Στο σημερινό «Α μπα»: απρόσωπος παρατηρητής

Στο σημερινό «Α μπα»: απρόσωπος παρατηρητής Facebook Twitter
70

__________________

1.


Αγαπητή μου Α μπα, είμαι παντρεμένη εδώ και ενα χρόνο και θέλουμε πολύ ένα παιδάκι. Για δικούς μου ιατρικούς λόγους, όμως, πρέπει να γίνει με εξωσωματική (εχω κάποιο αυτοανοσο). Το θέμα είναι τι απαντάς σε συγγενείς, που δεν ξερουν ότι είσαι άρρωστος, και σε ρωτουν για το θέμα του παιδιου;;

 

Ό,τι θα απαντούσες κι αν δεν ήσουν άρρωστος: να κοιτάνε τη δουλειά τους. Αν δεν σου βγαίνει να είσαι απότομη, δοκίμασε το χαμόγελο-αφασία. Αν δεν σου βγαίνει κι αυτό, δοκίμασε την μέθοδο-μοναστήρι, που είναι η απάντηση «αυτά τα αποφασίζει η Παναγία». Αν δεν μπορείς να πεις ούτε αυτό χωρίς να γελάσεις, δοκίμασε το παγωμένο απλανές βλέμμα χωρίς να ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου (δες τον Ταξιτζή). Καλή τύχη στην εξωσωματική. Οι άλλοι είναι το τελευταίο που πρέπει να σε απασχολεί τώρα.


Η ερώτηση είναι απαράδεκτη, οπότε έχεις το ελεύθερο για να δώσεις όποια απαράδεκτη απάντηση θέλεις. Κάθε απαράδεκτη απάντηση είναι εγκεκριμένη από την ΑΑΑ (Αρχή Απαράδεκτων Απαντήσεων).

__________________
2.


"Αγαπητη Λενα...Απ οτι εχω καταλαβει εβλεπες sex and the city..δεν θα μπορουσα να περιγραψω πιο συνοπτικα το γαμο μου,ειναι μια ψευτικη fendi..Ετσι ειχε πει η Σαρλοτ για τον γαμο της με τον μεγαλογιατρο που τα ειχαν ολα οχι ομως σεξουαλικη ζωη..Ειμαι 30..εκανα πρωτη φορα σεξ στα 26 και με τον πρωην μου ηταν τελειο,θεικο..(αλλα πολυ ζηλιαρης και χωρισαμε)..μακαρι να εχουν δοκιμασει ολες οι γυναικες τι θα πει καλο σεξ.Καθοτι αν ειχε πραγματοποιηθει το ονειρο μου να παντρευτω με τον πρωτο που θα ολοκληρωσω και αυτος ηταν ο τωρινος μου αντρας χμμ δεν ξερω τι θα κανα..Ειναι δυσλειτουργικος και δεν κανει τιποτα γι αυτο,δεν ειναι ζηλιαρης και εγω απορω,εγω στην θεση του θα ανησυχουσα ..Δηλαδη δεν μπορει ουτε μετα απο 2 μηνες απραγιας,να φανταστεις οτι εκανα με τον πρωην μου σε 1 χρονο με τον αντρα μου μπορει να τα κανω σε 100 χρονια(ποσοτικα γιατι ποιοτικα ποτε)..Και ερωτω:εκλεισε η σεξουαλικη μου ζωη στα 30 μου?δηλαδη μονο ενα χρονο ηταν γραφτο για μενα?εχω αρχισει να δικαιολογω τις γυναικες που απατουν αν και δεν θα το κανα.Βρεθηκα μονη μου με τον πρωην μου και δεν εκανα τιποτα αν και ηθελα σαν τρελη,κι αυτος εννοειται..ευτυχως που μετακομισε γιατι ειναι ο μονος με τον οποιο μπορει να τον απατουσα(αγαπιομασταν πολυ αλλα αλλο θεμα αυτο)Τι κανουμε σ αυτες τις περιπτωσεις?Εδω κι ενα χρονο λεει θα παει σε γιατρο και τιποτα.Εγω ειμαι μες στα νευρα..Βασικα θεωρω πως εχω μεγαλο προβλημα..Και γενικα οταν γινεται ειναι κακο,πολυ κακο...μες στο αγχος θα τα καταφερει δεν θα τα καταφερει.Ερωτοσυναισθηματικοζουζουνοαγκαλιτσοζωη μηδεν."

