Δύο γυναίκες υποψήφιες για Όσκαρ σκηνοθεσίας δημιουργούν ιστορικό ρεκόρ Facebook Twitter

Δύο γυναίκες υποψήφιες για Όσκαρ σκηνοθεσίας δημιουργούν ιστορικό ρεκόρ

0

H Κλόι Ζάο και η Έμεραλντ Φένελ διεκδικούν το φετινό Όσκαρ σκηνοθεσίας, απίστευτο ρεκόρ αν αναλογιστούμε πως μόνο 5 γυναίκες είχαν εισχωρήσει στη συγκεκριμένη πεντάδα πριν από αυτές, στα 93 χρόνια του κινηματογραφικού θεσμού, που θα παρακολουθήσουμε φέτος αποκλειστικά στην COSMOTE TV. Μέχρι την τελευταία στιγμή, τα προγνωστικά έδιναν υποψηφιότητα και στη Ρετζίνα Κινγκ, για το One Night in Miami, ωστόσο τη θέση της πιθανώς κατέλαβε ο Τόμας Βίντερμπεργκ για το Another Round.

Η Ζάο με το Nomadland και η Φένελ με το Promising Young Woman δημιούργησαν έργα με προσωπική σφραγίδα και απέσπασαν υποψηφιότητες και στις κατηγορίες της καλύτερης ταινίας, αλλά και του σεναρίου. Η Κινέζα σκηνοθέτις που έκανε το όνειρό της πραγματικότητα, αφού πρώτα πέρασε από το Λονδίνο μετά τη φυγή της από το Πεκίνο και εγκατέλειψε τη σιγουριά της καριέρας στις πολιτικές επιστήμες στο Λος Άντζελες, είχε στα σκαριά ένα δικό της σενάριο με θέμα πλανόδιους κατασκηνωτές, που δεν λειτουργούσε όπως εκείνη επιθυμούσε. Η Φράνσις Μακντόρμαντ της σύστησε το μυθιστόρημα της Τζέσικα Μπρούντερ, για το οποίο είχε τα δικαιώματα, κι έτσι οι δυο δυναμικές γυναίκες συνεργάστηκαν θαυμαστά για την πραγματοποίηση μιας σπάνιας ευαισθησίας, εκ βαθέων αποτύπωσης των καταφρονεμένων νομάδων στα χρόνια της ύφεσης. Η Φένελ είχε στα σκαριά μια μοντέρνα ιστορία εκδίκησης, ώσπου συνειδητοποίησε πόσο λίγα γνωρίζουν οι άνδρες για τη σεξουαλική παρενόχληση και τη γυναικεία κακοποίηση, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα συναρπαστικό δράμα λύτρωσης και τιμωρίας, που διατρέχει το είδος του θρίλερ και το πνεύμα του #metoo. Επιπρόσθετα, η Ζάο έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ, φτάνοντας τις 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ, καθώς διεκδικεί και το βραβείο μοντάζ!

Αν και φέτος το Όσκαρ στη μεγάλη κατηγορία που κλείνει τη μεγάλη βραδιά διεκδικούν πέντε δημιουργικές κυρίες (παραγωγοί, σκηνοθέτιδες, σεναριογράφοι και η Φράνσις Μακντόρμαντ), ο δρόμος ακόμη φαίνεται μακρύς μέχρι τη χρονιά που οι σκηνοθετημένες από γυναίκες ταινίες θα ισορροπήσουν με εκείνες των ανδρών.

chloe zhao Facebook Twitter
H Kλόι Ζάο με την πρωταγωνίστρια Φράνσις Μακντόρμαντ στα γυρίσματα του «Nomadland».

