«Είχαμε ελεύθερο χρόνο»: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τυχαία πλοίο των Βίκινγκς σε νεκροταφείο

«Είχαμε ελεύθερο χρόνο»: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τυχαία πλοίο των Βίκινγκς σε νεκροταφείο Facebook Twitter
Η εικόνα από το ραντάρ
1

Ένα πλοίο των Βίκινγκς ανακάλυψαν τυχαία αρχαιολόγοι, κάτω από ένα παλιό νεκροταφείο, σε νησί της Νορβηγίας.

Ομάδα επιστημόνων εντόπισε ό,τι απέμεινε από το ξύλινο πλοίο, δίπλα σε μία παλιά, πέτρινη εκκλησία με τη βοήθεια ενός γεω-ραντάρ υψηλής ανάλυσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Ερευνών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (NIKU), το πλοίο έχει μήκος περίπου 13 μέτρων και εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 1.000 ετών.  

Οι αρχαιολόγοι οδηγήθηκαν στην ανακάλυψη χωρίς να κάνουν ούτε μισή τομή στο έδαφος, με τη βοήθεια του γεωραντάρ (GPR), που σαρώνει το υπέδαφος, στέλνοντας ηλεκτρομαγνητικά κύματα κάτω από την επιφάνεια. Το σύστημα αποτυπώνει την εικόνα της επιστροφής αυτών των κυμάτων, που αλλάζουν πυκνότητα και ένταση ανάλογα με τα εμπόδια που βρίσκουν στο διάβα τους, θαμμένα στο χώμα. Σε αυτή την περίπτωση, χτύπησαν πάνω στο πλοίο. 

«Είχαμε ελεύθερο χρόνο»: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τυχαία πλοίο των Βίκινγκς σε νεκροταφείο Facebook Twitter
Η εκκλησία δίπλα στον χώρο της ανακάλυψης

«Είχαμε ελεύθερο χρόνο»: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τυχαία πλοίο των Βίκινγκς σε νεκροταφείο Facebook Twitter
Η εικόνα από το ραντάρ

Οι εικόνες από τον χώρο ταφής δίπλα στην εκκλησία Edøy αποκάλυψαν το χαρακτηριστικό σχήμα του σκάφους, στη νήσο Edoeya, 70 μίλια από το Τρόντχαϊμ. Μετά την ανασκαφή και ανάλογα με την κλίση του πλοίου, το σκάφος μπορεί να αποδειχθεί λίγο μακρύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. «Ο εξοπλισμός μας βελτιώνεται και μπορούμε πλέον να είμαστε σίγουροι για το τι έχουμε εδώ», δήλωσε στο Fox News ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, Τζέιμς Ρότζερς. 

Το ανακάλυψαν στην τύχη

Το πλοίο λίγο έλειψε να μην ανακαλυφθεί ποτέ, καθώς η ομάδα των ερευνητών είχε τελειώσει με τις σαρώσεις πριν περάσει πάνω από το νεκροταφείο, αλλά τελικά ενεργοποίησαν το ραντάρ στο σημείο επειδή, όπως λένε, «είχαν ελεύθερο χρόνο»: «Είχαμε ολοκληρώσει τις συμφωνημένες έρευνες, αλλά αποφασίσαμε να κάνουμε ένα γρήγορο σκανάρισμα πάνω από ακόμα ένα χωράφι», λέει ο αρχαιολόγος Μάνουελ Γκάμπλερ. «Αποδείχτηκε καλή απόφαση».

 

Με πληροφορίες από Smithsonianmag.com

Culture
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