Όγδοα Bραβεία Βιβλίου Public: Τρεις νικητές, η Μαρίνα Γιώτη, ο Αύγουστος Κορτώ και ο Δημήτρης Καταλειφός μιλούν στη Lifo για αυτή τη σημαντική “αναγνωστική" διάκριση των έργων τους

public Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Ο κόσμος του βιβλίου «ενώθηκε» για μια ακόμη χρονιά, μέσα από τα 8α Βραβεία Βιβλίου Public, που ανέδειξε όλες τις εκδόσεις που αγαπήσαμε μέσα στη χρονιά που πέρασε - και που αποτελούν τις ιδανικές προτάσεις για να μας συντροφεύσουν αυτό το καλοκαίρι.

Ακόμα και στις συνθήκες της πανδημίας, έγινε εμφανές πως ένα καλό βιβλίο είναι μια αξία που παραμένει σταθερή. Αυτό, άλλωστε, απέδειξαν και οι 182.354 αναγνώστες που ψήφισαν τα αγαπημένα τους βιβλία, μέσα από ηλεκτρονική ψηφοφορία στο www.publicbookawards.gr, για μια ακόμη χρονιά. Από ελληνικά μυθιστορήματα, μέχρι ελληνική ποίηση, αλλά και παιδικά βιβλία, τα φετινά βραβεία περιλαμβάνουν μια επιλογή από τίτλους που κατάφεραν να ξεχωρίσουν.

public Facebook Twitter

Ανάμεσα στα 2.200 βιβλία, τους 1.600 συγγραφείς και τους 130 εκδότες που συμμετείχαν, λοιπόν, στα Βραβεία Βιβλίου Public 2021, οι αναγνώστες ανέδειξαν στην πρώτη θέση το ελληνικό μυθιστόρημα «Δέσποινα», του Αύγουστου Κορτώ, από τις Εκδόσεις Πατάκη, ενώ «Οι Διαθήκες», της Margaret Atwood σε μετάφραση του Αύγουστου Κορτώ, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, έλαβε το βραβείο μεταφρασμένου μυθιστορήματος.

8α Βραβεία Βιβλίου Public: Τα βιβλία που αναδείχθηκαν τη φετινή χρονιά και θα μας κρατήσουν συντροφιά το καλοκαίρι Facebook Twitter

Σχετικά με το κομμάτι του βιβλίου που ξεχωρίζει για τον Αύγουστο Κορτώ, ο ίδιος αναφέρει: « Περνάω πάντα μέρες ολόκληρες στήνοντας την πρώτη και την τελευταία φράση του κάθε βιβλίου. Και παρότι τα τρία όνειρα της Δέσποινας - αυτές οι φαντασιακές επισκέψεις στον έρημο Παράδεισο, παρέα με την Παρθένο - ήταν τα πρώτα κομμάτια του μυθιστορήματος που συνέλαβα, όλη η γλύκα - κι η πίκρα - του βιβλίου βρίσκεται στις τελευταίες του σελίδες».

public Facebook Twitter

Όσο για την βράβευσή του: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή αυτή η βράβευση, καθώς καταμαρτυρά μεγάλη αναγνωστική αγάπη κι αφοσίωση. Κάθε φορά που θα βλέπω τη "Δέσποινα", θα θυμάμαι αυτή τη γενναιοδωρία - την καλοσύνη - και θα χαμογελώ».

Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό non-fiction, το «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους», του Θανάση Καμπαγιάννη, από τις Εκδόσεις Αντίποδες βρέθηκε επίσης στην πρώτη θέση, ενώ στην ελληνική παιδική και εφηβική λογοτεχνία, τα πρώτα βραβεία έλαβαν τα «Γέτι, η δύναμη του ακόμη», της Μαρίνας Γιώτη, με εικονογράφηση από τη συγγραφέα, από τις Εκδόσεις Διόπτρα και το «Παπούτσια με λουράκι», της Φωτεινής Στεφανίδη, με εικονογράφηση από την ίδια και από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, αντίστοιχα.

8α Βραβεία Βιβλίου Public: Τα βιβλία που αναδείχθηκαν τη φετινή χρονιά και θα μας κρατήσουν συντροφιά το καλοκαίρι Facebook Twitter

Μιλώντας για το βιβλίου της, η Μαρίνα Γιώτη εξηγεί την πηγή έμπνευσή της: «Το βιβλίο βασίστηκε στις μελέτες της Αμερικανίδας ψυχολόγου Carol Dweck πάνω στην νοοτροπία ανάπτυξης και στην δύναμη του "ακόμη". Μια τόση δα, αλλά μαγική λεξούλα, που καταφέρνει να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αναπτύσσουμε τις ικανότητές μας, που αντιμετωπίζουμε τις αποτυχίες μας και που μαθαίνουμε να είμαστε ανθεκτικοί στις αλλαγές. "Δεν μπορώ να το κάνω... ακόμη", "Δεν έχω φίλους... ακόμη", "Δεν ξέρω την απάντηση... ακόμη!". Η ιδέα του «Γέτι», ενός φανταστικού φίλου που μας παροτρύνει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε όταν πάμε να τα παρατήσουμε, προέκυψε αβίαστα από το αγγλικό "yet", που σημαίνει "ακόμη".»