Πρώτα πρώτα, μην θεοποιείς τον πρώην σου. Μην είσαι τόσο βέβαιη ότι γνώρισες το Άγιο Δισκοπότηρο, και μη μιλάς σα να έχουν ασπρίσει τα μαλλιά σου από την εμπειρία. Όπως στη συνέχεια γνώρισες έναν που δεν αποδίδει, θα μπορούσες να είχες γνωρίσει έναν χίλιες φορές καλύτερο από τον πρώην. Δεν είναι τόσο εύκολο να βρεις το απόγειο, θα τελείωνε πολύ γρήγορα η ζωή έτσι. Η έλλειψη εμπειρίας που έχεις, η οποία μάλλον έχει προκύψει από το εντελώς άχρηστο όνειρο που είχες, που ήταν να παντρευτείς τον πρώτο σου άντρα (δηλαδή τι πλεονεκτήματα πιστεύεις ότι θα είχε κάτι τέτοιο;) εξακολουθεί να σου δημιουργεί προβλήματα, γιατί το πρόβλημα που έχεις είναι ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που νομίζεις.


Ο πειρασμός που έχω να ρωτήσω γιατί παντρεύτηκες έναν άντρα που ήξερες ότι δεν, είναι μεγάλος, αλλά δεν θα το ρωτήσω. Άλλωστε δεν είμαι εντελώς σίγουρη ότι μιλάς για γάμο. Ο άντρας αυτός δεν είναι ζηλιάρης γιατί ξέρει ότι δεν τον παίρνει να είναι. Αυτού του είδους την πίεση θα την καταλάβαινες γιατί την έχεις ζήσει, και πιθανόν να έφευγες, και το ξέρει. Για το άλλο θέμα όμως φαίνεται ότι ακόμα σε κουμαντάρει.


Αν δεν θέλει να πάει σε γιατρό για τον εαυτό του, δεν θα πάει για σένα. Αν πάει μόνο για σένα, δεν θα κάνει την μεγάλη προσπάθεια που απαιτείται. Βάλε ένα χρονικό όριο για να δώσεις μια ευκαιρία να καταλάβει ότι δεν γίνεται να περιμένεις άλλο να πάει σε γιατρό, αλλά βάλε το μόνο αν έχεις αποφασίσει τι θα κάνεις αν και πάλι δεν ασχοληθεί με το θέμα. Δεν είναι εύκολη η απάντηση.

__________________
3.


"Καλημέρα Λένα :) Ήθελα να ακούσω την εξήγηση κ την οπτική σου γωνία σχετικά με μια άποψη που μου εξέφρασε μια φίλη μου πάνω σε μια συζήτηση που είχαμε. Συζητάγαμε για θέματα απιστίας, και μου λέει ""προτιμώ να πιάσω το αγόρι μου με έναν άλλον άντρα παρά με μια άλλη γυναίκα, γιατί έτσι τουλάχιστον καμιά δεν θα με έχει εκτοπίσει, δε θα με έχει νικήσει. Ενώ ο άντρας είναι κάτι διαφορετικό, σημαίνει ότι το αγόρι μου πάει με εκείνον για να ικανοποιήσει μια ανάγκη που εγώ δεν μπορώ να του ικανοποιήσω (πχ άλλους τρόπους στο σέξ). Είναι και θέμα αξιοπρέπειας και γοήτρου"". Συνέχισε λέγοντας ότι με έναν αντρα δεν έχουν να ανταγωνιστούν για τα ίδια πράγματα, ενώ αν μια γυναικα της ετρωγε το αγόρι, τοτε αυτό θα ήταν μια καθαρή ήττα για εκείνη γιατι κάποια άλλη γυναίκα αποδείχτηκε ""καλύτερή της και επικράτησε επί ίσοις όροις"" - εννοεί στα χαρακτηριστικά του φύλου υποθέτω. Ποια η άποψή σου πάνω στο θέμα? Νομίζεις ότι είναι μια τάση απενοχοποίησης που έχει αναπτύξει (πχ σε συνάρτηση με κάποιο ανάλογο περιστατικό που μπορεί να της είχε τυχει στο παρελθόν? - δε μου έχει αναφέρει κάτι τέτοιο πάντως), είναι θέμα γυναικείου ανταγωνισμού πραγματικά ή απλά είναι μια κοσμοθεωρία σχετικά με την απιστία, απλά για να μου το παίξει άνετη και σύγχρονα σκεπτόμενη?"

Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό της η φίλη σου, το μόνο που μπορώ να σου πω είναι γιατί διαφωνώ εγώ με αυτό που λέει. Το γόητρο μου και η αυτοπεποίθηση μου δεν εξαρτώνται από τα γούστα κάποιου άλλου. Το τι αρέσει σε κάποιον άλλον δε λέει τίποτα γαι το τι είμαι εγώ. Δεν βλέπω ανταγωνισμό πουθενά, ούτε με τους άντρες, ούτε με τις γυναίκες. Οι άνθρωποι δεν είναι έπαθλα. Ή ταιριάζεις, ή δεν ταιριάζεις.

__________________
4.


"Αγαπημένο α μπα! Πριν από 4 μήνες ήρθα στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Μόνιμο συμβόλαιο, καλά λεφτά και δουλειά που σπουδασα και μου αρέσει. Κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ όμως κάτι μου λείπει. Οι φίλες, οι γονείς, εκείνος που χωρίσαμε μετά από 6 χρόνια γιατί δεν είχαμε λεφτά ούτε να μείνουμε μαζί. Θέλω να γυρίσω πίσω αλλά φοβάμαι ότι θα γύρισω και το οικονομικό άγχος θα με αγχωσει τόσο που θα το μετανιώσω. Φέρνουν τελικά τα λεφτά την ευτυχία?"

Αυτό που σίγουρα δεν φέρνει την ευτυχία είναι να στενοχωριέσαι που τα πράγματα δεν είναι ιδανικά. Ποτέ δεν ήταν, και ποτέ δεν θα είναι. Αν υπάρχει μέθοδος για την ευτυχία, ίσως να πηγάζει από κάποιο ταλέντο, γιατί νομίζω ότι το μυστικό είναι να επικεντρώνεσαι σε αυτά που έχεις, και όχι σε αυτά που από την αρχή ήξερες ότι δεν θα έχεις, όταν πήρες μια απόφαση. Είναι θετικό να αναγνωρίζεις τα αρνητικά σε μια κατάσταση. Το να συντηρείς όμως αρνητικά συναισθήματα για συνθήκες που ήξερες εκ των προτέρων, είναι αυτοκαταστροφικό. Δεν ζεις ούτε στη μια χώρα έτσι, ούτε στην άλλη. Σκέψου πολύ καλά τι θέλεις από το μέλλον σου, γιατί το μέλλον σου είναι εδώ. Τώρα το δημιουργείς.


__________________
5.

Λενα θα ηθελα να μαθω την αποψη σου... Γυναικα 27 -αντρας 42, σε σχεση 8 χρονια απο τα οποια 4 συγκατοικηση. Τα πρωτα 4 χρονια καθε μηνα τσακωμοι και χωρισμοι για 5-10 ημερες καθε φορα. Κινησεις για επανασυνδεση και απο τις δυο πλευρες. Τα επομενα 4 χρονια (της συγκατοικησης) συχνες εντασεις, αλλα μονο 4 χωρισμοι για 2-4 εβδομαδες καθε φορα. Τωρα... εξακολουθουν να υπαρχουν προβληματα επικοινωνιας, αλλα και πολυ καλο σεξ. Επισης, γινονται συζητησεις για γαμο και παιδι αμεσα. 1) Πιστευεις οτι η υπαρξη αυτης της σχεσης βασιζεται στην αγαπη, στο καλο σεξ, στη συνηθεια, στην ανασφαλεια, στον εγωισμο, σε κατι αλλο; 2) Μπορει να υπαρξει κοινο μελλον; 3) Ναι, υπαρχουν προβληματα επικοινωνιας, αλλα ποτε δεν νικαει ο χωρισμος. Πιστευεις οτι παντα θα συμβαινει αυτο, δηλαδη επανασυνδεση, η καποια στιγμη (και συντομα ισως) θα ερθει το οριστικο τελος;

