Ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Μάρκελλος Χρυσικόπουλος επιστρέφει στο σόλο ρεπερτόριο του τσεμπάλου και, μαζί με μία εκλεκτή παρέα μουσικών αναδόχων, εγκαινιάζει το καινούργιο απόκτημα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ με έργα εντός, εκτός και περί αυτού.

 

Συνθέσεις του Πέρσελ, του Σκαρλάττι αλλά και συνθέσεις σύγχρονων συνθετών διαδέχονται η μια την άλλη σαν μια προσωπική αφήγηση που ξετυλίγει συγχρόνως την ιστορία του οργάνου και του μουσικού.

 

Η βραδιά είναι αφιερωμένη στη μνήμη της τσεμπαλίστριας, ποιήτριας και μεταφράστριας Μαργαρίτας Δαλμάτη που με το ερμηνευτικό και παιδαγωγικό της έργο σύστησε το τσέμπαλο και θέσπισε τις σπουδές Παλαιάς Μουσικής στην Ελλάδα. Πάντα κοντά στους τόσους μαθητες της, η Μαργαρίτα Δαλμάτη έφυγε από τη ζωή - αρκετά μόνη - πριν δέκα χρόνια, αφήνοντας ένα κενό που ο καθένας γέμισε όπως όπως...

 

Το τσέμπαλο που δημιούργησε ο περίφημος κατασκευαστής Reinhard von Nagel αποκτήθηκε μέσω της αρχικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ομαλή μετάβαση της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.