«Νικήσαμε» ή «χάσαμε» τελικά στις διαπραγματεύσεις για το «μακεδονικό»;

«Νικήσαμε» ή «χάσαμε» τελικά στις διαπραγματεύσεις για το «μακεδονικό»; Facebook Twitter
48

Καταρχήν ναι, είναι μια θετική διπλωματικά μιλώντας συμφωνία. Η ονομασία της γειτονικής χώρας αποκτά πλέον επίσημα έναν επιθετικό προσδιορισμό (Severna, Βόρεια) που τη διαφοροποιεί από το ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας και αυτό είναι, λέει, "erga omnes".

Και ναι, είναι επιτυχία της κυβέρνησης ότι εκμεταλλευόμενη και μια σπάνια θετική συγκυρία (που περιλαμβάνει την ύπαρξη ενός διαλλακτικού δημοκράτη όπως ο Ζόραν Ζάεφ στην ηγεσία της) κατάφερε σε τρία χρόνια όσα οι άλλες δεν έκαναν (ή δεν ήθελαν να κάνουν) σε κάπου τριάντα – τα ευρύτερα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα που παίζονται στην περιοχή, οι διεθνείς πιέσεις και κυρίως ο αμερικανικός παράγοντας που θέλει την πρώην, πλέον, ΠΓΔΜ εντός ΝΑΤΟ «χτες» έπαιξαν σίγουρα πρωτεύοντα ρόλο, όπως άλλωστε και η σφοδρή επιθυμία των γειτόνων να μπουν σε ΝΑΤΟ-ΕΕ, αυτά όμως πάντοτε ίσχυαν.


Εξίσου φυσικά ισχύει ότι είναι περισσότερο «της παρηγοριάς» και για τους τύπους τα συμφωνηθέντα όσο αφορά το όνομα καθώς ήδη όλος σχεδόν ο πλανήτης αποκαλεί τη βόρειο γείτονα με το τρέχον συνταγματικό της όνομα αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες της έχουν γαλουχηθεί με αυτή την εθνοτική ταυτότητα επί πολλές δεκαετίες. Επέδειξαν εντούτοις πέρσι την πολιτική ωριμότητα να ξεφορτωθούν τον υπερεθνικιστή Γκρουέφσκι του VMRO εκλέγοντας πρωθυπουργό τον διαλλακτικό εκσυγχρονιστή Ζόραν Ζάεφ της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM).

Και ναι, είναι επιτυχία της κυβέρνησης ότι εκμεταλλευόμενη μια σπάνια θετική συγκυρία (που περιλαμβάνει την ύπαρξη ενός διαλλακτικού δημοκράτη όπως ο Ζόραν Ζάεφ στην ηγεσία της ) κατάφερε σε τρία χρόνια όσα οι άλλες δεν έκαναν (ή δεν ήθελαν να κάνουν) σε κάπου τριάντα

  
Η συμφωνία δείχνει εντούτοις ότι μπορεί, θεωρητικά τουλάχιστον, να είναι πράγματι βιώσιμη, απεγκλωβίζοντας την εξωτερική πολιτική και των δύο χωρών από ένα επίμονο «αγκάθι». Ούτε η Ελλάδα απεμπόλησε τα θεωρούμενα ως δίκαιά της αλλά ούτε και η Βόρεια, πλέον, Μακεδονία υποχρεώθηκε να «ταπεινωθεί» περαιτέρω αλλάζοντας, επιπλέον, την ονομασία της γλώσσας της (που παραμένει «μακεδονική», σημειώνεται όμως λέει ότι είναι σλαβικής προέλευσης) ή της εθνότητας της ίδιας που παραμένει επίσης μακεδονική, διαφοροποιούμενη όμως από την «αρχαία» που τόσο μας έκαιγε (άσχετα που οι αρχαίοι «Κατωελλαδίτες» διέφεραν επίσης από τους αρχαίους Μακεδόνες πολιτιστικά και ιστορικά, κυρίως, σύμφωνα και με όλους σχεδόν τους αρχαίους συγγραφείς). Υπόψη, βέβαια, πως αυτοί οι «αλυτρωτισμοί» δεν ενοχλούσαν κάποτε ούτε καν τα σχολικά μας βιβλία που έκαναν για δεκαετίες λόγο για «Μακεδονία» και «Μακεδόνες» εντός της πρώην Γιουγκοσλαβίας, χωρίς κανείς τότε να «σκανδαλίζεται».

Και μόνο η κακιά λύσσα αμφότερων των εθνικιστικών κύκλων, πολιτικών και ΜΜΕ και οι κρεμάλες που περιφέρονται στα κοινωνικά δίκτυα για τους «εθνοπροδότες», είναι ασφαλές δείγμα ότι μάλλον κάτι πήγε πράγματι καλά.

Αρκεί να συνυπολογίσει κανείς ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει δεχτεί να αλλάξει τη συνταγματική της ονομασία κατόπιν έξωθεν υποδείξεως, ότι ήδη 140 χώρες την αναγνωρίζουν με το τρέχον συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας», που ακόμα κι έτσι βέβαια διαφοροποιούνταν εμφανώς από την ελληνική διοικητική περιφέρεια της Μακεδονίας αλλά ας όψεται...), ότι αντίστοιχες «κρεμάλες για τους εθνοπροδότες» περιφέρονται επίσης στα κοινωνικά δίκτυα της γείτονος. Μέχρι και διατάξεις που προωθούν, λέει, τον «μακεδονικό αλυτρωτισμό» καταργούνται.

 
Η αξιωματική αντιπολίτευση, δέσμια των σοβινιστικών θεσφάτων της και της ιδεολογικής ηγεμονίας που την κατατρέχει, έχασε άλλη μια ευκαιρία να φανεί μια συντηρητική μεν πλην όμως σύγχρονη, σοβαρή και φιλελεύθερη πολιτική δύναμη.

Κι όμως, το «μακεδονικό» θα μπορούσε να το είχε «λύσει» ήδη από το '92 ο διαλλακτικός και διορατικός τότε ως προς αυτό Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (με τον επίσης διαλλακτικό Κίρο Γκλιγκόροφ τότε πρωθυπουργό στη γείτονα) και πράγματι κανείς να μη θυμόταν σήμερα όλη αυτή τη φασαρία, όπως πολύ σωστά έλεγε τότε κι ας είχανε πέσει να τον φάνε οι ίδιοι οι ομοϊδεάτες του καταρχήν.

Εντέλει ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς τορπίλισε τη συμφωνία, πριμοδοτώντας τον εθνικισμό και βάζοντας τη χώρα σε μακροχρόνιους μπελάδες. 

