Η σειρά συναυλιών Cosmos του ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει τον Hauschka, πιανίστα και συνθέτη υποψήφιο για Όσκαρ, σε μια αναδρομή στο έργο του.

 

Ο Hauschka (Volker Bertelmann) είναι συνθέτης, τραγουδοποιός και πειραματικός μουσικός με βασικό του όργανο το προετοιμασμένο πιάνο (prepared piano): Ένα πιάνο στο οποίο τοποθετούνται χαρτί, βόλοι, μπαγκέτες και άλλα αντικείμενα πάνω στις χορδές ώστε να παράγουν ασυνήθιστους, μερικές φορές τυχαία δημιουργούμενους ήχους, που οδηγούν το μουσικό αυτό όργανο σε απροσδόκητες κατευθύνσεις.

 

Για τον Hauschka, κάθε μουσικό έργο είναι μια στιγμιαία καταγραφή των δραστηριοτήτων του, εδώ και τώρα. Όπως και στην πεζοπορία, που συχνά το νόημα της διαδρομής αποκαλύπτεται όταν κοιτάμε πίσω, έτσι και με τις συνθέσεις του Hauschka: Συχνά, όταν στρεφόμαστε πίσω, στη διαδικασία της δημιουργίας, τότε αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη σημασία της μουσικής του.

 

Στα album του με μουσική για προετοιμασμένο πιάνο περιλαμβάνονται τα: The Prepared Piano, Ferndorf, Salon des Amateurs, και Silfra.

 

Το 2014, ο Hauschka κυκλοφόρησε το Abandoned City και ακολούθησε το A NDO CY, μια συλλογή με σόλο αυτοσχεδιασμούς. Το 2017 με το What If (2017) προσθέτει στην παλέτα του το μηχανικό πιάνο, το οποίο εξερευνά πια και στις συναυλίες του. To νέο του άλμπουμ, Α Different Forest, περιλαμβάνει μια σειρά από συνθέσεις για σόλο πιάνο και θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2019.

 

Με ανεξάντλητη έμπνευση, ο Hauschka έχει δώσει το στίγμα του ως κινηματογραφικός συνθέτης, κερδίζοντας διεθνή αναγνώριση με τη μουσική για την επιτυχημένη ταινία Lion (2016). Το soundtrack αυτό, για το οποίο συνεργάστηκε με τον Dustin O'Halloran, ήταν υποψήφιο για Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA.

 

Στην πρόσφατη μουσική του για τον κινηματογράφο περιλαμβάνονται οι ταινίες Hotel Mumbai (πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2018), Adrift (2018), In Dubious Battle (2016), Exodus (2016) και Praia do Futuro (2014), καθώς και μουσική για τη νέα αμερικανική τηλεοπτική μίνι σειρά Patrick Melrose (2018) με πρωταγωνιστή τον Benedict Cumberbatch.