ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ / Στη Νέα Φωλιά

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ / Στη Νέα Φωλιά Facebook Twitter
1

12.10 Σαββατο.

Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη από χθες. Δεν έκανα πολλά. Έφαγα εκεί που διάβασες στην «Καλοπέραση», ξύπνησα και ήρθα πάλι εδώ. Χθες ρώτησα πού αξίζει να φάει κανείς στη Θεσσαλονίκη, από τέσσερα άτομα άκουσα το ίδιο: στη Νέα Φωλιά. Ήρθε και το μήνυμα του Φώτη Βαλλάτου που έλεγε το ίδιο. Ανηφόρισα, λοιπόν, βαρύς μέσα στο μεσημέρι την Αγίας Σοφίας. Πολλή υγρασία σήμερα εδώ. Μια μάχη με το καλοκαίρι και το φθινόπωρο παίζει κι εδώ. Δεν πεινάω, αλλά θα πάω.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ / Στη Νέα Φωλιά Facebook Twitter

Aυτό το μαγαζί το ερωτεύεσαι με το που φτάνεις στη γωνία του δρόμου και το βλέπεις. Τι ήτανε εδώ; Ένα παλιό καφενείο; Μια άλλη ταβέρνα; Πάντως, οι νέοι ιδιοκτήτες άφησαν το μέρος όπως ήταν και φρόντισαν απλώς να το γεμίσουν με τη δουλειά τους. Αν είσαι Αθηναίος, η Νέα Φωλιά θα σου θυμίσει το μαγαζί της μακαρίτισσας της Νάγιας στα Πετράλωνα. Ιδιαίτερα μόλις διαβάσεις τον κατάλογο. Ελληνική κουζίνα, πολύ-πολύ μερακλίδικα φτιαγμένη – το καταλαβαίνεις και μόνο τα πιάτα να διαβάσεις. Και, φυσικά, η κορύφωση είναι η ποικιλία ελληνικών τυριών και αλλαντικών που έχουν. Γι' αυτό και μόνο θα ξαναπήγαινα σε αυτό το μέρος, θα ξανανέβαινα την ανηφόρα. Με τόση ζέστη δεν έφαγα τον κόκορα, ούτε το χταπόδι με τις πράσινες και τις κόκκινες πιπεριές, ούτε τη σαλάτα με την πανσέτα και πολλά ακόμα που με το που πέσει λίγο η θερμοκασία και χαλάσει ο καιρός θα είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσες να φας στη Θεσσαλονίκη. Στο τραπέζι μου ήρθε: πρώτα απ' όλα ψητό ψωμί αρίστης ποιότητας, ένα πιάτο με ντολμάδες με αμπελόφυλλα, ρύζι κι ένα σωρό αρωματικά. Στη μέση του πιάτου γιαούρτι. Όχι μόνο η γεύση που ήταν άψογη, ελαφριά, καλοκαιρινή και μυρωδάτη, αλλά και η υφή σε αυτά τα ντολμαδάκια ήταν η υποδειγματική. Ήρθαν, επίσης, στο τραπέζι κάτι μανιτάρια σοταρισμένα μ' ένα ελαφρύ ζουμί με κρασί και δεντρολίβανο – καταπληκτικός μεζές και μπόλικος. Αφθονία στο τραπέζι, κάτι που αγαπώ και που όταν συνδυάζεται με την ποιότητα των υλικών και την τεχνική, δεν θες κάτι άλλο. Έρχεται και η σαλάτα. Ένα θαύμα! Χρόνια είχα να απολαύσω κάτι τέτοιο. Χοντροκομμένες πρασινάδες: ό,τι μπορείς να φανταστείς, ακόμα και τα πράσινα από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, και από πάνω πάρα πολύ ρόδι. Το πρώτο ρόδι του φθινοπώρου. Στη μέση της σαλάτας κρυμμένη μελιτζάνα ψημένη με πετιμέζι και μπαχάρι. Και γύρω-γύρω ένα λευκό μαλακό τυρί. Τόση νοστιμιά σε μια σαλάτα είχα χρόνια να γευτώ. Να πώς γίνονται οι πρασινάδες ένα θαύμα, σκέφτομαι. Και μετά καβουρμάς στο τηγάνι με αυγά τηγανητά, ντομάτα και πράσινες καυτερές πιπεριές. Ό,τι και να πω θα είναι λίγο γι' αυτόν το μεζέ. Ακόμα και η εμφάνιση στο πιάτο ήταν πανέμορφη. Και, φυσικά, εδώ είναι που ξοδεύεις και το τελευταίο κομμάτι του ψημένου ψωμιού που ήρθε στο τραπέζι.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ / Στη Νέα Φωλιά Facebook Twitter

Πραγματικά, δεν ξέρω πόσο δύσκολο είναι να συντηρήσεις ένα τέτοιο μαγαζί, πόσος κόπος χρειάζεται για να βρεις όλα αυτά τα υλικά, όλα αυτά τα καλά πράγματα από τις πέντε γωνιές της Ελλάδας και να τα φέρεις σε ένα μαγαζί σε αυτήν τη μακρινή ανηφόρα. Και ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο μαγαζί, που δεν το λες και κυριλέ, να έχει το πιο απίστευτο ψωμί που έχεις δοκιμάσει, ενώ σε άλλα κυριλέ μέρη να τρως την πιο άθλια μπαγκέτα. Ξέρω, πάντως, πως αυτός είναι ο δρόμος για τα εστιατόρια. Απέραντος σεβασμός για τα παιδιά που έχουν αυτό το μαγαζί κι ελπίδα πως θα ανοίξουν τέτοια και στην Αθήνα, που κάπως χρειάζεται ένα reality check ακόμα στον τομέα της γαστρονομίας.

13.10 Κυριακη.

Πίσω στην Αθήνα, και μετά την καθιερωμένη στάση στον Καραβόμυλο για ψαράκι αλλά κυρίως για να δούμε αυτήν τη φοβερή θέα και τον ήλιο να σκάει πάνω στα βουνά και να χάνει το παιχνίδι με το φθινόπωρο, ανοίγω το βιβλίο της Marcella Hazan που μου τη θύμισε η Μίνα τις προάλλες και διαβάζω συνταγές σαν να είναι το πιο συναρπαστικό μυθιστόρημα. Πόσο θα ήθελα να την ήξερα αυτήν τη γυναίκα, πόσο θα ήθελα μια μέρα να ήμουν στην κουζίνα της, να τη βλέπω να καθαρίζει αγκινάρες και οι φούρνοι της να ψήνουν τον ανθό της Ιταλίας. Τι ωραία εμμονή που είναι το φαγητό και η μαγειρική πάντως, ε; Πόσο εύκολα χάνεσαι μέσα στις συνταγές στις αναμμένες φωτιές της κουζίνας σου και πόσο καλός πολεμιστής γίνεσαι όταν πολεμάς με τα καλά σου τα μαχαίρια; Ο καθένας, με ό,τι μπορεί, ας πορευτεί. Σας φιλώ.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

1 σχόλια