Μια εβδομάδα του Αυγούστου γεμάτη σινεμά στο Καστελλόριζο

ΤΕΤΑΡΤΗ 8ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου 20-27 Αυγούστου Facebook Twitter
Το Διεθνές Φεστιβάλ Καστελλορίζου, με τη διακριτή ονομασία "Beyond Borders", θεωρείται ένα από τα πλέον ανερχόμενα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ευρώπης. Φωτ.: Beyond Borders
0

Όταν μία ομάδα νέων ιστορικών και συνεργατών του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), που ωστόσο δεν είχαν σχέση με το Καστελλόριζο, αποφάσισε πριν οκτώ χρόνια να ιδρύσει ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στο ακριτικό νησί, οι ντόπιοι τους αντιμετώπισαν με καχυποψία. Πόσο μάλλον οι κάτοικοι του γειτονικού Κας απέναντι, της Αντιφίλου της Αττάλειας, με το οποίο η Ειρήνη Σαρίογλου, βασικό ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του φεστιβάλ, θέλησε να χτίσει γέφυρες, να δημιουργήσει ένα κοινό φεστιβάλ που θα γινόταν ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Αυτό δεν έμελε να ολοκληρωθεί, καθώς το πραξικόπημα του Αυγούστου του 2016 ακύρωσε κάθε ελπίδα. Ο δήμαρχος του Κας παραμένει από τότε μέχρι σήμερα στη φυλακή.  

Η Σαρίογλου, γεννημένη στην Πόλη, καθηγήτρια Νεοελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, και οι συνεργάτες της κατάφεραν μέσα στα χρόνια να κερδίσουν όχι μόνο την εμπιστοσύνη της μικρής κοινωνίας των Καστελλοριζιών αλλά και μεγάλων σημαντικών ΜΜΕ όπως του ARTE και του ZDF, την υποστήριξη Καναδών, Γάλλων και Γερμανών και σήμερα το Διεθνές Φεστιβάλ Καστελλορίζου, με τη διακριτή ονομασία Beyond Borders, να θεωρείται ένα από τα πλέον ανερχόμενα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ευρώπης.

Χωρίς τα κονδύλια άλλων διοργανώσεων αλλά με μεγάλη αγάπη και αφοσίωση από την πλευρά όλων όσοι εμπλέκονται, έφτασε μετά από οκτώ χρόνια να δέχεται εκατοντάδες συμμετοχές και σημαντικοί παράγοντες του διεθνούς κινηματογραφικού κατεστημένου, όπως ο Γάλλος ντοκιμαντερίστας και επιμελητής Michel Noll, να προσφέρουν τις γνώσεις τους και τις επαφές τους ώστε να το βοηθήσουν και να το αναδείξουν διεθνώς.

Χωρίς τα κονδύλια άλλων διοργανώσεων αλλά με μεγάλη αγάπη και αφοσίωση από την πλευρά όλων όσοι εμπλέκονται, έφτασε μετά από οκτώ χρόνια να δέχεται εκατοντάδες συμμετοχές και σημαντικοί παράγοντες του διεθνούς κινηματογραφικού κατεστημένου, όπως ο Γάλλος ντοκιμαντερίστας και επιμελητής Michel Noll, να προσφέρουν τις γνώσεις τους και τις επαφές τους ώστε να το βοηθήσουν και να το αναδείξουν διεθνώς. Και γιατί όχι, όταν το πείσμα των ανθρώπων που το διοργανώνουν τους κάνει να αψηφούν εμπόδια κάθε είδους για να το κρατήσουν ζωντανό;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι αποτέλεσε ίσως το μοναδικό φεστιβάλ διεθνώς που όχι μόνο δεν ακύρωσε τις προβολές του εν μέσω πανδημίας αλλά και αρνήθηκε να ανεβάσει τις διαγωνιζόμενες ταινίες στο διαδίκτυο. Επιπλέον, μόλις πριν δύο καλοκαίρια οι διοργανωτές αγνόησαν τις απειλές του Τούρκου Προέδρου που σχετίζονταν με έρευνες για πετρέλαιο στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο και συνέχισαν το φεστιβάλ κάτω από συνεχείς εναέριες παραβιάσεις από πολεμικά αεροπλάνα. Αλλά πώς αλλιώς θα δικαίωναν τον τίτλο «Beyond Borders» τον οποίο έχουν υιοθετήσει ακριβώς για να υπογραμμίσουν τη σημασία μιας ανοιχτής θάλασσας και, ακόμα περισσότερο, του ανοιχτού μυαλού και βλέμματος, όπως αποδεικνύει το λογότυπο της φετινής αφίσας;

8ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου 20-27 Αυγούστου Facebook Twitter
Το πολλά υποσχόμενο φεστιβάλ της άκρης του Αιγαίου επιφυλάσσει μία  εβδομάδα με συναρπαστικές ταινίες από κάθε γωνιά της γης. Φωτ.: Beyond Borders

Στόχος από την αρχή υπήρξε το φεστιβάλ να παρουσιάσει ταινίες τεκμηρίωσης που επικεντρώνονται σε ιστορικά γεγονότα, σημαντικές προσωπικότητες, κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και στην ανάδειξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και μάλιστα σε έναν τόπο όπου συναντιούνται δύο χώρες, δύο πολιτισμοί, δύο κόσμοι. Επιστρέφει κατά κάποιον τρόπο στο νησί λίγη από την παλιά του αίγλη, καθώς κατά τον 18ο και 19ο αι. η μεγάλη ευμάρεια από το εμπόριο των καραβοκύρηδων είχε καταστήσει το Καστελλόριζο ένα από τα σημαντικότερα κέντρα αστικού πολιτισμού, με σχολεία και βιβλιοθήκες υψηλού κύρους. 

Το 8ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου θα διεξαχθεί από τις 20 ως τις 27 Αυγούστου και υπόσχεται ένα πρόγραμμα ανανεωμένο, γεμάτο ταινίες, δράσεις και πολύτιμες συνεργασίες, μετατρέποντας το πανέμορφο Καστελλόριζο για μία ακόμα χρονιά σε κινηματογραφικό και πολιτιστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας. Φέτος ο αριθμός ταινιών που υπέβαλαν αίτημα συμμετοχής ανήλθε στις 835 από 93 χώρες. Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει 3 διαφορετικές σκηνές προβολών: το Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει 18 ταινίες μεσαίου και μεγάλου μήκους και το «μicro» Διαγωνιστικό Τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει 24 ταινίες μικρού μήκους, ενώ παράλληλα διοργανώνεται και ένα Πανόραμα προβολών –εκτός διαγωνιστικού προγράμματος– στο οποίο θα φιλοξενηθούν διαφορετικά κινηματογραφικά αφιερώματα. 

Έτσι, το πολλά υποσχόμενο φεστιβάλ της άκρης του Αιγαίου επιφυλάσσει μία εβδομάδα με συναρπαστικές ταινίες από κάθε γωνιά της γης, διαγωνιστικά τμήματα με παγκόσμιες και πανελλαδικές πρεμιέρες, κινηματογραφικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια για τα νέα παιδιά του νησιού και όχι μόνο, masterclasses, αφιερώματα, Pitching Lab, συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις για το βιβλίο, τη μουσική, τη γεύση, τον χορό, την εικαστική δημιουργία. Ένα πλούσιο και γενναιόδωρο πρόγραμμα που θα κάνει το Καστελλόριζο τόπο συνάντησης κορυφαίων ανθρώπων του πολιτισμού, επαγγελματιών της διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας, ανερχόμενων κινηματογραφιστών, σπουδαστών και σινεφίλ κοινού, καθώς και αφετηρία για μεγάλα κινηματογραφικά ταξίδια πέρα από τα σύνορα.

8ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου 20-27 Αυγούστου Facebook Twitter
Χωρίς τα κονδύλια άλλων διοργανώσεων αλλά με μεγάλη αγάπη και αφοσίωση από την πλευρά όλων όσοι εμπλέκονται, έφτασε μετά από οκτώ χρόνια να δέχεται εκατοντάδες συμμετοχές και σημαντικούς παράγοντες του διεθνούς κινηματογραφικού κατεστημένου. Φωτ.: Beyond Borders

Την κριτική επιτροπή του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος απαρτίζουν ο Wolfgang Bergmann (εκτ. διευθυντής ARTE Γερμανίας, πρόεδρος της επιτροπής), η Εύα Στεφανή (σκηνοθέτρια/ακαδημαϊκός), η Karin Jurschick (σκηνοθέτρια/ακαδημαϊκός), ο Σταύρος Παπαγεωργίου (σκηνοθέτης/καλλιτεχνικός διευθυντής του AEI Cyprus Film Festival) και ο Jordan Paterson (σκηνοθέτης/παραγωγός). Στην κριτική επιτροπή FIPRESCI συμμετέχουν οι κριτικοί Senem Erdine (Altyazi, Τουρκία), Davide Magnisi (CineCritica, Ιταλία) και Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος (Mega, LiFO), ενώ η κριτική επιτροπή του «μicro» αποτελείται από τους/τις: Peter Arens (υπεύθυνος του προγράμματος Ιστορίας και Επιστήμης, ZDF Γερμανική Ραδιοτηλεόραση, πρόεδρος της επιτροπής), Pelin Esmer (σκηνοθέτρια), Marcin Malatynski (ακαδημαϊκός/παραγωγός), Αφροδίτη Καϊράκη (ακαδημαϊκός) και Πάνο Δενδραμή (σκηνοθέτης/καθηγητής Κινηματογράφου).

Στα δύο διαγωνιστικά τμήματα απονέμονται συνολικά 11 βραβεία: Βραβείο Καλύτερου Ιστορικού, Καλύτερου Κοινωνικού και Καλύτερου Πολιτικού Ντοκιμαντέρ, όλα με τη χορηγία της ΕΡΤ, Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με χορηγία του ΕΚΚ, Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας με χορηγία του ΕΚΟΜΕ, Ειδικό Βραβείο «Οδυσσέας» με χορηγία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Βραβείο FIPRESCI, Βραβείο #ThisisEU Ευρωπαϊκές Αξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, και Χρυσός, Αργυρός και Χάλκινος Φοίνικας «μicro» με υποστηρικτές το γερμανικό κρατικό κανάλι ZDF/Phoenix και την ΕΡΤ.

Ως εκ τούτου και διατηρώντας τους δεσμούς εξωστρέφειας και συνέργειας με παγκόσμιους πολιτιστικούς φορείς, τιμώμενοι φορείς του φεστιβάλ φέτος είναι το ZDF, η Σχολή Κινηματογράφου του Μονάχου και το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (AEI Cyprus Film Festival). Επίσης εισάγεται για πρώτη φορά ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, που για το 2023 θα είναι ο Καναδάς.

8ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου 20-27 Αυγούστου Facebook Twitter
Στόχος από την αρχή υπήρξε το φεστιβάλ να αναδείξει ταινίες τεκμηρίωσης που επικεντρώνεται σε ιστορικά γεγονότα, σημαντικές προσωπικότητες, κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Φωτ.: Beyond Borders

Η ταινία της τελετής έναρξης για φέτος είναι το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Το Γελαστό Παιδί» του Άλαν Γκίλσελαν (Ιρλανδία, 2022), που αφηγείται την ιστορία πίσω από το γνωστό τραγούδι που γράφτηκε από τον έφηβο επαναστάτη Μπρένταν Μπίαν ως φόρος τιμής σ’ έναν άλλο θρυλικό επαναστάτη, τον Μάικλ Κόλινς, αλλά γνώρισε μια σπουδαία δεύτερη ζωή ως αριστερός ύμνος της αντίστασης στη Χούντα, μεταφρασμένο από τον ποιητή Βασίλη Ρώτα και μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη. Με πρωτότυπη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου και με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Ροβήρος Μανθούλης και ο Παντελής Μπουκάλας, η ταινία αφηγείται τις αναπάντεχες μεταμορφώσεις ενός τραγουδιού, αλλά και την πολυτάραχη ιστορία δύο λαών. 

