Στο σημερινό «Α μπα»: κεσί κεμένα κεσένα

Στο σημερινό «Α μπα»: κεσί κεμένα κεσένα Facebook Twitter
57

__________________
1.


Βρε Λενα, λυσε μου μια απορια σε παρακαλω. Ειναι φυσιολογικο, 26 χρονων ανθρωπος, πληρως ανεξαρτητος και με σταθερη δουλεια (Κυπρος), οταν επισκεπτεται το πατρικο του (Ελλαδα) να περναει απο σκαναρισμα λες και ειναι πεντε χρονων παιδι που δεν ξερει να φερθει; Let me explain myself.

Απο τα 18 μου εχω φυγει απο το πατρικο μου για σπουδες και παραλληλα εχτιζα την οικονομικη μου ανεξαρτησια. Παντα ημουν ωριμος, ηξερα να φερθω αναλογα με τις περιστασεις και μαθαινα γρηγορα. Τα λεω ολα αυτα γιατι με βοηθησαν να μην κανω ποτε καμια γκαφα σχετικα με την εμφανιση μου, το dress code σε διαφορες περιστασεις κλπ. Κι ερχεται τωρα η μανα μου ΚΑΘΕ φορα που με βλεπει, και μου αρχιζει ''Γιατι ειναι βρωμικες οι μποτες σου; Πηγαινε ΤΩΡΑ στο μπανιο του εστιατοριου να τις καθαρισεις'' (σημειωση: ειχε βρεξει πριν δυο ωρες.). ''Δεν ξερεις να χτενιζεσαι, ελα εδω να σε φτιαξω εγω.'' ''Εισαι μικρος ακομα και δεν εχεις βρει το στυλ σου, πρεπει να φορας ρουχα που ειναι ετσι και γιουβετσι γιατι αυτα σου πανε καλυτερα'' Και το καλυτερο ολων: ''Ακουσε και μια φορα τη μανουλα, ξερει εκεινη! Δεν στο λεω απο ξεροκεφαλια, αλλα επειδη μοιραια ξερω πεντε πραγματα παραπανω!''

Εγω επειδη μενω μακρια ευτυχως δεν εχω να το αντιμετωπιζω αυτο καθε μερα, αλλα πραγματικα με φερνει στα ορια μου καθε φορα. Προσπαθω να μην ερχομαι σε ρηξη και απλα ξεγλιστραω οπως μπορω, ειτε προσπερνωντας αυτο που μου λεει με χιουμορ, ειτε κανοντας φιλοτιμη προσπαθεια να της δωσω να καταλαβει οτι το ντυσιμο ειναι προσωπικη υποθεση κι εμενα με κανουν να νιωθω ανετα αυτα τα ρουχα κι οχι εκεινα (και να πεις οτι ειχα και κανενα ακραιο στυλ...απλα καθημερινα ρουχα φοραω ενω εκεινη θελει να με βλεπει με κοστουμια). Ομως επανερχεται συνεχεια, χρονια τωρα. Ξερω οτι η εμφανιση μου ειναι ισως ο τελευταιος τομεας στον οποιο νιωθει οτι της πεφτει λογος, πραγμα σημαντικο για εκεινη γιατι ενα θεματακι με τον απογαλακτισμο οταν εφυγα απο το σπιτι τον ειχε. Παρ'οτι καταλαβαινω λοιπον απο που πηγαζει, εξακολουθει να με ενοχλει αφανταστα αυτος ο σχολιασμος. Τι μου προτεινεις να κανω για να το κοψω, ή έστω να μη με ενοχλει τοσο πολυ;
-Μανος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Για να το κόψεις δεν υπάρχει τρόπος. Για να περιοριστεί όμως υπάρχει ελπίδα. Να μην περιμένεις να αλλάξει. Εσύ πρέπει να αλλάξεις, και συγκεκριμένα, ο τρόπος που αντιδράς σε αυτό. Δεν μας λες τι κάνεις. Αυτό που δεν πρέπει να κάνεις είναι να διαμαρτύρεσαι, να εξηγείς και να το συζητάς. Αυτό ενισχύει την πεποίθηση της ότι είσαι παιδί που δεν ξέρει και πρέπει να σου μάθει. Η δυσανασχέτηση σου, όσο και αν φαίνεται περίεργο, ενισχύει την συμπεριφορά της επειδή την βλέπει ως επιβράβευση, και γι'αυτό παραμένει ίδια τόσα χρόνια.


Δύο πράγματα χρειάζονται: α) να φοβηθεί κάτι και β) να έχει συνέπειες κάθε φορά που το κάνει. Όταν λέω «να φοβηθεί», εννοώ τη συνέπεια που θα αποφασίσεις ότι θα έχει, σε σημείο που κάποτε δεν θα χρειάζεται να την πραγματοποιείς, ο φόβος της θα αρκεί για να μαζευτεί λίγο. Εσύ πρέπει να αποφασίσεις ποια θα είναι η συνέπεια, αλλά η διαδικασία έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο, και εκεί είναι η μεγάλη δυσκολία. Πρέπει να είσαι συ-νε-πής. Πάντα. Η ίδια «τιμωρία», χωρίς ποτέ να κάνεις σκόντο ή να κάνεις ότι δεν κατάλαβες. Αν κάνεις πίσω, έστω και μια φορά, μετά θα χρειαστείς διπλάσια προσπάθεια.


Τι θα είναι αυτό; Μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Ένα από τα πιο εύκολα είναι να φεύγεις, έστω και για πέντε λεπτά. Ακόμα και αν είσαστε σε δημόσιο χώρο. Αυτό απαιτεί την ελάχιστη ενέργεια από σένα, αλλά για αυτή θα είναι μεγάλο το σοκ. Αν σου φαίνεται σκληρό, αποφάσισε εσύ τι μπορείς να αντέξεις. Αλλά ό, τι και να είναι, να θυμάσαι: χρειάζεται συνέπεια. Της πήρε χρόνια πολλά για να αναπτύξει αυτόν τον τρόπο ελέγχου, δεν θα τον αλλάξει μέσα σε εβδομάδες ή μήνες (θα τον αλλάξει όμως πολύ πιο γρήγορα απ' όσο νομίζεις. Δεν φαντάζεσαι πόσο γρήγορα προσαρμόζονται οι άνθρωποι όταν νιώθουν ότι χάνουν έδαφος κυριαρχίας προκειμένου να μην χάσουν περισσότερα).

