Μια εβδομάδα του Αυγούστου γεμάτη σινεμά στο Καστελλόριζο

ΤΕΤΑΡΤΗ 8ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου 20-27 Αυγούστου Facebook Twitter
Το Διεθνές Φεστιβάλ Καστελλορίζου, με τη διακριτή ονομασία "Beyond Borders", θεωρείται ένα από τα πλέον ανερχόμενα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ευρώπης. Φωτ.: Beyond Borders
0

Όταν μία ομάδα νέων ιστορικών και συνεργατών του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), που ωστόσο δεν είχαν σχέση με το Καστελλόριζο, αποφάσισε πριν οκτώ χρόνια να ιδρύσει ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στο ακριτικό νησί, οι ντόπιοι τους αντιμετώπισαν με καχυποψία. Πόσο μάλλον οι κάτοικοι του γειτονικού Κας απέναντι, της Αντιφίλου της Αττάλειας, με το οποίο η Ειρήνη Σαρίογλου, βασικό ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του φεστιβάλ, θέλησε να χτίσει γέφυρες, να δημιουργήσει ένα κοινό φεστιβάλ που θα γινόταν ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Αυτό δεν έμελε να ολοκληρωθεί, καθώς το πραξικόπημα του Αυγούστου του 2016 ακύρωσε κάθε ελπίδα. Ο δήμαρχος του Κας παραμένει από τότε μέχρι σήμερα στη φυλακή.  

Η Σαρίογλου, γεννημένη στην Πόλη, καθηγήτρια Νεοελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, και οι συνεργάτες της κατάφεραν μέσα στα χρόνια να κερδίσουν όχι μόνο την εμπιστοσύνη της μικρής κοινωνίας των Καστελλοριζιών αλλά και μεγάλων σημαντικών ΜΜΕ όπως του ARTE και του ZDF, την υποστήριξη Καναδών, Γάλλων και Γερμανών και σήμερα το Διεθνές Φεστιβάλ Καστελλορίζου, με τη διακριτή ονομασία Beyond Borders, να θεωρείται ένα από τα πλέον ανερχόμενα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ευρώπης.

Χωρίς τα κονδύλια άλλων διοργανώσεων αλλά με μεγάλη αγάπη και αφοσίωση από την πλευρά όλων όσοι εμπλέκονται, έφτασε μετά από οκτώ χρόνια να δέχεται εκατοντάδες συμμετοχές και σημαντικοί παράγοντες του διεθνούς κινηματογραφικού κατεστημένου, όπως ο Γάλλος ντοκιμαντερίστας και επιμελητής Michel Noll, να προσφέρουν τις γνώσεις τους και τις επαφές τους ώστε να το βοηθήσουν και να το αναδείξουν διεθνώς.

Χωρίς τα κονδύλια άλλων διοργανώσεων αλλά με μεγάλη αγάπη και αφοσίωση από την πλευρά όλων όσοι εμπλέκονται, έφτασε μετά από οκτώ χρόνια να δέχεται εκατοντάδες συμμετοχές και σημαντικοί παράγοντες του διεθνούς κινηματογραφικού κατεστημένου, όπως ο Γάλλος ντοκιμαντερίστας και επιμελητής Michel Noll, να προσφέρουν τις γνώσεις τους και τις επαφές τους ώστε να το βοηθήσουν και να το αναδείξουν διεθνώς. Και γιατί όχι, όταν το πείσμα των ανθρώπων που το διοργανώνουν τους κάνει να αψηφούν εμπόδια κάθε είδους για να το κρατήσουν ζωντανό;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι αποτέλεσε ίσως το μοναδικό φεστιβάλ διεθνώς που όχι μόνο δεν ακύρωσε τις προβολές του εν μέσω πανδημίας αλλά και αρνήθηκε να ανεβάσει τις διαγωνιζόμενες ταινίες στο διαδίκτυο. Επιπλέον, μόλις πριν δύο καλοκαίρια οι διοργανωτές αγνόησαν τις απειλές του Τούρκου Προέδρου που σχετίζονταν με έρευνες για πετρέλαιο στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο και συνέχισαν το φεστιβάλ κάτω από συνεχείς εναέριες παραβιάσεις από πολεμικά αεροπλάνα. Αλλά πώς αλλιώς θα δικαίωναν τον τίτλο «Beyond Borders» τον οποίο έχουν υιοθετήσει ακριβώς για να υπογραμμίσουν τη σημασία μιας ανοιχτής θάλασσας και, ακόμα περισσότερο, του ανοιχτού μυαλού και βλέμματος, όπως αποδεικνύει το λογότυπο της φετινής αφίσας;

8ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου 20-27 Αυγούστου Facebook Twitter
Το πολλά υποσχόμενο φεστιβάλ της άκρης του Αιγαίου επιφυλάσσει μία  εβδομάδα με συναρπαστικές ταινίες από κάθε γωνιά της γης. Φωτ.: Beyond Borders

Στόχος από την αρχή υπήρξε το φεστιβάλ να παρουσιάσει ταινίες τεκμηρίωσης που επικεντρώνονται σε ιστορικά γεγονότα, σημαντικές προσωπικότητες, κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και στην ανάδειξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και μάλιστα σε έναν τόπο όπου συναντιούνται δύο χώρες, δύο πολιτισμοί, δύο κόσμοι. Επιστρέφει κατά κάποιον τρόπο στο νησί λίγη από την παλιά του αίγλη, καθώς κατά τον 18ο και 19ο αι. η μεγάλη ευμάρεια από το εμπόριο των καραβοκύρηδων είχε καταστήσει το Καστελλόριζο ένα από τα σημαντικότερα κέντρα αστικού πολιτισμού, με σχολεία και βιβλιοθήκες υψηλού κύρους. 

Το 8ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου θα διεξαχθεί από τις 20 ως τις 27 Αυγούστου και υπόσχεται ένα πρόγραμμα ανανεωμένο, γεμάτο ταινίες, δράσεις και πολύτιμες συνεργασίες, μετατρέποντας το πανέμορφο Καστελλόριζο για μία ακόμα χρονιά σε κινηματογραφικό και πολιτιστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας. Φέτος ο αριθμός ταινιών που υπέβαλαν αίτημα συμμετοχής ανήλθε στις 835 από 93 χώρες. Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει 3 διαφορετικές σκηνές προβολών: το Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει 18 ταινίες μεσαίου και μεγάλου μήκους και το «μicro» Διαγωνιστικό Τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει 24 ταινίες μικρού μήκους, ενώ παράλληλα διοργανώνεται και ένα Πανόραμα προβολών –εκτός διαγωνιστικού προγράμματος– στο οποίο θα φιλοξενηθούν διαφορετικά κινηματογραφικά αφιερώματα. 

Έτσι, το πολλά υποσχόμενο φεστιβάλ της άκρης του Αιγαίου επιφυλάσσει μία εβδομάδα με συναρπαστικές ταινίες από κάθε γωνιά της γης, διαγωνιστικά τμήματα με παγκόσμιες και πανελλαδικές πρεμιέρες, κινηματογραφικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια για τα νέα παιδιά του νησιού και όχι μόνο, masterclasses, αφιερώματα, Pitching Lab, συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις για το βιβλίο, τη μουσική, τη γεύση, τον χορό, την εικαστική δημιουργία. Ένα πλούσιο και γενναιόδωρο πρόγραμμα που θα κάνει το Καστελλόριζο τόπο συνάντησης κορυφαίων ανθρώπων του πολιτισμού, επαγγελματιών της διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας, ανερχόμενων κινηματογραφιστών, σπουδαστών και σινεφίλ κοινού, καθώς και αφετηρία για μεγάλα κινηματογραφικά ταξίδια πέρα από τα σύνορα.

8ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου 20-27 Αυγούστου Facebook Twitter
Χωρίς τα κονδύλια άλλων διοργανώσεων αλλά με μεγάλη αγάπη και αφοσίωση από την πλευρά όλων όσοι εμπλέκονται, έφτασε μετά από οκτώ χρόνια να δέχεται εκατοντάδες συμμετοχές και σημαντικούς παράγοντες του διεθνούς κινηματογραφικού κατεστημένου. Φωτ.: Beyond Borders

Την κριτική επιτροπή του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος απαρτίζουν ο Wolfgang Bergmann (εκτ. διευθυντής ARTE Γερμανίας, πρόεδρος της επιτροπής), η Εύα Στεφανή (σκηνοθέτρια/ακαδημαϊκός), η Karin Jurschick (σκηνοθέτρια/ακαδημαϊκός), ο Σταύρος Παπαγεωργίου (σκηνοθέτης/καλλιτεχνικός διευθυντής του AEI Cyprus Film Festival) και ο Jordan Paterson (σκηνοθέτης/παραγωγός). Στην κριτική επιτροπή FIPRESCI συμμετέχουν οι κριτικοί Senem Erdine (Altyazi, Τουρκία), Davide Magnisi (CineCritica, Ιταλία) και Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος (Mega, LiFO), ενώ η κριτική επιτροπή του «μicro» αποτελείται από τους/τις: Peter Arens (υπεύθυνος του προγράμματος Ιστορίας και Επιστήμης, ZDF Γερμανική Ραδιοτηλεόραση, πρόεδρος της επιτροπής), Pelin Esmer (σκηνοθέτρια), Marcin Malatynski (ακαδημαϊκός/παραγωγός), Αφροδίτη Καϊράκη (ακαδημαϊκός) και Πάνο Δενδραμή (σκηνοθέτης/καθηγητής Κινηματογράφου).

