Είναι μάλλον η περισσότερο περιπετειώδης – και ελαφρώς ιντριγκαδόρικη- παράσταση της Επιδαύρου, πριν καν αυτή παιχτεί. Ο λόγος για το Ο πόλεμος των υιών του φωτός κατά των υιών του σκότους, που σκηνοθετεί ο Αμος Γκιτάι και έχει ήδη παρουσιαστεί σε Αβινιόν και Βαρκελώνη. Κάποιοι γέλασαν, κάποιοι θύμωσαν, κάποιοι αλήθεια πείστηκαν από σημειώματα που γράφτηκαν κυρίως σε blogs τις τελευταίες μέρες περί εβραϊκής προπαγάνδας «στην καρδιά του αρχαίου πολιτισμού, το θέατρο της Επιδαύρου».

Όπως και αν είναι, άλλου είδους δυσκολίες, οδήγησαν τελικά στην απόφαση η παράσταση που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουλίου, να ανέβει στην Επίδαυρο μόνο για μέρα και συγκεκριμένα το Σάββατο. Η ανακοίνωση έφτασε μαζί με την είδηση πως τελικά δεν θα λάβει μέρος στην παράσταση ο Δημήτρης Καταλειφός όπως ήταν προγραμματισμένο.

Αγωνία και ενδιαφέρον υπάρχει πάντα για την παράσταση – οι διευκρινήσεις που δίνει η Χλόη Ομπολένσκι στη LifO φανερώνουν μια ιδιαίτερη πλευρά της παράστασης που τέμνει το ιστορικό με το λυρικό. Πάντως η Le Monde στην κριτική της για την παράσταση που άνοιξε το φετινό φεστιβάλ της Αβινιόν, γράφει Avignon commence mal. Mais il y a Jeanne Moreau...