Η εξαιρετικά παράξενη απόφαση δικαστηρίου για δανειολήπτρια

Facebook Twitter
26

Διάβασα νωρίτερα την είδηση «Κούρεψαν» χρέος 306 χιλιάδων από δανειολήπτρια.

Αρχικά μου φάνηκε μια ελπιδοφόρα είδηση. Η δανειολήπτρια από την Ακράτα γλίτωσε το 76% των χρεών της. 

Αυτό δε σημαίνει ότι οποιοσδήποτε χρωστάει όμως θα δικαιώνεται και θα παύει να χρωστάει; Ή θα συμβαίνει μόνο στους μη προνομιούχους όπως η κυρία. Και, τελικά, είναι η πιο "μη προνομιούχος" δανειολήπτρια της χώρας η συγκεκριμένη γυναίκα;

Ας δούμε την είδηση, και μετά κάποιες αντιδράσεις.

Το Ειρηνοδικείο Ακράτας δικαίωσε 62χρονη δανειολήπτρια κουρεύοντας το χρέος της κατά 76% που αντιστοιχεί σε 306 χιλιάδες ευρώ από συνολικό χρέος 401 χιλιάδων. Έτσι για τη δανειολήπτρια μένει το ποσό των 80.000 ευρώ για να αποπληρώσει σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Εξαίρεσε επίσης από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της την πρώτη κατοικία της αλλά και το αδιαίρετο ποσοστό σε άλλη κτισμένη το 1900, παλαιά κατοικία της, την οποία έκρινε ότι δεν παρουσιάζει κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η 62χρονη δανειολήπτρια, χήρα εδώ και 30 χρόνια και μητέρα δύο παιδιών, υπέστη σύμφωνα με το thebest εγκεφαλικό επεισόδιο πρόσφατα. Χρωστούσε σε 11 τράπεζες και δεχόταν συχνά τηλεφωνήματα από εισπρακτική εταιρία. Εισπράττει μηνιαία σύνταξη 2.010 ευρώ, ενώ το κόστος διαβίωσης της ανέρχεται σε 1.100 ευρώ.

Η οφειλέτρια εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, της περικοπής του ποσού της σύνταξης της, της αύξησης των φόρων, της ασθενείας της και της αύξησης του κόστους ζωής της βρέθηκε χωρίς δόλο σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων, τις οποίες ωστόσο παλαιότερα εξυπηρετούσε.

==

Δύο σχόλια στο LIFO.gr

sogl
26.4.2013 | 12:09


bottom line από τα 32 της παίρνει σύνταξη [του ανδρός της] (που είναι όσο ο βασικός μισθός 5 νέων), έχει δύο σπίτια, δανείστηκε 401 χιλιάδες (ποσό με το οποίο κανονικά ζει μια οικογένεια 15 χρόνια) από 11 τράπεζες και το δικαστήριο της έκανε δώρο τις 306.000 από αυτές.

==> Δικαιοσύνη.

Mstrog
26.4.2013 | 15:49


Δεν ξέρω γιατί πήρε 11 δάνεια (με μια συνταξάρα που μετά από 3-4 μειώσεις ανέρχεται στα 2.010) ούτε γιατί θεωρούμε 'παιδιά' ενήλικες 35-40 ετών (τόσο θα πλησιάζουν τα 'παιδιά' της) αυτό που ξέρω για σίγουρα είναι ότι το ποσό που κουρεύτηκε δεν εξατμίστηκε. Μαντέψτε ποιός θα το πληρώσει.
[Κόστος διαβίωσης 1,100 χωρίς ενοίκιο. Δηλαδή αποταμιεύει 900 το μήνα, περίπου δυο φορές τον κατώτατο μισθό. Ξανά μπράβο στο δικαστήριο].

===

Όχι, λοιπόν. Δεν μοιάζει να είναι η φτωχότερη γυναίκα της χώρας. Ταλαιπωρημένη ίσως - πρόσφατα έπαθε εγκεφαλικό. 

