Η χώρα γίνεται συμμέτοχος των ευρωπαϊκών εξελίξεων Facebook Twitter
Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
European LiFO

Βασιλική Γεωργιάδου: Η χώρα γίνεται συμμέτοχος των ευρωπαϊκών εξελίξεων

0

40 χρόνια Ευρωπαίοι

Από τον Ιανουάριο του 1981 η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη από το καλοκαίρι του 1979 –και παρά την πόλωση που προκάλεσε μια τέτοια απόφαση στην εγχώρια πολιτική και κομματική σκηνή– η Βουλή των Ελλήνων είχε κυρώσει την πράξη προσχώρησης της χώρας στην ΕΟΚ. Πρόκειται για μια απόφαση που αποδείχθηκε κομβική για την πορεία της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας προς τον εκδημοκρατισμό. Η μετάβαση στη δημοκρατία είχε ήδη συντελεστεί το 1974, ωστόσο η νεόκοπη ελληνική δημοκρατία δεν είχε ακόμη εδραιωθεί. Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα συμβάλλει σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η Ελλάδα (νωρίτερα από την Ισπανία και την Πορτογαλία) γίνεται η δέκατη χώρα-μέλος αλλά και η πρώτη από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες είχαν εισέλθει στο «τρίτο κύμα» του εκδημοκρατισμού, που εντάσσεται στην ΕΟΚ. Μια τέτοια συμμετοχή βοηθά τη φιλελευθεροποίηση της δημοκρατίας αλλά και την ενίσχυση της νομιμοποίησής της: η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ συνοδεύεται από τη βελτίωση των οικονομικών της δεικτών, με τη σημαντική εισροή πόρων που έλαβε χώρα ιδίως από το 1985 και μετά, τόσο με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα όσο και με το «πακέτο Ντελόρ», συμβάλλοντας στη γρήγορη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Παράλληλα, η χώρα γίνεται συμμέτοχος των ευρωπαϊκών εξελίξεων, υποστηρίζοντας την ιδέα της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής σε μια σειρά θεματικών (παιδεία, περιβάλλον, αλλά και εξωτερική πολιτική και ασφάλεια), όπως και την πολιτική της διεύρυνσης που τίθεται επί τάπητος ιδίως μετά το 1993 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, με απόφαση του οποίου δρομολογείται η πολιτική της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδίως από το 1996 και μετά, υποστηρίζοντας τις μεγάλες οραματικές επιλογές της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Σύνταγμα) και τους σταθμούς της ευρωπαϊκής πορείας, αλλά και με τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ (ΟΝΕ) «κλειδώνει» ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας.
Παρότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας συνάντησε αντιρρήσεις και η διαδρομή αυτή κάθε άλλο παρά απρόσκοπτη υπήρξε, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι εμπεδώνεται συν τω χρόνω η αίσθηση στους πολίτες ότι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΟΚ/Ε.Ε. δημιούργησε πλεονεκτήματα για τη χώρα. Ιδίως από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και μετά, από τα 2/3 έως τα 3/4 των Ελλήνων πολιτών θεωρούν ότι η χώρα επωφελήθηκε από τη συμμετοχή της στην οικογένεια των ευρωπαϊκών χωρών-μελών. Παρότι αυξάνεται ο σκεπτικισμός απέναντι στην Ε.Ε., ιδίως από το 2008 και μετά, ακόμη και μεσούσης της κρίσης η ισχυρή πλειοψηφία των πολιτών μένει πιστή στη θέση ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που συνεχίζει να εκτιμά ότι θα συμβαίνει με ορίζοντα το μέλλον (στοιχεία MRB).
Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ/Ε.Ε. υπήρξε το αποτέλεσμα μιας οραματικής πολιτικής. Όχι ότι δεν θα συνέβαινε, αλλά μάλλον θα είχε καθυστερήσει αν ως στόχος δεν είχε προταχθεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και δεν είχε υποστηριχθεί από ένα μπλοκ εκσυγχρονιστικών δυνάμεων (κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη), που έδωσε προοπτική και συνέβαλε στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Ευτυχώς που η Ελλάδα ήταν μέλος της Ε.Ε. και η ένταξή της είχε πλέον εδραιωθεί, ώστε να αντέξει στους κλυδωνισμούς, τις δοκιμασίες και τους επικίνδυνους εγχώριους πειραματισμούς στους οποίους υποβλήθηκε η ευρωπαϊκή της πορεία (και η ίδια η ένταξη) εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

40 χρόνια Ευρωπαίοι

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νιαζί Κιζιλγιουρέκ

European LiFO / Νιαζί Κιζιλγιουρέκ: «Η Κύπρος δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική, είναι μια ανεξάρτητη κρατική οντότητα»

Ο πρώτος Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλά για όλα στη LiFO με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου «Μια ιστορία βίας και μνησικακίας – η γένεση και η εξέλιξη της εθνοτικής διένεξης στην Κύπρο» (εκδ. Heteroτοπία).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν οικουμενικές λύσεις: «Η Δημοκρατία σήμερα» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

European LiFO / Τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν οικουμενικές λύσεις: «Η Δημοκρατία σήμερα» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα συμμετέχει στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Όσα συζήτησαν οι ευρωβουλευτές Markus Ferber και Πέτρος Κόκκαλης με τον επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Φον ντερ Λάιεν: Φρικτές δολοφονίες στη Μπούσα κι άλλες πόλεις – «Οι οδυνηρές εικόνες δεν θα μείνουν αναπάντητες»

European LiFO / Φον ντερ Λάιεν: Φρικτές δολοφονίες στη Μπούσα κι άλλες πόλεις – «Απαιτείται μία παγκόσμια απάντηση»

Η ΕΕ έχει συστήσει μία κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