Στο «Ακροβόλι» της Βούλας για δημιουργική ψαροφαγία

Μια κλασική ποιοτική ψαροταβέρνα με σύγχρονη αντίληψη στην επιλογή των συνταγών, στη χρήση των υλικών και στην παρουσίαση των πιάτων.

15.1.2020 | 12:12
Στο «Ακροβόλι» της Βούλας για δημιουργική ψαροφαγία
Στη μια πλευρά υπάρχει η εξαιρετική, φρέσκια πρώτη ύλη που μιλά από μόνη της, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του πελάτη, και στην άλλη κλασικές συνταγές που περιλαμβάνουν όλο το ρεπερτόριο αυτών που βγάζει η θάλασσα.

 

Αν είσαι φανατικός της καλής ψαροφαγίας, δεν παύεις να αναζητάς εστιατόρια που θα μιλήσουν απευθείας στο πάθος σου και όταν τα εντοπίσεις, διαπιστώνοντας ότι διαθέτουν τα χαρακτηριστικά που αναζητάς, χαλαρώνεις και αφήνεσαι να απολαύσεις αυτό που θεωρείς «γαστρονομικό» σπίτι σου.

 

Το Ακροβόλι, τοποθετημένο σε έναν μικρό πεζόδρομο στη Βούλα, κουμπώνει απόλυτα σε αυτήν τη γευστική αισθητική. Ο προσεγμένος χώρος του, εσωτερικός και εξωτερικός, θα σε τραβήξει με την πρώτη ματιά, αλλά αυτό που θα σε κάνει πιστό φίλο του είναι οπωσδήποτε η κουζίνα του. Ένα πολύ καλό μείγμα στοιχείων που προέρχονται από τη φιλοσοφία της κλασικής ποιοτικής ψαροταβέρνας αλλά και από τη διάθεση για δημιουργική ψαροφαγία.

 

Στη μια πλευρά υπάρχει η εξαιρετική, φρέσκια πρώτη ύλη που μιλά από μόνη της, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του πελάτη, και στην άλλη κλασικές συνταγές που περιλαμβάνουν όλο το ρεπερτόριο αυτών που βγάζει η θάλασσα.

 

Σε αυτό το στιβαρό και δοκιμασμένο με επιτυχία πρότυπο έρχεται να προστεθεί η φρεσκάδα της σύγχρονης αντίληψης στην επιλογή των συνταγών, στη χρήση των υλικών, στους συνδυασμούς των γεύσεων, στην παρουσίαση των πιάτων.

 

Στο «Ακροβόλι» της Βούλας για δημιουργική ψαροφαγία
Το Ακροβόλι καταφέρνει να συγκεράσει τα διάφορα στοιχεία, προσφέροντας πιάτα που δεν σε κουράζουν ούτε ως τετριμμένη μαγειρική αντίληψη ούτε ως περιττοί ακροβατισμοί που αφαιρούν αντί να προσθέτουν.

 

Και στις δύο προσεγγίσεις κοινή συνισταμένη είναι ο σεβασμός στην καλή πρώτη ύλη που, ανεξαρτήτως μαγειρικής προσέγγισης, οφείλει να έχει τον πρώτο λόγο στο γευστικό αποτέλεσμα. Το Ακροβόλι καταφέρνει να συγκεράσει τα διάφορα στοιχεία, προσφέροντας πιάτα που δεν σε κουράζουν ούτε ως τετριμμένη μαγειρική αντίληψη ούτε ως περιττοί ακροβατισμοί που αφαιρούν αντί να προσθέτουν.

 

Υπεύθυνη γι' αυτό το επίτευγμα είναι η ομάδα της κουζίνας που απαρτίζεται από τον πεπειραμένο σεφ και συνιδιοκτήτη του εστιατορίου Ξενοφώντα Κατσιμαγκλή και τον επίσης έμπειρο βοηθό του Μίλτο Γιάννου και τον νεαρό σεφ Παναγιώτη Λιατόπουλο, που έχει μακρά πορεία σε ψαροκουζίνες αξιώσεων, ασταμάτητη διάθεση αναζήτησης αλλά και μελετημένη άποψη για τους στόχους του όταν μπαίνει στην κουζίνα.

