Ένα μεγάλο δίλημμα και ένας αξεπέραστος έρωτας με φόντο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο συνθέτουν την υπόθεση της τρίτης καλύτερης αμερικανικής ταινίας όλων των εποχών που κέρδισε 3 Όσκαρ, ανάμεσα τους Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου.

Casablancafacts

* Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν «Όλοι έρχονται στου Ρικ» (Everybody Comes to Rick's), που ήταν και ο τίτλος του θεατρικού έργου επάνω στο οποίο στηρίχτηκε το σενάριο.

* Το πιο εντυπωσιακό όλων είναι ότι η ταινία δε γυρίστηκε στην Καζαµπλάνκα, αλλά εξ ολοκλήρου στα στούντιο της Warner, εκτός των σκηνών στο αεροδρόμιο που γυρίστηκαν σε φυσικό χώρο!

* Τα γυρίσματα της «Καζαμπλάνκα» διήρκησαν σχεδόν τρεις μήνες. Ξεκίνησαν στις 25 Μαΐου 1942 και ολοκληρώθηκαν μόλις στις 3 Αυγούστου του ίδιου χρόνου.

* Στις αρχικές σκέψεις της Warner Bros ήταν ως πρωταγωνιστές οι Ρόναλντ Ρέιγκαν και Ανν Σέρινταν.

* Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων προέκυψε πρόβλημα με το ύψος των πρωταγωνιστών. Η σουηδέζα ηθοποιός προεξείχε του Μπόγκαρτ κατά πέντε πόντους στις μεταξύ τους σκηνές. Για να φαίνεται ψηλότερος, ο Χάμφρεϊ πατούσε πάνω σε τούβλα ή μαξιλάρια.

* Το 2006 το Αμερικάνικο Συνδικάτο Σεναριογράφων κατέταξε το σενάριο της ταινίας ως το νούμερο ένα όλων των εποχών.

* Το σενάριο της ταινίας δουλευόταν καθ' όλη τη διάρκεια των γυρισµάτων. Έτσι, µέχρι την τελευταία στιγµή η Ίνγκριντ Μπέργκµαν δεν ήξερε ποιον από τους δύο ήρωες θα ακολουθούσε ως Ίλσα!

* Μεγαλύτερος πολέμιος της ταινίας στάθηκε ο Ουμπέρτο Έκο. «Η Καζαμπλάνκα είναι ένα πολύ μέτριο φιλμ. Μου θυμίζει κόμικ - στριπ, με χαρακτήρες καρικατούρες, χωρίς ψυχολογικό βάθος» έγραψε σ' ένα του κείμενο.