Την αρχή στην πεντάδα της σκηνοθεσίας δεν έκανε Αμερικανίδα, αλλά η Λίνα Βερτμίλερ, για τη σατιρική κομεντί Ο Πασκουαλίνο και οι επτά καλλονές, το 1976. Η Ιταλίδα σκηνοθέτις, πρωτοπόρος του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, και πρόσφατα τιμημένη με το τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της φιλμογραφίας της, βρέθηκε απέναντι στο Ρόκι και τον Τζον Τζ. Άβιλντσεν, ο οποίος τελικά έφυγε νικητής τη βραδιά της απονομής. Έπρεπε να περάσουν 23 χρόνια για να βρεθεί ξανά γυναίκα στην πεντάδα των Όσκαρ σκηνοθεσίας. Το 1993, η Νεοζηλανδή νικήτρια του Χρυσού Φοίνικα, Τζέιν Κάμπιον, διεκδίκησε το βραβείο σε μια βραδιά που η Λίστα του Σίντλερ επιβεβαίωσε τον τίτλο του απόλυτου φαβορί. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ χρίστηκε καλύτερος σκηνοθέτης και τουλάχιστον η Κάμπιον κέρδισε στην κατηγορία του σεναρίου.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη στην απονομή του 2004. Η Σοφία Κόπολα διεκδικούσε τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, που τελικά κέρδισε ο Πίτερ Τζάκσον για το τρίτο μέρος του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, και η κόρη του Φράνσις Φορντ και δημιουργός του Χαμένοι στη Μετάφραση απέσπασε το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου, που έμοιαζε πλέον να είναι η χρυσή τομή – ένας παρηγορητικός ευφημισμός για τις άξιες γυναίκες που σκηνοθετούσαν τα δικά τους σενάρια.

H απονομή του Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας στην Κάθριν Μπίγκελοου.

Η Κάθριν Μπίγκελοου χρειάστηκε να ξεπεράσει το τεράστιο εμπόδιο του αστρονομικά επιτυχημένου Άβαταρ του πρώην συντρόφου της Τζέιμς Κάμερον, για να γίνει η πρώτη, και μέχρι στιγμής μόνη γυναίκα που κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο, το 2009, για το Hurt Locker. Το Όσκαρ της παρέδωσε γεμάτη υπερηφάνεια η Μπάρμπαρα Στράιζαντ, η οποία είχε εκφράσει δημόσια τον θυμό της όταν τα μέλη της Ακαδημίας την είχαν σνομπάρει για το Γιέντλ και τον Πρίγκιπα της Παλίρροιας, χρόνια πριν. Παρά την ιστορική στιγμή της βράβευσής της, η Μπίγκελοου διατήρησε την ψυχραιμία της, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της, έδωσε έμφαση στην προσωπική ικανοποίηση που ένιωσε και απέφυγε να αποδεχθεί το Όσκαρ εκ μέρους όλων των γυναικών που είχαν προηγηθεί – και αγνοηθεί. Τρία χρόνια πριν τη διπλή υποψηφιότητα της Ζάο και της Φένελ, η Γκρέτα Γκέρβιγκ προτάθηκε για τη σκηνοθεσία, καθώς και για το σενάριο του Ladybird, αλλά έχασε και στις δυο κατηγορίες.

Τα Όσκαρ είναι σαφώς φιλικότερα προς τις γυναίκες στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, σε σχέση με τον ανδροκρατούμενο χώρο της μυθοπλασίας. Με εξαίρεση το 2011, οι γυναίκες είναι συνεχώς παρούσες στις πεντάδες της τελευταίας δεκαετίας: πέρυσι κέρδισε το βραβείο η Τζούλια Ράιχερτ για το American Factory και φέτος, όπως και πρόπερσι, και τις πέντε υποψήφιες ταινίες τεκμηρίωσης που συναγωνίζονται υπέγραψαν γυναίκες! Αντίστοιχα, το Όσκαρ του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους έχει καταλήξει 31 χρονιές σε γυναικεία χέρια. Περισσότερο κι από την κατηγορία του μοντάζ, όπου 15 φορές έχουν κερδίσει γυναίκες, με τη μόνιμη συνεργάτιδα του Μάρτιν Σκορσέζε, Θέλμα Σκουνμέικερ να έχει αποσπάσει 8 υποψηφιότητες και 3 συνολικά βραβεία, ο τομέας της ενδυματολογίας παραδοσιακά ανήκει στις γυναίκες, οι οποίες έχουν αποσπάσει συνολικά 58 Όσκαρ κοστουμιών (8 από αυτά φέρουν την υπογραφή της θρυλικής Ίντιθ Χεντ) στη μοναδική κατηγορία του θεσμού όπου οι άνδρες σαφώς αποτελούν μειοψηφία. Αντίθετα, ο χώρος της διεύθυνσης φωτογραφίας μοιάζει να έχει ορθώσει απαγορευτικό τείχος προς το θηλυκό γένος, καθώς η Ρέιτσελ Μόρισον έγινε η πρώτη και μοναδική υποψήφια για το βραβείο Όσκαρ, μόλις το 2017, για το Mudbound της Ντι Ρις. Η Μόρισον υποβάθμισε την κρισιμότητα της υποψηφιότητάς της, υποστηρίζοντας πως το καλλιτεχνικό έργο έχει μεγαλύτερη σημασία από το γένος που το εκπροσωπεί.