Το ότι έπαθε εγκεφαλικό υποθέτω θα αρκούσε ως αιτιολογία. (Αν και όχι νομικά μάλλον.)

Τα υπόλοιπα; Εισπράττει μηνιαία σύνταξη 2.010 ευρώ, ενώ το κόστος διαβίωσης της ανέρχεται σε 1.100 ευρώ. Περισσεύουν δηλαδή σχεδόν χίλια ευρώ, αλλά παρ' όλα αυτά το δικαστήριο της χάρισε εντελώς και για πάντα τις 306.000 χιλιάδες ευρώ που χρωστούσε.

Μακάρι να χαριστούν σε όλους τα χρέη, ας ξεκινήσει όμως η δικαιοσύνη απ' αυτούς που η σύνταξή τους είναι 400 ευρώ και δεν έχουν δύο σπίτια και δεν έπαιρναν τεράστια δάνεια ενώ είχαν ήδη μεγάλες συντάξεις.

Είναι απλώς θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. 

26

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

14 σχόλια
οι τράπεζες είναι μαγαζιά...ξυπνάτε πια.Έλεοσ πια με τους ρομαντισμούς και το χάρισμα χρεών...εφόσον δεν θα αγοράσεις ενα κοντομανικο μπλουζακι για 500 ευρω γιατι να αγορασεις ενα δανειο με επιτοκιο 17%;το τυρί το είδαν πολλοί τη φάκα κανένας;;;;;
> Μετά την αρχική, ευχάριστη έκπληξη, έρχεται ο σκεπτικισμός...Και να μην υπήρχαν λόγος σκεπτικισμού, πάλι η ευχάριστη έκπληξη θα ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Για να σβηστούν χρέη χρειάζεται κανονική δίκη κι απόφαση δικαστηρίου. Για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Πόσες περιπτώσεις προλαβαίνουν να δικάσουν τα δικαστήρια; Αλλά και όλες να τις προλάβαιναν, πάλι θέλει δικηγόρους, χρόνο και χρήμα κλπ., που τα διαθέτουν οι ευκατάστατοι άνθρωποι σαν την κυρία της υπόθεσης, όχι όμως και τα φτωχότερα νοικοκυριά.Ευχάριστη έκπληξη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα ήταν η γενική σεισάχθεια. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν δυσάρεστη έκπληξη για τις τράπεζες, που θα χρεοκοπούσαν αμέσως, παρασύροντας σε χρεοκοπία και την υπόλοιπη οικονομία. Άρα κάποιοι θα καλούνταν να χρηματοδοτήσουν την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή εμείς. Με άλλα λόγια, η σεισάχθεια δεν θα εξαφανίσει τα χρέη, αλλά θα τα μοιράσει εξίσου στους φορολογούμενους.
από ένα σημείο και μετά αν γενικευτεί το φαινόμεο οι τράπεζες θα αρχίσουν να κάνουν εφέσεις (π.χ. στη συγκεκριμένη περίπτωση αν τα χρώσταγε σε 1 τράπεζα χαλαρά άξιζε τον κόπο, και δε νομίζω ότι ένας υψηλόβαθμος δικαστής από άλλη πόλη θα έδειχνε την ίδια κατανόηση για την καημένη υψηλοσυνταξιούχο με τα ακίνητα και τη μανία δανεισμού).
