετε. Θεωρώ μέγα λάθος να θυσιάσεις την καριέρα σου για την προσωπική ζωή γιατί δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την διάρκεια της σχέσης σου (και φυσικά το αντίστροφο). Μην αγώνεσαι λοιπόν γιατί αυτές οι δυο μέρες που θα λείπεις δεν θα καταστρέψουν την σχέση σου, ιδιαίτερα εφ οσον ο φίλος σου σε υποστηρίζει σε αυτή σου την απόφαση
Συμφωνώ απόλυτα baby doll! Κι επισης δεν βρίσκω κανένα πρόβλημα με το να κοιμάσαι 2 βραδια την εβδομάδα μόνος σου...Απο 2 μοναχικους ύπνους δεν πέθανε ποτέ κανείς! (και παραπάνω... Και πολύ παραπάνω..) Απλωνεσαι και διαγώνια στο κρεβάτι... Μια χαρά! Εγώ πάντως όταν λείπει ο άντρας μου πάντα πιάνω.... την υποτείνουσα!
Madeline μην το λες... Ο δικός μου. Θυσιάζει πολλές φορές πράγματα για μένα και την οικογένεια. Και στοιχίζουν αυτά. Aλλά τι να κάνουμε. Έτσι είναι. Κάπου χάνεις, κάπου κερδίζεις.
#5.Είναι πρόβλημα,όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν το παιδί τους σαν να τους χρωστάει.Δε λέω να μη βοηθάνε τα παιδιά.Αλίμονο.Βλέπουμε όμως και περιπτώσεις,που οι γονείς απαιτούν και εκβιάζουν.Καταφέρνει να φτάσει το παιδί σε ένα χ οικονομικό επίπεδο και αρχίζουν να το γδέρνουν.Πολλές φορές και για να βοηθήσουν κάποιο από τα αδέρφια του,που δεν έχει την ίδια τύχη ή είναι και ανεπρόκοπο.Και εννοείται του χτυπάνε όλα όσα του έχουν προσφέρει.Είναι σαν να επένδυσαν σε μια επιχείρηση και ζητάνε τώρα τα κέρδη.Και δεν το κάνουν μόνο,όταν αφορά χρήματα.Το επιβαρύνουν με κάθε δυνατή εξυπηρέτηση,του κάνουν κουμάντα και πάντα εκεί ο εκβιασμός.Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες.Και οι αντιδράσεις από την πλευρά του παιδιού μπορεί να είναι πολύ έντονες.Είναι όμως μια κατάσταση που έχει ξεφύγει.Δεν μπορεί σίγουρα να πει κανείς,ότι τα ίδια ξεσπάσματα θα υπάρξουν και σε άλλες περιπτώσεις.Όμως όταν βλέπεις κάποιον εκτός εαυτού,τρομάζεις.Φοβάσαι και είναι λογικό.Δεν υπάρχει εγγύηση,ότι αυτή η συμπεριφορά δε θα γυρίσει και προς σε σένα.
#2 Δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή για να γνωρίσεις κάποιον. 'Η θα είναι κάποιος από φιλική παρέα ή δουλειά/σχολή/χομπυ ή σε κάποιο μπαρ/καφετερια/ κλπ ή τυχαία στο δρόμο/αεροπλάνο/ταξίδι ή online κι όσοι ρωτάνε είναι επειδή δεν έχουν βρει κάποιον μέσα από τον κοινωνικό τους περίγυρο (φίλους, σχολή δουλειά) και φοβούνται ή δεν θέλουν ή δεν θεωρούν αποδεκτό κοινωνικά να δοκιμάσουν κάποιους τρόπους (online ή σε κάποιο μέρος διασκέδασης). Και μετά να βγαίνεις, να φλερτάρεις, δείχνεις διαθέσιμη και είναι ανοιχτή. Και αυτό που λέει η Αμπά προτίστως, να ξέρεις τον εαυτό σου και το τι ψάχνεις. Κάποιο μυστικό δεν υπάρχει, χρειάζεται και τύχη αλλά περισσότερο το να ξέρεις τι θες και να τολμάς και να μην φοβάσαι την απόρριψη ούτε να απελπίζεσαι αν κάποια ραντεβού δεν πάνε καλα.
Στο online πρέπει να είσαι προπονημενη στο να ξεχωρίζεις τα ψέματα που σου σερβίρουν. Άσε που ορισμένες φορές είναι σαν να περνάς από συνέντευξη για δουλειά.