«Νικήσαμε» ή «χάσαμε» τελικά στις διαπραγματεύσεις για το «μακεδονικό»; Facebook Twitter
Κι όμως, το «μακεδονικό» θα μπορούσε να το είχε «λύσει» ήδη από το '92 ο διορατικός ως προς αυτό Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (με τον επίσης διαλλακτικό Κίρο Γκλιγκόροφ τότε πρωθυπουργό στη γείτονα) και πράγματι κανείς να μη θυμόταν σήμερα όλη αυτή τη φασαρία. Εντέλει ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς τορπίλισε τη συμφωνία


Οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ που ναι μεν απορρίπτουν τη συμφωνία –πλην Παπαχριστόπουλου που μάλλον «παίρνει πόδι» και πολύ άργησε - αλλά δεν σκοπεύουν να ρίξουν και την κυβέρνηση (και τους ίδιους μαζί δηλαδή) γι΄αυτό, έδωσαν ένα ακόμα καθαρό δείγμα όχι μόνο του ιδεολογικού τους στίγματος αλλά επίσης του οπορτουνισμού και της υποκρισίας που τους χαρακτηρίζει. Το ότι κι ο Τσίπρας επιμένει ακόμα στην «ανίερη» αυτή συμμαχία για τους δικούς του μικροπολιτικούς υπολογισμούς, φλερτάρει με την πολιτική υποκρισία. 


Υποκρισία απύθμενη χαρακτηρίζει άλλωστε πολλούς ένθεν και ένθεν σύγχρονους «Μακεδονομάχους», ειδικά κάποιους που βιοπορίζονται χάρη στους Έλληνες ή τους «Βορειομακεδόνες» τουρίστες αντίστοιχα τη μέρα ενώ τη νύχτα ονειρεύονται παντοκρατορίες. Επιπλέον, χιλιάδες Έλληνες – Μακεδόνες κιόλας, κυρίως – πετάγονται κάθε τόσο στην «ακατονόμαστη» χώρα για τζόγο, φτηνά ψώνια ή υπηρεσίες. Μην εκπλαγείτε αν δείτε τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους να σκούζουν πόσο ελληνική είναι η Μακεδονία «μας»...

• Είναι εννοείται μακρύς ακόμα ο δρόμος μέχρι να δρομολογηθούν όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση της οποίας είναι να μην υπάρξουν θεαματικές προς το χειρότερο πολιτικές αλλαγές στις δύο χώρες.

Ο εθνικισμός γίνεται συχνά, συχνότατα «σημαία ευκαιρίας» διάφορων πολιτικών τυχοδιωκτών, δεξιάς ή και αριστερής προέλευσης και ότι ο μέσος άνθρωπος παραμένει δυστυχώς πολύ επιρρεπής σε οποιοδήποτε «εθνικό» ιδεολογικό παραμύθιασμα του προσδίδει μια ατομική και συλλογική ταυτότητα σε εποχές γενικευμένης αστάθειας, πολύ περισσότερο π.χ. από να πειστεί να αγωνιστεί για μια δικαιότερη κοινωνία και την αλλαγή των πραγματικών όρων διαβίωσής του.

Μιλάμε αφενός για μια συμφωνία που θα πρέπει να επικυρωθεί καταρχήν από τα δύο κοινοβούλια – κάτι όχι  αυτονόητο -, αφετέρου να ακολουθηθεί από συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης διαλόγου, φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών, εύκολα θα καταλήξει νεκρό γράμμα, ειδικά αν αλλάξουν σύντομα οι πολιτικοί συσχετισμοί στις δύο χώρες. Όλα βέβαια γίνονται εξόν του σπανού τα γένια – εδώ τακιμιάσανε ο Τραμπ με τον Κιμ!

«Νικήσαμε» ή «χάσαμε» τελικά στις διαπραγματεύσεις για το «μακεδονικό»; Facebook Twitter
Είναι εννοείται μακρύς ακόμα ο δρόμος μέχρι να δρομολογηθούν όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση της οποίας είναι να μην υπάρξουν θεαματικές προς το χειρότερο πολιτικές αλλαγές στις δύο χώρες. Φωτο: EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ


Σε κάθε περίπτωση, ας έχουμε κατά νου ότι το «μακεδονικό» είναι ένα ζήτημα που βασικά προέκυψε στα τέλη του 19ου αιώνα οπότε και αποφασίσαμε για πολιτικούς καθαρά λόγους να το εντάξουμε οργανικά στο συλλογικό εθνικό φαντασιακό μας - πιο πριν οι αρχαίοι Μακεδόνες περιγράφονταν περίπου σαν εχθροί των αρχαίων Ελλήνων αφού τους επιβλήθηκαν. Ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Οθωμανικής και πολυεθνικής, τότε, Μακεδονίας που έμελλε να διαμοιραστεί ανάμεσα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και κάτι «ψιλά» στην Αλβανία δεν ήταν καν Έλληνες το γένος κι ότι κι από τους σημερινούς, οι περισσότεροι είτε έχουν προσφυγική καταγωγή (Μικρασιάτες και Πόντιοι) είτε είναι επήλυδες - ως «ντόπιοι» λογίζονταν βασικά οι (Σλαβο)μακεδόνες.


Ας έχουμε επίσης υπόψη ότι μακεδονική μειονότητα εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα, ότι οι εξόριστοι λόγω του εμφυλίου θα πρέπει κάποτε να αναγνωριστούν - είναι ντροπή ειδικά για την Αριστερά να έχει ξεπουλήσει στην ψύχρα τους χιλιάδες (σλαβο)μακεδονικής καταγωγής αγωνιστές που πολέμησαν με τον ΕΛΑΣ -, ότι οι λίγες χιλιάδες που απέμειναν δεν αποτελούν «πρόβλημα» για κανέναν και ότι τα δίκαια αιτήματά τους θα πρέπει άμεσα να αναγνωριστούν εφόσον το κύριο πρόβλημα υποτίθεται πως επιλύθηκε.