Το οποίο, εννοείται, είναι κατάφορα άδικο για τους φορολογούμενους, που δεν έχουν πάρει ποτέ τους δάνεια, ή που πήραν σε λογικό πλαίσιο. Γιατί να φορτωθούν και δάνεια που οι υπόλοιποι να πήραν ίσως και λίγο άκριτα; Κι ας μην ξεχνάμε ότι η περίπτωση του ανθρώπου που πήρε ένα δάνειο για να πάρει ένα σπίτι, π.χ., και ξαφνικά έχασε τη δουλειά του και δεν μπορεί να το πληρώσει, διαφέρει εντελώς από αυτήν της ως άνω κυρίας ή όποιου άλλου υπερχρεωμένου νοικοκυριού δεν μπορούσε να κάνει κουμάντο και άπλωνε τα πόδια του πέρα από το πάπλωμα. Και φταίει -σαφώς- η πολιτική ορισμένων τραπεζών που δίναν δάνεια αβέρτα κουβέρτα, ΑΛΛΑ αν δεν ήθελες τις διακοπες στα σαλέ και το SUV, ας μην τα έπαιρνες, δεν στα έδιναν με το ζορι. Και το λεω με κάθε επίγνωση διότι κι εγώ αναλογικά με το εισόδημά μου, θεωρούμαι "υπερχρεωμένο" νοικοκυριό, για το οποίο όμως δεν φταίει κανείς άλλος παρά μόνον εγώ (ας έπαιρνα μικρότερο σπίτι, λ.χ). Νομίζω θα πρέπει να σβηστούν χρέη τα οποία κατ' αρχάς να ήταν σε λογικο πλαίσιο (και όχι η παράνοια των 11 δανείων και δεν ξερωγω ποσων καρτών) και παλι, μόνον από περιπτώσεις που, ακόμη και μετά τη ρύθμιση, ο άνθρωπος δεν μπορεί και πάλι να πληρώσει τη δόση, πχ διότι έχασε το εισόδημά του. Με βάση τα δεδομένα που αναφέρονται, η συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν τέτοια και δεν κατανοώ αυτήν την απόφαση. Τέλος, ας μην δαιμονοποιούμε τις τράπεζες. Σαφώς υπήρχαν τακτικές και πολιτικές κατάπτυστες, από ορισμένες, όσον αφορά στο δανεισμό ή στην πώληση των διαφόρων προϊόντων. Ωστόσο αποτελούν 100% αναγκαίο κομμάτι της οικονομίας, όπως και να το δεις. Το σβήσιμο των χρεών, απλούστατα, θα τις εκμηδένιζε και θα είχε πολύ χειρότερες συνέπειες από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε
@mEta 26.4.2013 | 23:53> ΑΛΛΑ αν δεν ήθελες τις διακοπες στα σαλέ και το SUV, ας μην τα έπαιρνες, δεν στα έδιναν με το ζορι.Ας πούμε ότι οι τράπεζες εκμεταλλεύονταν εκείνες τις ανθρώπινες αδυναμίες που χαρακτηρίζουν την κοινωνική τάξη μιας Βίκης Σταμάτη.> Νομίζω θα πρέπει να σβηστούν χρέη τα οποία κατ' αρχάς να ήταν σε λογικο πλαίσιο και μόνον από περιπτώσεις που, ακόμη και μετά τη ρύθμιση, ο άνθρωπος δεν μπορεί και πάλι να πληρώσει τη δόση, πχ διότι έχασε το εισόδημά του.Δηλαδή θα πρέπει να γίνουν 50000 κανονικές δίκες, με αναβολές, εφετεία, Άρειους Πάγους…> ας μην δαιμονοποιούμε τις τράπεζες. αποτελούν 100% αναγκαίο κομμάτι της οικονομίαςΠολύς κόσμος αυτό το ξεχνάει συνέχεια, π.χ. ο γνωστός ιστολόγος Πιτσιρίκος έχει προτείνει επανειλημμένως να συνεννοηθούμε όλοι και να χρεοκοπήσουμε μια τράπεζα αποσύροντας τις καταθέσεις μας όλοι μαζί κλπ.