8α Βραβεία Βιβλίου Public: Τα βιβλία που αναδείχθηκαν τη φετινή χρονιά και θα μας κρατήσουν συντροφιά το καλοκαίρι Facebook Twitter

Αναφερόμενη στη βράβευσή της, συνεχίζει: «Η βράβευση του βιβλίου μου σε μια κατηγορία όπως η Παιδική Λογοτεχνία είναι μια τεράστια τιμή για εμένα. Αντικατοπτρίζει την αγάπη των παιδιών, των γονιών και των εκπαιδευτικών για το βιβλίο και για όλα όσα τους έχει προσφέρει μέσα από τις σελίδες του. Με τις Εκδόσεις Διόπτρα έχουμε δουλέψει πολύ για να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία σε κάθε μικρό μας αναγνώστη και η προσπάθειά μας αυτή φαίνεται να αποφέρει καρπούς.»

Στις κατηγορίες ελληνικό διήγημα και ελληνική σύγχρονη ποίηση, βραβεύτηκαν το «Εξημέρωση, Νεκρογραφία»,του  Δημοσθένη Παπαμάρκου, από τις Εκδόσεις Πατάκη και το «Συμπληγάδες γενεθλίων», του Δημήτρη Καταλειφού, επίσης από τις Εκδόσεις Πατάκη. «Το Δώρο 2» του Στέφανου Ξενάκη, από τις Εκδόσεις Key Books αναδείχθηκε πρώτο στην κατηγορία Ευ Ζην, ενώ στην κατηγορία «Έκπληξη» – (Αξέχαστος/η Ήρωας/Ηρωίδα), το πρώτο βραβείο πήρε το «Η νύχτα της αλήθειας», του Σπύρου Πετρουλάκη, από τις Εκδόσεις Μίνωας Α.Ε. Τέλος, ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο της χρονιάς αναδείχθηκε το βιβλιοπωλείο Κίμωλος με το βιβλίο «Τα τρία γουρουνάκια».

8α Βραβεία Βιβλίου Public: Τα βιβλία που αναδείχθηκαν τη φετινή χρονιά και θα μας κρατήσουν συντροφιά το καλοκαίρι Facebook Twitter

Για το βιβλίο «Συμπληγάδες γενεθλίων» ο Δημήτρης Καταλειφός εξηγεί το πώς ξεκίνησαν όλα: «Δεν με ενέπνευσε τίποτα. Ξεκίνησε σαν ένα παιχνίδι. Πριν πάω στην παράσταση, καθόμουν σε ένα καφενείο για να πιω ένα τσάι. Άρχισα να γράφω στο κινητό την αίσθηση της ημέρας που είχε προηγηθεί και την έστελνα ως μήνυμα σε μια φίλη, μεταφράστρια και ποιήτρια. Εκείνη άρχισε να βρίσκει ενδιαφέροντα αυτά που έγραφα. Μετά λόγω πανδημίας, οι παραστάσεις διεκόπησαν. Μη έχοντας καμία άλλη δυνατότητα έκφρασης, το παιχνίδι της γραφής έγινε καθημερινή ανάγκη. Ήμουν μόνος με τον εαυτό μου, χωρίς θέατρο, χωρίς κάποιο ρόλο να με απασχολεί, ενώπιος ενωπίω για πρώτη φορά μετά από σαρανταπέντε χρόνια. Αν με ενέπνευσε κάτι θεωρώ πως ίσως ήταν ο ελεύθερος χρόνος που ξαφνικά είχα, και η ησυχία που με περιέβαλλε.»

Όσο για το βραβείο που έλαβε, αναφέρει: «Η βράβευση αρχικά με εξέπληξε και μετά μού έδωσε μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Οι "Συμπληγάδες γενεθλίων" ήταν η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα, και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο  θερμή -τρεις εκδόσεις μέσα σε πέντε περίπου μήνες-  που έδωσε σε αυτή την τόσο δύσκολη για όλους μας περίοδο  μια πολύτιμη ανάσα  σε μένα.  Έως τότε, όντας ηθοποιός,  εκφραζόμουν μέσα από τις λέξεις και τις ιστορίες των άλλων, των συγγραφέων. Αυτή τη φορά είπα  δημοσίως δικά μου λόγια, και ένα μέρος από τη δική μου ιστορία. Μια πρωτόγνωρη εμπειρία που εξαιτίας της τόσο ζεστής ενθάρρυνσης που πήρα, ομολογώ ότι  ενδυνάμωσε την επιθυμία να συνεχίσω  να γράφω. Τώρα ξέρω πως εκτός από το θέατρο έχω ένα ακόμα καταφύγιο, κι αυτό το βρίσκω πολύ ανακουφιστικό.»