Στήλες
48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

20 σχόλια
Παιδια τι εγινε χασαμε το Severna που υπηρχε στο αρχικο αρθρο ως υποτιτλος-τιτλος; Ποιος ο λογος της αλλαγης;;;;Μηπως επειδη το Severna αποδειχθηκε οτι δεν αναφερεται πουθενα στην συμφωνια παρα μονο διακινιθηκε απο τους "εγω δεν ειμαι συριζα αλλα ο Κουλης;;;"Περιμενω καλη τη πιστει διευκρινιση.
Μια ερωτηση: το αρθρο αρχικα λεγοταν "Και το ονομα αυτης Severna" και υπηρξε editing στο τιτλο οταν αποκαλυφθηκε οτι που θενα στην συμφωνια δεν υπαρχει ο ορος Severna αλλά μονο το Βορεια;;;Αν ο τιτλος δεν αλλαξε, υπαρχει οντως αρθρο με τιτλο "Το ονομα αυτης Severnα" πως αισθανεται ο αρθογραφος σχετικα με την αξιοπιστια των non papers του υπογειου;;;
Εμένα, πάλι, ο σχολικός μου ευρωπαϊκός άτλας, με χρονολογία εκδόσεως 1988, "μακεδονία" έλεγε με κεφαλαία γράμματα, μαζί με τις άλλες περιοχές (βοσνία ερζεγοβίνη και μαυροβούνιο) και όχι δεν αναφερόταν στην ελληνική μακεδονία:http://oi65.tinypic.com/1496q0k.jpg
Ο σχολικός ευρωπαικός σας Άτλας, Μαρία, του 1988, ήταν προ διαλύσεως Γιουγκοσλαβίας και δεν αναφερόταν σε κράτος. Η περιοχή αυτή (αυτο)αποκαλούνταν έτσι για όλο τον προηγούμενο αιώνα και η αναγραφή της ως σκέτο «Μακεδονία» στον Άτλα σας επ´ουδενί σήμαινε αναγνώρισή ως κράτος, υπό την έννοια του διεθνούς δικαίου. Your point?
"Ο σχολικός ευρωπαικός σας Άτλας, Μαρία, του 1988, ήταν προ διαλύσεως Γιουγκοσλαβίας"Σώπα ρε captain obvious, δεν το ήξερα, εσένα περίμενα να μου το πεις! Το point μου, όμως, είναι να σταματήσουν κάποιοι να πέφτουν από τα νέφη. Όταν, βέβαια, το επίπεδο των επιχειρημάτων είναι τύπου: "πώς μπορεί τα macedonian να καταχωρούνται ως γλώσσα (!) και δη νοτιοσλαβική, εφόσον οι αρχαίοι μακεδόνες προηγούνται των σλάβων (!)" (fucklogic), μάλλον δεν υπάρχουν και πολλές ελπίδες.Παρεμπιπτόντως, με ενδιαφέρει και πλήθος άλλων χαρτών, αυτοί που αποδεικνύουν μία μικρή "ασυνεχειούλα", στο εθνικό μας "φαντασιακό". Αλλά το να παραδεχτούμε την έννοια της κατασκευής (για εμάς, όχι για τους άλλους, τους "γιαλαντζί") μας κάνει να βγάζουμε καντήλες. Περαστικά!https://en.m.wikipedia.org/wiki/Macedonia_(region)#/media/File%3ABalkans-ethnic_(1877).jpghttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Macedonia_(region)#/media/File%3ABalkans-ethnique.JPGhttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Macedonia_(region)#/media/File%3AEthnographic_map_of_the_South_Balkans%2C_Pallas_Nagy_Lexikon%2C_1897.jpghttps://el.m.wikipedia.org/wiki/Μακεδονία#/media/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF%3AMacedonia_-_Point_of_View_of_the_Serbs.jpg-----Περί (ανα)κατασκευή, ας μην ξεχνάμε και αυτό το υπέροχο θέμα: "Η εθνική επιχείρηση εξελληνισμού των τοπωνυμίων"http://www.lithoksou.net/p/i-ethniki-epixeirisi-eksellinismoy-ton-toponymion-2005...Χρυσό μου παιδί, εγώ επιμένω (και) στην χρήση των σλάβικων και βλάχικων μακρο και μίκρο τοπωνυμίων, εν Ελλάδι και δη αυτών που αποτελούν τόπους καταγωγής (έχω και πολλά χωριά, τι να κάνομεν) δεν θεωρώ πως θα ήταν ποτέ δυνατόν να απορρίπτω, καθ' ολοκληρία, το στοιχειώδες δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού στους γείτονες. Γι' αυτό, Μαρία μου, καλύτερα να τα πεις με το πλήθος, με το οποίο βρίσκεστε σε σύγκλιση απόψεων, εμείς -αν θυμάμαι καλά- δεν έχουμε και το πιο ιδεατό ιστορικό επικοινωνίας, οπότε μην το πολυκουράζεις. Ναι;Την καλημέρα μου.
Βιαστηκατε λιγο με τις σαμπανιες για το severna, που δεν αναφερεται τελικα πουθενα, αλλα που να φανταζοσαστε κι εσεις οτι ο ελληνας Μυνχαουζεν δεν θα δισταζε σε πανελληνια μεταδοση να ξαναπει χοντρα ψεμματα, που θα αποδεικνυονταν ως τετοια λιγοτερο απο ενα 24ωρο μετα.
Το αν είναι καλή ή όχι συμφωνία θα φανεί σε 30 χρόνια,θα φανεί αν σε 30 χρόνια το Ουράνιο Τόξο εχει μετατραπεί ,εξελιχθεί σε κάτι σαν ΕΤΑ ή όχι, βασικά.
Εντελώς πληροφοριακά, να μην κεχνάμε ότι η ΕΤΑ δημιούργηθηκε μέσα σε συνθήκες αγριότατης καταστολής από την δικτατορία του Φράνκο, η οποία ήθελε να ομογενοποιήσει δια της άκρας βίας όλες τις εθνότητες της Ισπανίας, αφομοιώνοντάς τες μέσα στο καστιλιάνικο καλούπι.Υποθέτω ότι δεν προβλέπετε παρόμοια στάση του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας μέσα στην επόμενη 30ετία;
Σωστή ανάλυση. Και κυρίως δυο σημεία που δεν σπάνια τονίζονται:-Το ότι η κόντρα είναι σχετικά καινούργια ενώ το θέμα υπάρχει ήδη απ’την εποχή του Ιλίντεν. Μέχρι τα 90ς δεν ακούγονταν κιχ απ’την δίκη μας μεριά για το ότι οι Σκοπιανοί (ΣεβερνοΜακεδονες whatever) αυτοαποκαλούνταν Μακεδόνες – Διότι δεν έπρεπε να ταραχτουν οι σχέσεις μας με τον φιλοδυτικό Τίτο-Το κουφό που κόσμος που κυριολεκτικά οι παππούδες τους ήρθαν απ’την Τουρκία & πρώην ΣΕ θεωρούν τους εαυτούς τους ήδη Μακεδόνες αλλά αρνούνται αυτό το δικαίωμα σε λαούς που ζουν στην περιοχή αιώνες. Αυτό πάντα με ξεπερνούσε (αλλα ποιός είμαι εγώ...)
Μια επισήμανση: οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία δεν ήρθαν στην Ελλάδα, εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους (στην οποία οι πρόγονοί τους κατοικούσαν πολύ πριν από τους προγόνους αυτών οι οποίοι τους έδιωξαν, μιας και έθιξες το θέμα) για να γλυτώσουν από μια γενοκτονία.
Κατα βαση ολως ο Ελληνινισμος ιδιως ο Μικρασιατικος ειναι Μακεδονικος. Αν δεν υπηρχε η εκκινηση της Ελληνιστικης Εποχης απο τους Μακεδονες δεν θα μιλαγαμε 23 αιωνες μετα Ελληνικα ουτε θα υπηρχε το Ελληνικο στοιχεοι μεχρι προσφατα σε ολα την Εγγυς Ανατολη.