Είναι θέμα απλής αριθμητικής μεταξύ καθαρού εισοδήματος και του χρέους που μπορεί να εξυπηρετηθεί.Η εξαίρεση των ακινήτων είναι αμφιλεγόμενη. Αλλά το δικαστήριο αποφάσισε να μην την πετάξουν και στο δρόμο μετά το εγκεφαλικό.Με 900 ευρώ τον μήνα για να πληρώνει τις δόσεις τόκου και κεφαλαίων αναλογεί πραγματικά ένα ποσό δανείου γύρω στις 80.000 ευρώ για τα επόμενα 10-15 χρόνια ανάλογα με τον τόκο.Μια και το εισόδημα της δεν πρόκειται να αυξηθεί τότε η απόφαση του δικαστηρίου είναι δίκαιη.Συνήθως ο δανειστής του στεγαστικού δανείου έχει προτεραιότητα στην πληρωμή μια και το ακίνητο έχει υπογραφεί σε υποθήκη και μετά έρχονται οι δανειστές πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων. Δεν θα ήταν παράξενο αν μόνο το στεγαστικό δάνειο διατηρείται ενώ όλα τα άλλα καταναλωτικά δάνεια διαγράφτηκαν.Στις περισσότερες χώρες πάντως αν έκανε αίτηση για χρεοκοπία θα έχανε με βεβαιότητα το δεύτερο σπίτι και ίσως μπορούσε να κρατήσει το πρώτο επειδή πλήρωνε τακτικά τις δόσεις μέχρι την αρρώστια της. Υ.Γ. Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της δικαστικής απόφασης. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μπορεί να ήταν πιστωτικές κάρτες με τεράστιο επιτόκιο που είχε σαν αποτέλεσμα την ιλιγγιώδη προσαύξηση του αρχικού χρέους σε λίγα μόνο χρόνια.Ένα επιτόκιο 18-20% διπλασιάζει το χρέος σε 4 μόνο χρόνια!Σε τέτοιες περιπτώσεις οι τράπεζες που έδωσαν τις πιστωτικές κάρτες, αν δεν δεχτούν διαπραγμάτευση του χρέους, συνεχίζουν στα δικαστήρια για πολλά χρόνια.
[αυτό που ξέρω για σίγουρα είναι ότι το ποσό που κουρεύτηκε δεν εξατμίστηκε. Μαντέψτε ποιός θα το πληρώσει.] ...ο καταθετης που 'αυριο' απ τις 400.000 ευρω του, θα του αφησουν τις 100.000... ναι ξερω, για να χει τοσα λεφτα, ηταν λαμογιο,ας προσεχε και τα σχετικα...
Δεν ήταν κατ ανάγκη λαμόγιο αλλά πανικοβλημένος χαζός ήταν να μεταφέρει τα χρήματα του από την Ελλάδα στην Κύπρο και να τα βάλει όλα σε μία τράπεζα εκεί επειδή του έδινε μεγαλύτερο επιτόκιο κατά 0,1%.Δεν βάζουν όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Στην τρικυμία θα γίνουν σίγουρα ομελέτα.
11 δάνεια είναι πολλά.... Προφανώς είναι και κάρτες στην μέση.. όπως και να χει και η συγκεκριμένη κυρία και οι τράπεζες για διαφορετικούς λόγους ο καθένας όταν έπρεπε δεν κάνανε την αξιολόγηση που έπρεπε... Είναι η αλήθεια πάρα πολύ εύκολο κάποιος που είχε πάρει δάνειο στεγαστικό τώρα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει.. Πόσες οικογένειες είχαν και οι 2 δουλειά, πήραν στεγαστικό και τώρα είναι και οι 2 χωρίς... όπως και να έχει πάντως απο την στιγμή που σαν ώριμος άνθρωπος πήρες την απόφαση να δανειστείς πρέπει να είσαι και εξίσου ώριμος στο να τα επιστρέψεις... και επειδή ζωή είναι και έχει και αναποδιές μπορείς να κάνεις πλέον ρυθμίσεις τέτοιες που να σου δίνεται η δυνατότητα να αποπληρώσεις σε βάθος χρόνου... Όσο για τον φόρο κληρονομιάς που αναφέρθηκε επειδή το έχω ζήσει οι εφορίες κάναν και κάνουν δόσεις ακόμα και σε αυτά. Και εντάξει..2000 ευρώ πια είναι μεγάλο ποσό μην τρελαθούμε.