__________________
2.

Αγαπημένη μου Α μπα,
Σου έχω γράψει κι άλλη φορά, αλλά αυτή τη φορά έχω ένα θέμα που δεν ξέρω πως να διαχειριστώ. Πρόκειται για μια τελειωμένη φιλία με την άλλοτε καλύτερη φίλη μου. Είμαι φοιτήτρια και ήμασταν φίλες από το σχολείο, πολύ δεμένες και πολύ αγαπημένες. Ήταν σταθερά ο πρώτος άνθρωπος που θα έπαιρνα τηλέφωνο και εκείνη το ίδιο. Εφόσον κάναμε παρέα από τα γυμνασιακα μας χρόνια, στην πορεία αλλάξαμε και οι δύο σαν χαρακτήρες, εξελιχθήκαμε, κάναμε και νέες παρέες. Για μένα ήταν σταθερή αξία στη ζωή μου και όσες παρέες και αν έκανα και σχέσεις κλπ, την ήθελα πάντα στη ζωή μου και εκείνη έδειχνε το ίδιο. Στα τελευταία χρόνια της φοιτητικής ζωής, υπήρχε ένα άσχημο κλίμα στη μεταξύ μας σχέση, ίσως μια κούραση από συσσωρευμένους καβγάδες χρόνων, και ένας υποβόσκων ανταγωνισμός από την πλευρά της, πράγμα που ουδέποτε παραδέχτηκε και μέσα σε όλα φυσικά έκανα κι εγώ λάθη. Ωστόσο, στο τέλος τα βρίσκαμε και είχαμε και οι δύο διάθεση να καλύψουμε το κενό που είχε δημιουργηθεί. Όταν ήμουν μαζί της ένιωθα απόλυτα ο εαυτός μου, περνούσα καλά όπου κι αν ήμασταν. Πάνε μήνες που με αποκλειστικά δική της απόφαση (και οριστική), διακόπηκε κάθε μεταξύ μας επαφή, παρά τις όποιες προσπάθειες έκανα να συζητηθεί από κοντά το θέμα δεν απέδωσε τίποτα. Στην αρχή ήμουν θυμωμένη γιατί ένιωθα πως με "πέταξε" από τη ζωή της και ακόμα και τώρα είμαι. Η απόρριψη πονάει, βέβαια. Ωστόσο, αν και ο θυμός δεν έχει εξαλειφθεί, όπως ούτε και η απογοήτευση, ένα κομμάτι μέσα μου θέλει να τσακίσει μια ακόμα φορά τον εγωισμό μου και να επιδιώξει επικοινωνία, αλλά ξέρω πως δεν έχει νόημα εφόσον ήταν αρκετά ξεκάθαρη. Έχω παρέα στη σχολή, έχω σχέση, έχω ενδιαφέροντα και χόμπι, δουλεύω και κάποιες ώρες παράλληλα, αλλά ακόμα και τώρα βλέπω στον ύπνο μου πως πίνουμε καφέ και υπάρχουν στιγμές που δεν θέλω να μιλήσω σε κανέναν άλλον για πράγματα που μου συμβαίνουν παρά μόνο σε εκείνη, που με ήξερε τόσο καλά. Και επίσης, δεν μπορώ από τότε που σταμάτησα να κάνω παρέα μαζί της να κάνω κάποιον πραγματικό φίλο, να ανοιχτώ. Εγώ η ίδια δεν δίνω το πάτημα να με πλησιάσουν και είναι λες και επίσης δεν ξέρω εγώ πως να πλησιάσω κάποιον για να γίνουμε φίλοι. θα ακουστεί ανόητο, αλλά είναι λες και "ξέχασα" πως γίνονται οι φίλοι. Είναι φυσικό αυτό; ίσως μπορώ να διαχειριστώ την πολύ επώδυνη απώλεια μιας άλλοτε αγαπημένης φίλης, αφού ούτε ο θυμός δεν μπορεί να μου δώσει εγωισμό;
Σε ευχαριστώ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ο θρήνος μιας τέτοιας απώλειας είναι κάτι φυσικό και φυσιολογικό. Πρέπει να το περάσεις, να κάνει τον κύκλο του, όπως συμβαίνει με όλες τις απώλειες. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει πολλά συναισθήματα που κυμαίνονται από θυμό και νοσταλγία μέχρι ανακούφιση, ίσως, στο τέλος. Νομίζω ότι πρέπει να αναλύσεις περισσότερο τα δικά σου λάθη γιατί στην εξιστόρηση τα έχεις κάνει λίγο γαργάρα. Ξέρεις ποια είναι, φαντάζομαι. Όποια και να είναι, πάντως, μερικές φορές δεν μένει κάτι παρά να αποδεχτείς το τετελεσμένο. Οι φιλίες μερικές φορές λήγουν όπως λήγουν όλες οι σχέσεις. Αυτά που σας ένωναν παλιότερα δεν σας ενώνουν πια. Απλώς συμβαίνει, και δεν είναι υποχρεωτικό πάντα να φταίει κάποιος.


Μην περιμένεις να αναπληρώσεις αυτή τη φιλία δημιουργώντας μια ίδια. Μην συγκρίνεις τον κόσμο που γνωρίζεις με αυτή. Δεν μπορείς να αναπλάσεις μια σχέση που δημιουργήθηκε από το σχολείο και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

 

Δεν είναι όλες οι σχολικές φιλίες κατάλληλες για ενηλίκους. Μπορείς να κάνεις καλούς φίλους και σε μεγαλύτερη ηλικία χωρίς να σε βαραίνει ο παράγοντας «χρόνος που επένδυσα». Ο λόγος που είσαι διστακτική είναι ότι έχεις χάσει το αυτονόητο, το δεδομένο της παλιάς φιλίας που δεν θέλει προσπάθεια, και τεμπελιάζεις τώρα. Όταν νιώσεις μοναξιά θα δεις πώς θα «θυμηθείς» πώς κάνουν φίλους.

__________________
3.

Pennsylvania, North Carolina, California, όποια προάστεια και να δω μέσω google maps στις ΗΠΑ (πέρα από ταινίες, σειρές, reality shows..), τα χαριτωμένα ξύλινα σπιτάκια τους έχουν συνήθως μια μπροστινή αυλή με γρασίδι αλλά χωρίς φράχτη. Όχι ότι δεν υπάρχουν σπίτια με μπροστινό φράχτη αλλά λέω τι βλέπω συνήθως. Είναι αισθητική επιλογή του καθενός ή επιβάλλεται από τα επί τόπου δημαρχεία (για ποιο λόγο;); Δε σκέφτονται ότι (πέρα από τα άλλα μέσα προστασίας όπως όπλα και κάμερες), ένας φράχτης θα σταθεί εμπόδιο έστω για πιθανούς διαρρήκτες (πιο εύκολο να κλέψεις και να πρέπει να κουβαλήσεις πράγματα από σπίτι χωρίς φράχτη παρά με φράχτη), για πιθανούς ματάκηδες, κανά άγριο ζώο ανάλογα με το πού μένεις, τέλος πάντων ότι προστατεύει από πολλά;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Κάθε περιοχή έχει τον δικό της κανονισμό. Εδώ μπορείς να βάλεις φράχτη μετά από άδεια, και ο φράχτης δεν μπορεί να ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο ύψος. Ο κόσμος δεν το κάνει γιατί είναι ένα έξοδο που δεν έχει και πολύ νόημα.


