Γιγαντιαίο γλυπτό του Βαρώτσου στη Θεσσαλονίκη - Θα τοποθετηθεί μέσα σε υδάτινη δεξαμενή

Γιγαντιαίο γλυπτό του Βαρώτσου στη Θεσσαλονίκη - Θα τοποθετηθεί μέσα σε υδάτινη δεξαμενή Facebook Twitter
0

Ένα γιγαντιαίο γλυπτό του καλλιτέχνη Κώστα Βαρώτσου αναμένεται σύντομα να κοσμήσει τη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Το γλυπτό, ύψους εννέα μέτρων, θα τοποθετηθεί μέσα σε μια υδάτινη δεξαμενή στη Νέα Παραλία και ονομάζεται «Φιλία – Amicizia».

Σήμερα, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για την κατασκευή και τοποθέτηση του έργου, που αποτελεί δωρεά του Σταύρου Ανδρεάδη, έλαβε έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού δήμου.

Η μελέτη προβλέπει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και της τοποθέτησης του γλυπτού στην εξέδρα μπροστά από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», εκεί όπου παλαιότερα βρισκόταν το «Φεγγαράκι στην Ακτή».

Ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο. Οι πρώτες αντιδράσεις για το σημείο που θα τοποθετηθεί το γλυπτό εκφράζονται από τους "Φίλους της Νέας Παραλίας", με τον αρχιτέκτονα, Πρόδρομο Νικηφορίδη, να υποστηρίζει πως «οποιοδήποτε νέο στοιχείο οφείλει να σεβαστεί και να ενταχθεί στο περιβάλλον» και να προσθέτει πως το εργοτάξιο που θα στηθεί για τους επόμενους μήνες θα προκαλέσει αναστάτωση στο χώρο.

Παράλληλα ο κ.Νικηφορίδης, έθεσε θέμα ασφάλειας για κατοίκους και επισκέπτες λόγω της μεγάλης υδάτινης δεξαμενής μέσα στην οποία θα βρίσκεται το γλυπτό.

Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, είπε πως απαιτήθηκαν δύο χρόνια για να λάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης τις εγκρίσεις για τη χωροθέτηση του γλυπτού στο συγκεκριμένο σημείο, συμπληρώνοντας πως το γλυπτό του Βαρώτσου μπορεί να αποτελέσει τοπόσημο.

«Συνάδει το έργο με τη Νέα Παραλία και θα είναι σε αρμονία με το άλλο εικαστικό έργο "Φεγγαράκι στην Ακτή" που θα τοποθετηθεί στο θαλάσσιο μέτωπο» υπογράμμισε ο κ.Παππάς.

Με βάση τη συμφωνία, οι απαραίτητες κατασκευές και διαμορφώσεις για την πλήρη κατασκευή και τοποθέτηση επιτόπου του γλυπτού βαρύνουν το δωρητή, ο οποίος δεσμεύεται ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των επισκεπτών της Νέας Παραλίας. Επιπλέον, προβλέπεται ότι ο ίδιος θα προβεί σε αποκατάσταση του χώρου και σε επιδιόρθωση ενδεχόμενων βλαβών κατά την εκτέλεση των εργασιών.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.