Να σταματήσουμε να ζητιανεύουμε

Να σταματήσουμε να ζητιανεύουμε Facebook Twitter
9

Την Τετάρτη σχεδόν όλα τα κόμματα της ελληνικής βουλής συμφώνησαν να απαιτήσουμε από την Γερμανία αποζημιώσεις για τις καταστροφές και τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «η απαίτηση των αποζημιώσεων είναι ένα ιστορικό και ηθικό καθήκον». Όμως, η απόφαση αυτή αφορά όντως μόνο το ήθος μας ως Έλληνες; Τα χρήματα δεν παίζουν κανέναν ρόλο;


Το 1990 στην Μόσχα η δυτική και η ανατολική Γερμανία κάθισαν μαζί με τις ΗΠΑ, την Σοβιετική Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία και υπέγραψαν μια συνθήκη, η οποία επέτρεψε έναν χρόνο μετά να ενωθεί η Γερμανία σε ένα κράτος. Με την συνθήκη αυτή, οι παγκόσμιες αυτές υπερδυνάμεις επιβεβαίωναν επιπλέον πως η Γερμανία δεν είναι υποχρεωμένη να πληρώσει περαιτέρω αποζημιώσεις για τα εγκλήματα των ναζί.

Αν εσείς ήσασταν στην Γερμανία και βλέπατε τις εξελίξεις, θα σας φαινόταν πως οι Έλληνες θέλουν «να κλείσουν μια πληγή», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ή να ξεχρεώσουν χωρίς να κοπιάσουν;


Μπορεί να διαφωνείτε ή να συμφωνείτε με αυτήν την συγχώρεση. Το ερώτημα όμως είναι: γιατί εμείς δεν αντιδράσαμε τότε, όταν και πάρθηκε δηλαδή η απόφαση να μην μας δοθούν άλλα χρήματα; Μήπως γιατί τότε δεν ήμασταν σε οικονομική κρίση; Μήπως τότε ήμασταν στα μπουζούκια πνιγμένοι από ευρωπαϊκό χρήμα και δεν μας ένοιαζε;


Τώρα, τα ζητάμε. Και πόσα ζητάμε; 290 δισ. ευρώ. Σχεδόν όσα το ελληνικό χρέος δηλαδή. Αν εσείς ήσασταν στην Γερμανία και βλέπατε τις εξελίξεις, θα σας φαινόταν πως οι Έλληνες θέλουν «να κλείσουν μια πληγή», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ή να ξεχρεώσουν χωρίς να κοπιάσουν;


Ένα είναι σίγουρο: ξαναδίνεται η εικόνα του «τεμπέλη Έλληνα». Είναι εμετικό γιατί δεν είμαστε κάτι τέτοιο. Κάθε μέρα βλέπω ανθρώπους που εργάζονται σκληρά, σκληρότερα από οποιονδήποτε Βορειοευρωπαίο, που δεν περιμένουν τίποτα έτοιμο από κανέναν, ανθρώπους που, παρά την αβεβαιότητα στην οποία ζουν, παλεύουν στα ίσα, χωρίς βρώμικα κόλπα, με αξιοπρέπεια.


Γιατί αφήνουμε τους πολιτικούς μας να δείχνουν πως είμαστε το αντίθετο από όλα αυτά;

O Ντιέγκο Σάες είναι φοιτητής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο ΑΠΘ