Το μόνο από το οποίο σε προστατεύει ο φράχτης είναι από τα φύλλα του γείτονα, οπότε έχεις να μαζέψεις λιγότερα αν είσαι σε άβολο σημείο που μαζεύει όλα τα φύλλα της γειτονιάς όταν φυσάει. Οι ματάκηδες έχουν κιάλια. Το πιο επικίνδυνο ζώο που έχει η περιοχή είναι το κογιότ, και δεν φοβούνται τους φράχτες. Βγαίνουν προς τις κατοικημένες περιοχές όταν κάνει παρατεταμένο κρύο, αλλιώς δεν είναι χαζά να κυκλοφορούν στα σπίτια. Κλοπές γίνονται πολύ σπάνια, για να μην πω ποτέ, και δεν κλέβουν καναπέδες ή έπιπλα, χρήματα θέλουν, άντε κανένα λάπτοπ (μάλλον όχι). Η Αμερική που περιγράφεις έχει την σχεδόν ψυχαναγκαστική ηθική του «δεν έχω τίποτα να κρύψω» όπως την έχει κληρονομήσει από τους πρώτους Άγγλους και Γερμανούς άποικους, που εξακολουθούν να είναι αυτής της λογικής. Επίσης ισχυρό είναι το αίσθημα του community, ότι είσαι μέρος μιας γειτονιάς και η γειτονιά είναι η μονάδα, όχι το κάθε σπίτι ξεχωριστά. Τα παντζούρια, οι εσωτερικές αυλές, οι κουρτίνες και οι φράχτες είναι περισσότερο νοοτροπία της Ανατολής που επιμένει πολύ στην διαφορά του εσωτερικού με το δημόσιο χώρο και στο «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος».

__________________
4.

Γυμνάζεται η Κιμ Καρντασιάν;
-Εγώ λέω ναι. Εσύ;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Λες ότι άνθρωπος που το εισόδημα του εξαρτάται 1000% από την εμφάνισή του, θα άφηνε κάτι τέτοιο στην τύχη;


__________________
5.

Έχω μια φίλη. Με ειρωνεύεται και με κοροϊδεύει και μετά με καλεί για καφέ. Το θεωρείς νορμάλ; Αρνούμαι, γιατί δεν περνάω καλά μαζί της (κάτι μου βγάζει, πώς να το πω), και παρεξηγείται! Μαθαίνω ότι με κουτσομπολεύει πίσω από την πλάτη μου και συνεχίζει να μου τηλ. και να με προσκαλεί σε εξόδους, λέγοντάς μου "τι καλή που είσαι, πόσο μ' έχεις βοηθήσει" κτλ.. Γιατί έχουν αυτή την αντιφατική συμπεριφορά ορισμένοι άνθρωποι; Τι στο καλό θέλουν από τους άλλους τη στιγμή που φέρονται έτσι; Μπορείς να μου δώσεις τη δική σου ερμηνεία;
--σηκώνω τα χέρια ψηλά

AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν είναι αντιφατική αν κερδίζει κάτι από σένα. Αν ας πούμε όντως την έχεις βοηθήσει, θέλει να τα έχει καλά μαζί σου για να συνεχίσεις να τη βοηθάς, αυτό δε σημαίνει ότι σε συμπαθεί όμως. Μπορεί και να σε αντιπαθεί ακόμα. Ή, μπορεί να σε αντιπαθεί ακριβώς επειδή είσαι σε θέση να τη βοηθάς. Ειδικά το τελευταίο είναι πολύ συνηθισμένο. Σε αυτή την περίπτωση κουμπώνει πολύ ωραία το ότι παρεξηγείται όταν αρνείσαι τις προσκλήσεις· στο μυαλό της νιώθει ότι «παραείσαι καλή» για την παρέα της, και τη σνομπάρεις.


Αν κάτι σου φαίνεται αντιφατικό, μάλλον δεν έχεις καταλάβει πώς λειτουργεί, και συνήθως σε εμποδίζει η δική σου αντιπάθεια. Οι άνθρωποι σπάνια είναι μεγάλα μυστήρια. Όλοι το ίδιο πράγμα θέλουν: να τους παραδέχονται οι άλλοι. Να τους αναγνωρίζουν.


__________________
6.

Αγαπητή Α, μπα,
Εγώ δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Απλώς έχω κάποιες απορίες σχετικά με τις σχέσεις και θα ήθελα τη γνώμη σου.
Γνωρίζω μια κοπέλα, καθηγήτρια, η οποία ζει σε ένα ακριτικό χωριό εδώ και οχτώ χρόνια — έχει διοριστεί εκεί, για την ακρίβεια και, παρόλο που ζητά μετάθεση κάθε χρόνο, δεν μπορεί να φύγει.
Είναι σαράντα ενός ετών και έχει εδώ και χρόνια μια σχέση. Εκείνος μένει Θεσσαλονίκη, μόνιμα. Δουλεύει -αυτή τη στιγμή μού διαφεύγει το επάγγελμά του-, πραγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να φεύγει για ταξιδάκια όποτε να 'ναι.
Η κοπέλα που σου έλεγα είναι από Αθήνα. Εκεί μένει και η οικογένεια και οι φίλοι της. Επομένως, στις καθιερωμένες διακοπές (Χριστούγεννα, Πάσχα) δεν πάει Θεσσαλονίκη, αλλά Αθήνα.
Κάθε χρόνο ζητάει μετάθεση, όπως ανέφερα, για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μού έχει πει ότι προτιμάει τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο.
Τέλος πάντων, να μην τα πολυλογώ, δείχνει απόλυτα καλά με τον σύντροφό της, αλλά η απόσταση δεν παύει να είναι πρόβλημα.
Πόσο πιστεύεις ότι μπορεί να διαρκέσει αυτός ο δεσμός;
Ευχαριστώ για το χρόνο σου.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν η ερώτηση δεν καταλήγει σε κάτι που έχει σχέση με την δική σου ζωή, αυτό που ζητάς είναι να κάνουμε κουτσομπολιό.


Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για «τις σχέσεις» βασιζόμενοι σε μια ιστορία δύο ανθρώπων που εσύ παρατηρείς από μακριά. Δεν ξέρεις τίποτα για τη σχέση τους. Νομίζεις ότι ξέρεις. Αυτά που ξέρεις είναι αυτά που σε αφήνουν να δεις και αυτά που μπορείς να δεις με τα μάτια που έχεις τώρα. Ένας άλλος άνθρωπος θα έβλεπε άλλα που τώρα δεν φαντάζεσαι.


Αν θέλεις να ρωτήσεις κάτι συγκεκριμένο, όπως «τι γίνεται με τις σχέσεις από απόσταση», ρώτα αυτό, για να πάρεις την ίδια απάντηση: εξαρτάται. Οι σχέσεις είναι αυτό που αποφασίζουν οι άνθρωποι ότι είναι.


_________________
7.

Πώς μπορεί κανείς (στα εικοσι κατι) να ειναι χαλαρος στη φαση του φλερτ και να μην σκαει για τις περιστασιακες χυλοπιτες (απο ατομα που του αρεσαν αλλα και ακομα και απο αυτους που δεν τρελαινοταν κιολας). Ειναι εφικτο;
-Wanna be carefree

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Σε κάποιον που είναι είκοσι χρονών θα συνιστούσα να σταματήσει να το προσπαθεί, και να το δεχτεί ως φυσικό και αναμενόμενο. Ο αρχικός στόχος θα ήταν να προσπαθήσει να λοξοδρομήσει προς τον αυτοσαρκασμό, γιατί ο δρόμος προς την χαλαρότητα που ψάχνεις, περνάει από την ικανότητα να μην παίρνεις τον εαυτό σου πάρα πολύ στα σοβαρά, και αυτό είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας δουλειάς με τον εαυτό σου. Η δουλειά αυτή όμως δεν είναι τα φλερτ και οι χυλόπιτες που νομοτελειακά φέρνουν, αλλά δουλειά αληθινή, όπως μάθηση, γνώση, προβληματισμός και διάβασμα για πολλά θέματα, ασύνδετα μεταξύ τους, μέχρι να βρεις την κλίση σου και το ταλέντο σου και την ευχέρεια σου σε κάτι. Αυτή η αυτοπεποίθηση θα είναι που θα σε βοηθήσει στο μέλλον να μην αναζητάς την αναγνώριση μέσα από τυχαίους ανθρώπους, αλλά από ανθρώπους που αναγνωρίζεις τουλάχιστον ως ίσους ή, ιδανικά, ωριμότερους από σένα.


