Νέα από τα εστιατόρια της πόλης

Νέα από τα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
0
Νέα από τα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter

Το κολωνακιώτικο Tribeca μεταμορφώθηκε στο The Grocery. Το αρχιτεκτονικό δίδυμο Κούρκουλας-Κοκκίνου διαμόρφωσε τον χώρο και τον μετέτρεψε σε ένα παραδοσιακό μπακάλικο, φερμένο «από το μέλλον». Τσιμεντένια ασπρόμαυρα πλακάκια, ξύλινα ράφια με παλιές ζυγαριές και κάποια ελληνικά προϊόντα, έτσι γι' αρχή, για να μπαίνουμε στο κλίμα και στη φιλοσοφία του. Αν και έχει λίγες μέρες λειτουργίας, ήδη έχει γίνει στέκι της περιοχής. Μου άρεσε η ανοιχτή κουζίνα, ένα επίπεδο πιο κάτω, που κάνεις χάζι τους μαγείρους στη δημιουργική φάση τους. Ένα μενού καθαρά ελληνικό με πρωταγωνιστές τα προϊόντα της ελληνικής γης έστησε ο πολύ καλός σεφ Δημήτρης Δημητριάδης, το οποίο υλοποιεί στην κουζίνα ο Γιώργου Τσανάης. Λίγες προτάσεις και καλές. Από τα μικρά πιάτα και τις αλοιφές δοκίμασα ωραιότατη μελιτζανοσαλάτα ενισχυμένη με σταφίδες και κουκουνάρι (€4,5), τραγανά πιτάκια με τυρί Μετσοβόνε (€6) τα οποία συνοδεύονται από ντιπ πορτοκαλιού με κύμινο που κάνει παιχνιδιάρικη τη γεύση, και μια εξαίσια βελουτέ μανιταριών(€4) με αφρόγαλο και λάδι τρούφας, απαλή κι ευωδιαστή σαν χάδι στον ουρανίσκο. Από τις τέσσερις σαλάτες του καταλόγου πήρα γεύση από τη ρεβιθοσαλάτα με baby σπανάκι (€6,5) και λαδολέμονο με κύμινο που χάριζε γευστικούς πόντους. Από τον φούρνο, την κατσαρόλα και το τηγάνι είναι οι επιλογές στα κυρίως. Το σωστά μαγειρεμένο κουσκουσότο με μάραθο, κουρκούμι και ψητές γαρίδες (€9,5) ξεχειλίζει νοστιμιά και αρώματα. Τα άγρια χόρτα τα προμηθεύονται από τον τροφοσυλλέκτη Σωτήρη Λυμπερόπουλο (Radiki Raches) που προβάλλεται και στο μενού, όπως στο σιγομαγειρεμένο αρνίσιο κότσι με κρητικούς ασκόλυμπρους και καρότα (€13,5). Πρόκειται για ένα γήινο πιάτο που η αληθινή νοστιμάδα των χόρτων και το ζουμάκι τους κλέβει την παράσταση από το κότσι. Οι μεζέδες ευνοούν κρασί και αποστάγματα που θα βρεις στη λίστα με την καλή τιμολόγηση και επιλογή σε ποτήρι κρασί από το Κτήμα Εύχαρις. Εδώ θα περάσεις καλά, θα σε φροντίσουν οι φιλόξενοι οικοδεσπότες Κώστας και Λίζα και θα τσιμπολογήσεις νόστιμα πιάτα. Θα φύγεις έχοντας στο στόμα την κολασμένη γλύκα από την μπάρα πικρής σοκολάτας με καραμελωμένο φουντούκι και παγωτό βανίλια (€5,5).

☛The Grocery, Σκουφά 46 & Ομήρου, Κολωνάκι, 210 3623541

Νέα από τα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter

Διπλή προσωπικότητα, διπλή απόλαυση. Το Silver Casa συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του με τ διπλή προσωπικότητά του ως ιταλικό εστιατόριο Casa di Pasta και Steak house Silver Star. Το αγαπημένο στέκι σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Αττικής ανεβάζει τώρα τον γευστικό πήχη με νέα πιάτα. Σίγουρα η απροσποίητη φιλοξενία είναι αυτό που σε κερδίζει με το που θα διαβείς το κατώφλι του εστιατορίου – φροντίζει γι' αυτό ο συνιδιοκτήτης Γιώργος Καλαϊτζής, γνωστός από τον χώρο του μπάσκετ. Ευχάριστη αύρα. Εδώ θα έρθεις για να τιμήσεις τα καλοφτιαγμένα ζυμαρικά και τα ριζότι αλλά και τα εξαιρετικά κρεατικά, για τους εραστές του είδους. Ανεπιτήδευτα και απλά. Θα ξεκινήσεις με ένα καταπληκτικό σαγανάκι με αυγό, σπαράγγια και λάδι τρούφας (€18). Καλοφτιαγμένο ήρθε και το steak tartare το οποίο κόβεται στο χέρι με κρεμμύδι, κάππαρη, χρένο και chives (€16) που του χαρίζουν τις γευστικές εντάσεις. Οι προτάσεις από τα ζυμαρικά είναι ελκυστικές, δύσκολη η επιλογή. Περιορίστηκα στα ντελικάτα ραβιόλια γεμιστά με καπνιστό απάκι σε σάλτσα βουτύρου αρωματισμένη με φασκόμηλο (€14). Εκτίμησα την ιδέα του σεφ να παίξει με το απάκι. Πιάτο με πληθωρική γεύση που του πάει όμορφα το άρωμα του φασκόμηλου. Ακολούθησε ριζότο με κίτρινη κολοκύθα καλυμμένο με φλοίδες παρμεζάνας και γλάσο βαλσάμικο (€12). Το ριζότο ήταν σωστά φτιαγμένο και η γεύση και το χρώμα του τονίζονταν από την κολοκύθα, ήταν όμως υπερβολικό το γλάσο βαλσάμικο που έκλεβε τη γεύση. Από τα κυρίως, η ταλιάτα από κόντρα φιλέτο Βlack Αngus ψήνεται ιδανικά στη σχάρα και σερβίρεται κομμένη σε λεπτές φέτες όπως της πρέπει, αρωματισμένη με λάδι λευκής τρούφας και ανθό αλατιού (€27) και συνοδεύεται από τραγανή ρόκα σαλάτα και ντοματίνια. Ωραίο πιάτο, που δίνει το στίγμα της ποιότητας του καλού κρέατος και της τεχνικής στην κουζίνα. Ζηλέψαμε τις τηγανητές πατάτες που πήγαν σε διπλανό τραπέζι και υποκύψαμε στον πειρασμό να τις γευθούμε. Σπιτικές, χρυσαφένιες, τρώγονται απνευστί. Το Silver Casa έχει πιστό κοινό που απολαμβάνει μια καλή εκδοχή από τις δύο πιο δημοφιλείς κουζίνες: ζυμαρικά και κρέας.

