Το μουσείο Prado ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αναδιοργάνωση της μόνιμης συλλογής του, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση έργων από γυναίκες και ξένους καλλιτέχνες.

 

Μία από τις «λίγες θετικές επιπτώσεις της πανδημίας» υπήρξε το γεγονός ότι το κλείσιμο του μουσείου έδωσε τον χρόνο στο προσωπικό να επαναξιολογήσει τους θησαυρούς του και πώς αυτοί παρουσιάζονται, δήλωσε ο διευθυντής του Prado, Μιγκέλ Φαλομίρ.

 

Αν και κάποια τμήματα του μουσείου είναι έξοχα, άλλα είναι «αναχρονικά και διαιωνίζουν ιστοριογραφικά μοντέλα του 19ου αιώνα», σημείωσε ο διευθυντής του μουσείου της Μαδρίτης. Η απόφαση για την αλλαγή δεν είναι ξαφνική, ούτε ο λόγος είναι ένα «καπρίτσιο του διευθυντή ή των εφόρων», αλλά μια επιθυμία «να εξηγούνται καλύτερα οι διαφορετικές σχολές και περίοδοι», δήλωσε ακόμη ο Φαλομίρ.

 

Πέρυσι, το Prado επιχείρησε να ρίξει φως στην ανισότητα στη συλλογή του, με την έκθεση με τίτλο «Uninvited Guests», που εξερευνούσε το πώς τα έργα τέχνης που αγοράστηκαν από το ισπανικό κράτος από το 1833 έως το 1931 αντιμετώπιζαν τις γυναίκες ως ανθρώπους και ως καλλιτέχνες.

 

Όμως, η έκθεση προκάλεσε τις επικρίσεις γυναικών καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών, που κατηγόρησαν το μουσείο ότι επαναλαμβάνει τον ίδιο τον μισογυνισμό που επεδίωκε να επισημάνει, επικεντρώνοντας σε πολλά έργα ανδρών αντί να τιμήσει εκείνα των γυναικών.

 

Κάποια από τα μαθήματα αυτής της έκθεσης θα αποτυπωθούν στη συλλογή, εξήγησε ο διευθυντής του Prado, ο οποίος δήλωσε ότι η αναδιοργάνωση θα ξεκινήσει με τη συλλογή του 19ου αιώνα. «Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια πιο πλουραλιστική εικόνα του ισπανικού 19ου αιώνα», συμπλήρωσε. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν καλλιτεχνικά φαινόμενα και καλλιτέχνες που έχουν αποκλειστεί εντελώς έως τώρα, που δεν αφορούν μόνο γυναίκες αλλά και έργα από διαφορετικά μέρη του κόσμου.

 

«Δεν είναι μόνο ζήτημα φύλου, αν και οι γυναίκες σίγουρα έχουν αποκλειστεί από τη μόνιμη συλλογή και τις εκθέσεις του μουσείου. Υπάρχουν επίσης ολόκληροι περίοδο της ιστορίας της τέχνης και ολόκληρες περιοχές που έχουν αποκλειστεί. Σιγά- σιγά θα έχουμε ένα πιο συμπεριληπτικό Prado», πρόσθεσε ο Φαλομίρ.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr