Αυτή είναι η ιστορία του Χιου Γκλας, του ήρωα που ενέπνευσε την ταινία "Η επιστροφή"

Αυτή είναι η ιστορία του Χιου Γκλας, του ήρωα που ενέπνευσε την ταινία "Η επιστροφή" Facebook Twitter
Αριστερά: σκίτσο του Χιου Γκλας (1830). Δεξιά ο Λεονάρντο Ντι κάπριο στην ταινία "Η επιστροφή"
2

Ως πού μπορεί να οδηγήσει μια πράξη προδοσίας;  Μπορείς να επιβιώσεις όταν σε έχει κομματιάσει κυριολεκτικά μια αρκούδα; Ο πόνος ξεπερνιέται μπροστά στην δίψα για εκδίκηση; Και όλα αυτά με φόντο την εμβληματική αχαρτογράφητη  άγρια φύση των Ηνωμένων Πολιτειών. Μιλάμε για την θρυλική  ιστορία του Χιου Γκλας που διατρέχει τις σελίδες  του βιβλίου «Η Επιστροφή», του συγγραφέα, Μάικλ Πανκ. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα αποτελεί μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες για τον θρίαμβο της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένας ύμνος στην ανθρώπινη θέληση  αλλά και  ένα αφήγημα που καταδεικνύει το  πόσο μακριά μπορεί  να φτάσει ένας άντρας όταν το μόνο που επιδιώκει είναι η πιο σκληρή εκδίκηση. Το συγκεκριμένο συγγραφικό πόνημα είναι που  ενέπνευσε την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία που θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες  την ερχόμενη Πέμπτη και σκηνοθέτησε ο βραβευμένος με Όσκαρ, Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, σε μια ερμηνεία που οι κριτικοί προεξοφλούν  ότι  πιθανόν θα του χαρίσει το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του. Πάντως, πριν λίγες μέρες, «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» κέρδισε τρεις Χρυσές Σφαίρες εκ των οποίων  «Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Α' Ανδρικού Ρόλου».

Σε μια αποστολή, στις 24 Αυγούστου του 1823, έρχεται αντιμέτωπος πρόσωπο με πρόσωπο με μια αρκούδα. Η συνέχεια είναι ανατριχιαστική, αφού αρκούδα επιτίθεται στον Γκλας και τον κατακρεουργεί αφήνοντάς τον κατάκοιτο με σοβαρότατα τραύματα. Ο θάνατός του θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιος.

Ας επιστρέψουμε όμως στο περιεχόμενο του βιβλίου (και στην αληθινή ιστορία του Γκλας, όπως έφτασε από στόμα σε στόμα στη σύγχρονη εποχή) δίνοντας μια γεύση για την υπόθεση που σε κρατά καθηλωμένο από τις πρώτες γραμμές μέχρι και την τελευταία σελίδα. Η εποχή που εξελίσσονται  οι περιπέτειες που καταγράφει ο Μάικλ Πανκ αφορά την Αμερική του 19ου αιώνα και το κυνήγι της γούνας που κυριαρχούσε τότε ως  μια κερδοφόρα επιχείρηση. Πολλές ομάδες αντρών πήγαιναν στα βουνά αναζητώντας αρκούδες, με σκοπό να  τις σκοτώσουν, να τις γδάρουν και στην συνέχεια  να πουλήσουν  την γούνα τους.  Κάπως έτσι, το 1823,  οι παγιδευτές της «Γουνεμπορικής Εταιρείας Βραχώδη Όρη» ζουν μια σκληρή ζωή, γεμάτη κινδύνους και απρόβλεπτες συνθήκες.  Ένας από τους πιο αξιόλογους άντρες της εταιρείας είναι και ο ήρωας του βιβλίου, ο Χιου Γκλας ο οποίος  έχει δοκιμαστεί στις δυσκολίες των βουνών και θεωρείται εξαιρετικός παγιδευτής. Όμως όλα θα αλλάξουν όταν σε μια αποστολή, στις 24 Αυγούστου του 1823,  έρχεται αντιμέτωπος πρόσωπο με πρόσωπο με μια αρκούδα. Η συνέχεια είναι ανατριχιαστική, αφού αρκούδα επιτίθεται στον Γκλας και τον κατακρεουργεί αφήνοντάς τον κατάκοιτο με σοβαρότατα τραύματα. Ο θάνατός του θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιος. Δίπλα του παραμένουν οι συνοδοιπόροι του,  Τζον Φιτζέραλντ και  Τζιμ Μπρίτζερ, ώστε να τον φροντίσουν μέχρι  την ταφή του. Τελικά εκείνοι, φοβούμενοι και για τον δικό τους θάνατο, αποφασίζουν να τον ληστέψουν και να τον εγκαταλείψουν.  Ο Χιου Γκλας ορκίζεται εκδίκηση και όπως θα διαπιστώσουμε αυτό είναι που θα τον κρατήσει στη ζωή. Με ασύγκριτη  τόλμη και αποφασιστικότητα, σέρνεται για εκατοντάδες χιλιόμετρα, έρχεται αντιμέτωπος με Ινδιάνους και κυνηγούς, το ασύλληπτο κρύο και τις δυσκολίες του χιονισμένου Αμερικανικού Βορρά ενώ παλεύει με την πείνα και τον πόνο από τις φοβερές πληγές του. Όσοι ανατρέξουν στο βιβλίο θα αντιληφθούν ότι ο Μάικλ Πανκ δεν στρογγυλεύει καθόλου το θρύλο και περιγράφει σοκαριστικές λεπτομέρειες από το κυνήγι της τροφής του Χιου Γκλας.  