Ο γάμος δεν χρειάζεται να οδηγεί σε παιδί. Ελπίζω να το καταλαβαίνετε αυτό και οι δύο, στο πλάτος και στο μήκος και στο βάθος που ισχύει, και να μην το συζητάτε επειδή είναι το συνηθισμένο πακετάκι ζωής. Δεν θα ορθοποδήσετε τη σχέση σας αν παντρευτείτε και κάνετε παιδί. Αντιθέτως, θα προσθέσετε σε μια προβληματική σχέση (η ποιότητα του σεξ δεν είναι εγγύηση για οτιδήποτε) πολλά επιπλέον και σοβαρά προβλήματα. Με άλλα λόγια, ο γάμος και τα παιδιά προσθέτουν μπελάδες. Θέλετε κι άλλους μπελάδες στη σχέση σας, που έχει ήδη σοβαρά προβλήματα; Σας συμφέρει κάτι τέτοιο; Ή νομίζετε/ελπίζετε ότι αν δεθείτε χειροπόδαρα με συμβόλαια και άλλον έναν άνθρωπο, θα αναγκαστείτε να τα βρείτε; Αυτή η μέθοδος είναι η απόλυτη συνταγή δυστυχίας.


Δεν ξέρω πού βασίζεται η σχέση σας, και αυτό δεν είναι περίεργο. Είναι περίεργο που δεν ξέρεις εσύ, που την ζεις εδώ και οχτώ χρόνια. Δεν ξέρεις γιατί δεν μπορείς να χωρίσεις; Δεν καταλαβαίνεις γιατί "νικάει" πάντα ο χωρισμός; Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρεις ποια είσαι και τι παίρνεις από αυτή τη σχέση, και ούτε αυτό θα λυθεί αν παντρευτείς και κάνεις παιδί.


Γενικά, να κάνετε ό,τι θέλετε, αλλά μόνο μεταξύ σας, όχι στην καμπούρα κάποιου άλλου.

__________________
6.


Χθες ειχαμε οικογενειακο τραπεζι περιπου 18 ατομα. Μεσα σε αυτα ηταν ενας θειος μου τα τελευταια χρονια μου πετα πολλα σεξιστικα.(οι γυναικες ειναι σαφεστατα κατωτερες, αντε βρες κανενα αγορι ειναι προφανες οτι το χριεαζεσαι) Ωραια στο τραπεζι μιλουσαμε γαι πολιτικη και μια στιγμη ηρθε η κουβεντα που αλλου;; ΣΤις γυναικες που πρπει να παρουν τη θεση που τους αρμοζει. Εγω υψωνω τη φωνη μου και του λεω: Θειε, το φαγητο ειναι υπεροχο και δεν χρειαζεται να συνοδευεται απο αυτο το αισθημα ναυτιας που προκαλουν τα λογια σου. Αυτος προβληθηκε, σηκωθηκε, εφυγε με τη γυναικα να τον ακολουθα και εξαφανιστηκε χωρις να χιαρετησει κανεναν. Ολοι μου οι συγγενεις μπλεχνουν εμενα που εφυγε ετσι εγω τους ειπα οτι ειναι ανωριμος και ανεγκεφαλος και καλυτερα που εφυγε αλλα εμενα μου δημιουργησαν τυψεις και σκεφτομαι να του τηλεφωνησω να ζητησω συγγνωμη. Τι να κανω;

Σίγουρα να μην πάρεις τηλέφωνο για να ζητήσεις συγνώμη.


