Κτίρια της πόλης

Κτίρια της πόλης Facebook Twitter
7

1. Nέο Μουσείο Ακρόπολης

Κτίρια της πόλης Facebook Twitter


Σύγχρονο, μεγάλων διαστάσεων κτίριο, ειδικά σχεδιασμένο για την έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα και των άλλων μνημείων της Ακρόπολης.

2. Α΄ Νεκροταφείο

Κτίρια της πόλης Facebook Twitter


Το παλαιότερο και κυριότερο νεκροταφείο της πόλης. Ιδρύθηκε πιθανώς πριν από το 1837 και επεκτάθηκε αργότερα. Κατασκευή προπύλου το 1939.
Μεταξύ των λεωφόρων Βασιλίσσης  Όλγας, Βασιλίσσης Αμαλίας, Ανδρέα Συγγρού, Αρδηττού και Αθανασίου Διάκου.

3. Μέγαρο Μετοχικού Ταμείου Στρατού

Κτίρια της πόλης Facebook Twitter

Το μεγαλύτερο κτιριακό συγκρότημα του κέντρου της πόλης στη θέση των παλαιών βασιλικών στάβλων. Κατασκευάστηκε (σταδιακά) μεταξύ 1927 και 1938. Το 1932 ολοκληρώνεται και λειτουργεί το επί της οδού Σταδίου τμήμα, ενώ το 1938 ολοκληρώνεται και η πλευρά της οδού Πανεπιστημίου. Σήμερα, στη θέση του λειτουργεί μεγάλο εμπορικό κέντρο.

4. Ακρόπολη

Κτίρια της πόλης Facebook Twitter


Το σπουδαιότερο μνημειακό σύνολο της αρχαίας  και της νεότερης πόλης. Πάνω στον Ιερό Βράχο και γύρω από αυτόν, τα σημαντικότερα μνημεία της κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής.

5. Αμερικανική Πρεσβεία

Κτίρια της πόλης Facebook Twitter


Σύγχρονο εμβληματικό κτίριο, με σαφείς αναφορές στην κλασική ελληνική παράδοση, όπως το περιστύλιο και το εσωτερικό αίθριο. Κατασκευή: 1959-1961 από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους.

6. Εθνικός Κήπος

Κτίρια της πόλης Facebook Twitter


Από τις λίγες μεγάλες επιφάνειες πρασίνου της πόλης (έκταση: 160 στρέμματα). Κήπος των Βασιλικών Ανακτόρων αρχικά (1836), σε σχέδια του μηχανικού Χοχ.

7. Ακαδημία Αθηνών

Κτίρια της πόλης Facebook Twitter


Ιδιαίτερα σημαντικό νεοκλασικό κτίριο, ιωνικού ρυθμού. Μαζί με τα κτίρια του Πανεπιστημίου και της Εθνικής Βιβλιοθήκης συγκροτούν τη λεγόμενη Αθηναϊκή Τριλογία. Κατασκευή: 1859 -1887. Στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου, Σίνα, Ακαδημίας και Πατριάρχου Γρηγορίου Ε'.

8. Καπνικαρέα

Κτίρια της πόλης Facebook Twitter


Βυζαντινός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, του τέλους του 11ου αι. Προσθήκη παρεκκλησίου της Αγίας Βαρβάρας και νάρθηκα τον 12ο αι. Στο εσωτερικό, τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου (20ός αι.). Βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ερμού, Καπνικαρέας και Καλαμιώτου.

9. Εθνικό Θέατρο

Κτίρια της πόλης Facebook Twitter


Σημαντικό κτίριο της ύστερης νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, διώροφο, το κεντρικό τμήμα της όψης του οποίου θυμίζει τη δυτική όψη της Βιβλιοθήκης του Αδριανού, στην Πλάκα. Κατασκευή: 1895-1901. Στο οικοδομικό τρίγωνο μεταξύ των οδών Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Μενάνδρου, Σατωβριάνδου και Κουμουνδούρου.

10. Νομισματικό Μουσείο

Κτίρια της πόλης Facebook Twitter


Ιδιαίτερα αξιόλογο κτίριο, κατασκευής 1891, στην οδό Πανεπιστημίου. Νεοαναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, γνωστό και ως «Ιλίου Μέλαθρον».

11. «Μεγάλη Βρετανία»

Κτίρια της πόλης Facebook Twitter


Το γνωστότερο ξενοδοχείο της πόλης στην πλατεία Συντάγματος. Μετατράπηκε σε ξενοδοχείο το 1957 από τον αρχιτέκτονα Emile Vogt και τον μηχανικό K. Bουτσινά.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Αν το φανταστειτε χωρις τα καγκελα, είναι εξαιρετικο, εμβληματικό μεν αλλα ταυτόχρονα σε ανθρώπινες διαστάσεις. Υπαρχουν κατι φωτογραφίες των 60s με την πρεσβεία χωρίς κάγκελα!! το νέο κτήριο φυσικά ειναι εκτρωμα. μονο αυτός ο όγκος που προσκοκλήθηκε στην πισω πλευρά του χιλτον το ξεπερναει σε ασχήμια.
Το κτίριο της αμερικάνικης πρεσβείας είναι απλά άθλιο. Πάντα μου έδινε την εντύπωση ότι κάλλιστα θα μπορούσε να είχε χτιστεί στη Χούντα λόγω της αισθητικής του. Και δεν το λέω αυτo με καμία αντιαμερικανική διάθεση... Κοτζάμ υπερδύναμη, θα μπορούσε να είχε κάτι πολύ καλύτερο... Όποτε περνάω από 'κει σκέφτομαι τι χάλια που είναι... πάντα.... ευκαιρία να το μοιραστώ! :P
Σεβαστή η προσωπική σας κρίση, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα μοντέρνας αισθητικής στην Αθήνα, με κάποια μεταμοντέρνα στοιχεία.Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου το δεύτερο κτίριο που ανεγέρθη πρόσφατα και βρίσκεται πίσω από το βασικό, αυτό πραγματικά είναι άθλιο, κυρίως διότι είναι μια φθηνή απομίμηση του πρώτου.
FYI Κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους την περίοδο 1959 - 1961 και ακολουθεί τις φόρμες της σχολής Μπάουχαους. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του αρχιτέκτονα και είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα.