ADVERTORIAL

 

Η Νέα Διαγώνιος είναι ένα όνομα που συνδέεται απόλυτα με το καλό φαγητό στη Θεσσαλονίκη – και όχι μόνο. Με πολλές διακρίσεις να το συνοδεύουν, το εστιατόριο του βραβευμένου σεφ Ιωάννη Χαντακή καταφέρνει να συνδυάσει τις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μας με τις σύγχρονες τεχνικές της μαγειρικής τέχνης. Ο σεφ μάς μίλησε για τη Νέα Διαγώνιο και τη γαστρονομία της χώρας μας.

 

— Κύριε Χαντακή, δεν είναι κάτι καινούργιο να βλέπουμε το όνομά σας δίπλα σε σημαντικά βραβεία. Ας μιλήσουμε για την τελευταία σας διάκριση ως Rising Star Chef στα βραβεία των The Best Chef Awards.
Είναι μεγάλη μου τιμή που για τρίτη χρονιά με εμπιστεύονται οι Best Chef και αυτήν τη χρονιά οι συνάδελφοι με ψήφισαν για τον τίτλο του Rising Star.

 

Η ελληνική κουζίνα έχει αδικηθεί αρκετά τόσο εντός συνόρων μας όσο και στο εξωτερικό. Ίσως φταίει το ότι ως κουλτούρα έχουμε συνηθίσει να μας αρέσουν τα ξενόφερτα.

 

— Τι σημαίνουν για εσάς οι βραβεύσεις, τόσο εκείνες που αφορούν εσάς προσωπικά όσο και τη Νέα Διαγώνιο; Διαχωρίζονται αυτά τα δύο;
Μια βράβευση έχει δύο όψεις: η μία είναι ότι οι κόποι σου ανταμείβονται και ότι είσαι σε καλό δρόμο και η άλλη ότι νιώθεις μια μεγάλη ευθύνη για το βάρος του τίτλου που κουβαλάς. Πλέον ο κόσμος σε κρίνει αλλιώς και δεν υπάρχει περιθώριο για λάθος.

 

— Πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση να συνδυάσεις μια παραδοσιακή συνταγή με τη σύγχρονη άποψη περί γαστρονομίας;
Πολύ, γιατί ένα παραδοσιακό πιάτο κουβαλάει και μνήμες. Ωστόσο ο κόσμος αγαπάει την εξέλιξη και θέλει να δοκιμάσει ένα παραδοσιακό πιάτο με σύγχρονες πινελιές.

 

Ιωάννης Χαντακής
Το μενού μας περιλαμβάνει χειροποίητα ορεκτικά, π.χ. το τυρί μας, καθώς και σαλάτες σε fusion εκδοχή.

 

— Το μενού στη Νέα Διαγώνιο έχει πολύ έντονο ελληνικό στοιχείο. Ποια είναι σε παγκόσμιο επίπεδο η θέση της ελληνικής κουζίνας κατά τη δική σας άποψη;
Η ελληνική κουζίνα έχει αδικηθεί αρκετά τόσο εντός συνόρων μας όσο και στο εξωτερικό. Ίσως φταίει το ότι ως κουλτούρα έχουμε συνηθίσει να μας αρέσουν τα ξενόφερτα. Πάντως μου αναφέρουν πολλοί ξένοι επισκέπτες ότι λείπει ένα εστιατόριο με το δικό μας ύφος στο εξωτερικό.

 

— Τι να δοκιμάσει κάποιος που έρχεται στη Νέα Διαγώνιο για πρώτη φορά;
Τον χειροποίητο γύρο μας και τα ζουμερά σουτζουκάκια μας. Το μενού μας περιλαμβάνει χειροποίητα ορεκτικά, π.χ. το τυρί μας, καθώς και σαλάτες σε fusion εκδοχή. Τελειώνοντας το γεύμα του κάποιος, μπορεί να δοκιμάσει τα υπέροχα γλυκά μας.

 

Ιωάννης Χαντακής
Ο νέος χώρος πλέον είναι σε ένα ήσυχο μέρος με απέραντη θέα στον Θερμαϊκό και ένα ηλιοβασίλεμα που σε μεταφέρει σε ελληνικό νησί τον μήνα Αύγουστο.

 

— Εκτός από τις εξαιρετικές γεύσεις, ποια άλλα στοιχεία δημιουργούν μια εμπειρία απόλαυσης στον χώρο που έχετε δημιουργήσει;
Ο νέος μας χώρος πλέον είναι σε ένα ήσυχο μέρος με απέραντη θέα στον Θερμαϊκό και ένα ηλιοβασίλεμα που σε μεταφέρει σε ελληνικό νησί τον μήνα Αύγουστο.

 

Θεμιστοκλή Σοφούλη 64Α, Θεσσαλονίκη, 2310 029085 

Facebook: Νέα Διαγώνιος

Οδηγός Γεύσης