Η δέκατη ατομική έκθεση της εικαστικού εστιάζει στον άνθρωπο και τον τρόπο που βιώνει τη σύγχρονη συνθήκη, μέσα σε ένα ολοένα ασφυκτικότερο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο. Το διαρκές αίτημα αναζήτησης της ανθρώπινης μορφής στο έργο της μετατοπίζεται, αφουγκραζόμενο τις εσωτερικές και τις βαθύτερες μετατάξεις, ως απόρροια των εξωτερικών αναταράξεων στο διαρκές γίγνεσθαι.
Από τα διερευνητικά βλέμματα, το ερωτικό χάδι και το τρυφερό συναπάντημα παλαιότερων έργων, η καλλιτέχνις περνά σε σώματα αγωνιούντα και χώρους που κραυγάζουν. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό βλέμμα και μια λεπτομερειακή χαρακτική γραφή, ο άνθρωπος αποτυπώνεται ως κάποιος που απελπίζεται, φοβάται και βασανίζεται, αλλά ταυτόχρονα αγωνίζεται και ελπίζει. Παράλληλα, εμφανίζεται ως οικολογικός καταστροφέας μέσα από το θλιμμένο βλέμμα των ζώων, ενδεής και αποξενωμένος.
Τα έργα της Μαυροδόγλου συνενώνουν τον εκφραστικό πλούτο σύγχρονων θεμάτων με τη σαφήνεια και λιτότητα της σύνθεσης. Στην έκθεση παρουσιάζονται νέα έργα ποικίλων τεχνικών φιλοτεχνημένα με χαρακτικές μεθόδους, όπως η γραμμική και η τονική οξυγραφία, καθώς και η χάραξη σε λινόλεουμ. Υιοθετώντας μια ιδιάζουσα και αμιγώς προσωπική χαρακτική γλώσσα, τα έργα της διακρίνονται για τη λεπτομερώς γραμμική απεικόνιση των μορφών, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της σύνθεσης. Οι ανθρώπινες μορφές κυριαρχούν ως κεντρικές φυσιογνωμίες, είτε μόνες είτε σε διάλογο με τη σχηματοποιημένη αποτύπωση των αρχιτεκτονημάτων και την αναγωγή τους σε βασικά γεωμετρικά σχήματα, συνιστώντας εικαστικές συνδηλώσεις της κατακερματισμένης προσωπικότητας του σύγχρονου ανθρώπου.
Η νέα δουλειά της εικαστικού τροφοδοτείται από τη σύγχρονη συνθήκη και το υλικό της καθημερινότητας, μεταφέροντας σε εικόνες τους κραδασμούς που βιώνει ο σημερινός άνθρωπος, σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο. Οι βιωμένες αντιφάσεις της σύγχρονης πραγματικότητας και η κοινωνική εγρήγορση εκφράζονται διαμέσου των σκληρών αντιθέσεων άσπρου και μαύρου, της νευρώδους γραμμής και του σχεδίου, που γίνεται φορέας αισθημάτων και σκέψεων, αποκαλύπτοντας την κοσμοαντίληψη της καλλιτέχνιδας. Κορμιά που δεσπόζουν σαν υψωμένες γροθιές, κυρτωμένα σώματα και πρόσωπα που φέρουν παραδοσιακές καλύπτρες, καθώς και η σημειολογία ενός πουλιού, ενός μπαλονιού, ή τα παιδικά σφιχτοπλεγμένα δάχτυλα, μεταφέρουν ηχηρά την πρόθεση της δημιουργού για κοινωνική και πνευματική αφύπνιση που γίνεται επιτακτική ανάγκη και αίτημα ζωτικής σημασίας. Τα έργα της αρθρώνονται ως μορφές αντίδρασης, ακροβατώντας ανάμεσα στην απόγνωση και την ελπίδα, που μοιραία έχουν συναισθηματικό αντίκτυπο στον σύγχρονο άνθρωπο.
Κείμενο έκθεσης: Δήμητρα Κυριαζή, Γλύπτρια – Ιστορικός Τέχνης
Βιογραφικό
Η Βαλεντίνη Μαυροδόγλου (1989) το 2007 ξεκίνησε τις σπουδές της πάνω στον κλάδο της ενδυματολογίας στην Pan-Sic. Το 2010 συνέχισε με σπουδές πάνω στις γραφικές τέχνες στο ΙΕΚ Praxis. Το 2017 αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα. Έχει παρουσιάσει εννέα ατομικές εκθέσεις και έχει επίσης λάβει μέρος σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων και Μπιενάλε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές και μουσειακές συλλογές. Από το 2022 είναι γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.






- Facebook
- Twitter
- E-mail
0