☛Silver Casa, Λητούς 2 & Απολλωνος18, Βουλιαγμένη, 210 8964112

Νέα από τα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter

Πετάει ο γάιδαρος;

Μαγαζί χαρούμενο, κεφάτο, το δηλώνει και η παιχνιδιάρικη ονομασία του εξάλλου! Καλό φαγητό, καλές τιμές, παρεΐστικη διάθεση και ζωντανή μουσική τα Σαββατοκύριακα. Ωραία και η πολύχρωμη διακόσμηση με το τάβλι στον τοίχο, τους δίσκους βινυλίου, τις παλιές αφίσες, τα εξώφυλλα από τα περιοδικά της δεκαετίας του '60 που ντύνουν την κολόνα, τα βιβλία στοίβες και το ποδήλατο που είναι έτοιμο να σκαρφαλώσει τον τοίχο. Η θέση του δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δικαιολογεί και τις φοιτητοπαρέες που μαζεύει. Οι μεζέδες αναγράφοντα στον μεγάλο μαυροπίνακα και σε ένα μπλε σχολικό τετράδιο που αφήνουν στο τραπέζι σου. Προτιμώ τον μαυροπίνακα. Οι μεζέδες είναι αρκετοί, σου κεντρίζουν την όρεξη και σε βάζουν στη φιλοσοφία του μοιράσματος. Τσουγκρίζουμε τα σφηνάκια μας με το τσίπουρο και παραγγέλνουμε μαραθόπιτα (€4) και πίτα σφακιανή (€4)για να το συνοδέψουμε. Από την ανοιχτή κουζίνα χαζεύω τη νεαρή σεφ Ιωάννα που δίνει τον καλύτερο εαυτό της πάνω από τα τηγάνια. Οι πίτες ήρθαν με ωραίο, τραγανό φύλλο και χωρίς μια σταγόνα λάδι στο πιάτο. Τιμήσαμε το σαγανάκι με αυγό, παστουρμά και σάλτσα ντομάτας, που ζητήσαμε να ενισχυθεί και με σουτζούκι (€4,50) – ήρθε πληθωρικό και πολύ του πήγαινε η σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Το συκώτι λαδορίγανη (€4) είναι όλο νοστιμιά και σε βάζει στον πειρασμό να βουτήξεις την μπουκιά το ψωμί στο ζουμάκι του. Την έκπληξη έκανε το κοτόπουλο τίκα μασάλα –ινδική συνταγή, που ήρθε με ρύζι μπασμάτι–, νοστιμότατο και καυτερό. Όπως ακριβώς το θέλαμε!

☛Πετάει ο γάιδαρος;, Παπαζαχαρίου 20-22, Καλλιθέα, 210 9210640

Νέα από τα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter

Νew Τaste
Εξαιρετικά χορταστικά και σε σούπερ φροντισμένη συσκευασία είναι τα σάντουιτς για το σπίτι ή το γραφείο που προσφέρονται στο New Taste. Επέλεξα ανοιχτό σάντουιτς με χορταστικές φέτες χωριάτικου ψωμιού αλειμμένες με κρεμώδες τυρί, καπνιστό σολομό και τρυφερές κορυφές σπαραγγιών, ραντισμένες ιδανικά με σταγόνες λεμονιού. Τιμή 6,50ευρώ.

Νέα από τα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter

Llillet Vive
Κομψό, με γαλλικό άρωμα, το φρουτώδες απεριτίφ Lillet είναι ένα απόσταγμα από εξαιρετικής ποιότητας κρασιά και λικέρ με υπέροχα διεγερτική και γεμάτη γεύση. Γνώρισε επιτυχία μόλις λανσαρίστηκε το 1901 στο Παρίσι. Φιγουράρισε στο ποτήρι του James Bond με το διάσημο Vesper Martini και σήμερα επιμένει να γοητεύει σε long drinks, όπως το δημοφιλές Lillet Vive. Η συνταγή απλή: 5 cl. Lillet Blanc , 10 cl. Τόνικ. Αναμειγνύετε, προσθέτετε 4-5 παγάκια και γαρνίρετε με μία λεπτή φέτα αγγούρι, μία φράουλα κι ένα κλαδάκι μέντας.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