@AtamanΕχουν περάσει πολλααααα επεισόδια από τότε. Άλλο η Μακεδονία του Φίλιππου, άλλο ο Ελληνιστικός κόσμος, άλλο η Ρωμαική αυτοκρατορία/ Βυζάντιο, άλλο οι Φράγκοι, άλλο η Οθωμανική αυτικρατορία και άλλο η σημερινή Μακεδονία. Το να λες οτι οι Πόντιοι του 20 αιώνα είναι Μακεδόνες επειδή απλά μιλάνε Ελληνικά είναι σαν να λες οτι οι Φιλανδοί ή οι Ούγγροι είναι Μογγόλοι.
Κατά την αντίληψη σας τι ορίζετε ως εθνικισμό σήμερα;Τι ορίζετε "εθνικό ιδεολογικό παραμύθιασμα" και εν τέλει κατά την αντίληψη σας τι είναι κοινωνία; Τι είναι ο μέσος άνθρωπος;Ο αγώνας για μια δικαιότερη κοινωνία θα περιλαμβάνει την υπάρχουσα κοινωνία;Οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι που αναφέρετε ότι έχουν προσφυγική καταγωγή σε ποιο έθνος ανήκουν;Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις και η εν πολλοίς κομματική προσήνεια δεν αφήνουν περιθώριο για ελεύθερη σκέψη (που να διαφοροποιείται από το κομματικό μαντρί) και αναστοχασμό.Η εννοιολογική σύγχυση είναι τεράστιο πρόβλημα και η ιδεολογική πειθαρχία εκμηδενίζει το σκέπτεσθαι.
Τι σημαίνει μακεδονική γλώσσα σλαβικής προέλευσης;Αφού οι Μακεδόνες προϋπήρχαν των Σλάβων. Καλό είναι οι συριζαιοι να μην παίζουν με τη νοημοσύνη μας..
"ότι ήδη 140 χώρες την αναγνωρίζουν με το τρέχον συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας""Επιπλέον, χιλιάδες Έλληνες – Μακεδόνες κιόλας, κυρίως – πετάγονται κάθε τόσο στην «ακατονόμαστη» χώρα για τζόγο, φτηνά ψώνια ή υπηρεσίες. "πιο πριν οι αρχαίοι Μακεδόνες περιγράφονταν περίπου σαν εχθροί των αρχαίων Ελλήνων αφού τους επιβλήθηκαν." "Κάτι σαν την «ποντιακή γενοκτονία» που ναι μεν δε συνέβη ποτέ ιστορικά ..."Ας έχουμε επίσης υπόψη ότι μακεδονική μειονότητα εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα, ότι οι εξόριστοι λόγω του εμφυλίου θα πρέπει κάποτε να αναγνωριστούν - είναι ντροπή ειδικά για την Αριστερά να έχει ξεπουλήσει στην ψύχρα τους χιλιάδες (σλαβο)μακεδονικής καταγωγής αγωνιστές που πολέμησαν με τον ΕΛΑΣ" *Πηγή: www.lifo.grΜήπως Δημοκρατικό Στρατό θα έπρεπε να γράψετε;Με τόσα που πιάσατε θα πάμε για ρεκόρ σχολίων.
Αυτό το επιχείρημα με τους «Έλληνες που περνάν στα Σκόπια και άρα πρέπει να είμαστε φίλοι» από τον Κο Αντωνόπουλο σπάει κόκκαλα όμως. Εγώ π.χ. ξέρω pollo;yw παραδοσιακούς μουσικούς που περνάνε συχνά στην Σμύρνη και την Πόλη για να πάρουν καλά και φθηνά όργανα. Τι με αυτό; Συνεπάγεται κάτι για την θέση μας απέναντι στην πολιτική του Ερντογάν;
Ξέρω και εγώ μουσικούς και μάλιστα πολύ γνωστούς που πηγαίνουν Ισταμπούλ ή πήγαν για να πάρουν σάζι, ούτι, κανονάκι, σαντούρι και καλά έκαναν.Όμως δεν πήγαν για να τζογάρουν, για να βάλουν βενζίνη, για υπηρεσίες (μάλλον ροζ ή κόκκινες ) και σίγουρα αυτοί που γνωρίζω εγώ δεν πηγαίνουν στα συλλαλητήρια .Το πρόβλημα λοιπόν για μένα δεν είναι από που ψωνίζεις όργανα αλλά το πόσο υποκριτές ήμαστε σαν κοινωνία και Έλληνες.
Annibas, είτε για καζίνο είτε για βενζίνη, είτε για ούτια είτε για…μπούτια, δεν το θεωρώ επιχείρημα ούτε δα τρομερή ένδειξη υποκρισίας (που ναι γενικά υπάρχει αλλά δεν ανακλύψαμε το σύμπαν) . Βασικά, προσωπικά, το θεωρώ σχεδόν άσχετο. Στα συλλαλητήρια δικαιούται ο καθείς να πάει ακόμα και εάν προτιμά την φθηνότερη βενζίνη που βρίσκεται βορειότερα. Επιδιώκουν, μάλλον, μία δήλωση εθνικής ταυτότητος έναντι των κυβερνήσεων τους παρά μία μαζική επίθεση στον Σκοπιανό ΛΑΟ. Στο κάτω-κάτω οι «υποκριτές» συμπολίτες μας λεφτά τους αφήνουν δεν πάνε εκμεταλλευτούν στους φιλάνθρωπους αγαθούς Σκοπιανούς-Βορειομακεδόνες. Ιστορικά, αλισβερίσια σε ανθρώπινο επίπεδο λαών πάντα και παντού υπήρχαν ανεξάρτητα από τα πολύπαθα αντικρουόμενα εθνικά συμφέροντα. Μίας και αναφέραμε π.χ. την μουσική θα ξέρεις ότι τα Βαλκανικά σύνορα της δεν είναι τόσο… σαφή όσο τα εθνικά-κρατικά.. Αυτό δεν σημαίνει πως επειδή κάποιος κοιτά και λίγο την τσέπη του σ εαυτές τις εποχές, θα ανεχτεί επίσημες, συνταγματικές θέσεις που τοποθετούν τους Νότιους Έλληνες Μακεδόνες ως… κατακτητές αλύτρωτων πατρίδων που ανήκουν στους «Βόρειους».
Το όποιο επιχείρημα σοβαρό ή όχι δεν το έγραψα εγώ αλλά ο αρθρογράφος.Για τα Βαλκάνια και τα σύνορα τις εθνικές ή θρησκευτικές ταυτότητες μπορείτε να διαβάσετε το : "Τα Βαλκάνια Mark Mazower" ή το "Θεσσαλονίκη πόλη των φαντασμάτων" του ίδιου. Επίσης το: "Παιδιά του ελληνικού εμφυλίουΠρόσφυγες και πολιτική της μνήμης Riki Van Boeschoten, Loring M. Danforth , για το πότε κάποιοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν πέρα από τα καθορισμένα εθνικά και ξεκάθαρα σύνορα.Επειδή έχουμε άλλη άποψη για τα συλλαλητήρια, τις ελεημοσύνες των Ελλήνων, τους μακεδόνες Έλληνες , αλλά ταυτόχρονα Ίωνες ή πόντιους-κάτι σαν τον Ψωμιαδη-, το κοιτάζω όπου είναι τσάμπα το εθνικό συμφέρων και όπου με βολεύει το ατομικό θα σταματήσω εδώ.Τα πόδια σε δυο βάρκες μπαίνουν άραγε;
Δεν έχω ξεκάθαρη θέση ούτε για το Μακεδονικό, ούτε για την όντως χρησιμότητα των συλλαλητηρίων.δεν είμαι ειδήμων. Δεν είμαι του ασπρο-μαυρου φόντου. Έχω μία άλλη άποψη για τα περί υποκρισίας των ανθρώπων που συμμετέχουν και για αυτήν τωρινή την συμφωνία με αυτούς τους τωρινούς πολιτικούς γείτονες. Αυτά.