Μην παραβλέπουμε πάντως το θετικό του πράγματος... Ότι δηλαδή τέτοιες αποφάσεις δημιουργούν δεδικασμένα.. Μπορεί αύριο μεθαύριο βάση αυτής της απόφασης να επωφεληθεί και κάποιος που θα είναι σε χειρότερη θέση απο την συγκεκριμένη κυρία... Και σίγουρα υπάρχουν πολλοί σε χειρότερη θέση.
Αρη, οταν λες να δουμε καποιες αντιδρασεις προφανως εννοεις αυτες με τις οποιες συμφωνεις...αλλα για να σε διορθωσω ΚΑΙ εσενα οπως εκανα και στο βασικο κειμενο, τα 1000 που περισσευουν ειναι για την αποπληρωμη του υπολοιπου της οφειλης...των 95.000 ευρω δηλαδη.Φιλικα.
Όταν λέω αντιδράσεις εννοώ ακριβώς αυτό. Αντιδράσεις για την απόφαση του δικαστηρίου. Επιμένω ότι είναι εξωφρενικό το επειδή σου περισσεύουν κάθε μήνα Χ λεφτά, να σου πουν, οκ, άκυρα όλα τα χρέη που συσσώρευσες (11 ΔΑΝΕΙΑ, παράνοια!!!) πλήρωσε μόνο ό,τι έχεις.Και μάλιστα σε μεγαλοοφειλέτες. Ας το κάνουν σ' αυτούς που με πολύ πολύ λιγότερα χρέη χάνουν τα σπίτια τους και ας μη μας κοροϊδεύουν έτσι.
Δεν έχει να κάνει με το τι θα περισσέψει και αν έχει να πληρώσει. Το πιο τρομακτικό είναι ότι οι δικαστές (και το "κοινό περί δικαίου αίσθημα" που αφουγκράστηκαν) δε βρήκαν δόλο σε κάποιον που φέσωσε 11 τράπεζες και σου λένε ας μην πλήρωνες και συ και θα κουρεύαμε και το δικό σου δάνειο.
Ωραία πήρες δάνειο ρε νεοέλληνα και αγόρασες SUV, Gucci και τέτοιες αηδίες. και τι έγινε; Κατά τί ήταν καλύτερη πλέον η ζωή σου σε σχέση με πριν; Τι ήταν αυτό που σου έβαλε μέσα σου τον σπόρο της επίδειξιομανίας, γαμώτο;
Το παρακάτω σχόλιο γράφτηκε από το χρήστη Deli, ως απάντηση στο σχόλιο του sogl, στο βασικό θέμα. Πιστεύω πως δεν θα έπρεπε να αγνοηθεί. " ... χηρα ειναι εδω και 30 χρονια και οχι συνταξιουχος...επισης εχει ενα σπιτι και οχι δυο...οταν μιλαμε για αδιαιρετο ποσοστο σε κατοικια του 1900!!! καταλαβαινουμε οτι αφορα το πατρικο ερειπιο σε καποιο χωριο..εξ ου και η μη κατασχεση αφου οπως λεει η αποφαση εχει προφανεστατα μηδενικο αγοραστικο ενδιαφερον. Επισης οι τραπεζες οταν εδωσαν τα δανεια εκαναν αξιολογηση του υποψηφιου πιστουχου και προχωρησαν αναλαμβανοντας και το ρισκο της μη αποπληρωμης οπως και συνεβη. Γι αυτο το λογο εχουν υψηλα επιτοκια τοσα χρονια. Ωστε οι συνεπεις δανειοληπτες με την πληρωμη των δανειων τους να καλυπτουν και τους μη συνεπεις. Για τον ιδιο λογο κανουν και υποχρεωτικες τις ασφαλισεις των δανειων πλεον. Το εγκεφαλικο ή παρεμφερεις καταστασεις ειναι πραγματα που συμβαινουν... Υγ επισης 401-306 μας κανει 95 και οχι 80. Πηγή: www.lifo.gr "