57

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σχετικά για τα σπίτια στη Pennsylvania και σε άλλα μέρη της Αμερικής, ειδικά αυτό το αίσθημα του community. Εμένα μου άρεσαν πάντως αυτά τα σπιτάκια με το γρασίδι μπροστά. Ολες οι γειτονιές με το πράσινο και το γρασίδι ήταν πολύ όμορφες.P.S WE ARE!:)
A οκ οκ,εξηγεί πολλά.Thanks guys,δεν είχε τύχει να δω υλικο εκτόξευσης τέτοια ώρα.Υποθέτω ξημερώματα.Φαίνεται πολύ όμορφο πάντως και μυστηριώδες!Δε θα μου περνούσε ποτέ απ'το μυαλό.Να κι από μένα :https://www.youtube.com/watch?v=m17rt_xo9x0Καραβάνιον,είχες κάποιο συγκεκριμένο κατά νου στο BMAC;Ευχαριστώ για το heads up πάντως.
Bagleέχω την υποψία ότι η φωτογραφία έχει υποστεί manip και έχει σκουρήνει επίτηδες η αντίθεση (το κοντράστ) ακριβώς για να είναι πιο εντυπωσιακή. Επίσης να προσθέσω ότι το υλικό των καυσίμων των πυραύλων που μένει στον αέρα μένει για πολλές ώρες (πολύ πολύ περισσότερο από τα αεροπλάνα). Ίσως κι αυτό; Με το MBAC που είπες έπαθα προσωρινό blonde moment ομολογώ. Σκέφτηκα με όρους ακρωνυμίου και πήγε το μυαλό μου είτε στο μουσείο στο Vermont είτε στην Βατριανή (είχα και μια συζήτηση του κλάδου σε άλλη στήλη...πολύ θέλει;). Και μετά φυσικά Ι observed what I had not seen. :)Λέω να το εγκαταστήσω το app. Καλό τζιτζί φαίνεται!
Πολύ ενδιαφέρουσα η απάντηση στο 3. Ίσως αυτό εξηγεί το πόσο πιο χαλαροί είναι οι Αμερικάνοι με την έκθεση της προσωπικής τους ζωής στο διαδίκτυο. Έχουν την λογική του δεν έχω να κρύψω κάτι. Και τι έγνε αν μοιραστούν τρίτοι τα προσωπικά μου στοιχεία. Πάντως εκτός από το όσα ξέρει ο νοικοκύρης υπάρχει και το τα εν οίκω μη εν δήμω. Μια θεία μου που ζει στη Φλόριντα μου είχε πει ότι η κοινότητα αποφασίζει και για το πόσο ύψος πρέπει να έχει το γκαζόν στον κάθε κήπο. Αλλά δεν είναι μόνο ο εξωτερικός χώρος, αυτά τα σπίτια είναι πανοιμοιότυπα και εσωτερικά, δηλαδή ο καθένας αν μπει σε αυτά ξέρει κατευθείαν που είναι η εσωτερική σκάλα, το μπάνιο, πως είναι η παχιά μοκέτα που καλύπτει τα πάντα, πως είναι τα έπιπλα, αυτές οι πολύ συγκεκριμένες καρέκλες κουζίνας που έχουν όλοι. Τι να πεις. Ζουν στο Ματριξ και δεν το ξέρουν. Σε ένα προκάτ στούντιο Τρούμαν σόου. Δεν ξέρουν την ομορφιά της ανομοιομορφίας, του χαμόσπιτου πάνω στο δρόμο που προϋπήρχε του δρόμου, του πεζοδρομίου που είναι 20 εκ και μπορείς να προπονηθεί σε ασκήσεις δοκού επάνω του. Την αγωνία για το αν χωράει το κουβαδάκι σου να στρίψει στο στενό χωρίς να ξηλώσει τους καθρέφτες των διπλοπαρκαρισμένων. Χαχα προ αττικής οδού οδού πήγαινα τις ξαδέρφες μου από ανατολική αττική προς δυτική και μου έλεγαν, μα καλά, γιατί πάμε μέσα από τα στενά και δεν πάμε από τον κεντρικό δρόμο.
Για την ανεμελια της κοινοποίησης των προσωπικων τους στοιχείων είναι γιατί οι ΗΠΑ στην μεχρι τωρα ιστορία τους δεν εχουν 1. κατακτηθει, 2. δεν εχουν ζησει δικτατορία. Στην Ελλάδα εχουν ξεχασει παρα πολλοι την ιστορία του τοπου + ότι υπερβολικα πολλοι θαυμαζουν τα πολιτισμικα "θαυματα" των ΗΠΑ καταλήγοντας να είναι αμερικανοι σε όλα τους εκτος απο την υπηκοοτητα, αυτο είναι ενα συνδρομο που ολες οι πολιτισμικα ανενεργες κοινωνίες παθενουν, μιμιτισμος ή αγκιστρωση στο "παλιο καλο παρελθον".
7. 7. να σκας για τις χυλοπιτες αλλα να σκας μεσα σου. το λαθος που κανουμε πολλοι ειναι οτι σκαμε εξω μας. δηλαδη να σκασεις που δε σε θελει ο τακης αλλα να σκασεις σκεπτομενη το τι θες εσυ στη ζωη σου και οχι να σκασεις παρακαλωντας τον τακη να σου κατσει. η λυση “μη σκας” ειναι ψευτικη. ετσι θαβεις το προβλημα που σου δημιουργειται. αφου σκας γιατι να μην το παραδεχεσαι;; ενω αν το δεχτεις και το αναλυσεις μεσα σου και καταλαβεις τι σου γινεται, θα σε μαθεις καλυτερα και αυριο θα σκας πιο ηρεμα και συγκροτημενα σε φαση που δε θα σε πολυνοιαζει κιολας.
5. σε θαυμαζει και οντως θεωρει πως την εχεις βοηθησει και οντως σε θελει στη ζωη της αλλα δεν εχει μαθει να διαχειριζεται τον εαυτο της. δεν εχει δεχτει βασικα τον εαυτο της, γι’αυτο και εχει τετοια ξεσπασματα. υποφερει.θα το παρω απ΄την αρχη. κανεις δεν ειναι τελειος.. σιγουρα σε θαυμαζει για 100 λογους αλλα σιγουρα σε αντιπαθει για αλλους 100. οι λογοι αυτοι δεν εχουν να κανουν με σενα, την αξια σου και το τι πιστευεις αλλα με την συμπεριφορα σου. άλλα στοιχεια της συμπεριφορας σου της αρεσουν και τα θελει, άλλα την ξενιζουν. δεν εχει μαθει ομως να εκφραζεται με τετοιο τροπο ο οποιος θα φερνει ισορροπια στη σκεψη της. γι’αυτο εισαι και τελεια αλλα και διαβολος ταυτοχρονα. λιγο πολυ οι περισσοτεροι εκφραζομαστε ετσι (σε αλλους βαθμους ο καθενας βεβαια) οταν ειμαστε μικροι και ο εγωισμος μας ειναι στο εβερεστ και νομιζουμε οτι η αξια μας ειναι δεδομενη και θα μας προσεχουν ολοι σαν τη μανα μας κλπκλπ. θα μεγαλωσει, θα της γυρισουν μπουμερανγκ ολα τα κακοηθη σχολια, θα ηρεμησει και θα βρει τον τροπο να παιρνει για καφε μονο οσους πραγματικα θελει στη ζωη της και με τετοιο τροπο που δεν θα ειναι ακραιος. ή μπορει και να μη γινει ετσι. το θεμα ειναι εσυ, που εχεις το προβλημα μαζι της, να εκφραζεσαι οσο πιο ανοιχτα και ειλικρινα μπορεις απεναντι της για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο. αν ξερεις για τα κουτσομπολια και ενοχλεισαι, τοτε απομακρυνε την κι αν αναρωτηθει πες της το. αν δεν, χαιρετα την απο μακρια.