 

Αυτή είναι η ιστορία του Χιου Γκλας, του ήρωα που ενέπνευσε την ταινία "Η επιστροφή" Facebook Twitter
Η εποχή που εξελίσσονται οι περιπέτειες που καταγράφει ο Μάικλ Πανκ αφορά την Αμερική του 19ου αιώνα και το κυνήγι της γούνας που κυριαρχούσε τότε ως μια κερδοφόρα επιχείρηση. Πολλές ομάδες αντρών πήγαιναν στα βουνά αναζητώντας αρκούδες, με σκοπό να τις σκοτώσουν, να τις γδάρουν και στην συνέχεια να πουλήσουν την γούνα τους. Κάπως έτσι, το 1823, οι παγιδευτές της «Γουνεμπορικής Εταιρείας Βραχώδη Όρη» ζουν μια σκληρή ζωή, γεμάτη κινδύνους και απρόβλεπτες συνθήκες.
 

 

Στην ιστορία,συμφωνα με τις ιστορικες πληροφοριες έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι ο ήρωας Χιου Γκλας κάνει τα πάντα. Ξεπερνά  τα όρια του, με σκοπό να βρει τους συντρόφους του, που του πήραν τα πάντα και τον άφησαν αβοήθητο, ώστε να τους σκοτώσει. Όμως, μετά από αλλεπάλληλες δυσκολίες που διαρκούν περίπου εφτά εβδομάδες, ο Γκλας  φτάνει στο προορισμό του αλλά η εκδίκηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.  Ο λόγος είναι ότι  ο Φιτζέραλντ είχε παραιτηθεί από κυνηγός και πλέον συμμετείχε στον στρατό ενώ μαζί του την γλιτώνει και ο Μπρίνγκερ αφού ο Γκλας επέλεξε να  χαρίσει και στους δύο  την ζωή τους. Αργότερα,  ο Χιου Γκλας επέστρεψε και πάλι στα βουνά, εξακολουθώντας  να κυνηγάει άγρια ζώα και σκοτώθηκε δέκα χρόνια αργότερα από την φυλή των Αρικάρα.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο συγγραφέας του βιβλίου, Μάικλ Πανκ, σήμερα υπηρετεί ως Εμπορικός Αντιπρόσωπος και Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη μόνιμη αντιπροσωπεία τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, στη Γενεύη της Ελβετίας. Επιπλέον, έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και στο Κονγκρέσο ενώ έχει εργαστεί ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα.

Αυτή είναι η ιστορία του Χιου Γκλας, του ήρωα που ενέπνευσε την ταινία "Η επιστροφή" Facebook Twitter
Σκηνές από την ταινία του Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου

Ο θρύλος του Χιου Γκλας είναι συμβολικός, μιλά για μια εποχή που οι νόμοι δεν είχαν καμία ισχύ, καταδεικνύει την σχέση του ανθρώπου με την φύση και υπογραμμίζει τις ψυχολογικές βαθμίδες που μπορεί να προκαλέσουν απρόσμενοι κίνδυνοι. «Ποιοι είμαστε όταν δεν μας μένει τίποτα; Από τι είμαστε φτιαγμένοι και για τι είμαστε ικανοί; Για πάνω από πέντε χρόνια, αυτό το πρότζεκτ ήταν ένα όνειρο για μένα. Είναι μια έντονη, συναισθηματική ιστορία με ένα πανέμορφο, επικό φόντο, που εξερευνά τις ζωές ανθρώπων, οι οποίοι υπέφεραν σωματικά αλλά εξελίσσονται πνευματικά. Προσπαθήσαμε να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που περνούσαν τότε οι άνδρες αυτοί. Και περάσαμε πολλές σωματικές και τεχνικές δυσκολίες για να βγάλουμε κάθε ειλικρινές συναίσθημα από την απίστευτη αυτή περιπέτεια», δήλωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας, Αλεχάντρο Γ. Ινιαρίτου ενώ ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, πρόσθεσε «είναι ένα απίστευτο ταξίδι μέσα από τα σκληρότερα στοιχεία της αχαρτογράφητης Αμερικής. Μιλά για την δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος. Η ιστορία του Γκλας είναι θρυλική αλλά ο Αλεχάντρο την χρησιμοποιεί για να διερευνήσει το τι σημαίνει να έχεις τα πάντα εναντίον σου, τι μπορεί να υπομείνει το ανθρώπινο πνεύμα και τι σου συμβαίνει όταν όντως τα υπομένεις όλα».

Εν κατακλείδι, ατμόσφαιρα εποχής, τοπικό χρώμα, εκδικητική μανία και  ένα μοναχικό ταξίδι που συμπληρώνουν όλα τα συστατικά  μιας συναρπαστικής ιστορίας της Άγριας Δύσης ενώ παράλληλα  ερχόμαστε αντιμέτωποι με υπαρξιακά ερωτήματα, απόκρυφα ένστικτα και παιχνίδια μυαλού που μπορεί να γεννήσει  η κοντινή απόσταση στο θάνατο. 

Το μυθιστόρημα «Η Επιστροφή» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Key Books»

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο χορευταράς Τομ Χίντλστον στο «Η ζωή του Τσακ» και 8 ακόμα λόγοι να πας σινεμά

Οθόνες / Οι φιγούρες του Τομ Χίντλστον και 8 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Μια ταινία βασισμένη σε βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, η επιστροφή του Ντάρεν Αρονόφσκι, η καλύτερη ταινία του Κουροσάβα σε επανέκδοση και το τέταρτο μέρος της σειράς ταινιών θρίλερ «Το Κάλεσμα» – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
«Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ζωντανεύει στη Βενετία

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ζωντανεύει στη Βενετία

Έκκληση από τους συντελεστές της ταινίας της Κάουτερ Μπεν Χάνια να σταματήσουν επιτέλους οι δολοφονίες παιδιών στη Γάζα, με αφορμή το σπαρακτικό τηλεφώνημα της 6χρονης Παλαιστίνιας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
A House of Dynamite

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «House of Dynamite»: Η Κάθριν Μπίγκελοου πατάει το κουμπί – και μας κόβει την ανάσα

Με χειρουργική ακρίβεια, η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με Όσκαρ σκηνοθεσίας μας πείθει ανατριχιαστικά για τον επικείμενο πυρηνικό όλεθρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο μάγος του Κρεμλίνου

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Ο μάγος του Κρεμλίνου»: Ο ρυθμιστής του Πούτιν δεν χωρά σε ταινία

Πίσω από το ψυχρό πρόσωπο της εξουσίας, κρύβεται ο ψίθυρος ενός σύγχρονου Ρασπούτιν. Ο Ολιβιέ Ασαγιάς τον ακολουθεί – αλλά μήπως τον πρόδωσε η φόρμα;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
No other choice

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «No other choice»: Η ταινία που θα οδηγήσει τον Παρκ Τσαν-γουκ στα Όσκαρ

Ο Κορεάτης σκηνοθέτης παραμένει ένας από τους μεγάλους σύγχρονους κινηματογραφιστές, αν και η αντικαπιταλιστική του σάτιρα «No other choice» δεν είναι η καλύτερή του ταινία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Είναι σαν να κάνεις τον Δράκουλα χορτοφάγο»: Γιατί το σέξι τέρας του Φρανκενστάιν που παίζει ο Τζέικομπ Ελόρντι είναι λάθος

Οθόνες / Γιατί το σέξι τέρας του νέου «Φρανκενστάιν» είναι λάθος

Στη διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος της Μέρι Σέλεϊ από τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο πρωταγωνιστεί ο «εξωφρενικά όμορφος» Τζέικομπ Ελόρντι στον ρόλο του τέρατος – πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα μια ταινία χωρίς ειρμό. 
THE LIFO TEAM
O Στίβεν Κινγκ στο σινεμά: Οι 10 καλύτερες μεταφορές