 

Ψαρόσουπα αληθινή, με βαθιά γεύση, φτιαγμένη με ροφό, σφυρίδα και φρέσκα λαχανικά δίνει το γευστικό σύνθημα για το ξεκίνημα (€10). Με ωραία παρουσίαση φτάνει στο τραπέζι το καρπάτσιο χταποδιού με κάππαρη, ντοματίνια και πινελιές μαγιονέζα wasabi που χαρίζει πικάντικες εντάσεις (€14).

 

Εξαιρετικό το σεβίτσε λαβράκι που είναι μαριναρισμένο σε χυμό από ρόδι και κόλιανδρο και γαρνίρεται με νιφάδες κάστανο (€13). Χωρίς διάθεση εντυπωσιασμού, αλλά σε αναζήτηση ιδιαίτερου συνδυασμού των υλικών, σερβίρεται το ταρτάρ γαρίδας με πράσινο μήλο και σέλερι που μαρινάρεται σε ξίδι ρυζιού, σχοινόπρασο, λάιμ και γαρνίρεται με ροδέλες παντζαριού (€12).

 

Στο «Ακροβόλι» της Βούλας για δημιουργική ψαροφαγία
Ο προσεγμένος χώρος του, εσωτερικός και εξωτερικός, θα σε τραβήξει με την πρώτη ματιά, αλλά αυτό που θα σε κάνει πιστό φίλο του είναι οπωσδήποτε η κουζίνα του.

 

Ισορροπία των υλικών που, χωρίς να γίνονται προκλητικά, δίνουν ένα γευστικό αποτέλεσμα που θυμάσαι. Καθώς δοκιμάζεις την καταπληκτική σαλάτα ταμπουλέ με παντζάρι, σέλερι, βαλεριάνα, πράσινο μήλο, μαριναρισμένο ξιδάτο χταπόδι, κρέμα αβοκάντο, φρέσκια ρίγανη και μπούκοβο (€14), ανακαλύπτεις σε κάθε μπουκιά ένα ευχάριστο γευστικό παιχνίδισμα.

 

Οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τα φρέσκα όστρακα (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές) που σοτάρονται σε ελαιόλαδο και βούτυρο, σβήνονται με ούζο και λευκό κρασί και αχνίζονται με μαραθόριζα, λάιμ, τζίντζερ, τσίλι και άνηθο (€12). Από τα ζεστά ορεκτικά τσιμπολογάς με ευχαρίστηση τις καραβιδοουρές που θρονιάζονται σε πουρέ άγριων μανιταριών και σάλτσα τρούφας (€17).

 

Φαγητό με σπιτική αύρα και πλούσια νοστιμιά, που δεν θέλεις να τελειώσει, είναι το πιάτο με τον τραχανά μαγειρεμένο σε φρέσκο ζωμό καραβίδας, με φρέσκια ντομάτα, καρότο, πράσο, κρεμμύδι, εστραγκόν και καραβίδες, γαρνιρισμένο με κλωστές καυτερής πιπεριάς (€18).

 

Πάντα υπάρχει επιλογή για φρέσκα ψάρια που έρχονται από Μάνη, Άνδρο, Εύβοια και Λήμνο. Η οινική λίστα προσφέρει καλές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα που θα συνοδεύσουν ιδανικά το μενού. Το κιουνεφέ, σερβιρισμένο με παγωτό καϊμάκι (€7), βάζει τη γλυκιά σφραγίδα του στο δείπνο.

 

Ακροβόλι, Ποσειδώνος 14, Βούλα, 210 8990152

Ποσειδώνος 14, Βούλα
210 8990152
 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Ζωή Παρασίδη |