δεν θα υπερασπιστω την απαντηση της λενας γιατι μου φαινεται σα να μιλαει για ανθρωπο που συνωμοτει, που εχει ξεκαθαρα εικονα του τι θελει απο σενα και σε χειριζεται. σα να λεει δηλαδη οτι η φιλη σου δεδομενα σε αντιπαθει αλλα σε εκμεταλλευεται. δεν το πιστευω αυτο. παντα σκεφτομαστε ετσι για τους ανθρωπους που δεν ειναι αληθινοι απεναντι μας αλλα αν κατσουμε να σκεφτουμε τις περιπτωσεις στις οποιες εμεις δεν ειμαστε αληθινοι τοτε ανακαλυπτουμε οτι ειναι ολες τους, περιπτωσεις στις οποιες νιωθουμε οτι απειλειται η αξια μας. νιωθουμε φοβο και αγωνια να ειμαστε αρεστοι. αρα δεν πιστευω οτι ο ανθρωπος που κοροιδευει ειναι κακος αλλα φοβισμενος. αυτο δε σημαινει οτι πρεπει να δεχεσαι τη συμπεριφορα της, θα σε βοηθησει ομως να την απομακρυνεις χωρις να την αντιπαθεις και αυτο θα σε παει ενα βημα παραπανω στην προσωπικη σου εξελιξη. γιατι οσο μαζευουμε στην πλατη μας "τετοιες" σχεσεις φιδισιες και δυσλειτουργικες, βαραινουμε τη σκεψη μας και μας πανε πισω. (λεω εγω..)
σιγουρα σε θαυμαζει για 100 λογους αλλα σιγουρα σε αντιπαθει για αλλους 100-θελω να το διορθωσω γιατι μου φανηκε λιγο τραβηγμενο. εννοω οτι σε θαυμαζει αλλα δεν σε καταλαβαινει πληρως και επειδη καποια πραγματα που κανεις την φερνουν σε αβολη θεση, εκφραζεται επιθετικα απεναντι σου. δεν το κανει μπροστα σου γιατι φοβαται οτι θα σε χασει αλλα δεν μπορει να κρατηθει να μην το κανει γιατι θελει να το λυσει. κραζουμε ο,τι δεν καταλαβαινουμε (μεχρι να μας το τριψει καποτε η ζωη στη μουρη)
#5 Αυτή η κοπέλα δεν είναι φίλη σου. Θεωρώ ότι η λέξη "φίλος" δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ελαφρά τη καρδία. Όταν σε ξαναπάρει, μπορείς να της πεις ότι είναι υποκρίτρια, ότι έχεις μάθει αυτά που λέει πίσω από την πλάτη σου, να της δώσεις μια ωραιότατη ευχή (καταλαβαίνετε τι λέω), να της πεις να μην ξανατολμήσει να σε πάρει και να το κλείσεις.
Φίλος σημαίνει να ενδιαφέρεται για σένα, να σε τιμάει, να σ' αγαπάει και ό,τι παράπονο έχει μαζί σου να το λέει σε εσένα και όχι σε άλλους κοινούς γνωστούς. Αυτά εν ολίγοις.
αρκετά ήταν.μόνο που μου απάντησες μόνο στο τι θα σου δίνει αυτός ο φίλος και οχι στο τι θα του δίνεις εσυ. αυτό είναι η μαμά σου. η υπόλοιπη σχέση σου με τον φίλο που είναι;
Ανώριμε/η, τότε μάλλον δεν ξέρεις τι θα πει πραγματική φιλία. Δε χρειάζεται να είναι η μαμά σου, για να σ' αγαπάει. Συναισθηματικό δέσιμο αποκτούμε και με άλλους ανθρώπους πέραν των γονιών μας. Ο πραγματικός φίλος δεν είναι κάτι ρηχό, αλλά είναι αυτός που θα σε στηρίξει όπως μπορεί, ακόμα και με μερικά παρηγορητικά λόγια όταν θα είσαι στεναχωρημένος.
δεν διαφωνω με το πως οριζεις τον φιλο, διαφωνω με το προσωπο που χρησιμοποιησες και αυτο δειχνει απο μονο του πολλα για σενα. φιλος ειναι αυτος με τον οποιον εχεις αμφιδρομα τη σχεση που περιεγραψες και οχι αυτος που ΣΕ αγαπαει, ΣΕ τιμαει κλπ
τωρα συμφωνουμε. βαλε τον εαυτο σου λοιπον στη θεση αυτου που παντα ενδιαφερεται,τιμαει,αγαπαει και λεει τα παραπονα του ευθεως στους αλλους που θεωρει φιλους του. αν το κανεις με τοση πιστη και συνεπεια, τοτε μπραβο σου. αν καπου ομως ξεφευγεις καμια φορα, τοτε σκεψου μηπως θα ηταν πιο συνετο να περιορισεις την ηχω της κριτικης σου και να γινεις πιο ευελικτος. επαθα και εμαθα, δε μιλαω τυχαια. ημουν κι εγω τοσο απολυτος οσο εσυ καποτε
#2 Πολλές φορές οι φιλίες που έχει κάποιος ως μαθητής δε συνεχίζουν και στην ενήλικη ζωή. Διαμορφώνεται αλλιώς ο χαρακτήρας με την πάροδο των χρόνων, αλλάζουν τα ενδιαφέροντα και άνθρωποι με τους οποίους μπορεί να ήμασταν κολλητοί να μην ταιριάζουμε πια. Είναι πολύ λογικό να στεναχωρηθείς. Θα κρατήσεις τις ωραίες αναμνήσεις και μετά από κάποιο διάστημα δε θα σε απασχολεί τόσο πολύ. Όλοι έχουμε εμπειρίες από μακροχρόνιες φιλίες που διαλύθηκαν. Εμένα, δηλαδή, μου έρχονται στο μυαλό δύο περιπτώσεις που η μία ήταν τρία και η άλλη έξι χρόνια. Θα βρεις και στη συνέχεια φίλους. Μπορεί να σου προκύψουν και από το πουθενά. Θα κάνεις φίλους στο μέλλον με τους οποίους σίγουρα θα δεθείς πάρα πολύ και θα θυμάσαι αυτές τις φιλίες ως μακρινή ανάμνηση με πολλές καλές στιγμές. Σου το λέω και από εμπειρία αυτό.
#1 Θα συμφωνήσω με τη Λένα για αυτό που είπε για τη φυγή. Κι εγώ αυτό σκεφτόμουν όση ώρα διάβαζα την ερώτηση. Την επόμενη φορά που θα σου το κάνει λες "άντε παράτα με" και σηκώνεσαι και φεύγεις για όση ώρα θέλεις και ανάφερε αυτήν την κατάσταση στον πατέρα σου.
