Τα επόμενα βήματα για τις εργασίες στο Τατόι -Τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού

Τα επόμενα βήματα για τις εργασίες στο Τατόι -Τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού Facebook Twitter
Τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού για τις εργασίες στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
1

Τηλεδιάσκεψη για την πορεία των μελετών και για να προγραμματιστούν οι εργασίες στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου πραγματοποιήθηκε υπό την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας- που εκπονείται με χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη- προχωρά με μικρή απόκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Εκτιμάται, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ότι η μελέτη θα παραδοθεί στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά την ανάθεση των οριστικών μελετών και των μελετών εφαρμογής για το κτίριο του ανακτόρου, εξελίσσεται κανονικά, με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους τον Μάιο του 2021. Ακόμη, δρομολογήθηκε η ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου των μαγειρείων, το οποίο αποτελεί συνοδό κτίριο του ανακτόρου.

Είχε ξεκινήσει η απομάκρυνση μεγάλου όγκου αντικειμένων από τα μαγειρεία, εργασία η οποία όμως έχει διακοπεί προσωρινά, καθώς τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Η μετακίνηση των υπόλοιπων κιβωτίων θα ολοκληρωθεί με εντατικούς ρυθμούς, μόλις αυτό καταστεί δυνατό, αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι μελέτες για τα υπόλοιπα κτίρια

Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την αποδοχή της δωρεάς των μελετών, που έχουν εκπονηθεί από τον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου και αφορούν στα κτίρια του βουτυροκομείου, της οικίας φροντιστή και των τηλεπικοινωνιών. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοϊου, Βασίλης Κουτσαβλής, ανέφερε ότι η μελέτη της οικίας Στουρμ είναι σε εξέλιξη και θα παραδοθεί στο υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές Μαΐου. Ο σύλλογος θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης και για το κτίριο του οινοποιείου.

Η Διεύθυνση Προστασίας Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ανέλαβε να εκπονήσει τις ανάλογες μελέτες για την δημιουργία πληροφοριακού κέντρου για το κτήμα του Τατοΐου στην οικία δασοφύλακα, η αποκατάσταση της οποίας ολοκληρώνεται από την Υπηρεσία Τεχνικών Έργων και Νεωτέρων Μνημείων Αττικής του ΥΠΠΟΑ.

Το κτίριο βρίσκεται στην είσοδο του κτήματος και οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται αναλυτικά για την ιστορία του κτήματος, αλλά και την πορεία των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης με αρχιτεκτονικά σχέδια και έξυπνες εφαρμογές. Ο Σύλλογος Φίλων του Κτήματος Τατοΐου θα συνεργαστεί με το υπουργείο τόσο στην παραγωγή του υλικού, όσο και στην λειτουργία του πληροφοριακού κέντρου.

Ψηφιοποίηση του αρχείου

Παράλληλα, ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης του χαρτώου υλικού του αρχείου του πρώην Βασιλικού Κτήματος, η τακτοποίηση και η ψηφιοποίηση του. Οι εργασίες αυτές είναι απολύτως απαραίτητες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν τα αναγκαία ιστορικά τεκμήρια για την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης των κτιρίων, επισημαίνει το υπουργείο.

Τέλος, αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι εργασίες της δημιουργίας των υποδομών για την εγκατάσταση των tolls στο κτήμα. Αυτά πρόκειται να παραδοθούν το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου και είναι χορηγία του Αθανασίου Μαρτίνου. Σε αυτά προβλέπεται η εγκατάσταση των εργαστηρίου συντήρησης, και μετεγκατάστασης των αντικειμένων και των κιβωτίων, που δεν έχουν ανοιχθεί ποτέ, από τα κτίρια των μαγειρείων και των στάβλων, ώστε να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή και η συντήρηση.

Culture
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

1 σχόλια
Το Τατοϊ να γίνουν οι ελληνικές «Βερσαλλίες».Ένα τέτοιο ιστορικό βασιλικο κτίριο με πλούσια βλάστηση αξίζει να συντηρηθεί και να βρίσκεται σε πολλη καλή κατάσταση. Να γίνει επισκέψιμο για τους τουρίστες με τιμή εισιτηρίου 20-25€, θα έχει κέδρος η Πολιτεία και θα γνωρισει μια πτυχη της ιστορίας μας ο υπόλοιπος κοσμος.