Πάντως κύριε Αντωνόπουλε όλες οι παραδρομές σας, που για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι και λίγες, πάντα νοηματοδοτουν κάτι τελείως διαφορετικό από την αλήθεια και μάλιστα σε πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση.Εν προκειμένω ο ΕΛΑΣ έκανε εθνικοαπελευθερωτικό αγωνα ενώ ο ΔΣΕ συμμετείχε σε εμφυλιο διεκδικώντας να εντάξει την Ελλάδα στις χώρες του κομμουνιστικού μπλοκ και να διαμοιρασει τη Μακεδονια. Όποτε αναφέρεστε σε γεγονότα σχεδόν πάντα υπάρχει μια παραδρομή προς το αναρχοκομμουνιστικοτερο. Από τους αυτόχθονες Μακεδόνες και τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ που καταδικάζουν την Ελλάδα στον όρκο του Μ. Αλεξάνδρου.
Επίσης, το κείμενο εξακολουθεί και αναφέρει το ιστορικά αναληθές: "είναι ντροπή ειδικά για την Αριστερά να έχει ξεπουλήσει στην ψύχρα τους χιλιάδες (σλαβο)μακεδονικής καταγωγής αγωνιστές που πολέμησαν με τον ΕΛΑΣ"Δεν υπάρχει διόρθωση για τον ΔΣΕ.Οι ψηφοφόροι του Ουράνιου Τόξου στις ευρωεκλογές του 2009 (εκλογές που παραδοσιακά όλοι ψηφίζουν εναλλακτικά κόμματα) στη Φλώρινα ήταν 1.195 και σε όοοολη τη Μακεδονία 2.594. Η "καταπιεσμένη" μειονότητα συμμετέχει ελεύθερα σε εκλογές, με το κόμμα της, και οριακά γεμίζει το Σπόρτινγκ. ΠΗΓΗ: http://www.tastv.gr/article/ptotiki-i-poreia-oyranioy-toxoy-voskopoyloy-apo-1994-2009
"Κι όμως, το «μακεδονικό» θα μπορούσε να το είχε «λύσει» ήδη από το '92 ο διαλλακτικός και διορατικός τότε ως προς αυτό Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (με τον επίσης διαλλακτικό Κίρο Γκλιγκόροφ τότε πρωθυπουργό στη γείτονα) και πράγματι κανείς να μη θυμόταν σήμερα όλη αυτή τη φασαρία, όπως πολύ σωστά έλεγε τότε κι ας είχανε πέσει να τον φάνε οι ίδιοι οι ομοϊδεάτες του καταρχήν."Aυτό ακριβώς. Και το πιθανότερο είναι σήμερα η "Βόρεια Μακεδονία" να ήταν κάτι σαν ελληνική επαρχία. Αλλά σαν έθνος έχουμε εξαιρετικό ταλέντο να ανακαλύπτουμε παντού μόνο εχθρούς.
Κύριε Αντωνόπουλε Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι αναγνωρισμένη επίσημα ως ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ από 4 χώρες διεθνώς, αλλά και την Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών. Επίσης κανενός στόχος δεν μπορεί να είναι η ταπείνωση του σλαβικού λαού, παρά μόνο του ανιστόρητου εθνικιστικού παρα-φρονήματος (κυρίως των άθλιων πολιτικών τους). Σκεφτείτε ότι διδάσκονται και πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων!Κανείς δεν μπορεί να με εμποδίσει να αυτοπροσδιορίζομαι ως Φώτης Ωνάσης. Αν όμως απαιτώ να με αναγνωρίζουν (χωρίς καμία απόδειξη) ως γνήσιο γιο του αείμνηστου Αρίστου, τότε μάλλον θα αντιμετώπιζα κάποια μομφή και άρνηση... Ειδικά αν διεκδικούσα και μέρος της περιουσίας του...
Παρολο που βγαζω φλυκταινες με τον Αλεκση οφειλω να ομολογησω οτι εκλεισε(η παει να κλεισει) ενα θεμα που σερνοταν καιρο)κ που οι αλλες κυβερνησεις δε το ακουμπουσαν γιατι εκανε τζιζ.Βοηθησαν κ οι φιλοι μας οι Αμερικανοι βεβαιως βεβαιως και οι Μανταμα Μερκελ που θελουν την Βορεια Μακεδονια προτεκτορατο πριν προλαβει ο ΤσαροςΠουτιν...
Σήμερα μάθαμε ότι η Ποντιακή Γενοκτονία δεν έγινε ποτέ και ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν ακριβώς Έλληνες. Μάλιστα. Ίσως κάποιος πρέπει να το πει και σε αυτον* τον τύπο, μάλλον κανά έξαλλο παόκι θα είναι (διαλέγω έναν τυχαία από τους εκατοντάδες ερευνητές από όλο τον κόσμο).Ακόμα όμως δεν μου έχει απαντήσει κανένας στο ζέον, τι να κάνω, θα συνεχίσω να το ρωτάω μήπως πάρω ποτέ απάντηση: Αφού εσείς οι αυτοαποκαλούμενοι προοδευτικοί (καμια σχέση φυσικά, οι προοδευτικοί δεν υποθάλπουν τον εθνικισμό των άλλων τον 21ο αιώνα) θέλετε διακαώς την αναγνώριση της Μακεδονικής εθνότητας, τι δουλειά έχει η Ελλάδα στη χώρα τους, τη Μακεδονία; Γιατί δεν τερματίζουμε τώρα την Ελληνική κατοχή της Θεσσαλονίκης;*https://www.youtube.com/watch?v=hgMm93eW5a4
"Σήμερα μάθαμε ότι (...) οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν ακριβώς Έλληνες. Μάλιστα". Χωρίς να υπάρχει καμία αμφισβήτηση ως προς την μεταγενέστερη "ελληνοποίηση" των αρχαίων Μακεδόνων (γλωσσικά, πολιτισμικά κ.λπ.). Η ακριβής καταγωγή τους αποτελεί, πράγματι, κομμάτι διερεύνησης. "The cultural links of prehistoric Macedonia were mainly with Greece and Anatolia. A people who called themselves Macedonians are known from about 700 bce, when they pushed eastward from their home on the Haliacmon (Aliakmon) River under the leadership of King Perdiccas I and his successors. The origin and identity of this people are much debated and are at the centre of a heated modern dispute between those who argue that this people should be considered ethnically Greek and those who argue that they were not Greek or that their origin and identity cannot be determined (see Researcher’s Note: Macedonia: a contested name). This dispute hinges in part on the question of whether this people spoke a form of Greek before the 5th century bce; it is known, however, that by the 5th century bce the Macedonian elite had adopted a form of ancient Greek and had also forged a unified kingdom. Athenian control of the coastal regions forced Macedonian rulers to concentrate on bringing the uplands and plains of Macedonia under their sway—a task finally achieved by their king Amyntas III (reigned c. 393–370/369 bce)".https://www.britannica.com/place/Macedonia-ancient-kingdom-Europe"Ancient Macedonian, the language of the ancient Macedonians, either a dialect of Ancient Greek or a separate language closely related to Greek, was spoken in the kingdom of Macedonia during the 1st millennium BC and belongs to the Indo-European language family. It gradually fell out of use during the 4th century BC, marginalized by the use of Attic Greek by the Macedonian aristocracy, the Ancient Greek dialect that became the basis of Koine Greek, the lingua franca of the Hellenistic period".