Τον Βασιλιά Ληρ θα υποδυθεί ο Αλ Πατσίνο, σε κινηματογραφική μεταφορά του σαιξπηρικού έργου. 

 

Σύμφωνα με τον Guardian, το γεγονός αποτελούσε ψίθυρο στους καλλιτεχνικούς κύκλους εδώ και χρόνια. Τα γυρίσματα της ταινίας θα ξεκινήσουν του χρόνου. 

 

Με αυτόν τον τρόπο, ο σπουδαίος ηθοποιός, θα βαδίσει στα βήματα του Λόρενς Ολίβιε και του Όρσον Γουέλς που υποδύθηκαν τον Βασιλιά Ληρ και θα πάρει έναν από τους πιο πολυπόθητους ρόλους του κόσμου. 

 

Σκηνοθέτης θα είναι ο Βρετανός Μάικλ Ράντφορντ, που ανάμεσα στις ταινίες του συμπεριλαμβάνεται και το βραβευμένο με όσκαρ «Ο Ταχυδρόμος».  

 

Πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους με τον παραγωγό Μπάρι Ναβίντι.

 

Είχαν συνεργαστεί το 2004 στην κινηματογραφική μεταφορά ενός ακόμα σαιξπηρικού έργου, στον «Έμπορο της Βενετίας», που δέχθηκε εγκωμιαστικές κριτικές και σημείωσε υψηλές εισπράξεις. 

 

Τότε ο Αλ Πατσίνο είχε υποδυθεί τον Σάιλοκ. 

 

Χαρακτηρίζοντας τον ρόλο ως «τεράστιο», ο Μάικλ Ράντφορντ δήλωσε πως στον Observer πως ο Ληρ είναι ένας ρόλος στον οποίο όλοι προσβλέπουν.

 

«Ο Αλ έπαιζε με την ιδέα πολύ καιρό. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον Σάιλοκ, που παίζει μόνο σε πέντε σκηνές και τον Ληρ που είναι παρών σχεδόν σε κάθε σκηνή», είπε και πρόσθεσε πως νομίζει ότι ο Πατσίνο θα θέλει να απολαύσει αυτή τη δόξα γιατί είναι ένας καταπληκτικός ηθοποιός.»

 

Ο Guardian σημειώνει πως ο Αλ Πατσίνο, που ξεκίνησε την καριέρα του ως θεατρικός ηθοποιός, έχει ιδιαίτερο πάθος για τον Σαίξπηρ. 

 

Ο ηθοποιός είχε υποστηρίξει παλαιότερα πως πρέπει να δοκιμάζονται πιο συχνά κινηματογραφικές μεταφορές των έργων του Σαίξπηρ. 

 

Τα γυρίσματα έχουν προγραμματισθεί για το επόμενο φθινόπωρο στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον Ναβίντι να σημειώνει πως  οι συντελεστές είχαν το πάθος και την επιθυμία αλλά όχι μια ημερομηνία για να ξεκινήσουν.

 

«Έχουμε όλοι την ενέργεια για να το κάνουμε τώρα. Δημιουργούμε, ελπίζω, ένα έπος.»

 

Ο ίδιος περιέγραψε τη μεταφορά ως «πολύ πιστή». 

 

«Το θέμα με τον Βασιλιά Ληρ είναι πως δεν τοποθετείται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή», δήλωσε ο σκηνοθέτης.

 

«Είναι μια επινοημένη εποχή όπου υπάρχει μια περιοχή που λέγεται Ντόβερ. Μιλάω με μεγάλες εταιρείες ειδικών εφέ και σκεφτόμαστε 'τι μπορούμε να κάνουμε για να δημιουργήσουμε κάτι που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει;'»

 

«Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται την Lear τοποθετημένο σε κάποιο είδος μεσαιωνικού κόσμου όπου οι άνθρωποι φορούν τραχιά ρούχα. Θέλω ο κόσμος να είναι αναγνωρίσιμος, όχι αναγνωρίσιμος φυσικά, αλλά ψυχολογικά.»