YouSendIt!
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Όχι δεν το θυμηθήκαμε τώρα και σίγουρα δεν είναι ζητιανιά να ζητάς όσα σου χρωστάνε.... ειδικά αν στα πήραν δια της βίας…1995 Ρηματική διακοίνωση προς την Γερμανία Ο Έλληνας πρέσβης στη Βόννη Ι. Μπουρλογιάννης-Τσαγγαρίδης με ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση θέτει το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις. Το Βερολίνο απορρίπτει το διάβημα: "μισό αιώνα μετά δεν εγείρονται τέτοια θέματα".Και το υπόλοιπο της ιστορίας εδώ: https://www.cnn.gr/news/ellada/story/1980/to-xronologio-ton-germanikon-epanorthoseon-meros-2o Καλό είναι όταν εκφράζουμε μια άποψη να έχουμε ενημερωθεί σχετικά με το θέμα. Επίσης όταν επιλέγουμε να δημοσιεύσουμε μια άποψη καλό είναι να ελέγχουμε αν βασίζεται πλήρως σε ιστορικές ανακρίβειες.
Γεια σου φίλε μου. Όπως το έγραψες εσύ ο ίδιος. «Ρηματική διακοίνωση». Αυτό που έγινε την Τετάρτη 17 Απριλίου δεν είναι ρηματική διακοίνωση. Είναι ψήφισμα στην Βουλή των Ελλήνων. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ζητά τις αποζημιώσεις. Όχι ένας πρέσβης, υπουργός ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Το ελληνικό κράτος, επίσημα, για πρώτη φορά στην ιστορία. Εξ ου και τίτλοι στον ξένο τύπο τύπου «Η Ελλάδα γίνεται το πρώτο κράτος που ζητά πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία.» Ακριβώς γιατί πριν ουσιαστικά δεν τις είχαμε ζητήσει.
Τα πράγματα δεν είναι έτσι, η ρηματική διακοίνωση είναι απολύτως επίσημη και ο πρέσβης ΕΙΝΑΙ το ελληνικό κράτος. Είναι ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ εκπρόσωπος του, στην εκάστοτε χώρα ή οργανισμό. Ο πρέσβης ενεργεί κατ' εντολή της Ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή για να κυβερνήσει. Έτσι γίνεται στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες και νομικά η ρηματική διακοίνωση είναι επίσημη και δεσμευτική. Σε μια πιθανή μελλοντική δικαστική διεκδίκηση του θέματος εκείνη η διακοίνωση θα έχει σημασία και όχι κάτι άλλο. Επιπλέον αυτού σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο το θέμα έχει ανακινηθεί και διεκδικηθεί κατά τις δεκαετίες που μεσολάβησαν από τον πόλεμο και την συμφωνία για τις μικρές σχετικά με την καταστροφή επανορθώσεις (που η Γερμανία αποδέχθηκε και ποτέ δεν έδωσε) μέχρι σήμερα.Εδώ και το πρώτο μέρος του άρθρου με τις διεκδικήσεις πριν το 1995. https://www.cnn.gr/news/ellada/story/1859/germanikes-epanorthoseis-to-xronologio-ton-diekdikiseon Πέρα από το θέμα των αποζημιώσεων υπάρχει και το θέμα του δάνειου. Δεν γίνεται από μια σύμβαση τρίτων χωρών (συνθήκη 2+4) να παραγραφούν δάνεια άλλης χώρας αυτό δεν στέκει νομικά! Το δάνειο συνάφθηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας και εκκρεμεί η αποπληρωμή του.Πέρα από τα τυπικά και νομικά θα ήθελα να καταλάβω και την λογική σου … δηλαδή αν κάποιος μπει στη σπίτι σου σε κλέψει, το καταστρέψει, σκοτώσει την οικογένεια σου, σε υποχρεώσει να του δώσεις ένα δάνειο και εσύ διεκδικήσεις αποζημίωση που σου έχει επιδικαστεί μετά από χρόνια επειδή τότε έχασες στο καζίνο και έχεις ανάγκη θα φταις εσύ; Θα είσαι ο τεμπέλης και απατεώνας εσύ;
Ναι ίσως τώρα τα έχουμε περισσότερο ανάγκη και τα διεκδικούμε, όπως και οι Γερμανοί διεκδικούν από εμάς αυτά που μας δανείζουν. Το ότι μας χρωστούν δεν αλλάζει. Το ότι είναι 13 δις δεν είναι αρκετά σε σχέση με τις καταστροφές που προκάλεσαν και τις ζωές που αφαίρεσαν. Επιτέθηκαν σε μια χώρα και τη ρήμαξαν, όπως έκαναν και σε τόσες άλλες. Ας τα δώσουν λοιπόν. Αλλά δεν βλέπω κάτι, ούτε τα 13 δις.