δείτε και το Classificationhttps://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Macedonian_language«Ο Αλέξανδρος (ο Α’)θέλησε να πάρει μέρος σ’ αυτούς (τους Ολυμπιακούς αγώνες) και γι’ αυτό το σκοπό είχε έρθει στην Ολυμπία. Οι Έλληνες όμως οι οποίοι επρόκειτο να συναγωνισθούν μαζί του εναντιώθηκαν, λέγοντας ότι ο αγώνας δεν είναι για βαρβάρους αλλά για Έλληνες. Ο Αλέξανδρος όμως αφού απέδειξε ότι είναι Αργείος, θεωρήθηκε Έλληνας και έτσι συμπεριελήφθη στο αγώνισμα δρόμου του ενός σταδίου και μάλιστα (στέφθηκε Ολυμπιονίκης), φθάνοντας στο τέρμα ταυτόχρονα με τον πρώτο δρομέα». (Ένα στάδιο = 184,87 μ.).και μία ενδιαφέρουσα συζήτηση (τριάντα και) σελίδων κάτωθι, ειδικά τα στοιχεία που αφιδώς προσφέρει ο "skam":https://www.forums.gr/forum/επιστήμες/ιστορία-αρχαιολογία/34344-η-αρχαία-μακεδονία-ήταν-έλληνες-ή-μακεδόνες
Αν καταλαβαίνω σωστά τι λες όπως τα παρουσιάζεις: Από το 700 μέχρι το 500 δε ξέρουμε και πολλά. Από το 500 και μετά οι Μακεδόνες αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, θεωρούνται ως τέτοιοι από τους περισσότερους άλλους Έλληνες και ομοιάζουν πάρα πολύ πολιτισμικά και γλωσσικά με τους υπόλοιπους Έλληνες. Άρα το μόνο που μένει να μάθουμε είναι η ακριβής τους φυλογενετική προέλευση και ο ακριβής βαθμός συγγένειας της γλώσσας την οποία μιλούσε ο αγράμματος Μακεδονικός λαός πριν το 500 π.Χ.; Πολύ ενδιαφέροντα ερώτημα, πραγματικά, αλλά φαντάζομαι ότι είναι πολύ δύσκολο (ειδικά το δεύτερο σχεδόν αδύνατο) να απαντηθούν. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουν καμία σχέση με τις κουτοπόνηρες σπόντες του άρθρου. Ούτε βεβαίως με τα προπαγανδιστικά ψέματα, όπως π.χ. ότι στη συμφωνία οι Σκοπιανοί αρνούνται τη σύνδεσή τους με την αρχαία Μακεδονία. Όχι μόνο αυτό δεν αναγράφεται πουθενά αλλά τους δίνουμε τις ευλογίες μας για να κρατήσουν και το κιτς άγαλμα του Αλεξάνδρου. Εσύ μιλάς από τη πλευρά κάποιου που μελετά την Ιστορία, εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που θεωρούν τους εαυτούς τους απευθείας απογόνους του Βουκεφάλα!
Αυτό που κάποιοι σεβερνομακεδόνες υποστηρίζουν, λοιπόν, είναι πως, όντως, οι αρχαίοι μακεδόνες και η γλώσσα τους αποτελούσαν ξεχωριστές οντότητες (και όπως προείπα *ίσως* υπάρχει κάποια βάση σε αυτό). Προσπαθούν να τους αποσυνδέσουν από τους αρχαίους Ελληνες και αποσυνδέοντάς τους, είναι ευκολότερο να τους αποσυνδέσουν κι από τους νεοέλληνες...Άλλες φορές διαθέτουν επιχειρήματα που φαντάζουν ιλαρά και άλλες που τα επιχειρήματα είναι αν όχι σοβαρά, τουλάχιστον σοβαροφανή. Η αρχαία ελληνική γραμματεία (και ρωμαϊκή και η βυζαντινή), οι ιστορικού τύπου αναφορές, αν κάποιος δεν είναι σχετικά σοβαρός μελετητής του συνόλου των πηγών και της γλώσσας, είναι κάπως δύσκολο να κρίνει βάσει cherry picking, άσε τις αντιφάσεις, άσε τις παρανοήσεις, άσε τις πολλαπλές ερμηνείες. Το πώς οδηγήθηκαν, όμως, οι γείτονες στις εθνικιστικές ιλαρότητες (πέρι μέγα αλέκου, αλλά όχι μόνον, π.χ. υπήρχε και σαφής διάθεση αντιαλβανική, με τους αλβανούς να αποτελούν το 25% του πληθυσμού) είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά αρκετοι, που έχουν μελετήσει το θέμα σε σχετικό βάθος, θα πουν ότι ΚΑΙ η Ελλάδα έχει ευθύνη προς την ριζοσπαστικοποίηση (βλ. Ενδεικτικά εμπάργκο 1994 κ.ά), ενώ θα μπορούσε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση νωρίτερα. Ας δούμε κι αυτό:http://www.voria.gr/article/dimosiografi-ke-polites-tis-pgdm-miloun-sti-voria-gia-to-skopianoΣχετιζόμενο, αντιγράφω από παλαιότερο σχόλιο:Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την αντίδραση των γειτόνων μας στο πρότζεκτ “Skopje 2014”, που αντιπροσώπευε και κινήθηκε από το (εθνικιστικό) κόμμα VMRO-DPMNE"Let Them Eat Alexander the Great Statues"An aesthetic overhaul of Macedonia’s capital was supposed to inspire a stronger national identity. It inspired a national protest movement instead."(…)"Macedonians say they see their heritage in the Slavic Byzantine history of the ninth century, which produced saints like Cyril and Methodius, not world-conquering men on horseback"http://foreignpolicy.com/2016/06/19/let-them-eat-alexander-the-great-statues-skopje-2014-macedonia-colorful-revolution/___________"Skopje 2014 is a project financed by the Government of the Republic of Macedonia, with the main ideology being based on that of the then-ruling party VMRO-DPMNE, with the purpose of giving the capital Skopje a more classical appeal by the year 2014. The project, officially announced in 2010, consists mainly of the construction of museums and government buildings, as well as the erection of monuments depicting historical figures from the region of Macedonia. Around 20 buildings and over 40 monuments are planned to be constructed as part of the project.The Skopje 2014 project has been criticized by various groups since the time it was first announced for constructing nationalistic historicist kitsch. Skopje 2014 has also generated controversy for its cost, for which estimates range from 80 to 500 million euros (...)"https://en.wikipedia.org/wiki/Skopje_2014___________….