I couldn't agree more, Άρη. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπάρχει πολύς κόσμος που όντως, ενώ πήρε μετριοπαθώς κάποια δάνεια (ένα απλό στεγαστικό πχ για ένα μετρίου μεγέθους σπίτι - δεν έχουν όλοι λεφτά στην άκρη!!) με μιας απολύθηκε και τώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει ουτε για πλάκα. Από αυτούς πρέπει να ξεκινήσουν. 11 δάνεια είναι αρρώστια. Με 2000 ευρώ σύνταξη; (ποιός παίρνει τέτοιες συντάξεις πια;) 11 δάνεια δεν είναι πραγματική ανάγκη. Σε τράπεζα δουλεύω και εγώ (η μία μου δουλειά) και βλέπω τι υπάρχει.. οι τράπεζες τρέχοντας προσφέρουν ρυθμίσεις και επαναρρυθμίσεις με αποτέλεσμα να φτάνει η δόση σε πολύ καλά επίπεδα - ιδίως για κάποιον που, όπως αυτή η κυρία, ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ. Έπρεπε να ξεκινήσουν από κάποιον απολυμένο, ή άνεργο, ή χαμηλόμισθο.. κάποιον που και μετά τις ρυθμίσεις, δεν έχει από πού να δώσει έστω και τη μικρή δόση. Τελικά και εδώ και στην Κύπρο, επιβραβεύονται όσοι ξεσκίστηκαν στα δάνεια και στη ζωή και κότα, τόσα χρόνια, και την τρώνε όσοι πληρώνουν στην ώρα τους και διαχειρίζονται πιο συνετά τα οικονομικά τους... ας δουλέψω τώρα εγώ σαν τον *μπιπ* σε 2 δουλειές, σύνολο 16 ώρες, για να πληρώνω φόρους, τεράστιους λογαριασμούς και να αποπληρώσω το δικό μου δάνειο, σύνολο 50ψωροχιλιάδες για το σπίτι και την οικοσκευή, που δεν θα μου το χαρίσει κανείς (και δεν το ζητώ να το κάνει). Και να πω και ευχαριστώ που μπορώ (προς το παρόν) και έχω 2 δουλειές γιατί αύριο δεν ξέρεις τι ξημερώνει
Εγώ θα έλεγα να είμαστε επιφυλακτικοί και να μην βγάζουμε αμέσως συμπεράσματα πριν έχουμε περισσότερες πληροφορίες.Όμως δεν μπορώ να μη συμφωνήσω στο ότι η ιστορία αυτή πράγματι "πονάει" κάποιους ανθρώπους, που είναι άνεργοι, που έχουν έσοδα μικρότερα από το 1/4 της σύνταξης της κυρίας αυτής, και που για πολυ ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ λιγότερα χρέη, χάνουν το σπίτι τους.
Τόσα ξέρετε τόσα λέτε!Τί εφορία πλήρωσε για να κάνει αποδοχή της κληρονομιάς?Πόσα έξοδα είχε μέχρι που έχασε τον άνδρα της?Πόσες προσαυξήσεις έφαγε μέχρι να καταφέρει να κάνει μία ρύθμιση?Που ανάλογα το ποσό της αίνητης περιουσίας ..μπορεί να είναι κ 2000ευρώ το μήνα η δόση.Πριν κρίνουμε και επειδή δεν έχουμε όλα τα στοιχεία μην βιάζεστε.Δεν νομίζω οτι της τα χάρισαν απο αγάπη.