Γιατί να μιλήσεις σε εναν ανθρωπο γενικά έτσι και συγκεκριμενα στη μάνα σου(ή επειδή είναι η μάνα σου δεν έχει σημασία;) και κατα δεύτερον γιατί να το αναφέρει στον πατερα; πραγματικα δε βγάζω κάποιο λογικό νόημα στην απάντηση σου.
Nομίζω το γράφει επίτηδες η Λένα ανορθόγραφα το "κι εσύ και μένα και σένα" (που είναι το μήνυμα ότι σε όλους μας συμβαίνει απόρριψη) για να τονίσει ότι είναι σημαντικό να μην παίρνουμε τους εαυτούς μας τόσο στα σοβαρά. (Η υπερβολική τυπολατρεία στην γραφή δείχνει υπερβολικά δυσκοίλιο χαρακτήρα στο κομμάτι "παίρνω τον εαυτό μου στα σοβαρά".) Ότι κι αν δεν τα κάνουμε όλα "σωστά" δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Η απόρριψη θα έρθει έτσι κι αλλιώς από κάπου κάποια στιγμή. :)
#5.Δεν ειναι φίλη σου . Ειναι γνωστή σου. Οι φίλοι μας δεν μας κακομεταχειρίζονται. Καλά κανεις και την αγνοείς. Οχι οτι θ'αλλαξει ,αλλα θα βαρεθεί κάποια στιγμή. Εχει μια χρησιμοθηρικη αντίληψη της φιλίας . Αν της την ανατρέψεις ,τι θα χάσεις? Υπάρχει και η γνωστή ελληνοπρεπής χειρονομία . Μιας και εχεις σηκώσει τα χερια ψηλά , κατέβασέ τα ανάλογα.
Αγαπητο 1 δεν χρειαστηκε να διαβασω περαν της πρωτης παραγραφου....όχι μονο είναι δυνατον αλλα παντα ετσι γίνεται, παντα είσαι το παιδι και οι γονεις...οι γονεις, η δυναμικη αυτη δεν αλλαζει επειδη τα παιδια ενηλικιώνονται.Ναι είναι εκνευριστικο, ναι είναι βαρετο, ναι σε όλα. Για αυτο τα παιδια πρεπει να φευγουν απο το πατρικο σπιτι. Κυριολεκτικα η μονη λυση για τα παιδια ολοκληρης της υφηλιου είναι το φευγιο. Είναι ο μονος τρόπος να γλυτώσεις απο την αρχαιοτερη και παγκοσμια μαστιγα που είναι γνωστη ως "Γονεις".
Βρε lonely dog, μια απο τις μικρες χαρες που εχω παρατηρησει που απολαμβαναν οι γονεις μου είναι:βημα 1. ποτε θα ερθεις να σε δουμε; βημα 2ο, έφαγες; παπουτσια πηρες; τι είναι αυτο! μπλουζα με κουκουλα; παρε μια αξιοπρεπη μπλουζα! σα λετσος γυρνας κτλ.Προφανως πηγαινα με τα χειρότερα παπουτσια που είχα και μπλουζα κουκουλα! γιατί αμα αρνηθουμε τις μικρες χαρες τι νοημα εχει η ζωή;
Εντάξει, μου θύμισες ατάκα της γιαγιάς του άντρα μου προς αυτόν, όταν τον είδε με πουκαμισάκι και τζην με σκισίματα:"Μμ..(ξίνισμα στη μούρη), από πάνω κύριος κι από κάτω κατσίβελος." Χάσμα.
Εμένα, πάλι, ένα θεματάκι με το μαλλί μου, το είχε -και πάντοτε μπροστά σε καλεσμένους- τη μία θα μου τα έφτιαχνε να μην πετάνε (δήθεν) την άλλη να μην είναι μέσα στα μάτια (δήθεν) και την τρίτη θα μου τραβούσε το λαστιχάκι της κοτσίδας να το βγάλει (έχω μακριά χαίτη) όλα αυτά στιγμιαία, βέβαια. Βρε καλή μου της έλεγα, μην το κάνεις αυτό με ενοχλεί και ιδίως μπροστά στον κόσμο. Τελοσπάντων χαζομαρίτσες.
Γενικοτερα, αυτο που είπε το Βλαχακι είναι η ουσια "χαζομαριτσες", εντάξει όταν είμασταν εφηβοι ήταν "ωωω θεοι τι καταπίεση είναι αυτη, τους αξιζει μια επανασταση" αλλα να που αυτα θυμώμαστε και εμεις και οι γονεις.
Σούζη σόρυ,άμεσο παρελθόν=μερικά χρόνια τώρα. "Διπλό τζακπότ" επίσης.Οπότε δεν έχουμε ούτε την χαζομαρίτσα του πατρός: "μα, καλά γιατί δεν σηκώνεσαι να χορέψεις στους γάμους όπως ΟΛΟΣ ο κόσμος!"Τι να γινει; τυχερά είναι αυτά. Τι να πεις.
Καλα και εμενα ακομα και σημερα μου κανει η μανα μου τετοια, για την εφηβεια εννοώ πως εμεις τα "παιρναμε" στο κρανίο, με τα χρόνια αντιλαμβάνεσαι πως ήταν, είναι και θα είναι στο μελλον σαχλαμαριτσες σε δουλεια να βρισκομαστε.
#1 εγώ θα δοκίμαζα να την πιάσω στο φιλότιμο "μαμά, επειδή ο χρόνος που περνάμε μαζί δεν είναι πολύς, δε θέλω να τον ξοδεύουμε με το να τσακωνόμαστε για τέτοια μικροπράγματα".Επίσης, αν έχεις διάθεση τρολαρίσματος, μπορείς κάθε φορά που σου λέει για τα ρούχα σου να της απαντάς "ξέρεις, ήθελα καιρό να στο πω και δίσταζα, αλλά μιας που ανέφερες εσύ το θέμα πρώτη, πιστεύω ότι το φόρεμά/γυαλιά/whatever δε σου πάει. Σταμάτα να το φοράς, είναι κρίμα".
#3 θυμάμαι την τότε κοπέλα του αδερφού μου που είχε μεγαλώσει και έμενε στις ΗΠΑ, να έχει ένα βλέμμα αγωνίας όταν της λέγαμε ότι πάντα κλειδώνουμε την πόρτα όταν φεύγουμε. Στην αρχή είχε ρωτήσει αν η περιοχή μας έχει high crime rates ή κάτι τέτοιο. Τη διαβεβαιώσαμε ότι όλοι έτσι κάνουμε ακόμα και στο χωριό μας δηλαδή, αλλά το concept (όπως και πολλά πολλά άλλα) της φαινόταν εξωγήινο.
Εγώ πάλι ακριβώς το αντίθετο θυμάμαι. Πολλοί συγγενείς μου να αναπολούν τις νύχτες στη γειτονιά στην Ελλάδα που μύριζαν αγιόκλημα και γιασεμί και οι άνθρωποι κοιμόντουσαν έξω χωρίς να φοβούνται, δεν κλείδωναν, τα παιδιά έπαιζαν στους δρόμους σε αντίθεση με την Αμερική που υπάρχει εγκληματικότητα και κλειδαμπαρώνονται και οπλοφορούν. Προφανώς όπως τα πράγματα είναι διαφορετικά από μέρος σε μέρος στην ανατολή, έτσι και στη δύση.
υπάρχει εξήγηση σε αυτό που λες, Νερόα)οι συγγενείς μας που μετανάστευσαν τις εποχές εκείνες όντως άφησαν πίσω τους μια πιο "αθώα" και ακατέργαστη Ελλάδαβ)οι περισσότεροι Ελληνες μετανάστες εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη, όπου τις δεκαετίες 70 και 80 περιγράφεται σαν κόλαση (φόνοι, ναρκωτικά, πορνεία, κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές και καναδυο serial killers). Στις αρχές των 90s έγινε μια πολύ οργανωμένη εκκαθαριση εναντίον του εγκλήματος όπου η ΝΥ μέσα σε μια δεκαετία έριξε το ποσοστό εγκληματικότητας σε 50% και βάλε. Και μετά ήρθε το Sex and the City :)