Στα δύο διαγωνιστικά τμήματα απονέμονται συνολικά 11 βραβεία: Βραβείο Καλύτερου Ιστορικού, Καλύτερου Κοινωνικού και Καλύτερου Πολιτικού Ντοκιμαντέρ, όλα με τη χορηγία της ΕΡΤ, Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με χορηγία του ΕΚΚ, Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας με χορηγία του ΕΚΟΜΕ, Ειδικό Βραβείο «Οδυσσέας» με χορηγία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Βραβείο FIPRESCI, Βραβείο #ThisisEU Ευρωπαϊκές Αξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, και Χρυσός, Αργυρός και Χάλκινος Φοίνικας «μicro» με υποστηρικτές το γερμανικό κρατικό κανάλι ZDF/Phoenix και την ΕΡΤ.

Ως εκ τούτου και διατηρώντας τους δεσμούς εξωστρέφειας και συνέργειας με παγκόσμιους πολιτιστικούς φορείς, τιμώμενοι φορείς του φεστιβάλ φέτος είναι το ZDF, η Σχολή Κινηματογράφου του Μονάχου και το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (AEI Cyprus Film Festival). Επίσης εισάγεται για πρώτη φορά ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, που για το 2023 θα είναι ο Καναδάς.

8ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου 20-27 Αυγούστου Facebook Twitter
Στόχος από την αρχή υπήρξε το φεστιβάλ να αναδείξει ταινίες τεκμηρίωσης που επικεντρώνεται σε ιστορικά γεγονότα, σημαντικές προσωπικότητες, κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Φωτ.: Beyond Borders

Η ταινία της τελετής έναρξης για φέτος είναι το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Το Γελαστό Παιδί» του Άλαν Γκίλσελαν (Ιρλανδία, 2022), που αφηγείται την ιστορία πίσω από το γνωστό τραγούδι που γράφτηκε από τον έφηβο επαναστάτη Μπρένταν Μπίαν ως φόρος τιμής σ’ έναν άλλο θρυλικό επαναστάτη, τον Μάικλ Κόλινς, αλλά γνώρισε μια σπουδαία δεύτερη ζωή ως αριστερός ύμνος της αντίστασης στη Χούντα, μεταφρασμένο από τον ποιητή Βασίλη Ρώτα και μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη. Με πρωτότυπη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου και με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Ροβήρος Μανθούλης και ο Παντελής Μπουκάλας, η ταινία αφηγείται τις αναπάντεχες μεταμορφώσεις ενός τραγουδιού, αλλά και την πολυτάραχη ιστορία δύο λαών. 

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «Το Γελαστό Παιδί» του Άλαν Γκίλσελαν

Καθώς στο Καστελλόριζο όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα, φέτος ξεκινάει ακόμα μια δραστηριότητα, το Critics’ Corner. Καθημερινά και υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), Klaus Eder, τρία διακεκριμένα μέλη της FIPRESCI θα συνομιλούν με τους επαγγελματίες και με το κοινό για τις ταινίες που προβλήθηκαν το προηγούμενο βράδυ στα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ.

Επίσης, στη φετινή διοργάνωση θεσμοθετήθηκε το Beyond Storytelling, ένα κινηματογραφικό εργαστήρι με τη συμμετοχή φοιτητών/ριών από το συνεργαζόμενο δίκτυο κινηματογραφικών σχολών, που θα επικεντρώνεται κάθε χρόνο σε έναν θεματικό πυρήνα συνυφασμένο με το Καστελλόριζο και θα «μυεί» τα μέλη του σε όλα τα στάδια της κινηματογραφικής παραγωγής, από το development έως το post production, παράγοντας στο τέλος μια ταινία τεκμηρίωσης μικρού μήκους. Φέτος το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Πανεπιστήμιο Queen’s του Kingston του Καναδά, υπό την καθοδήγηση του ακαδημαϊκού Uri Cohen και της σκηνοθέτριας Danae Elon.

8ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου 20-27 Αυγούστου Facebook Twitter
Το 8ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου θα διεξαχθεί από τις 20 ως τις 27 Αυγούστου και υπόσχεται ένα πρόγραμμα ανανεωμένο, γεμάτο ταινίες, δράσεις και πολύτιμες συνεργασίες. Φωτ.: Beyond Borders

Στην τελετή λήξης θα προβληθεί η ταινία «Tricks on the Dead» του Jordan Paterson, μέσω της οποίας εξιστορείται και απλώνεται το νήμα του πρώτου μαζικού μεταναστευτικού ρεύματος των Κινέζων εργατών στην Ευρώπη.