Παράλληλα, εκτός από τα βραβεία των αναγνωστών, απονεμήθηκαν ακόμη τέσσερα ειδικά βραβεία τα οποία προέκυψαν κατόπιν ψηφοφορίας κριτικής επιτροπής, με μέλη έγκριτους επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου. Συγκεκριμένα, το βραβείο εκδοτικού αποτυπώματος έλαβαν οι Εκδόσεις Στερέωμα, ενώ τα Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public στις κατηγορίες ελληνικό μυθιστόρημα και ελληνικό παιδικό βιβλίο έλαβαν το «Εράν: Βυζαντινά αμαρτήματα», του Γιάννη Καλπούζου, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και το «Πες μας παππού… πώς πήγαμε στο φεγγάρι», του Διονύση Π. Σιμόπουλου, με εικονογράφηση-γραφιστική επιμέλεια της Ουρανίας Λυμπεροπούλου, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Στην κατηγορία Τιμώμενη Λογοτεχνία: Βόρειες Χώρες, αναδείχθηκε «Το Βασίλειο», του Jo Nesbo, σε μετάφραση στα ελληνικά από τον Σωτήρη Σουλιώτη και από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μπορεί τα Βραβεία Βιβλίου Public να ολοκληρώθηκαν για τη φετινή χρονιά, ωστόσο, εμείς μπορούμε συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τα σχόλιά μας για τα βιβλία που διαβάσαμε, μέσα από το bookfriends.gr το μεγαλύτερο site με βιβλιοκριτικές αναγνωστών στην Ελλάδα με την υπογραφή του Public. Μπαίνοντας στο site, μπορεί όποιος θέλει να μοιραστεί σκέψεις και απόψεις για έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων, αλλά και να αναζητήσει κριτικές για τους αγαπημένους του τίτλους με βαθμολογίες και αξιολογήσεις - μάλιστα, μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση και βάσει χαρακτηρισμών που έδωσαν άλλοι αναγνώστες και να ανακαλύψουμε τους τίτλους με τις περισσότερες κριτικές.

Έτσι, μέχρι τα επόμενα Βραβεία Βιβλίου Public, διαβάζουμε τα αγαπημένα μας βιβλία, μοιραζόμαστε σκέψεις και αξιολογήσεις και ψηφίζουμε ξανά όσα μας κράτησαν συντροφιά και τη φετινή χρονιά.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις γραμμές των συνόρων: Ο κόσμος του βιβλίου έρχεται στα Χανιά!

Πολιτισμός / «Στις γραμμές των συνόρων»: Ξεκινά το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα

Το φεστιβάλ συγκροτείται από ένα πλούσιο πρόγραμμα με τη συμμετοχή περισσότερων των 100 ομιλητών -συγγραφέων Ελλήνων, Κυπρίων, από την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ουκρανία και το Περού, εκδοτών, ακαδημαϊκών, μεταφραστών και διανοουμένων.
THE LIFO TEAM
Εύη Πούμπουρα: Γίνε άτρωτος προστάτεψε τον εαυτό σου, διάβασε τους ανθρώπους, επηρέασε καταστάσεις και ζήσε άφοβα

Βιβλίο / «Γίνε Άτρωτος»: Ένα βιβλίο από την πρώην πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, Εύη Πούμπουρας

Η Εύη Πούμπουρας δείχνει πώς μπορούμε να υπερνικήσουμε τους καθημερινούς μας φόβους, να αντεπεξέλθουμε σε δύσκολες συζητήσεις και να αναγνωρίζουμε ποιον μπορούμε να εμπιστευτούμε, ανάμεσα σε άλλα.
THE LIFO TEAM
Το νέο μυθιστόρημα της Πασχαλίας Τραυλού «Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο»: Η σκληρή πορεία μιας γυναίκας προς την ελευθερία

Advertorial / «Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο»: Το νέο μυθιστόρημα της Πασχαλίας Τραυλού για τη σκληρή πορεία μιας γυναίκας προς την ελευθερία

Ένα βιβλίο με χαρακτήρα καταγγελτικό, που μιλάει με χιούμορ πικρό, καταθέτοντας αλήθειες για τη γυναικεία ζωή και φύση, από τις εκδόσεις Διόπτρα.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