emerald fenel Facebook Twitter
Η Έμεραλντ Φένελ καθοδηγεί τους ηθοποιούς στα γυρίσματα της ταινίας «Promising Young Woman».

Παρότι το ποσοστό των γυναικών στις κατηγορίες που δεν εμπίπτουν στην υποκριτική μόλις και μετά βίας πλησιάζει το 20%, τα πράγματα έχουν στατιστικά βελτιωθεί για τη γυναικεία εκπροσώπηση στα Όσκαρ. Ακόμη και στην κατηγορία της καλύτερης διεθνούς ταινίας, για πρώτη φορά δυο γυναίκες διεκδικούν το βραβείο: η Βόσνια Γιασμίλα Μπάνιτς για το Quo Vadis Aida και η Κάουθερ Μπεν Χανία από τη Συρία για το The Man who Sold his Skin. Στη μεγάλη κατηγορία, της καλύτερης ταινίας, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην από την εποχή που μόνο τα ονόματα των στούντιο φιγουράριζαν στα credits των υποψηφίων, ώσπου να προσωποποιηθούν οι διεκδικητές και το ανδρικό κατεστημένο των φημισμένων παραγωγών της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, όπως ο Σαμ Σπίγκελ και ο Σέσιλ Ντε Μιλ. Την απουσία των γυναικών από τις υποψηφιότητες, που προκύπτει από την ελλιπέστατη συμμετοχή τους στο κορυφαίο credit της κινηματογραφικής αλυσίδας, έσπασε η Τζούλια Φίλιπς, θριαμβεύοντας για το Κεντρί, μόλις το 1973. Έκτοτε, Λίλι Φίνι Ζάνουκ για τον Σοφέρ της κυρίας Ντέιζι, η Ντόνα Τζιλιότι και η Κάθριν Μπίγκελοου είναι μερικές από τις παραγωγούς που έχουν κερδίσει Όσκαρ, με την Ντίντι Γκάρντνερ να είναι η μόνη που τα έχει διπλασιάσει, με το 12 Χρόνια Σκλάβος και το Moonlight.

Αν και φέτος το Όσκαρ στη μεγάλη κατηγορία που κλείνει τη μεγάλη βραδιά διεκδικούν πέντε δημιουργικές κυρίες (παραγωγοί, σκηνοθέτιδες, σεναριογράφοι και η Φράνσις Μακντόρμαντ), ο δρόμος ακόμη φαίνεται μακρύς μέχρι τη χρονιά που οι σκηνοθετημένες από γυναίκες ταινίες θα ισορροπήσουν με εκείνες των ανδρών.