Οθόνες / O Στίβεν Κινγκ στο σινεμά: Οι 10 καλύτερες μεταφορές

Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός διασκευών του έργου του δημοφιλούς συγγραφέα που θα δούμε στο πανί, στο γυαλί και στο σανίδι, κι αυτό στάθηκε αφορμή για ένα αφιέρωμα στις καλύτερες ταινίες που ενέπνευσαν τα γραπτά του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Φρανκενστάιν: Ένα θεσπέσιο μελόδραμα που σε παρασύρει και σε ματώνει

Ανταπόκριση από τη Βενετία / Φρανκενστάιν: Ένα θεσπέσιο μελόδραμα που σε παρασύρει και σε ματώνει

O Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο θα έκανε την Μέρι Σέλεϊ περήφανη. Ο δικός του Φρανκενστάιν κατορθώνει να μην προδώσει το πνεύμα του πολυδιασκευασμένου μυθιστορήματός της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
After the Hunt: Το #MeToo στα χέρια του Λούκα Γκουαντανίνο είναι μια μπερδεμένη υπόθεση

Ανταπόκριση από τη Βενετία / After the Hunt: Το #MeToo στα χέρια του Γκουαντανίνο είναι μια μπερδεμένη υπόθεση

Ο Λούκα Γκουαντανίνο νοσταλγεί τη χαμένη τέχνη του διαλόγου, αλλά το After the Hunt χάνει το δίκιο του στην ακαδημαϊκή φλυαρία και τις σεναριακές αστοχίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όλα του γάμου δύσκολα: 10 ταινίες για να δείτε μετά το «Ρόουζ εναντίον Ρόουζ»

Οθόνες / Όλα του γάμου δύσκολα: 10 ταινίες για να δείτε μετά το «Ρόουζ εναντίον Ρόουζ»

Από το «Awful Truth» του Λίο ΜακΚάρεϊ στο «Gone Girl» του Ντέιβιντ Φίντσερ κι από τις μπεργκμανικές «Σκηνές από έναν γάμο» στο «Revolutionary Road» του Σαμ Μέντες, ανατρέχουμε σε δέκα ταινίες για όσους ενώθηκαν ενώπιον Θεού κι ανθρώπων «μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος».   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΒΟΥΓΟΝΙΑ

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Βουγονία»: Κριτική για τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

«Είναι περιπέτεια η "Βουγονία", fun και πιο περίπλοκη απ’ ότι δείχνει» - Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος καταγράφει τις εντυπώσεις του από την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στο 82ο Φεστιβάλ Βενετίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Terence Stamp (1938-2025): Ο μάγκας του Λονδίνου που θα γινόταν Τζέιμς Μποντ

Οθόνες / Terence Stamp (1938-2025): Ο μάγκας του Λονδίνου που θα γινόταν Τζέιμς Μποντ

«Το άτακτο αγόρι του βρετανικού σινεμά βρήκε τον δρόμο του σε ώριμες επιλογές, είτε παίζοντας κάποιον αδυσώπητο κακό είτε αφήνοντας τα λακωνικά του διακριτικά σαν στάμπα, όνομα και πράγμα, σε σύντομες εμφανίσεις – εννοείται πως έχει υποδυθεί και τον διάβολο!»
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Karate Kid: Πώς η «ταινιούλα που δεν θα έβλεπε κανείς» εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο

Οθόνες / The Karate Kid: Πώς η «ταινιούλα που δεν θα έβλεπε κανείς» εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο

Η ταινία σημάδεψε μια γενιά εφήβων που φαντασιώνονταν ότι θα αντιστεκόντουσαν ηρωικά στους νταήδες που τους κακοποιούσαν καθημερινά. Και τώρα, ο μύθος επιστρέφει για έκτη φορά στην οθόνη, με πρωταγωνιστές τον Τζάκι Τσαν και τον Ραλφ Μάτσιο
THE LIFO TEAM
Ο άνθρωπος που έφερε την μαύρη μουσική κουλτούρα στο σαλόνι εκατομμυρίων σπιτιών

Daily / Ο άνθρωπος που έφερε τη μαύρη μουσική κουλτούρα στο σαλόνι εκατομμυρίων σπιτιών

Το ντοκιμαντέρ «Sunday Best: The untold story of Ed Sullivan» αναδεικνύει τη συμβολή του Εντ Σάλιβαν και της δημοφιλέστατης τηλεοπτικής εκπομπής του στην ανάδειξη τεράστιων μορφών της μαύρης μουσικής, από τη Nίνα Σιμόν και τον Τζέιμς Μπράουν μέχρι την Tίνα Τέρνερ και τον Στίβι Γουόντερ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