"Τόσα ξέρετε τόσα λέτε!"Εσύ πόσα ξέρεις και πόσα λες;Τι μας νοιάζει πόσο κόστισε η αποδοχή της κληρονομιάς - ΠΡΙΝ ΑΠΟ 30 χρόνια; Ή το πόσα έξοδα είχε μέχρι πριν από 30 χρόνια; Και τι σχέση έχουν με όλα τα δάνεια που πολύ αργότερα πήρε (και αρχικά αποπλήρωνε, λέει κανονικά).Πήρε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε "στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια", ενώ είχε τεράστια σύνταξη.Για μένα είναι ανεξήγητη η απόφαση δικαστηρίου, με βάση τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά. Τέλος, αν η δόση που έπρεπε να δίνει ήταν μεγάλη (2.000 το μήνα) θα μπορούσε το δικαστήριο να την μειώσει (πχ. 900 ευρώ το μήνα, που της περισσεύουν κιόλας, μεταφορικά και κυριολεκτικά).
Άρη, κάπου γράφεις "...μακάρι να χαριστούν σε όλους τα χρέη..".Αυτό είναι τεράστια κοινωνική ανισότητα αναλογιζόμενη ότι, στις κάποτε εποχές που υπήρχαν εορτοδάνεια για το Πάσχα και καλοκαίρι, όσο οι τράπεζες έκαναν κατάχρηση δια της συνεχούς επιβολής τους, άλλη τόση ευθύνη έχουν και όσοι βρήκαν την κότα με τα χρυσά αυγά για να κάνουν ζωάρα, διακοπάρες, να έχουν σπιταρώνες και ουπς σόρρυ, τώρα που φτάσαμε να χρωστάμε σε 11 τράπεζες μισό εκατομμύριο ευρώ, ευτυχώς που μας τα χαρίσανε γιατί πού να τρέχαμε τώρα...δεν κάθεται σωστά ρε Άρη ούτε στον φτωχό του τότε και του τώρα, ούτε στον μέσο εισοδηματία του τότε και τον σχεδόν φτωχό του τώρα, που δεν ήταν μάγκας ούτε τότε ούτε τώρα. απλά κάπου αγανακτείς. ήθελες δημόσιε υπαλληλε να αγοράσεις βιλάρα στο Διόνυσο? και τώρα με τα πετσοκόμματα μισθών δεν σου φτάνει? σε χαλούσε η Κυψέλη ή το Γαλάτσι? γιατί να τους χαριστούν τα δάνεια? προσωπικά δεν λυπάμαι κανέναν νεόπλουτο που έζησε dolce vita και τώρα κλαίγεται.αν θες κοινωνική δικαιοσύνη, πάρε τους τα σπίτια και κανε τα χώρους στέγασης πραγματικά φτωχών και όχι κομπιναδόρων ή Ελληνάρων.
Σωστά γιατί οι δικηγόροι που ορίζει ο ΔΣΑ για να προσφέρουν δωρεάν νομική βοήθεια είναι για τα μπάζα. Αλλά ξέχασα στο lifo όλοι ξέρουν για όλα καλύτερα από όλους. Μαλλον έχεις δίκιο γιατί αποφάσεις σαν αυτή που λεει το άρθρο είναι μια κάθε χρόνο και κανείς δεν δικαιώνεται γιατί οι κακές τράπεζες με τους ακριβοπληρωμένους (χα!) δικηγόρους διαλύουν τους άσχετους δικηγοράκους.
Ειρωνεύεσαι, αλλά είναι γνωστό ότι οι δικηγόροι που αναλαμβάνουν υποθέσεις που αμείβονται από το κράτος και όχι από τον ίδιο τον πελάτη είναι συνήθως νέοι και χωρίς μεγάλη πείρα. Οι μεγαλοδικηγόροι δεν καταδέχονται τέτοιες υποθέσεις.Δεν λέω ότι κάποιοι από τους νεαρούς δεν είναι πολύ καλοί. Λέω ότι οι περισσότεροι δεν έχουν την πείρα που απαιτείται και με τέτοιες υποθέσεις σιγά σιγά την αποκτούν. Και έτσι είναι η ζωή στην πραγματικότητα. Όποιος έχει τα χρήματα έχει και καλύτερη αντιπροσώπευση και κανένας βαθμός δικής σου ειρωνείας δεν αλλάζει τα γεγονότα.