Φέτος η λάμψη των βραβείων OSCAR έρχεται στην COSMOTE TV. Συντονιστείτε στο κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD στην COSMOTE TV στις 25/4 από τις 23:30, μπείτε στον παλμό της βραδιάς με την εκπομπή OSCARS’ NIGHT και δείτε LIVE και αποκλειστικά την 93η Τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ στις 3 το πρωί σε σχολιασμό του Γιώργου Σατσίδη και της Χριστίνας Μπίθα.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλόι Ζάο: Η κινεζικής καταγωγής θριαμβεύτρια των φετινών Χρυσών Σφαιρών

Νοmadland / Κλόι Ζάο: Η κινεζικής καταγωγής θριαμβεύτρια των φετινών Χρυσών Σφαιρών

Η σκηνοθέτις του «Nomadland» έγινε η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας και η πρώτη που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα ως παραγωγός, μαζί με την πρωταγωνίστριά της, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ.
THE LIFO TEAM
«Promising young woman»: Μια πρωτότυπη παραβολή της φεμινιστικής εκδίκησης

Πρώτη προβολή / «Promising young woman»: Μια πρωτότυπη παραβολή της φεμινιστικής εκδίκησης

Το πρόθυμο θύμα μετατρέπεται σε αυτόκλητο τιμωρό στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Βρετανίδας ηθοποιού Έμεραλντ Φένελ, που αναποδογυρίζει το κλισέ του θρίλερ εκδίκησης, με την εξαιρετική Κάρι Μάλιγκαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
SIMPLECAST!!!!-«Υποσχόμενη νέα γυναίκα» VS «Μα φυσικά και νοιάζομαι»

Pulp Fiction / «Υποσχόμενη νέα γυναίκα» V/S «Μα φυσικά και νοιάζομαι»

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος σχολιάζει τις ταινίες «Promising young woman» της Έμεραλντ Φένελ και «I Care A Lot» του Τζέι Μπλέικσον- δύο νέες ταινίες που αγγίζουν το φεμινιστικό ζήτημα με διαφορετικό τρόπο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

PARALLEL TALES

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Παράλληλες Ιστορίες»: Η Ιζαμπέλ Ιπέρ σε ένα σοφιστικέ ψυχολογικό δράμα

Ο Ασγκάρ Φαραντί εμπνέεται από τον Κισλόφσκι φτιάχνοντας μια διεισδυτική, αν και αργοκίνητη ταινία παράλληλων ιστοριών πάνω στο αγαπημένο του θέμα της δυαδικότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TEENAGE SEX AND DEATH IN CAMP MIASMA ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΙΝΕΦΙΛ HORROR ΜΕ ΤΗΝ ΤΖΙΛΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Οργασμός και σινεφίλ horror με την Τζίλιαν Άντερσον

Μετά το «I saw the TV Glow», το Τζέιν Σέμπρουν έρχεται στις Κάννες με το «Teenage sex and death at Camp Miasma», ένα δοκίμιο πάνω στο slasher από τη σκοπιά του fan του είδους και με την προοπτική της queer ανατροπής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τζάκσον, Το “Κακό Γούστο” δικαιώνεται στις Κάννες

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Πίτερ Τζάκσον: Το «Κακό Γούστο» δικαιώνεται στις Κάννες

O Aμερικανός κινηματογραφιστής έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας του, μια διάκριση που, όπως είπε ο ίδιος χαριτολογώντας, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έπαιρνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

The Review / «Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Αναμενόμενη και δικαιολογημένη η μεγάλη επιτυχία της παράστασης που ανεβάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Νίκος Καραθάνος. Η Βένα Γεωργακοπούλου κουβεντιάζει με τον Χρήστο Παρίδη για το δύσκολο σκηνικό εγχείρημα, θυμούνται το παλιό ελληνικό σινεμά αλλά και το θρυλικό συγγραφικό δίδυμο Γιαλαμά-Πρετεντέρη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Οθόνες / «Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το βραβευμένο λογοτεχνικό έργο γίνεται ταινία από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη. Η LiFO βρέθηκε στα γυρίσματα και στην κοινή τους συνέντευξη, μητέρα και γιος, μιλούν για τη συνεργασία τους και τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.
M. HULOT
«Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