Ποτέ η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε των αξιώσεων της!! Μάλλον δεν έχεις ακούσει ζωντανά ούτε μια ιστορία από κάποιον που επέζησε από όλο αυτό το μαρτύριο.. Δυστυχώς ο λαός ξεχνάει αλλά τη στιγμή που ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα, είπε σχετικά με την γερμανική κατοχή και τις συνέπειες της: «Θα ήθελα τόσο πολύ κάποιος από αυτούς που έδιναν τότε διαταγές και τις εκτελούσαν να είχε μια φορά πει: "ζητώ συγνώμη". Ή, "λυπάμαι απείρως"». Ακόμη και ο Γερμανός ιστορικός και δημοσιογράφος Έμπερχαρντ Ρόντχολτς είπε : «Οι Γερμανοί ξέρουν πόσα χρωστάνε στην Ελλάδα», αλλά και πόσοι άλλοι, είναι πολύ κρίμα και στενάχωρο λοιπόν κάποιος να λέει για μια χώρα πως ζητιανεύει την ώρα που ζητάει κάτι που πραγματικά της ανήκει.Το γιατί τώρα δεν είναι τώρα.. Ήταν τότε είναι και τώρα και θα είναι ώσπου να δοθούν οι αποζημιώσεις και ποτέ μα ποτέ να μην ξεχαστούν τα εγκλήματα που έκανε τότε η Γερμανία.
Βασικά ζητάμε πίσω το κατοχικό δάνειο που έλαβε το Γερμανικό κράτος (ναι , ναι ήταν Γερμανικό Κράτος αν και το κυβερνούσαν Ναζί) τότε!Να πληρώνουν τα δανεικά τους όπως και εμείς πλέον πληρώνουμε τα δικά μας!Άρα ΔΕ ζητιανεύουμε ... ζητάμε και ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ... ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΗΣΑΜΕ!
Γεια σου φίλε μου. Το κατόχικο δάνειο το οποίο αναγκαστήκαμε να δώσουμε στην Γερμανία ήταν περίπου 228 εκ. αμερικανικά δολάρια του 1944, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Στα σημερινά δεδομένα υπολογίζονται γύρω στα 13 δισ. Εμείς ζητάμε 290 δισ. Και επιπλέον δεν απάντησες στην βασική μου ερώτηση. Γιατί όταν αποφασίστηκε να μην μας δοθούν άλλα χρήματα από την Γερμανία εμείς δεν αντιδράσαμε; Τώρα, 75 χρόνια μετά την κατοχή, θυμηθήκαμε να αντιδράσουμε και να ζητήσουμε χρήματα επειδή έχουμε μια οικονομική κρίση την οποία εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε, με την διαφθορά μας, τις πελατειακές μας σχέσεις και την παντελή έλλειψη κριτικής σκέψης όταν πηγαίναμε να ψηφίσουμε. Πρέπει να αρχίσουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να σταματήσουμε να ζητάμε πράγματα από εδώ και από κει.
"Τώρα, 75 χρόνια μετά την κατοχή, θυμηθήκαμε να αντιδράσουμε και να ζητήσουμε χρήματα Πηγή: www.lifo.gr"Οντως , κακώς αργήσαμε να το ζητήσουμε. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η αξίωση δεν υπάρχει . Ενα τέτοιο χρονικό διάστημα δε θεωρείται και πολύ μεγάλο ... δες και τις εκάστοτε διακρατικές δανειακές συμφωνίες σε τι βαθος χρόνου αναφέρονται."Στα σημερινά δεδομένα υπολογίζονται γύρω στα 13 δισ. Εμείς ζητάμε 290 δισ. Πηγή: www.lifo.gr"Βασικά ΞΕΚΙΝΑΝΕ από τα 13 δις και ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού και τις γενικότερες παραδοχές μπορεί να φτάσουν τα 510 δις. Ο κατά Αγγελόπουλο υπολογισμός στον οποίο αναφέρεσαι δεν αποτελεί ούτε μοναδικό τρόπο ούτε πανάκεια. Πολύ ενδεικτικά και μόνο https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/426829/oli-i-alitheia-gia-to-katohiko-daneio/comment-page-2"Τώρα, 75 χρόνια μετά την κατοχή, θυμηθήκαμε να αντιδράσουμε και να ζητήσουμε χρήματα επειδή έχουμε μια οικονομική κρίση την οποία εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε, με την διαφθορά μας, τις πελατειακές μας σχέσεις και την παντελή έλλειψη κριτικής σκέψης όταν πηγαίναμε να ψηφίσουμε. Πρέπει να αρχίσουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύ Πηγή: www.lifo.gr"Μην τα μπερδεύεις όλα μαζί ... ένα - ενα : Αλλη η υπαρκτή αξίωση επιστροφής του δανείου και άλλο το τι ψηφίζουμε και η κρίση και οι αιτίες της.Η Ελλάδα με το αίμα όσων έμειναν εδώ ΤΩΡΑ ΞΕΠΛΗΡΩΝΕΙ τα χρέη της. ΜΗΝ υποτιμάς την προσπάθεια των Ελλήνων.Η αξίωση επιστροφής του αναγκαστικού δανείου είναι εύλογη.