και μία ενδιαφέρουσα έρευνα (https://infogram.com/skopje-2014-poll-results-by-isshs) που υποδεικνύεται στο πρώτο άρθρο, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω αν ήταν αντιπροσωπευτικό, αλλά αν ήταν, κάτι μας λέει διαφορετικό από την εδώ κοινή αφήγηση:Skopje 2014 Poll by Institute of Social Sciences and Humanities Skopje.(The survey was conducted in September 2013 on nationally representative sample of 1240 respondents: ethnic Macedonians, ethnic Albanians, roma, turks κ.λπ.)-Ποια είναι η πιο σημαντική περίοδος για την δημιουργία της Μακεδονικής ταυτότητας;Αρχαιότητα: 5.8% (μόνον!)-Ποια είναι η πιο σημαντική ιστορική προσωπικότητα για την δημιουργία της Μακεδονικής ταυτότητας;Μέγας Αλέξανδρος: 10.5% (μόνον!)ενδεικτικά, Goce Delcev: 27,3%, Brothers Cyril and Methodius: 26% -Σας αρέσει η όψη των κτηρίων και των μνημείων του "Skopje 2014"?Μου αρέσει: 24,4% -Εγκρίνετε το πρότζεκτ "Skopje 2014", από οικονομικής απόψεως;Ναι: 13.6% (μόνον)-Πιστεύετε ότι η κατασκευή τέτοιου είδους κτηρίων και μνημείων (που ανήκουν στο "Skopje 2014") θα έπρεπε να συνεχίσει;Ναι: 18,8% (μόνον)-Θέλετε η Δημοκρατία της Μακεδονίας να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ;Όχι: 19,1% (μόνον)
Άρα συμφωνούμε ότι η Σκοπιανη προπαγάνδα η οποία αφορά στην αρχαία Μακεδονία δεν έχει να κάνει με πραγματικους ακαδημαϊκούς προβληματισμους αλλά είναι απλά φαιδρη. Επίσης συμφωνούμε ότι σκόρπιες αναφορές από μη ειδικούς, όπως αυτές που γίνονται στο άρθρο είναι μη σοβαρές (εκεί που δίνει ρέστα είναι όταν λέει ότι "το γράφουν όλοι οι αρχαίοι συγγραφείς", λες και βλέπουμε Πολίτικη Κουζίνα). Το έχω πει και σε άλλο σχόλιο: το Βόρεια Μακεδονία δεν είναι άσχημο ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ συνοδεύεται και από πρόβλεψη για τη γλώσσα (πχ σλαβομακεδονικα) και την υπηκοοτητα (πχ Βορειομακεδονικη ίσως και με άλλες διαιρεσεις όπως Σλαβομακεδονικη αν θέλουν για τα δικά τους στατιστικά). Σε κάθε άλλη περίπτωση δίνουμε πάσα στους ακραίους κύκλους των Σκοπίων να κάνουν πλύση εγκεφάλου κατά της Ελλάδος στους συμπατριώτες τους. Και όλα αυτά για την τωρινή τους κατάσταση και το πόσο δεν είναι απειλή είναι περιττά. Η ιστορία των λαών εξελίσσεται σε κλίμακες οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τη διάρκεια ζωής των ατόμων. Αλλά δε χρειάζεται να πάμε τόσο μακριά: αν ταξιδευες πχ. στις αρχές του 1800 και προειδοποιουσες τους Οθωμανους ότι ένα μάτσο ανοργανωτοι ξυπολυτοι αγρότες και ψαράδες θα τα έβαζαν με την αυτοκρατορία τους και θα τους νικουσαν, οι περισσότεροι θα σε θεωρούσαν, το λιγότερο, τρελό.
Στο μόνο που θα μπορούσα να συμφωνήσω είναι στο ότι οι προπαγάνδες αμφότερων κρατών (η βαλκανική δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπήρξε, πάντοτε, προβληματική, αλλά και με τη "απαρχή" του πράγματος Βουλγαρίας-Σερβίας-Ελλάδας, όπου η Ελλάδα ήταν -κατά βάση- υπέρ της δημιουργίας ξέχωρης ταυτότητας Μακεδόνων-Βούλγαρων) είναι "φαιδρές" και κανονικά θα έπρεπε να υποτιμούν το iq μας. Τα κράτη έτσι κτίζονται όμως, κι αρκετά, δυστυχώς, έτσι "μπουστάρονται": με επιλεκτική θύμηση και επιλεκτική λήθη. Μπορεί να τραβάμε τα μαλλιά μας με το γεγονός ότι κάποιοι εθνικιστές σεβερνομακεδόνοι ακούνε "σλάβος" και βγάζουν καντήλες, όμως οπως ανέφερα και παρακάτω και η δική μας εθνική αφήγηση δεν είναι τόσο "αθώα", με τις συλλήβδην ελληνοποιήσεις των "βαρβαρικών" τοπωνυμίων, εν ελλάδι (σλαβικών, αρβανίτικων, βλαχικών, τουρκικών, εβραϊκών κλπ) με το γεγονός του ότι τα παιδιά που μιλούσαν τα μακεδονίτικα ή τα βλάχικα, στο σχολείο έτρωγαν ξύλο (http://m.lifo.gr/articles/almanac/179101/i-glossa-moy-ta-makedonika) και άλλα διάφορα, με το γεγονός ότι μας είναι βολικό να νομίζουμε οτι απ' το αρχαίο βασίλειο της μακεδονίας (που αν και, ίσως, δεν ήταν ακριβώς "ελληνικό", θα ήθελε να είναι), διακτινιζόμεθα, κατ' ευθείαν, στο 2018, ξεχνώντας όλα τα ενδιάμεσα στάδια (π.χ. https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Macedonia_-_Point_of_View_of_the_Serbs.jpg#mw-jump-to-license) και λέμε ότι πιο Μακεδόνες, είναι οι Πόντιοι. (Νομίζουμε ότι) το κράτος μας αποτελείται από ένα ομοιογενή πολτό. Και, πράγματι, η ομογενοποίηση σε αρκετές περιπτώσεις "πέτυχε", αλλά ξεχνάμε ότι μπήκαμε σε αυτήν τη διαδικασία κατασκευής, ως ένα βαθμό.(Αν κάποιος χρειάζεται διεκρίνηση για το ότι η μακεδονίτικη βρίσκεται εκεί που βρίσκεται: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:IndoEuropeanTree.svg#mw-jump-to-license, είτε είναι σεβερνομακεδών, είτε έλλην, είναι ή τραγικά άσχετος ή τραγικά βλαξ). Και, τώρα -και καλά-τρέμουμε για την εν ελλάδι "μακεδονική μειονότητα"; Την ίδια μειονότητα που τόσες δεκαετίες ούτε ξέραμε, ούτε θεωρούσαμε ότι υπήρχε;