The Review / «Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

«Βαλκανιζατέρ», «Ευτυχία», «Φόνισσα», «Υπάρχω», «Τελευταία Κλήση». Πίσω από τα μεγαλύτερα ελληνικά blockbusters βρίσκεται ο Διονύσης Σαμιώτης. Ποιο είναι το μυστικό του που φέρνει τον κόσμο στις αίθουσες; Υπάρχει μια «σχολή Σαμιώτη»; Τι πιστεύει για τον σημερινό ελληνικό κινηματογράφο;
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο πόλεμος στο επίκεντρο του 79ου Φεστιβάλ Καννών

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Τι θα δούμε στο 79ο Φεστιβάλ Καννών

Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτυπώσει την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, φέρνοντας στο επίκεντρο ιστορικές συρράξεις, από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο διάβολος φοράει Prada 2

Οθόνες / «Ο Διάβολος φοράει Prada 2»: Είδαμε την πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς

Επανέρχονται οι αρχικοί συντελεστές, αλλά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τη μόδα, και την εντύπωση που προκαλεί, στη «δολοφονία» της δημιουργικότητας και του ταλέντου σε μια εποχή συγχωνεύσεων και πολιτιστικών εκπτώσεων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν η Κέιτ συνάντησε τον Λούσιαν

Οθόνες / Όταν η Κέιτ Μος συνάντησε τον Λούσιαν Φρόιντ

Τέλη Μαΐου βγαίνει στις βρετανικές αίθουσες τo «Moss & Freud» που αποτυπώνει τη σχέση της Κέιτ Μος με τον Λούσιαν Φρόιντ: το μοντέλο εξομολογήθηκε το όνειρό του να ποζάρει στον ζωγράφο και λίγους μήνες μετά προέκυψε το «Γυμνό Γεύμα» που πωλήθηκε για 5 εκατ. ευρώ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Στο «Apex» η Σαρλίζ Θερόν συνεχίζει το ταξίδι της στην υπέρβαση

Οθόνες / Μόνο η Σαρλίζ Θερόν επιβιώνει από το «Apex»

Σε μια ταινία που περιφρονεί τη λογική και αποθεώνει την ομορφιά της, η Νοτιοαφρικανή ηθοποιός επιβεβαιώνει την προτίμησή της σε ρόλους περίπου «εξωγήινων» ηρωίδων που θέλουν να παίζουν με τους δικούς τους όρους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Απώλειες / Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Ήταν ένας από τους ελάχιστους ελληνικής καταγωγής που βραβεύτηκε με Όσκαρ. Αληθινός αρχιτέκτονας του νέου αμερικανικού σινεμά, αγαπημένος συνεργάτης του Κόπολα, conceptual καλλιτέχνης του production design ισορροπούσε πάντα ιδιοφυώς μεταξύ Τέχνης και τεχνικής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Οθόνες / «Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της βιογραφίας του στο Βερολίνο, είδαμε πρώτοι πώς ο σούπερ σταρ βρήκε το κουράγιο να δραπετεύσει από τον πατέρα του και θυμηθήκαμε τη συναυλία που σύστησε τη σκηνική του ιδιοφυΐα σε όλον τον πλανήτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Οθόνες / «Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Το νέο σίριαλ του Netflix είναι φασαριόζικο, προβλέψιμο και κάπως κουραστικό. Αν όμως αντέξεις τα πρώτα επεισόδια, ανταμείβει την υπομονή σου με χιούμορ, ανατροπές και έναν Νταν Λέβι που ξέρει πώς να μετατρέπει την οικογενειακή δυσλειτουργία σε απολαυστικό χάος.
M. HULOT
ΝΑΤΑΛΙ ΜΠΑΪ, Η ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (1949-2026)

Οθόνες / Ναταλί Μπάι: Η χαμογελαστή κυρία του γαλλικού σινεμά (1948-2026)

Έξυπνη, ενστικτώδης και αστεία, κυριάρχησε τη δεκαετία του '80 στο γαλλικό σινεμά, μετρώντας συνεργασίες με τους Τριφό, Γκοντάρ, Ταβερνιέ αλλά και 4 Σεζάρ, χωρίς ποτέ να χάσει την κοριτσίστικη καρδιά που τη διέκρινε από την αρχή της καριέρας της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