Κ γω τόσα χρόνια το βλέπω σε ταινίες κ σειρές αυτό το πράγμα, που η κεντρική είσοδος έχει πόμολο-χερούλι κ ανοίγει κ απ' έξω!! Κ λέγα τι στο καλό, όλοι ξεκλείδωτα αφήνουν ή το δείχνουν έτσι γιατί ταιριάζει στο σενάριο να μπει ο άλλος χωρίς να χτυπήσει;Κ αυτό με τις τζαμαρίες που λέει η Οχέντρα πιο πάνω, πείτε μας ρε παιδιά εσείς στα εξωτερικά, πώς κυκλοφορείτε μες το σπίτι άνετα;
@Lisa_Simpson κι εδώ στην Ολλανδία έτσι είναι. Στα περισσότερα σπίτια οι κουρτίνες ανοιχτές, άνετα βλέπεις απέξω. Όταν λοιπόν είχα και εγώ την ίδια απορία και ρώτησα φίλους Ολλανδούς μου είπαν ότι λόγω κουλτούρας, έχουν μάθει να μην κοιτάζουν στα σπίτια. Και το βλέπω και στο δρόμο, όταν για παράδειγμα περνάνε από ισόγεια με ανοιχτές κουρτίνες, ούτε καν κοιτάνε. Βέβαια Ολλανδός που μένει σε προάστιο μου είπε ότι εκείνος πάντα κλείνει τις κουρτίνες γιατί οι γείτονες κοιτάνε τι κάνει. Κάτι σαν τις δικές μας γειτονιές ένα πράγμα :) Στην αρχή πάντως είναι περίεργο για εμάς. Σιγά σιγά όμως βλέπεις ποσο χαλαροί είναι όλοι και συνηθίζεις και δεν το σκέφτεσαι καν. Βέβαια πρέπει να ομολογήσω ότι για μένα το άνετα μέσα στο σπίτι είναι φόρμες!
Και εγώ το σκέφτηκα. Και είναι κρίμα γιατί περίμενε τόσους μήνες για την απάντηση. Αμπα μου ,με όλη την αγάπη που σου έχω, κρίμα είναι να μην απαντάς σε ερωτήσεις ή να κάνεις ερώτηση ή ανοιχτές ερωτήσεις εφόσον ο άλλος δεν μπορεί να απαντήσει άμεσα..
Αν ρωτάει για τον εαυτό του, το ίδιο ισχύει. Δεν μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει σε ένα ζευγάρι από αυτα που βλέπεις απ' έξω. Βλέπεις αυτά που θέλεις να δεις, και αυτά που σε αφήνουν να δεις.
#1 Μεταγλωτισμένη εκδοχή με τη φωνή της Αλκιστις Πρωτοψάλτη! :)Σου ταιριάζει απόλυτα. :P (εδώ που τα λέμε.. και σε ποιον δεν ταιριάζει?)https://www.youtube.com/watch?v=4mqRsjgXDVkΠεραν της πλάκας, η μαμά σου έχει το πρόβλημα. Εκείνη δυστυχώς χρειάζεται απογαλακτισμό από σένα. Η καθυστέρηση απογαλακτισμού μπορεί και να οφείλεται στην απόσταση που υπάρχει μεταξύ σας. Όταν επιστρέφεις στο πατρικό σου εκείνη προσπαθεί να κερδίσει όλον τον... χαμένο χρόνο!!! Οπότε γι'αυτό σε πρήζει.Πρώτον δες το θέμα της με όση κατανόηση μπορείς. Και μετά να είσαι πολύ αυστηρός. Μην ενδίδεις καθόλου στη μουρμούρα. Θέσε όρια με δυναμικό τρόπο. Πχ. αν χρειάζεται κράτα απόσταση.. μην έρθεις για λίγο περισσότερο καιρό απ'ότι συνηθίζεις. Φρόντισε να καταλάβει ότι δεν έρχεσαι εξ'αιτίας της. Μόνο έτσι θα ηρεμίσεις και θα την βοηθήσεις κι αυτήν να χαλαρώσει. Όσο ενδίδεις στο κανάκεμα, τόσο θα παίρνει το λάθος μήνυμα ότι καλά κάνει και σε κανακεύει.
#3 Σε συνέχεια της απάντησης της Λένας όσον αφορά στην κουλτούρα των κουρτινων περίφραξης κλπ ενα πολυ χαρακτηριστικό παράδειγμα και απο τις 2 πλευρές ειναι αν παρατηρήσει κανείς ενα σπιτι στην Σουηδία οπου έχει μεγάλες τζαμαριες συνήθως δεν έχει κουρτίνες και αν έχει ειναι ανοιχτές και επιπλέον βαζουν και ενα πορτατίφ η λαμπατερ στο περβαζι να προσθέτει φως και φυσικά να κανει περισσότερο εμφανή το εσωτερικό του. Αντίθετα στην Βηρυτό για παράδειγμα εκτός απο τις εσωτερικες κουρτινες μεσα απο την τζαμαρία υπαρχουν και εξωτερικές κουρτίνες που καλύπτουν ολο το μπαλκονι και ανοιγουν σπάνια.
Οι κουρτινες/πατζουρια κτλ είναι αποτελεσμα καιρικων συνηθκων ανα τους τόπους που μονο εκ των υστερων απεκτησαν κοινωνικες συνηθειες.Στον βορα ο ηλιος δεν είναι τοσο βαρβαρος όσο στην μεσόγειο και κατω, στην Βυρυτο ο αερας σηκώνει σκονη που δεν θελεις να σκουπιζεις καθε λιγο κτλ. Στην αμερικη θα βρεις ακομα και σημερα ξυλινα σπιτια ως παραδοσίακα, στην ελλαδα πετρινα, δεν είναι απο επιλογη και στυλιστικο υφος, είναι γιατί αυτα είναι τα υλικα που είχαν για αν δουλεψουν.
Πολύ ωραία απάντηση Ποκοπίκε. Ιδίως σε Σουηδία και Νορβηγία, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν όσο μπορούν το φυσικό φως τους χειμερινούς μήνες, γι αυτό και δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με κουρτίνες και παντζούρια (γι'αυτό τον λόγο επίσης παίζει και πολύ το άσπρο χρώμα στους τοίχους -ακόμα και στο ξύλο του πατώματος- στο scandinavian design). Το καλοκαίρι βέβαια είναι άλλη ιστορία και δεν μπορείς να κοιμηθείς χωρίς κουρτίνες συσκότισης αφού ξημερώνει απ'τις δύο το πρωί,αλλά ίσως ακριβώς επειδή τους έχει λείψει πολύ ο ήλιος τους περισσότερους μήνες το θεωρούν κάπως δευτερεύον.
Θεωρητικά ο Καλβινισμός, πάντως (βλ. Ολλανδία), έχει ξεκάθαρη σχέση με αυτό το φαινόμενο (no curtains-nothing to hide). Αντιθέτως έχουν γίνει διάφορα studies για το κόνσεπτ της visual ιδιωτικότητας -της ιδιωτικότητας της οικίας στην ισλαμική κουλτούρα.