Το  φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με τη συναρπαστική παρέα της Ελένης Τσαλιγοπούλου, του Γιώργου Ανδρέου και της Κορίνας Λεγάκη, που παντρεύουν τα ηχοχρώματα της Ανατολής και της Δύσης.

8ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου 20-27 Αυγούστου Facebook Twitter
Σκηνή από την ταινία "Tricks on the Dead" του Jordan Paterson.

Μια γεύση από τις ταινίες του φεστιβάλ - Beyond Borders | Kastellorizo International Documentary Festival

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr ή να επικοινωνήσετε με το φεστιβάλ στη διεύθυνση [email protected].

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pulp Fiction / Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pluribus ή All is Fair; Έχουν και τα δύο φανατικούς θαυμαστές που τους χωρίζει μία άβυσσος. Τα βρίσκουν στη μέση ίσως με τον τελευταίο κύκλο του Stranger Things. Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και Γιάννης Βασιλείου μιλούν για τις τρεις πολυσυζητημένες σειρές στο studio της LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Οθόνες / Όσα παιδιά βρέθηκαν στην Ολυμπία 29/11-6/12 είδαν πολύ καλό σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ταξίδεψε για μια εβδομάδα τους θεατές του σε κάθε γωνιά της Γης, από τους καταυλισμούς της Παλαιστίνης μέχρι τις Φιλιππίνες και τα νησιά Γκαλάπαγκος.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Τζον Κασσαβέτης, εξέχων δημιουργός της αμερικανικής αβάν-γκαρντ

Οθόνες / Τζον Κασσαβέτης: «Το καλύτερο location στον κόσμο είναι το ανθρώπινο πρόσωπο»

Γεννήθηκε σαν σήμερα ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός που έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο με σπουδαίες ταινίες όπως οι «Μια γυναίκα εξομολογείται», «Νύχτα Πρεμιέρας», «Γκλόρια» και πολλές ακόμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Αθήνα

Οθόνες / Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Ελλάδα

Ένα 6χρονο κορίτσι «φωνάζει» το πιο δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα, οι Έλληνες διασκευάζουν Ντίκενς (και το κάνουν πολύ καλά) και άλλες πέντε ταινίες που μπορείτε να δείτε από σήμερα στα σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Οθόνες / Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει. Για δύο εβδομάδες θα δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες σύχρονων δημιουργών, παράλληλα με αποκατεστημένες κλασικές που άφησαν εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Daily / Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Η μυθική σειρά οκτώ (συν ένα) επεισοδίων που διασχίζει ολόκληρη την εξωπραγματική διαδρομή του πιο σημαντικού και πιο λατρεμένου συγκρότημα στην ιστορία, επέστρεψε στο Disney + σε νέα, αποκατεστημένη εκδοχή με πεντακάθαρη εικόνα και κρυστάλλινο ήχο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Οθόνες / «Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ παραμένει ένα μεγάλο εικαστικό αριστούργημα και σίγουρα μία από τις ωραιότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νταβίντ Πάμπλος: « Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Οθόνες / Νταβίντ Πάμπλος: «Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Βία, καρτέλ ναρκωτικών, τρόμος παντού, σκλάβοι του σεξ αλλά και queer έρωτες στο Μεξικό του σήμερα. Αυτό είναι το σκηνικό της συγκλονιστικής ταινίας «Στον δρόμο» που είδαμε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης μίλησε στη LiFO για τη ζωή στο Μεξικό αλλά και για την τόλμη που χρειάστηκε να γυρίσει μια ταινία με ένα τόσο επικίνδυνο για τη χώρα του θέμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Μουσική / Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Το 1995, όταν βγήκε στους κινηματογράφους το διάσημο άνιμε του Mamoru Oshii, οι αναφορές του στην ΑΙ ακούγονταν εξωγήινες. Σήμερα, μοιάζει πιο επίκαιρο και σύγχρονο από ποτέ. Το ίδιο και το σάουντρακ του Kenji Kawai. Σε λίγες μέρες προβάλλεται ξανά στην Αθήνα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Βιμ Βέντερς: «Είμαι αισιόδοξος για το σινεμά, ο κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Οθόνες / Βιμ Βέντερς στη LifO: «O κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Με αφορμή το αφιέρωμα στο έργο του που είδαμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ο Γερμανός σκηνοθέτης μάς μίλησε για την εκλεκτική συγγένεια που νιώθει με την Ιαπωνία και για τον τρόπο που του αρέσει να κάνει ταινίες, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιστροφή του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