Πάντα πρέπεινα είσαι προπονημένος/η στο να ξεχωρίζεις τα ψέμματα που σου σερβίρουν. Θεωρείς οτι αν γνωρίσεις εναν συνάδελφο στη δουλειά δεν μπορεί να είναι παντρεμένος και να στο κρύβει; 'Η ο ξάδερφος της φίλης Σούλας που σου είπε οτι είναι καλό παιδί και κρατιέται καλά να είναι ένας τροφαντός μαμάκιας;Το online είναι ένας άλλος τρόπος γνωριμίας, φυσικά και δεν είναι πανάκεια ούτε για όλους όμως ας σταματήσουμε να το βλέπουμε ως ταμπού
Ναι μόνο εσύ. Τα 4/5 (ψηλός σκουρότριχος με αρρενωπό πηγούνι) είναι πρότυπο Άρλεκιν από την εποχή του Ομήρου ήδη. Τα τατουάζ είναι κλαρινογαμπρίστικη Αμερικανοκλανιά των τελευταίων 15-20 ετών. Μιλάμε για αξίες. Όχι αστεία. (προσωπικά μπλιαχ σε όλα πλην του ύψους)
Για όλους έχει ο μπαξές Chubis. Για μένα προσωπικά το μεγάλο ύψος (μαζί με λεπτόσαρκο σωματότυπο) είναι μέγα φετίχ για λόγους τελείως διαφορετικούς από αυτούς με τους οποίους το αναζητούν όλες οι υπόλοιπες (δλδ. αρρενωπότητα/alpha maleness/αυτοπεποίθηση/κοινωνικό στερεότυπο/σετάκι για τα τακούνια τους κλπ). Τους κάνει να *σκύβουν* για να σου μιλήσουν ή να σε φιλήσουν... Με συγκινούν γενικώς όλες οι σωματικές λεπτομέρειες που κάνουν τους άντρες να δείχνουν ευάλωτοι. :) ;)
#5Είναι πολύ ιδιαίτερη η σχέση ενός παιδιού με τους γονείς του και δεν θα έπρεπε να αποτελεί δείγμα του χαρακτήρα αυτού του ανθρώπου όταν βρίσκεται με ανθρώπους που έχει επιλέξει να έχει στη ζωή του και όχι συγγενείς που απλώς του κλήρωσε η τυχη. Ο σύντροφός σου φαίνεται να έχει δίκιο που τους φέρεται έτσι και όχι το να σου αγοράσει αυτοκίνητο ο γονιός δεν του δίνει συγχωροχαρτι ούτε το ελεύθερο να εξουσιάζει τη ζωή σου.Προσωπικά λέω πολλά ψέματα στη μητέρα μου για να την κρατάω όσο πιο μακριά γίνεται από τη ζωή μου γιατί μου δηλητηριάζει καθετι όμορφο. Στον σύντροφό μου δεν λέω ποτέ ψέματα. Στην αρχή όταν έβλεπε πόσο εύκολα έλεγα ψέματα τον προβλημάτισε. Όταν βέβαια γνώρισε τη μάνα μου από την καλή και την ανάποδη με δικαιολόγησε και κατάλαβε ότι δεν γίνεται διαφορετικά και φυσικά με εμπιστεύεται. Και πριν βιαστειτε να με κατακρίνετε σκεφτείτε πόσες φορές έχετε πει ψέματα από το νηπιαγωγείο ακόμα σε δασκάλους,συμμαθητές,εργοδότες και πάει λέγοντας. Με δύο λόγια είναι ο τρόπος ενός παιδιού να επιβιώνει όταν είναι αρκετά άτυχο ώστε να του τύχουν σκαρτοι γονείς. Θα φερθεί άσχημα χωρίς αυτό να επεκτείνεται στην υπόλοιπη ζωή του.
Κι εγώ προσωπικά βρήκα άδικη την κριτική. Όταν οι γονείς δεν σε σέβονται και καταπατούν τα όριά σου, δεν γίνεται(χωρίς σοβαρό κόστος όποιου απλά υπομένει) να μην αντιδράς. Αυτό όμως που δεν ξέρουν οι άλλοι είναι ο κώδικας που έχει αναπτυχθεί με το γονέα και το παιδί και δεν καταλαβαίνουν τι εντέλει εννοούν οι γονείς και τι επίσης έχει περάσει το παιδί μαζί τους. Ο μόνος λάθος χειρισμός του είναι, ίσως για να την κομπλιμεντάρει, ότι της είπε ότι συμπεριφορά του εξαρτάται από το πόσο ήρεμη είναι αυτή. Αν δηλαδή μια φορά δεν είναι ούτε αυτός θα είναι; Αυτό την προβλημάτισε λογικά. Αλλά ναι, καλό είναι να μη κρίνουμε τις σχέσεις γονιών-παιδιών με τόση βεβαιότητα όταν δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έχουν περάσει. Ούτε να τους λέμε υπερβολικούς. Ως παιδάκια είμαστε σχεδιασμένα για ν' αγαπήσουμε τους γονείς μας. Τα λάθη είναι μέσα στο πρόγραμμα μεν, απλά κάποιοι δεν είναι ενσυνείδητοι και αυτό στοιχίζει.
Καλησπέρα, είμαι η κοπέλα από την ερώτηση 5. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, απλά θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι. Δεν θεωρώ ότι επειδή οι γονείς του πήραν αυτοκίνητο πρέπει να τους κάνει τα χατίρια. Ίσα ίσα που χαίρομαι πολύ που είναι άνθρωπος που βάζει όρια με τους γονείς του και δεν έχουμε προβλήματα όπως άλλα που διαβάζουμε εδώ συχνά με πεθερικά που μπλέκονται στις σχέσεις. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι φοβάμαι ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά προέκυψε μετά από χρόνια τριβών και προβλήμάτων και σκέφτομαι ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο "μήνα του μέλιτος" αλλά στο μέλλον σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα. Είτε είναι οικονομικά, είτε είναι υγείας (μακριά από εμάς αλλά δυστυχώς συμβαίνουν), είτε επαγγελματικά. Αυτό που με ανησυχεί είναι μήπως αυτός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα προβλήματα (με φωνές κτλ) και όχι τους προβληματικούς ανθρώπους.