"που αν και, ίσως, δεν ήταν ακριβώς "ελληνικό", θα ήθελε να είναι"Ε, τωρα πηγαμε παλι στο μηδεν. Δηλαδη αμφισβητουμε την ελληνικοτητα ενος λαου ο οποιος αναγνωριζονταν, αυτοπροσδιοριζονταν και συμπεριφερονταν ως ελληνικος για αιωνες. Δεν θα γινεις ελληνας ποτε Μακεδονα...Και ολο αυτο οχι επειδη εχουμε σαφεις ενδειξεις περι του αντιθετου, αλλα επειδη καποιοι ισχυριζονται οτι δε γνωριζουμε ακομα την ακριβη τους φυλογενετικη προελευση, πραγμα που επισης δε το γνωριζουμε και για τους περισσοτερους αλλους λαους, αρχαιους και νεους. Και που δεν εχει και τοση σημασια εξαλλου. Ολα τα λοιπα εθνοκαθαρτικα που αναφερεις εχουν γινει και απο ολες τις αλλες πλευρες, και καλως εχουν γινει (πλην σφαγων και γενοκτονιων, εννοειται). Ειναι οι σοβαροτερες ειρηνευτικες πρωτοβουλιες που εχουν ληφθει τον περασμενο αιωνα. Γι αυτο δεν υπαρχει σημερα σλαβικη μειονοτητα στην Ελλαδα και Ελληνικη στα Σκοπια -ενα απο τα γεγονοτα και τα λιγα καλα που κυρωνει η συμφωνια.
Πολύ ενδιαφέρουσα η τοποθέτησή σου Βλαχάκι. Ας είμαστε ειλικρινείς παιδιά, ανήκουμε σ' ένα είδος και έχουν γίνει κατά τους αιώνες διάφορες προσμίξεις. Το συναισθηματικό φορτίο και η επιθετικές στάσεις σε όσους έχουν μια πιο μετριοπαθή στάση δεν οφελεί σε κάτι. Οι χειρισμοί είναι λάθος για τους αμφότερους από την στιγμή που γίνεται πόλωση σε δύο γειτονικές χώρες. Οι λαοί γενικότερα υποφέρουν από όλα αυτά και τα οφελή είναι τελικά για όσους μας αντιμετωπίζουν σαν άψυχα πιόνια. Οι πραγματικές ανησυχίες περί του ονόματος σχετίζονται με το ότι στον υπόλοιπο κόσμο γίνεται εύκολα σύνδεση αρχαίων Μακεδόνων και Σκοπίων και ίσως της διεκδίκησης εδαφών, χωρίς να ξέρω πόσο βάσιμο ή αβάσιμο είναι. Υ.Γ. Το κακό είναι ότι στην προσπάθεια που γίνεται στο σχολείο να φτιαξουμε μια εθνική ταυτότητα- που χρειάζεται απαραιτήτως κι ένα εθνικό φρόνημα- φτάνουμε στο βαθμό άρνησης κάποιων πραγμάτων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι όσο διδασκόμασταν τα επί Τουρκοκρατίας ( που ΟΛΟΙ ήταν ένα ομογενές πράγμα και κακοί) όταν μας είπαν ότι ζούσαμε ειρηνικά κατά βάση και ότι επίσης η εκκλησία από την στιγμή που της επέτρεπαν να υπάρχει,μια χαρά συμβίωνε όλοι πέσανε να μιλήσουνε για Ανθελληνισμό κ.τ.λ.
Eγω να ρωτήσω κάτι;Έστω οτι οι (αρχαίοι) Μακεδόνες δεν είχαν σχέση με αυτό που τότε αποκαλούνταν "Έλληνας". Έχουν οι Σκοπιανοί; Δηλαδή υπάρχει τέτοια γλώσσα και μιλάν Μακεδονικά; Θα μας τρελάνετε τελείως;Η κρίνετε το πόσο "Έλληνες" ήταν οι Μακεδόνες από τα γραφόμενα (Αθηναίων κυρίως) αρχαίων συγγραφέων; Τους ίδιους που γράφαν οτι οι Θηβαίοι ήταν χωριάτες/βλάχοι, η Κόρινθος ένα μεγάλο μπουρδέλο, η Λέσβος βασικά ασιάτες, οι Ρόδιοι μπεκρήδες τσιγκούνηδες κλπ?Δηλαδή εσάς δεν σας ενοχλεί οτι ένας σχετικά νεοφερμένος λαός στα Βαλκάνια σφεταιρίζεται την ιστορία, γλώσσα κλπ. ενός παρελθόντως πολιτισμού με το έτσι θέλω; Η όλοι κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε το που θα οδηγήσει αυτή η ιστορία σε βάθος χρόνου;Εγώ απο όλο αυτό το επισόδειο που κράτησε τόσα χρόνια κρατάω το εξής:Η Ελλάδα για μια ακόμα φορά αποδεικνύει πόσο μικρή και δίχως πείρα είναι σαν έθνος - κράτος. Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτά που ακούω, αλλά δυστυχώς στην τελική ο κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν.
Το άρθρο έχει κάμποσα, λογικά ή γνωστικά, κενά αλλά αν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ονοματοδοσίας της γείτονος θα είναι μία, η μοναδική ίσως, επιτυχία της παρούσας κυβέρνησης.Για όποιον έχει δίκιο η πιο σωστή λύση είναι σχεδόν πάντα αυτή που είναι πιο κοντά στον χρόνο γένεσης του προβλήματος. Θα έπρεπε να το έχουμε κλείσει από τη δεκαετία του ενενήντα το συγκεκριμένο ζήτημα και να έχουμε επικεντρωθεί σε άλλα θέματα.
Αυτήν ακριβώς την άποψη εξέφρασε ένας αρκετά αξιόλογος και ψύχραιμος συνομιλητής μου. Ότι το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να λήξει και να αποκτήσουν όνομα ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τάσσεται υπέρ του Σύριζα. Αλλά η αλήθεια είναι, πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να το διαχειριστούν αυτό το ζήτημα το οποίο έχει κακές βάσεις χρόνια τώρα τη δεδομένη στιγμή οι υπόλοιποι;
Δηλαδη η υπηκοοτητα θα λεγεται Severnites και η γλωσσα Severniana?Ενταξει τα αισθηματα φαινονται αλλα τοσο εξωφθαλμη υποστηριξη πια.ΥΓ: η κυβερνηση το ξερει οτι υπαρχει συμφωνια;;; Ο Καμμενος (εθνικιστης σωβινιστης κλπ κλπ) πως μπορει να ειναι μερος αυτης της τοσο θεαρεστης κυβερνησης;;;Το double thinking στο απογειο τους, οι πολιτικοι τους αντιπαλοι ειναι απο προδοτες ως εθνικια - οταν λενε ακριβως τα ιδια πραγματα που λεει η κυβερνηση. Παρανοια.
Χαράς Ευαγγέλια για εσάς ,που έχετε δηλώσει την πολιτική σας διαπαιδαγώγηση ως αναρχοκομμουνιστική.Οι αγώνες δεκαετιών δικαιώθηκαν κι από κάπου ο Παντελής Πουλιόπουλος θα χαμογελάει , μιας και οι επίγονοί του ξεπέρασαν τις πιο τρελές ονειρώξεις του.Σας χάλασε λίγο που ΜΟΝΟ εντός της χώρας θα τους λέμε Severna Makedonija,αλλά σιγά σιγά θα σβηστεί κι αυτό,οπότε όλα καλά..Εσείς νικήσατε-Όχι η Ελλάδα.Μην μπερδεύεστε.Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βαφτίζει τη σφαλιάρα θριάμβο.
Το εμπάργκο δεν το έβαλε ο (κακός) Σαμαράς, αλλά ο (καλός;) Παπανδρέου το 1994. Κατανοώ τον ξαφνικό έρωτα με το ΠΑΣΟΚ, αλλά να μην γίνεται σε βάρος της ιστορικής αλήθειας. Κοίτα να δεις πάντως τι είναι διατεθειμένη να κάνει μια χώρα για να μπει στο NATO, όταν κάτι δικοί μας κάνανε καριέρες να διαδηλώνουν εναντίον της Συμμαχίας.
ίσως έχεις προέλευση και δη προστατευόμενη και είσαι περήφανος για τον τόπο σου και τα προιόντα σου,μα εγώ ξαφνικά είμαι μόνο "χαλβάς"* Μαστίχα Χίου * Μήλα Ζαγοράς* Σταφίδα Αιγίου "Βοστίτσα"* Κρόκος Κοζάνης .................* (Μακεδονικός) Χαλβάς