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «Το Γελαστό Παιδί» του Άλαν Γκίλσελαν

Καθώς στο Καστελλόριζο όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα, φέτος ξεκινάει ακόμα μια δραστηριότητα, το Critics’ Corner. Καθημερινά και υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), Klaus Eder, τρία διακεκριμένα μέλη της FIPRESCI θα συνομιλούν με τους επαγγελματίες και με το κοινό για τις ταινίες που προβλήθηκαν το προηγούμενο βράδυ στα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ.

Επίσης, στη φετινή διοργάνωση θεσμοθετήθηκε το Beyond Storytelling, ένα κινηματογραφικό εργαστήρι με τη συμμετοχή φοιτητών/ριών από το συνεργαζόμενο δίκτυο κινηματογραφικών σχολών, που θα επικεντρώνεται κάθε χρόνο σε έναν θεματικό πυρήνα συνυφασμένο με το Καστελλόριζο και θα «μυεί» τα μέλη του σε όλα τα στάδια της κινηματογραφικής παραγωγής, από το development έως το post production, παράγοντας στο τέλος μια ταινία τεκμηρίωσης μικρού μήκους. Φέτος το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Πανεπιστήμιο Queen’s του Kingston του Καναδά, υπό την καθοδήγηση του ακαδημαϊκού Uri Cohen και της σκηνοθέτριας Danae Elon.

8ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου 20-27 Αυγούστου Facebook Twitter
Το 8ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου θα διεξαχθεί από τις 20 ως τις 27 Αυγούστου και υπόσχεται ένα πρόγραμμα ανανεωμένο, γεμάτο ταινίες, δράσεις και πολύτιμες συνεργασίες. Φωτ.: Beyond Borders

Στην τελετή λήξης θα προβληθεί η ταινία «Tricks on the Dead» του Jordan Paterson, μέσω της οποίας εξιστορείται και απλώνεται το νήμα του πρώτου μαζικού μεταναστευτικού ρεύματος των Κινέζων εργατών στην Ευρώπη.

Το  φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με τη συναρπαστική παρέα της Ελένης Τσαλιγοπούλου, του Γιώργου Ανδρέου και της Κορίνας Λεγάκη, που παντρεύουν τα ηχοχρώματα της Ανατολής και της Δύσης.

8ο Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου 20-27 Αυγούστου Facebook Twitter
Σκηνή από την ταινία "Tricks on the Dead" του Jordan Paterson.

Μια γεύση από τις ταινίες του φεστιβάλ - Beyond Borders | Kastellorizo International Documentary Festival

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr ή να επικοινωνήσετε με το φεστιβάλ στη διεύθυνση [email protected].

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Γιάννης Φάγκρας: «Το μικρόβιο της απληστίας μπορεί να μας κάνει όλους κανίβαλους»

Οθόνες / Γιάννης Φάγκρας: «Η απληστία μπορεί να μας κάνει όλους κανίβαλους»

Την ανθρώπινη απληστία με φόντο το προσφυγικό διαπραγματεύεται η ταινία «Μικρός Ανθρωποφάγος», μια «πανκ περιπέτεια», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της, που συμμετέχει στο φετινό 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις ήθελε να γίνει στρατιώτης αλλά τελικά έμαθε να κατασκευάζει βιολιά

Pulp Fiction / Ντάνιελ Ντέι Λιούις, μάς έλειψες

Ο διάσημος ηθοποιός ήρθε στην Αθήνα και μας μίλησε αποκλειστικά για την επεισοδιακή πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, όταν ακόμη ήταν μακρυμάλλης έφηβος στα χρόνια της χούντας, και για την επάνοδό του στα πλατό μαζί με τον γιο του, Ρόναν, μαζί με τον οποίο έγραψε για πρώτη φορά σενάριο, για την ταινία «Ανεμώνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντέπυ Γοργογιάννη: «Ο intimacy coordinator θα ενταχθεί και στη δική μας κουλτούρα»

Θέατρο / Πώς γυρίζουμε σήμερα μια σκηνή βιασμού;

Το θέατρο και ο κινηματογράφος διεθνώς επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο στήνονται οι ερωτικές και βίαιες σκηνές: μέχρι ποιο σημείο μπορεί να εκτεθεί ένα σώμα; Η Ντέπυ Γοργογιάννη εξηγεί τον ρόλο του intimacy coordinator και τον τρόπο που τίθενται τα όρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πριν από το break, ο Γιώργος Λάνθιμος τα λέει όλα