Οι συγγενείς που κατηγορούν εσένα, δεν το κάνουν επειδή τους ενδιαφέρει που παρεξηγήθηκε ο θείος (είναι βέβαιο ότι κάποιοι χάρηκαν πολύ που παρεξηγήθηκε ο θείος) αλλά επειδή τους χάλασες την ηρεμία τους. Θέλουν να τρώνε τις μπριζόλες χωρίς φασαρίες, και η αντίδραση σου σε κάτι που στο κεφάλι τους είναι "μια κουβέντα" και τίποτα άλλο, τους φαίνεται υπερβολική. (Βέβαια αν θιγόταν κάτι που ενδιαφέρει τους ίδιους, θα ήταν άλλη ιστορία).


Η συγνώμη έχει νόημα όταν νιώθεις ότι έκανες ένα λάθος, όχι όταν θέλεις να βολέψεις άλλους που πιστεύουν ότι έκανες ένα λάθος. Δεν έθιξες τον θείο, σχολίασες τα λόγια του θείου, και είναι απολύτως θεμιτό να διαφωνείς με τα λόγια του άλλου, ακόμη και αν λες ότι σου προκαλούν αηδία, πόσο μάλλον όταν πραγματικά σου προκαλούν αηδία. Κρίμα που δεν σε υποστήριξε κανείς άλλος, αλλά συγχαρητήρια από μένα, γιατί δεν ήταν εύκολο αυτό που έκανες.

ΥΓ. Δεν είναι ανώριμος. Ανεγκέφαλος και άξεστος είναι, αλλά ανώριμος; Είναι σχεδόν σαν δικαιολογία αυτή η λέξη. Υπάρχει περίπτωση να ωριμάσει ποτέ;


__________________
7.

"Αισθάνομαι από πολύ μικρή (8-9)ότι υπάρχει ένα ""απρόσωπο "" πρόσωπο της φαντασία μου που με παρακολουθεί με θαυμάζει ....με θαυμαζει όταν είμαι καλή σε κατι ...φυσικά με δικα μου κριτήρια καθώς αυτό το πρόσωπο είμαι εγω... Απλά γιατί αρέσκονμαι ατην ιδαια ότι κάποιος με παρακολουθεί (με βλεπει από μακριά)...δεν ξερω αν το εξιγω καλά ώστε να μην ακουστεί ως κάτι παρανοϊκό.... Ξεκίνησε σαν παιχνιδι όταν ήμουν μικρή φοραγα τα ρούχα της μαμάς μου τις εσαρπες και ελεγα ότι κάποιος με θαυμάζει από μακριά αυτό με ακολουθησε και στην εφιβια αλλά σαν μία ιδέα.μόνο....και να αναφέρω ότι και στο σεξουαλικό κομάτι έχω αφήσει αυτή την ιδέα να υπάρχει ότι κάποιος μπορεί να με.δει γιμνη από μακριά και να με θαυμάσει ακόμη και όταν κάνω σεξ με τον σύντροφο μου..δεν έχει ποτέ συγκεκριμένο πρόσωπο κάποιου γνωστού.... Τι θα.μπορούσε να ειναι θα μπορούσε να τροφοδοτεί κάποιο συναισθηματικό καινο...είναι ίσως καθαρά ναρκισσιστικο ?! Από που πιστεύεις ότι πηγάζει.... Υστερόγραφο 1: είναι πάντα άντρας
Υστερόγραφο 2: δεν είχα ποτέ πατρικό πρότυπο και είμαι 24 " Λα.


Οι ερωτήσιες σου πρέπει να απαντηθούν από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Δεν φαίνεται να σου δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα σου ή στις σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους, αλλά δεν γίνεται να πάρεις απαντήσεις σε αυτά που αναρωτιέσαι πριν κάνεις μια μεγάλη και αναλυτική κουβέντα για τη ζωή σου με κάποιον που έχει τα εφόδια να εκτιμήσει όλα όσα περιγράφεις.

70

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