Οθόνες / Γιώργος Λάνθιμος: «Το θέμα είναι πώς ξαναβρίσκεις τη χαρά»

Παραδέχεται πως η δημιουργία ενός έργου τέχνης δεν είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Και πως χρειάζεται ένα διάλειμμα. Πήρε στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα γιατί «Αν είσαι άνθρωπος με οποιαδήποτε ενσυναίσθηση, δεν μπορείς να μη μιλήσεις». Λίγο πρίν την κυκλοφορία της ταινίας Βουγονία που σκηνοθετεί, ο Γιώργος Λάνθιμος μίλησε στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Βαλτινός: Η νουβέλα «Η Κάθοδος των Εννιά» του διακεκριμένου συγγραφέα

Οθόνες / «Η Κάθοδος των Εννιά»: Η διάσημη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού

Πεθαίνει σαν σήμερα ο διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας. Αυτή είναι η ιστορία ενός από τα εμβληματικότερα βιβλία του και η βραβευμένη μεταφορά της στον κινηματογράφο, το 1984, από τον Χρίστο Σιοπαχά.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Οθόνες / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Με αφορμή το αφιέρωμα που ετοίμασε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας, επιλέγουμε 10 ταινίες της, στις οποίες έχει αποτυπωθεί η τεράστια υποκριτική της δυναμική και η ικανότητά της να μεταμορφώνεται εσωτερικά με κάθε ρόλο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Οθόνες / Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Ένα μοναδικό μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό για ένα τριήμερο σε όλους τους χώρους της Στέγης, με προβολές των ταινιών του, ένα masterclass και μια συζήτησή του με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στην Κεντρική Σκηνή.
M. HULOT
Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι να παραμένεις καλός άνθρωπος»

Οθόνες / Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι η καλοσύνη»

Υπήρξε από τις πιο αναγνωρίσιμες διεθνώς τηλεοπτικές περσόνες, όντας ο κεντρικός παρουσιαστής του MTV. Σήμερα ο 66χρονος τηλεοπτικός παραγωγός, συγγραφέας και σεναριογράφος ζει πλέον μόνιμα στην Αθήνα, όμως ο έρωτας με την Ελλάδα κρατάει από πολύ παλιά. Ο Steve Blame αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 Καλύτερες Ελληνικές Ταινίες των ‘20s μέχρι τώρα

Η λίστα / Oι 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες των '20s μέχρι τώρα

Ποιες ελληνικές ταινίες της τρέχουσας δεκαετίας έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής; Ρωτήσαμε 20 κριτικούς κινηματογράφου, ανθρώπους του ευρύτερου κινηματογραφικού χώρου και αθεράπευτους σινεφίλ και σας παρουσιάζουμε το top 10 που προέκυψε μέσα από το συναρπαστικό, σύνθετο μωσαϊκό του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Οθόνες / Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Από μια ρετροσπεκτίβα στην Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι έναν πλήρη οδηγό του έργου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από το spotlight στον Μαρσέλ Πανιόλ μέχρι μια ανατρεπτική ματιά στην έννοια του plot twist, οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιούλη Τσαγκαράκη: «Κάθε σπίτι έχει τον δικό του Νετανιάχου, τον δικό του Τραμπ»

Οθόνες / Γιούλη Τσαγκαράκη: Η θεία Σταματίνα από τις «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη μιλά στη LifO

Η ταλαντούχα ηθοποιός με τον ρόλο της ίντερσεξ θείας έσπασε ταμπού και άνοιξε ξανά μια σειρά συζητήσεων για το φύλο, την LGBTQI+ κοινότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς ετοιμάστηκε για το ρόλο; Πώς βλέπει τις αντιδράσεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σινεμά / Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, φιλμ που έρχονται από τις Κάννες, πρεμιέρες, οι μικρού μήκους του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και οι ελληνικές συμμετοχές των διαγωνιστικών τμημάτων είναι μερικοί από τους λόγους που θα μας στείλουν και φέτος στις αίθουσες του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